Torstai 23.5.2019

Sauli Niinistö jyrähti Ykkösaamussa: ”Tässä mielessä 10 vuoteen ei kyllä ole säästetty, päinvastoin”

Luotu: 
11.5.2019 10:58
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Sauli Niinistö toivoo uuden hallituksen korostavan monenkeskeisyyttä ulkopolitiikassa.
|

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoo seuraavansa hallitusneuvotteluita ”kuin kuka tahansa” ja olevansa varsin kiinnostunut talouspolitiikan linjauksista. 

”Totta kai minä mielenkiinnolla seuraan, mihin suuntaan ollaan menossa. Meillähän on hiukan ongelmallinen julkisen talouden tilanne kymmenen viime vuoden ajalta, vahvaa velkaantumista. Kun sanotaan, että nyt saa säästäminen riittää, niin minun kielenkäytössäni säästäminen tarkoittaa että jotain jää säästöön. Tässä mielessä kymmeneen vuoteen ei kyllä ole säästetty, päinvastoin”, hän totesi Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

”Talouden kohdalla, ikävä kyllä, me olemme kovin riippuvaisia siitä, mitä maailmalla tapahtuu, eivätkä merkit nyt ole kaikista parhaimmat”, Niinistö jatkoi.

Lue myös: Nyt tuli karu lista Antti Rinteelle: ”Tehtävä samansuuruisia uudistuksia kuin Sipilä teki”

Hän korosti hallitusneuvotteluiden olevan aina tiukat.

”Katsotaan nyt, kuinka käy.  Oikeastaan vielä tärkeämpää kuin sopia, on sitoutua siihen, mitä on sovittu”, presidentti sanoi.

Ulkopolitiikan linjauksiin Niinistö ei odota suuria muutoksia. Hän toivoo uuden hallituksen korostavan monenkeskeisyyttä.

”Jos oikein olen ymmärtänyt puoluejohtajien kommentteja, ulkopolitiikan peruslinjaukseen ei ole tulossa merkittäviä käänteitä. Kyllä se monenkeskeisyyden korostaminen on nyt tärkeää.”

Niinistö korosti monenkeskeisyyden merkitystä myös ilmastonmuutoksen torjunnassa.  

”Kunnioitetaan niitä järjestelmiä, joita on olemassa ja joissa sitten yhdessä sovitaan. Kyllä minun omissa suunnitelmassani tietysti on, että aina kun tilaisuus tulee, jatkan puhettani tästä valtionpäänmiesten kanssa. Toteaisin myös sen, että kun olemme EU:n puheenjohtaja, meidän on sanottava muille, että meidän on tehtävä, ei, että teidän on tehtävä. Se tarkoittaa, että silloin täytyy olla myös omia tekoja.” 

Lue lisää: 

Sauli Niinistöltä piikkiä hallitukselle – Puhetapa ”särähtänyt” presidentin korvaan

Sauli Niinistön ulostulo puhuttaa – Tutkija: ”Turvallisuuspoliittinen äkkiherätys on vaaran paikka”

Sauli Niinistöltä huolestunut kysymys: ”Menemmekö kohti tilannetta, mikä pitää nähdä diplomatian loppuna - Eurooppa on tässä iso häviäjä”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mattsson

"hiukan ongelmallinen julkisen talouden tilanne kymmenen viime vuoden ajalta, vahvaa velkaantumista"

Aivan oikea lausunto.
Kun katsoo julkisen hallinnon työpaikkoja niin vaatimuksena hiukan karrikoiden korkeakoulututkinto siivoojillekin!

Julkisen hallinnon palkat karanneet käsistä ja niiden henkilöstömäärää täytetään/kasvatetaan koko ajan kiihtyvällä tahdilla. Päälle kun lisää hallintohimmeleitä kuten menossa oleva SOTE ja Maakuntahallinto niin hybä tulee.

Lisää älyttömyyksiä julkiselle sektorille näyttää tulevan jokaiselta hallitukselta.

Onneksi jo yli miljoona suomalaista ymmärtänyt että nykyisten suvakki ja eliittipuolueitten ns. valtapuolueiden linja on täysin mahdoton yhtälö.

Isoa kansallista yhteentörmäystä kohti tässä mennään. Ajatteleeko meidän nykyjohtajat että eurooppa pelastaa kun vetelät on housuissa? Ilmeisesti. Kannattaa pitää tankki täynnä bensaa että pääsee nopeasti "eurooppaan" karkuun.

