Tiistai 25.6.2019

Jan Vapaavuori piikitteli hallitusneuvotteluja – Rinne: ”Kaikki tämä on työstön alla”

  • Kuva: Antti Mannermaa / Alma Talent
    Kuva
|

Jan Vapaavuori piikitteli hallitusneuvottelujen organisaatiota kaupunkien unohtamisesta.

Hallitusneuvotteluja johtava Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne vakuutteli torstai-iltana Helsingin pormestarille Jan Vapaavuorelle, että aluepolitiikalla on tärkeä osa tulevan hallituksen ohjelmaa, eikä kaupunkeja unohdeta.

Vapaavuori ehti huolestua kaupunkipolitiikan unohtumisesta, koska hallitusneuvottelujen organisaatiokaaviossa ”Elinvoimainen Suomi” -nimisen työryhmän alaryhminä on vain liikenne- ja maatalousasioita.

”Hallitusneuvotteluissa ryhmällä Elinvoimainen Suomi on kaksi alaryhmää: liikenneverkot ja maatalous. Ehtiihän sen kaupunkipolitiikan sitten myöhemmin lisätä johonkin sivulauseeseen, näinkö?” Vapaavuori twiittasi, osoittaen piikkinsä suoraan Rinteelle.

Rinne pääsi vastaamaan Vapaavuorelle reilu tunti myöhemmin hallitusneuvottelujen tiedotustilaisuudessa. Neuvotteluissa vallitsee ”hyvä henki joukkueitten kesken”, Rinne sanoi. ”Asioita viedään eteenpäin.”

Rinteen mukaan uuden hallituksen aluepolitiikka lähtee liikkeelle siitä, että ”meillä on metropolialue, joka kilpailee selkeästi muiden eurooppalaisten pääkaupunkien kanssa”.

Metropolialue tarkoittaa pääkaupunkiseutua. ”Se tarvitsee yhteistyötä valtiovallan ja kaupunkialueen välillä”, Rinne sanoi täsmentämättä yhteistyön laatua sen tarkemmin. Hän muistutti kuitenkin myös maakuntakeskuksista sekä 55:stä pienemmästä kaupungista, joita kutsutaan hallinnossa seutukaupungeiksi.

Maan sisäinen muuttoliike ja osittain ongelmallisena pidetty nopea kaupungistuminen johtuu ensisijaisesti siitä, että seutukaupungit kuihtuvat isompien kaupunkien kustannuksella.

”Meillä on kasvukeskuksia, joissa tarvitaan omanlaistaan politiikkaa kaupunkien ja valtion yhteistoiminnassa, me tarvitaan seutukaupunkeja varten omaa politiikkaa, valtion ja kaupunkien ja kuntien yhteistoimintaa. Iisalmi ja Savonlinna ovat täysin erilaisia tilanteissaan, mikä tarkoittaa sitä, että tässä tarvitaan monenlaisia toimia erityisesti siellä seutukapunkien puolella”, Rinne sanoi.

Hän muistutti Helsingin pormestaria myös siitä, että maa ei elä pelkästään kaupungeista. Hetken Rinne kuulosti melkein keskustapuolueen johtajalta:

”Sitten on tämä väestöltään taantuva maaseutu, jossa tarvitaan paljon oikeanlaisia toimenpiteitä. Kaikki tämä on varmasti nyt, Jan Vapaavuori, meidän työstön alla. Se on isossa roolissa, että koko maasta saadaan säällisesti elinvoimaa ja mahdollista talouskasvua syntymään.”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Veikko Hintsanen

Tässä todellinen Vapaavuoren huolen aihe. Kaatuuko Helsinki Tallina hanke. Jääkö tunnin radat jäihin . Miten toimitaan hiilen polton siirtämisissä biopolttoaineisiin . Miten Helsinkiin tarvittavat massiiviset bio raaka aine kuljetukset vaikuttavat muuhun liikenne infran kehittämisiin. Miten käy Vuosaaren tavaraliikenteen jos Satamien takamaa alueet radikaalisti pienenevät ´. Mitä jos keski ja Pohjois Suomen tavaraliikennettä siirtyykin pohjoisen kautta kulkevaksi. Mitä se kokonaisuudessaaan voi merkitä Helsingin jatkuvalle kasvutavoitteelle.

http://bionavigaattori.puheenvuoro.uusisuomi.fi/275761-liikenteen-supert...

Jari Koponen

Todellisen heinäkengän kirjoitus. Ei Helsinki tarvitse tunnelia Tallinnaan. Sitä haluaa Vesterbacka lähtökohdista, jotka eivät ole taloudellisesti ymmärrettäviä. Samainen pelimies haluaa Rovaniemeltä radan jäämerelle. Vesterbacka on ilmeisen selvästi tekemässä Kiinalaisille reittiä keski-eurooppaan.

