Lauantai 20.7.2019

Antti Rinne: Talouden raami nyt syrjässä – ”Ei rajoita ihmisten luovuutta”

Luotu: 
10.5.2019 11:41
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    ”Käydään asioita läpi niin, että tämä talouden raami ei vielä rajoita ihmisten luovuutta ja ajattelua”, Antti Rinne kertoi hallitusneuvotteluiden ensi viikon ohjelmasta. Kuva Säätytalosta torstailta.
|

Hallitusneuvotteluissa ei toistaiseksi kuljeta valtiontalouden raamit edellä, vaan annetaan luovalle ajattelulle tilaa, hallituksen muodostaja Antti Rinne (sd) kertoi perjantaina medialle.

Rinne kertoi, että neuvotteluissa siirrytään ensi viikolla puhumaan konkreettisemmin hallitusohjelman poliittisista tavoitteista ja keinoista, kun tällä viikolla on luotu yhteistä, faktoihin perustuvaa tilannekuvaa.

Rinteen mukaan ensi viikon neuvotteluissa ei ainakaan alkuun ole ykkösprioriteettina budjettitalouden rajoitukset.

”Käydään asioita läpi niin, että tämä talouden raami ei vielä rajoita ihmisten luovuutta ja ajattelua. Sitten kun luovuutta on saatu käyttää, sitten tulee tämä talouden realismi”, Rinne kertoi ensi viikon ohjelmasta.

Hän tarkensi, että kun siirrytään keinoihin, joilla tavoitteisiin pyritään, hän on pyytänyt neuvotteluryhmiä ”laittamaan tärkeysjärjestykseen asioita hintalapun kanssa, niin että pysytään realistisissa talouden raameissa”.

Rinteen mukaan puheenjohtajien pöytään ei tilannekuvaa koskien ole tulossa mitään poliittisesti ratkaistavaa, koska tilannekuvaa luodaan faktoihin perustuen. Kun keinoihin päästään, on luvassa puheenjohtajien pöytään lankeavaa ”sovittelua”, Rinne ennakoi.

Rinne herätti eduskuntavaalikampanjan aikaan huomiota toteamalla, ettei hän salli ”kamreerien” eli valtiovarainministeriön virkamiesten määrittää poliitikoille, mihin rahat riittävät. Hän toi myös esiin, että sdp:n vaalilupaukset ovat tekoja, joita toteuttamaan ”finanssipolitiikkamme pitää sopeuttaa”.

Toisaalta Rinne on myös linjannut hallitusneuvotteluissa, että talouden yllä on laajoja mustia pilviä, jotka täytyy ottaa huomioon taloutta mitoitettaessa. Nämä mustat pilvet ovat perjantaina lisääntyneet Suomenkin osalta, kun Donald Trumpin uudet tuontitullit uhkaavat kärjistää Yhdysvaltain ja Kiinan välisen kauppasodan.

LUE MYÖS:

Antti Rinne: Taivaalla on mustia pilviä ja se pitää ottaa huomioon, kun taloutta mitoitetaan

Antti Rinne haastoi valtiovarainministeriön Politiikkaradiossa: ”Ihan itse pystytään vaikuttamaan”

Antti Rinne sanoo suoraan: Talouden on sopeuduttava – ”On haihattelua kuvitella, että eriarvoisuutta voi torjua ilman rahaa”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kaivoin naftaliinista vuoden takaisen US-blogini, jossa on oma sote- ja makumallini - vapaasti hallituksen käyttöön ;)

"Luodaan korvaava vaihtoehto sotepisteytykselle ja -profiloinnille:

Luodaan sellainen sotejärjestelmä maahamme, jossa kaikki sote-toimijat ja sote-palveluja tarjoavat firmat laskisivat vain tehtyjä hoitotoimenpiteitä tietyin yksikköhinnoin ja laskuttaisivat ne sitten omalta maakunnaltaan jälkeenpäin esim. puolivuosittain.

Esimerkkinä näin:

Ajatellaan, että maakunta- ja sote-uudistus olisi jo totta ja tietty sote-toimija (jälj. sote-firma) on tehnyt oman maakuntansa asukkaille (ja kesämökkiläisille*) puolessa vuodessa 350 lonkkaleikkausta. Ko. sama sote-firma samalla puolen vuoden ajalla olisi tehnyt kaihileikkauksia 150 kpl ja flunssapäivystyksiä 500 kpl.

Ensimmäisen puolen vuoden jälkeen ko. sote-firma laskuttaa omaa maakuntaa 350 kpl:sta lonkkaleikkauksia, 150 kpl:sta kaihileikkauksia ja 500 kpl:sta flunssapäivystyksiä - eli laskuttaa maakuntaa vain tekemänsä hoitotyön mukaan.

Miten tämä olisi mahdollista?

Meidän tulisi siis ensiksi miettiä ja määrittää vain kunkin em. toimenpiteen hinta osaksi yksittäiselle kansalaiselle ns. asiakasmaksuna ja osaksi maakunnille "hoitomaksuna" ja vieläpä niin, että tasa-arvoisesti huomioon ottaisimme maantieteellisesti pitkänmuotoisen maamme.

