Maanantai 17.6.2019

Nyt kuittaa Petteri Orpo: ”Lobbarit eivät kuulu hallitusneuvotteluihin”

Luotu: 
11.5.2019 11:55
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Petteri Orpo.
|

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kommentoi meneillään olevia hallitusneuvotteluita lauantaina. Hän sanoi kokoomuksen tehneen rakentavan pohjan hyvälle oppositiopolitiikalle. 

”On hienoa, että kokoomus piti linjansa keskusteluissa Rinteen kanssa. Huolestuttavaa, että talouden reunaehtoja ei huomioida hallitusneuvotteluissa alusta asti. Meillä oli valmius keskustella ja paljon yhteisiä ajatuksia, mutta Rinne oli tehnyt valintansa. Hän halusi keskustan, ja kun keskusta nosti peukalonsa ylös, meidän kanssamme todelliset neuvottelut loppuivat”, Orpo sanoi puheessaan Helsingissä.

Hän puuttui myös niin sanottuun lobbarikohuun ja kertoi, että neljä vuotta sitten Juha Sipilän (kesk) vetämissä neuvotteluissa päätettiin, etteivät lobbarit osallistu hallitusneuvotteluihin. Orpon mukaan vaarana on ”ostettu hallitusohjelma”.

”Totta kai asiantuntijoita pitää kuunnella, mutta lobbarit eivät kuulu varsinaisiin hallitusneuvotteluihin. Kuulin, että talousasiat eivät ole pöydällä ensimmäiseen viikkoon. Ja Säätytalo on miehitetty ja naisitettu lobbareilla. Kokoomus vaatii lobbareita ja SAK:ta ulos Säätytalolta!”

Hallitusneuvottelupöydissä istuvat lobbarit ja työmarkkinajärjestöjen edustajat ovat aiheuttaneet kohua tällä viikolla.  Torstai-iltana kävi ilmi, että sdp:n toisena neuvottelijana työelämän kehittämistä pohtivassa ryhmässä toimii keskusjärjestö SAK:n johtoryhmän jäsen Saana Siekkinen. Samassa ryhmässä istuvat Vasemmistoliiton edustajina Teija Asara-Laaksonen JHL:stä ja Anu Tuija-Lehto SAK:sta. Myös vihreiden Elina Moision roolia on ihmetelty.

Hallitusneuvotteluita vetävä sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kommentoi kohua perjantaina toteamalla, että ”lobbarikeskustelu on pyörähtänyt yli äyräidensä”. 

Lue lisää:

Uusi käänne lobbarikohussa: Vihreiden Elina Moisio pois hallitusneuvotteluista

Antti Rinne jyrähtää lobbarikohusta: ”Pyörähti yli äyräiden”

Tulevien eurovaalien osalta Petteri Orpo linjaa, että Euroopan parlamentti tarvitsee Eurooppa-myönteisiä päättäjiä. 

”Parempaa Eurooppaa ei rakenneta niillä voimilla, jotka haluavat hajottaa unionia. EU:ta haastetaan nyt joka suunnasta. Populistit hajottavat ja luovat kaaosta, mutta eivät tarjoa oikeita ratkaisuja”, hän sanoi puheessaan Helsingissä.

Orpo uskoo, että EU:n hajaantuminen olisi Suomelle haitallista.

”EU:n vertaaminen natsi-Saksan tai Neuvostoliiton kaltaisiin sortovaltioihin on väärin. Niin tekemällä osoittaa vain oman näköalattomuutensa. Ja tulee vahingoittaneeksi Suomea.”

Orpon mielestä EU:n jäsenmaiden yhteistyötä pitäisi syventää ilmastotoimissa, maahanmuuton hallinnassa, turvallisuudessa, puolustuksessa ja tutkimuksessa. Hän muistutti, että ennen kaikkea EU on kuitenkin rauhan ja vakauden projekti. Ihmisoikeuksien, demokratian ja oikeusvaltion puolustaminen Euroopassa ja maailmassa on EU:n tärkein tehtävä.

”Kokoomukselle EU-jäsenyys on valinta kuulua länteen ja puolustaa sen arvoja. Myös EU-parlamentissa olemme tehneet ja teemme vastuullista politiikkaa. Uskomme Eurooppaan”, Orpo sanoo.