Helsinki natisee kasvukivuissaan. Ei tänne ketään olla houkuttelemalla houkuteltu. Ainoa asia, mitä täällä halutaan, on se ettei täältä tarvitse lähettää apurahaa kaikille niille, joilla ei ole muuta tekemistä kuin naulata lautoja ikkunaan muuttaakseen taajama-asukkaaksi.

Nita Hillner

Rinne: "Sitten on tämä väestöltään taantuva maaseutu, jossa tarvitaan paljon oikeanlaisia toimenpiteitä."

Miten olisi yhdistää maaseutukunnat lähimpään seutukaupunkiin. Näin hallintokoneisto saataisiin pienennettyä ja toiminta-alueet nykyistä kestävimmiksi. Pienissä maaseutukunnissa ei ole riittävästi veronmaksajia ylläpitämään palveluita - Maajussit eivät juuri veroja maksa. Maajussit ovat kuitenkin tärkeitä, ilman heitä ruokahuoltomme olisi vaarassa. Mutta ovatko maatalouden tukiaiset kohdistuneet oikein, ovatko ne kannustaneet kehittämään toimintaa ja uusia tuotteita vai onko ala pysähtyneisyyden tilassa? Sama koskee myös muita yritystukia.

Lisäksi meillä Suomessa ei valmisteta juurikaan kulutustuotteita vaan paljon bulkkia ja isoja teollisuustuotteita. Olemme siis hyvin haavoittuvassa asemassa. Toinen ongelma on, että menestyneet yritykset myydään helposti pois (ulkomaille) heti kun se on mahdollista. Isänmaallisuutta ei enää ole eikä sitä edes arvosteta - Pääomistajat tulevat miljonääreiksi kun myyvät menestyneen yrityksen, ei siinä tilanteessa ajatella palkansaajien kohtaloa.

Jorma Peltonen

Eikös se kaupunkitukipolitiikka mene tuohon samaan kategoriaan aluepolitiikan kanssa? Veronmaksajien rahoja kärkytään, kohtuuhintaisiin (alle käyvän kustannustason, jossa veronmaksaja maksaa erotuksen) asuntoihin, pisararatoihin yms taloudellisesti kannattamattomiin hankkeisiin.

Juha Lapveteläinen

Suomen ei pidä luoda valtavaa metropolialuetta Helsingin ja Keski-Uudenmaan alueelle, on tärkeää pitää Suomi asuttuna hyvinvointivaltiona etelästä saamelaisalueelle asti. Kilpailu suurten eurooppalaisten metropolien kanssa on vähälukuiselle Unionin jäsenmaalle tarpeetonta, meidän tulisi nimenomaan kehittää hyvinvointivaltiota Suomessa olevien maakunnallisten pääkaupunkien ympärille. Ratkaisulla myös ympäristökunnat tulevat pärjäämään jatkossa paremmin niin työllisyyden kuin maatalous-ja liha/kala- sekä hedelmä-marjatuotannon osalta, jonka kuuluisi toimia työllisyysvaikutuksineen yrityspohjalta lähiruokaperiaatteen mukaisesti itsehallinnollisissa maakunnissa. Kuinka paljon työllistävään maatalousyritystoimintaan tulevaisuudessa saadaan Valtion-ja Euroopan Unionin tukea, riippuu eduskunnan poliittisista päätöksistä. Jos jatkossa tuetaan hyvinvointia ainoastaan pääkaupunkiseudulle, muu Suomi tulee näivettymään lopullisesti, ja kunnanvaltuustot ovat täysin poliittisen eduskunnan valtionosuusrahoituksen armoilla, kuten YYA-sopimuksen varhaisista ajoista lähtien. Itsehallinnollisella maakunnalla tulee olla perustuslaillinen verotusoikeus, se olisi välttämätöntä kansalaisten hyvinvoinnin, kasvun jatkumisen ja isänmaan tulevaisuuden puolesta.

Pasi Käyhkö

Jos joku töyhtöpää luulee tämän laajuista maa-aluetta kuin Suomi, pitämään kokonaan asuttuna vain 5,5milj. asukkaan populaation avulla, niin menköön matematiikan kertauskurssille.
Lisäksi muuttoliike jo kasvaa nyt ennätysvauhtia..

Fredrik Ehrs

Ehkä Vapaavuori olisi nyt malttia odottaa. Kyllä entinen hallitus jäi tyhjän kirstun nykyiselle muodustettavalle hallitukselle. On ollut hyvät ajat mutta mitään ei ole Kokoomuksen ansiosta jäänyt kirstulle! Ehkä näin oli jo suunniteltu etukäteen?...