Keskiviikko 26.6.2019

”Purki kiukkuaan asiattomalla tavalla” – Jussi Halla-aho vastaa ruotsidemokraattien Jimmie Åkessonille Ylellä

Luotu: 
13.5.2019 08:39
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Jussi Halla-aho.
|

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vastasi tänään maanantaina Ylen eurovaalitentissä ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkessonin perussuomalaisia koskeviin kommentteihin.

”Åkesson purki tässä kiukkuaan minun mielestäni aika asiattomalla tavalla”, Halla-aho sanoi Ylen aamu-tv:n ja Ykkösaamun eurovaalitentissä.

Åkesson sanoi Helsingin Sanomille viime viikolla olevansa pettynyt perussuomalaisten toimintaan.

”Nyt perussuomalaiset ovat ilmoittaneet, että he ovat ehkä valmiita vaihtamaan ryhmää EU-parlamentissa. Se yllättää minua itse asiassa jonkin verran, että suomalainen puolue näyttää liittoutuvan italialaisten ja ranskalaisten Venäjän-ystävien kanssa. Sitä on vaikea ymmärtää. Olen pettynyt”, Åkesson sanoi.

Åkesson viittasi kommentillaan oikeistopopulistien välillä käytyihin yhteistyökeskusteluihin, joissa esillä on ollut Italian Lega-puoluetta edustava sisäministeri Matteo Salvini.

Halla-ahon mukaan näitä epävirallisia keskusteluja on käyty Britannian brexit-kansanäänestyksen tuloksesta lähtien, koska Britannian EU-ero pakottaa kaksi EU-kriittistä ryhmää eli ECR:n ja EFDD:n muutoksiin parlamentissa.

Halla-ahon mukaan yhteisenä tahtotilana on välttää vuoden 2014 eurovaalien jälkeinen virhe, kun oikeistopopulistit hajaantuivat useampaan ryhmään.

LUE MYÖS: ”EU:n voisi purkaa ja Suomelle oma valuutta” ­– Näin jyrkästi perussuomalaiset poikkeaa muista

Halla-ahon mielestä Åkessonin kommenteissa on kyse siitä, että ruotsidemokraatit haluavat välttää kaikkia yhteyksiä, joita voitiaisiin käyttää lyömäaseena puoluetta vastaan sisäpolitiikassa Ruotsissa. Halla-aho kuvasi ruotsidemokraatteja marginalisoiduksi ja demonisoiduksi puolueeksi kotimaassaan.

”Minun mielestäni tämä strategia on virhellinen, koska riippumatta siitä, mitä ruotsidemokraatit tekevät kotimaassaan tai Euroopassa, he eivät tule koskaan saamaan hyväksyntää muilta puolueilta, ennen kuin he kasvavat niin isoksi, että kerta kaikkiaan hallituksen muodostamisesta ei tule mitään ilman yhteistyötä heidän kanssaan.”

LUE MYÖS: Laura Huhtasaari lähtee eurovaaleihin – Jussi Halla-aho: Perussuomalaiset haluaa laajan kansallismielisen ryhmän

Halla-ahon mukaan perussuomalaisilla ja Tanskan kansanpuolueella on edelleen vahva tahto, että ruotsidemokraatit olisivat tulevalla kaudella samassa ryhmässä niiden kanssa.

”Etiäinen kertoo, että näin tulee käymäänkin”, Halla-aho sanoi.

LUE MYÖS:

Tutkijoilta synkkä näkemys: Euroopasta tuli huojuva maanosa, jossa äärioikeisto on ”ainoa vaihtoehto” liberaalille järjestelmälle

Yksi asia voi estää Matteo Salvinin kaavaileman yhteenliittymän – ”Esimerkiksi perussuomalaiset on paljon kriittisempi”

TEE VAALIKONE: Alma Median eurovaalikone nyt auki – Etsi meppiehdokkaasi Uuden Suomen sivuilla

Jaa artikkeli:

Kommentit

Janne Pohjala

Jimmien pitäisi varmaan jo tajuta että 2016-2017 väitteet miten joka ainoan eurokriittisen puolueen takana olisi Venäjä, kuuluivat samaan USAn sisäpolittiseen peliin jonka mukaan Trump on Venäjän agentti.

Muller ei löytänyt todisteita edes Trumpista saati että kukaan olisi esittänyt todisteita muistakaan.

Joku vielä yrittää tuolla kepillä vaikka lähes kaikki ovat jo aikaa tajuneet että jokainen liittovaltiokriittinen puolue ei ole äärioikeistoa, ei ole populistinen eikä Venäjän rahoittama.

Jos Lega Nordia ja Sauli Niinistöä vertaa, niin jälkimmäinen on enemmän Venäjämielinen tapaamisien perusteella. Sauli on myös kutsunut Putinin useammin Suomeen kuin Lega Nord Italiaan.

Eikä joka ainoan vaalituloksen takana ole Venäjä, vaikka niin aina väitetään ja sitten tyhjin käsin myönnetään vaalien jälkeen ettei mitään näkynyt.

Emme me äänestäjät ole idiootteja vieläkään, vaikka se kuka tätä propagandaa levittää, meitä sellaisina pitää.

Panu Saarela

Uskollinen trolli-Pohjala jaksaa suoltaa Venäjän propagandaa. Satojen ja taas satojen kommenttien joukosta ei löydy ainuttakaan Venäjää aidosti kritisoivaa kirjoitusta.

Euroopan kansallismieliset puolueet ovat populistisia, enemmän tai vähemmän äärioikeistolaisia ja Venäjän tukemia. Tämän kiistäessään Pohjalaa paljastaa vain oman idioottimaisuutensa. Näin se menee, kun myy sielunsa vieraalle vallalle: isänmaasta viis.

Jone Virtanen

Olen ihmetellyt sitä, miksi Perussuomalaiset ovat niin selvästi Venäjämyönteisiä (oikein vanhaan YYA-sopimuksen henkeen), vaikka tämän meidän oman pikku Finlandian suveriniteettiä ei loppujen lopuksi uhkaa kuin Venäjä ja me itse. Nationalistiselta puolueelta odottaisin enemmän.