Maksaisiko yksittäinen kansalainen omasta lonkkaleikkauksestaan ehkä 150 euroa itse ja loput maksaisi asukkaan oma maakunta sote-firman laskuttaman laskun mukaan? Kaihileikkauksessa yhden silmän kaihileikkauksen asiakasmaksu voisi olla 75 euroa ja flunssapäivystyksessä 15 euroa. (Tämä vain esimerkinomainen esitys).

Jos toimitaan edellä kerrotulla tavalla, niin näin ei tarvitsisi viedä sairastavuutta ja annettuja hoitoja asiakaskohtaisesti henkilökohtaiselle tasolle profiloiden ja sote-pisteyttäen lainvastaisesti asiakkaita. Samalla sote-firmat saisivat antamistaan hoidoista vain niille etukäteen määritellyt "taksat" osaksi potilaalta itseltään kohtuullisena asiakasmaksuna ja suurimmaksi osaksi hoitomaksuna asiakkaan (ja kesämökkiläisen*) oman maakunnan maksamana.

Tuntuisi ihan maalaisjärkisesti ajatellen niin, että yksittäiselle sote-firmalle ei ole väliä millaisen sairastavuusprofiloinnin omaava asiakas heiltä saa hoitoa, jos ko. sote-firma saa antamastaan hoidosta itselleen sopivan ja sovitun korvauksen.

Ja maakunnan saama hyöty olisi se, että se voisi näin budjetoida ja suunnitella oman maakunnan alueella tapahtuvat hoidot paremmin etukäteen:

Helposti voidaan jo nyt ajaa tilastoista esiin eri terveyden- ja sairaanhoidon hoitotoimenpiteet kunkin maakunnan, kunnan ja hoitolaitoksenkin osalta. Kenenkään tietosuojan alaisia yksilökohtaisia potilastietoja ei tässä kohtaa tarvitsisi käsitellä lainkaan, koska tiedoista ei muodostuisi henkilörekistereitä vaan hoitotoimenpiderekistereitä ja -tilastoja.

Ja oma ehdotukseni on edelleen, että edellä kerrottuun sote-toimintatapaan - "palkka vain tehdystä työstä" - paras toteutustapa olisi vain viisi maakuntaa, esim. NUTS-suuralueet: Länsi-Suomi (1 380 365), Helsinki-Uusimaa (1 655 624), Etelä-Suomi (1 157 001), Pohjois- ja Itä-Suomi (1 290 651) ja Ahvenanmaa (29 489). Suluissa väestömäärä 31.12.2017.

Ottakaapa rohkeasti kantaa!

PS. *ns. kaksoiskuntalaisuutta ja sen tuomia oikeuksia ja velvollisuuksia tulisi tässä yhteydessä tuumia vielä lisää... Jospa kesämökkiläiset saisivatkin hoidattaa vaivansa myös omilla mökkipaikkakunnillaan - tasaisiko se markkinoita ja palveluita valtakunnallisesti niin, että myös pienillä paikkakunnilla sotepalvelut säilyisivät?"

http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253925-lasse-lehtoselle-sote-pr...

Lauri Kiiski

Hallitusneuvotteluissa on käynnissä nyt se unelmointivaihe.

Mistäs nyt sitten unelmoidaan, kun Ruotsin demaritkin ajavat oikealta ohi kaikissa kysymyksissä ja ovat osa uudistuneen Ruotsin menestystarinaa jo kolmen vuosikymmenen ajalta ?

Suomen demarit haluavat yhä edelleen Palmelaista 1970- luvun sosialismia veroratkaisuineen.

Markku Lehto

Mielenkiinnolla odottelen hallitusneuvotteluiden linjausta Suomen liikenneinfran kuntoon saattamisen ja kehittämisen osalta. Demarit ja vihreätkin ovat nostaneet esiin rautatieinfran kehittämistä. Kepun en ole vielä kuullut ottavan kantaa asiaan, vaikka luulisi se sitäkin kiinnostavan kun suuri osa sen kannattajakunnasta asuu haja-asutusalueilla ja Kehä III:n ulkopuolella. Vai eikö toimivat liikenneyhteydet ole Kepulle niin olellisia ?

Kenneth Ainetdin

Voin kertoa tuon hallituksen liikenneinfran linjauksen jo nyt:

"Autoilijoiden maksettavaksi tulee "väliaikainen" tienparannusmaksu suuruudeltaan 500 euroa/vuosi riippumatta moottorin CO2 päästöistä. Tätä tienparannusmaksua voidaan tarvittaessa käyttää myös virkamiesten palkkojen maksuun, mikäli verotulokertymä ei riitä."

Markku Lehto

No jatkossahan säästyy tuulimyllytukiaisrahoista 250 miljoonaa / vuosi, kun tuulisähköfirmoja ei enää tueta. Ja jos peruttaisiin Pekkarisen - Cronbergin vuoden 2010 tuulimyllytukiaiset ( tuulisähkön syöttötariffi ) niin siinä säästettäisiin vielä2 - 3 miljardia 6 - 7 vuoden jaksolla.