Hän ei puheessaan ottanut kantaa Italian entisen pääministerin Silvio Berlusconin taannoiseen lausuntoon EPP:n yhteistyöstä kansallismielisten, kuten Italian varapääministeri Matteo Salvinin ja Unkarin presidentin Viktor Orbánin kanssa. Lue tarkemmin: Silvio Berlusconilta viesti koko Euroopalle: EPP:n hylättävä sosialistit ja liittouduttava populistien kanssa

Orbánin johtaman Fidesz-puolueen jäsenyys EPP:ssä on jäädytetty. Kokoomus on ollut yksi niistä puolueista, joka on vaatinut Fideszin erottamista.

Lue myös:

Orbánin Fidesz ei saanut potkuja – jäsenyys jäädytettiin EPP:ssä

Orbánille potkuja vaativa Petteri Orpo: ”Sain kirjeen – ei enää auta”

Unkarin Viktor Orbán sivaltaa myös kokoomusta: ”Hyödyllisiä idiootteja”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

No lobbarithan ovat jatkuva riesa Arkadianmäellä.
On tietenkin kansalaisenakin todettava, että Miltton Networksin vihreän osakkaan osallistuminen oli kyllä kaikkien aikojen pahin lobbauksen pohjanoteeraus ja näyttää mitkä voimat oikeasti vihreitä ohjaavat alkuperäisen Adolfilta ja Josipilta periytyneen perusideologiansa lisäksi

Petri Salo

Yhteiskunnallisesti erittäin tärkeä asia. Voisiko kokoomus Petteri Orpon johdolla toimia ison kuvan avaajana?

Tässä hyvä kirjavinkkilistaus ison kuvan avaamisen tarpeellisuudesta.

Kannustava hymiö.

"Kirja numero 3/3 – Eduskuntavaalit ja EU-vaalit 2019" Julkaistu maaliskuu 13, 2019

"Kenellä Suomessa on todellinen valta? Mihin lakiin tai sopimukseen perustuen?"

- -

"Suomalainen erikoisuus on ollut vuosikymmenten ajan se, että lobbarijärjestelmä on integroitu poliittiseen päätöksentekojärjestelmään ilman, että mikään eduskuntapuolueista on uskaltanut kapinoida vallitsevaa tilannetta vastaan. Mutta ilmassa saattaa väreillä halua todellisiin korjauksiin, mutta se edellyttää kaikkien vallitsevien aate- ja arvopohjien tuomista päivänvaloon.

Nämä kolme vallankäytön isoa kuvaa käsittelevää kirjaa ovat ilmestyneet vuosina 2014, 2017 ja 2018, mutta tässä järjestyksessä luettuina piirtävät hyytävän tarkan ison kuvan, tuosta suomalaisesta ja mafiamaisen rakenteen omaavasta On Sovittu Että (OSE) – järjestelmästä, joka toimii esimerkiksi lakisääteisten vakuutusten ja sosiaaliturvan alueilla."

Lue lisää Suomi 2017-blogista:
https://suomi2017.wordpress.com/2019/03/13/kirja-numero-3-3-eduskuntavaa...

Mikko Toivonen

Tuokin pitää aivan absoluuttisesti paikkansa näin äänestäjien silmin havainnoituna. Listaan olisi pitänyt vaan lisätä koko joukko muita terveydellä rahaa käärimään syynytettyjä pörssiyhtiöitä. Terveystalo, Pihlajalinna, MedGroup etc.

Pentti Westerholm

Orpo on ehdoitta oikeassa.Suomea johdetaan kansan valitsemien edustajien toimesta.Emme ole äänestäneet yhtäkään lobbaria päättämään asioista.Näyttää pahasti siltä,että AY -liike voimistaa yhteiskunnan ohjaajana otetaan.Huolestuttava piirre kapitalistisessa järjestelmässä.Unohdetaan mitkä tahot luovat työpaikkoja ja lisäävät vaurautta.Kakku on nopea syödä isolla joukolla,mutta kuka tekee uuden tilalle ?

Kyösti Tomperi

Orpo on vain osittain oikeassa. Sipilän hallitusta lobbasivat EK ja SY. Työntekijäjärjestöjä kuultiin, mutta ei kuunneltu. Hallituskaudella vallan saivat kaverit, yrityslobbarit ja uskonveljet. Tuloksena floppi.
Olisikohan aika ymmärtää kuultua puhetta ja järjen ääntä? Tuli se mistä tahansa suunnasta.