Kari Rantala

Etukäteen lähetetyistä kysymyksistä oli jätetty pois mielestäni tärken eli presidentin suhtautuminen puolustusliitto Natoon ? Miten vaarallista olisi liittyä jäseneksi muiden
läntiseen demokratiaan uskovien 30 maan seuraksi. Mielestäni jo pelkkä jäsenyys on
estänyt Putinin valtaussunnitelmat jäseniä kohtaan. Myös jäjestön säännöt auttavat
pysymään hyökkäyksellisen sodan ulkopuolella esimerkiksi juuri Venäjää vastaan.

Hannu Rautomäki

Kataisen hallitus aikoinaan surutta kaksinkertaisti valtiovelan EU:n asettaman kriisirajan pintaan ja velkaantuminen on todennäköisesti edelleenkin samaa tasoa, joten velkarahalla eläminen on poissuljettu, tai muutoin luottoluokitus laskee ja lainanotto kallistuu entisestään.

Erkki Malinen

Eiköhän se sota ole huolista vähäisin, meillä on julkinen talous, työttömyys, houivapalvelut paljon konkreettisemmat huolet. Siinä on seuraavalle hallitukselle arpeettia ihan tarpeeks, ilman että murehtii tuleeko sota vai ei.

Markus Vuorivirta

Sittenhän me ei tarvita miljardeja maksavia hävittäjiä...

Kun kerran ilmiselvästi sitä rahaa ei ole.

Vai onko se kenties niin, että kyllä sitä rahaa on, mutta sitä on vain kaikkeen jonninjoutavaan? Siltä on tässä näyttänyt jo ihan presidentin valtiovarainministeri ajoiltakin lähtien...

Petri Kivenheimo

"Hävittäjiä ei tarvita, koska rahaa ei ole" on ilmeinen virhepäätelmä, vrt. "eihän sitä kukaan ruokaakaan tarvitse, ellei rahaa ole".

Ellei itsenäisyydestä olisi oltu valmiita maksamaan, vaikka paljosta muusta jouduttiin tinkimäänkin, sitä ei olisi voitu säilyttää.

Kari Rantala
Vastaus kommenttiin #9

Se, mitä hävittäjillä puolustetaan on meidän itsenäisyys. Jo nyt puolustusbudjettimme suurinta vihollistamme Venäjää vastaan on Naton suosittelema 2 % bkt:stä . Jäsenyys antaisi myös turvatakuut, joita presidenttimme ei jostain syystä halua. "Pystykorvaan" ja Antti Rokkaan turvautuminen tuskin tänään auttaisi, mutta Naton miljardin asukkaan yhteisö, taloudellinen ja sotilaallinen ylivoima Venäjän 0,14 miljardin asukkaan yhteisöä vastaan antaisi paremmat yöunet. Mielestäni kansan johtajan pitäisi ottaa
homma haltuun ja kertoa häiriintyneelle uhkaajalle totuus.

Jukka Mattsson
Vastaus kommenttiin #13

Geopoliittiselle asemalle me emme voi mitään. Emmekä sille että meitä ei hädän tullen auta NATO:kaan.
Länsivallat riensivät apuun vasta sen jälkeen kun olivat poistuneet neuvostoliiton joukoista.

Tämä Niinistön toiminta NATOn suhteen oli täysin arvattavissa. Hän lupasi virkaansa vastaanottaessaan olla koko kansan presidentti.
40 vuotta sitten olimme YYA:ssa. Nyt jotkut huutavat NATO:n perään. Olisiko aika olla oikeasti puolueeton "ei kenenkään muiden maa kuin suomalaisten" vaikka tosin tätä eurooppaan ja NATOon ollaan globalisaation kannattajien maahanmuuttaja vyörytyksen kautta.

Ehkä Niinistö ei halua lyödä päätä karjalan mäntyyn niin kuin maamme johtajille aiemmin kävi.

Ehkä euroopan tiivistyminen liittovaltioksi, euroarmeja ja yhteistyön syveneminen antaa meille lisäturvaa. Ehkä ei sillä kriisin sattuessa kaikki muutkin pyytävät sitä samaa.

Kari Rantala
Vastaus kommenttiin #14

Jukka Mattsson. Et ole ymmärtänyt, miksi Nato turvaa rauhan koko maailmassa. Puolustusliittoon sitoutuneet 30 demokraattista naata auttavat hyökkäyksen kohteeksi joutunutta maata ja se tietää miljardin kansalaisen armeijaa esimerkiksi Venäjän 0,14 miljadia kansalaista vastaa. Nato o myös taloudellisest ja sotilaallisesti ylivoimainen Venäjään näkden. Karjalan männyistä ja puolueettonuudesta puhuminen ei ole nykyaikaa. Saisimme rintamalle 280000 sotilasta puoleettomana ja Putin saisi
2 miljoonaa Pakka Visurin mukaan. Macronin interventioarmeija velvoittaisi osallistumaan esim. Malin taisteluihin.