Pekka Kytölä

Totta. Minkäänlaisesta lobbauksesta ei edellisen hallituksen toimissa ollut lainkaan kysymys kun Orpon puolue suunnitteli soten "valinnanvapaus"—lakia yksityisten terveystalojen etuja ajavien kaveriensa kanssa, tunnetuin seurauksin.

Tarja Laakso

Vai johdetaan Suomea kansan valitsemien edustajien toimesta. Eduskunta vilisee lobbareita (on ihan lobbarirekisteri pitänyt perustaa heidän takiaan, toki ongelmalliseksi koettiin se, pitäisikö tiedot julkistaa kansalaisille ja kovin vaikeaahan se oli ja tehtiin jotain kommervenkkejä, että ollaan muka avoimia, mutta ettei vaan kansalaiset saisi tietää todellisuudessa soniistä lobbareista mitään) ja koko viime hallituskauden hallitusta ohjasi EK:n ja Suomen Yrittäjien jne. lobbarit (osittain ihan julkisesti, pääosa tietenkin salaisesti). Ja sen lisäksi sanelivat mediassa uhkavaatimuksiaan senkun kerkisivät ja hallitus totteli niitä täydellisesti.

Ja kun yritin etsiä löytyisikö mitään edellisistä hallitusneuvotteluista, niin vaikka kaikkihan oli määritelty salaiseksi, niin jotain sentään Kaikkonen oli blogissaan maininnut "asiantuntijoiden" käytöstä - samanlaisia asiantuntijoita lienevät olleen kuin nyt Rinteen mainitsemat asiantuntijat. Vaikka eihän edellinen hallitus asiantuntijoita kuunnellut - pelkästään lobbareita.

Pentti Westerholm

Sipilän muodostaessa hallitusta apuna ei käytetty lobbareita.Luonnollisesti asiantuntijoita kuullaan kun hallitus on saatu kokoon.Niin kuin Sote-uudistuksessa tehtiin.Kuultavaa oli niin paljon, että kiireiltä ei ehditty alta pois.Päätökset jäivät tulevalle hallitukselle.Lobbarijoukko oli lopussa monen kirjava ja tulos sen mukainen.

Markku Lehto

Joo, kyllä mielestäni avoimuuden ja läpinäkyvyyden nimissä kaikkien eduskunnassa ja kansanedustajien kanssakäyvistä lobbareista tulisi olla julkinen lista. Ei kai kenelläkään voi olla mitään tähän vastaan.

Lainsäädännössä erikseen määritellyt salassa pidettävät asiat ovat sitten eri asia. Mutta tuskin kovinkaan moni lobbareiden esittämä asiasisältö on sisältänyt salassa pidettävää asiaa, esimerkiksi maanpuolustuksen tai liikesalaisuuksien osalta. Kun lobbarit pyrkivät vaikuttamaan omalla asiantuntemuksellaan kansanedustajien työhön, niin silloinhan on kyse lainsäädännön valmistelusta. Mikäs siinä voisi olla salaista ?

No lainsäädännön valmistelussa oleellisessa osassahan on valiokuntatyöskentely jonka sisältö ei ole julkisa kai siksi, että valiokunnan sisäinen keskustelu olisi mahdollisimman vapaata.

Mutta se, ketkä siellä valiokunnissa käyvät kutsuttuina lobbaamassa ja ketkä lobbaavat kansanedustajia milloin missäkin muualla, sen tulisi olla julkista. Ihan niin kuin vaaliehdokkaiden tulee julkisesti ilmoittaa rahoittajansa.

Toisaalta on myös ymmärrettävää, että kukaan kansanedustaja ei voi olla jokaisen alan asiantuntija. Siksi asiantuntijoita tarvitaan kertomaan oman alansa näkökulmia kansanedustajille, jotka valmistelevat lainsäädäntöä ja lopulta hyväksyvät tai hylkäävät lähinnä hallituksen tekemiä lakialoitteita.

Joskus on sitten niinkin, että vaikka asioista hyvinkin perillä olevat asiantuntijat ovat jotakin mieltä asioista, niin poliittiset intohimot ajavat asiantuntijoiden näkemysten ohitse. Mitenkä tulikin tässä mieleen se vuoden 2011 jalkaväkimiinojen kieltolaki.