Sunnuntai 16.6.2019

Kuka jakaa keskustan ministerinsalkut? – Juha Sipilä: ”Meillä on selkeät säännöt”

Luotu: 
13.5.2019 11:46
Päivitetty: 
13.5.2019 14:50
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Juha Sipilä.
|

Keskustan mentyä hallitusneuvotteluihin ilmassa on leijunut kysymys siitä, miten puheenjohtajaa vaihtava keskusta valitsee ministerinsä.

Asiaa kysyttiin tänään maanantaina keskustan väistyvältä puheenjohtajalta Juha Sipilältä hänen mennessään Säätytalolle. Katso Sipilän kommentit jutun lopussa olevalta videolta.

Aiemmin keskustelua herätti jo se, että Sipilä vetää keskustan hallitusneuvottelut, vaikka hän jättää keskustan puheenjohtajan tehtävät. Puolue valitsee uuden puheenjohtajan syyskuussa järjestettävässä ylimääräisessä puoluekokouksessa.

Sipilä antaa nyt ymmärtää, että ministerinsalkut jaetaan hänen itsensä esityksestä.

”Meillä on selkeät säännöt puolueella miten se tehdään”, Sipilä naurahti.

”Puolueen puheenjohtajan esityksestä puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän yhteiskokous tekee päätöksen”, Sipilä sanoi.

Suomen Keskusta rp:n säännöissä sanotaan näin:

”Puolueen ehdokkaat maan hallituksen jäseniksi nimetään puoluehallituksen, eduskuntaryhmän ja Euroopan parlamentissa toimivan Keskustan valtuuskunnan jäsenten yhteiskokouksessa, jossa jokaisella on yksi (1) ääni ja jota johtaa puolueen puheenjohtaja.”

Keskustan tilanne on sikäli erikoinen, että ministerinsalkkuja jaettaneen vaiheessa, jossa edes puolueen puheenjohtajaehdokkaista ei ole vielä tietoa. Toki itse hallitusneuvottelutkin ovat vielä kesken.

Puheenjohtajakisaan lähtöä harkitseva keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen on kertonut tekevänsä päätöksensä ennen juhannussaunaan menoa.

Vahvoilla spekulaatioissa ollut ministeri Annika Saarikko on kertonut, ettei lähde kisaan. Saarikon toisen lapsen laskettu aika on syksyllä.

 

 

LUE MYÖS: Keskustan ratkaisu yllätti tutkijan – Myydäänkö Antti Rinteelle ”sikaa säkissä”?

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ari Mikkola

Tai ennemminkin näen ongelmana että voiko keskusta hyväksyä muiden kynnyskysymykset.
Ne keskustan kymmenen teesiä on kyllä helppo hyväksyä mutta voiko esim SDP ja Vasemmisto hyväksyä 75 prosentin työllisyysasteen sitovaksi tavoitteeksi. Aika vaikea uskoa..

Topi Rantakivi

@3. Tuolla logiikalla voisi myös kutsua Piraattipuolue sinne, sillä heillä on hyvät tietämykset tietoyhteiskunnan asioista ja muut ovat ihan pihalla ja heille voi hyvillä mielin antaa salkku hoidettavaksi.

Kysymys on mandaatista ja sinisillä ei ole sitä eikä ole Piraateillakaan. Jos siniset pölähtäisivät sinne, niin kansa raivostuu.

Sitä paitsi sinä taidat provoilla eli olet trolli.

Viljo Asikainen

Tuleeko Keskustalle myös eduskunnan puhemiehn paikka?

Hetki sitten keskusteltiin kiivaastikin protokollan edellyttämästä tavasta valita eduskunnan puhemies. Muodollisesti asia on tietenkin selvä; Eduskunta valitsee kenet haluaa.

Protokollan suhteen esiintyi kaksi eri mielipidettä. Halla-aho oli sillä kannalla että valitaan suurimman ei-pääministeripuolueen edustaja. Orpo esitti että valitaan toiseksi suurimman hallituspuolueen edustaja. On vain asian sekoittamista yleensä puhua toiseksi suurimmasta puolueesta. Yksiselitteisen selkeää on puhua suurimmasta ei-pääministeripuolueesta.

Vieläköhän Orpo ja siis Kokoomus ajaa vaatimustaan että puhemiehen on oltava hallituspuolueesta? Hallituspuolueet saisivat halutessaan ehdokkaansa puhemieheksi läpi koska ovat parlamentaarinen enemmistö. Tämä edellyttäisi että ne äänestäisivät sitoutuneen yhtenäisesti Orpon taannoisen kannan mukaan. Tällöin puhemiehen nuija tulisi Keskustan edustajalle. Keskusta on eduskunnan neljänneksi suurin puolue - epäluotettavien gallup-tietojen mukaan ehkä vasta viides.

Ajan ja tapausten kulku kallistaa vaakaa Halla-ahon kannalle. Puhemies siis suurimmasta ei-pääministeripuolueesta, joka voi olla myös oppositiopuolue.

Jukka Mattsson

Sipilä näyttäytyy itsevaltiaalta... mutta mutta

”Puolueen ehdokkaat maan hallituksen jäseniksi nimetään puoluehallituksen, eduskuntaryhmän ja Euroopan parlamentissa toimivan Keskustan valtuuskunnan jäsenten yhteiskokouksessa, jossa jokaisella on yksi (1) ääni ja jota johtaa puolueen puheenjohtaja.”

Erkki Martikainen

"Keskustan tilanne on sikäli erikoinen, että ministerinsalkkuja jaettaneen vaiheessa, jossa edes puolueen puheenjohtajaehdokkaista ei ole vielä tietoa. Toki itse hallitusneuvottelutkin ovat vielä kesken."

Minä olen ymmärtänyt että Keskustalla on ihan "laillisesti" valittu puheenjohtaja joka johtaa puoluetta siihen saakka kunnes uusi valitaan. Ei kai toimittaja nyt ole mennyt asioiden edelle ja olettaa että hallitusjahkailu kestää syksyyn asti.

Matti Kurki

Suomen poliittinen historia ei tunne tuollaista ketkua kuin tämä Kempeleen "täystuho". Siinä menee Kepu sellaiseen porukkaan, että ei kannata paljon yli 10 pisteen kannatuksesta haaveilla. Voi olla että jo eurovaaleissa viikate iskee pahasti ja Maurikin voi laittaa tupeen naulaan. No senhän kaikki jo tiesi, että "Kepu pettää aina".

Seppo Simonen

Keskustapuolueen ylimääräinen puoluekokous on erikoisen valinnan edessä. Juha Sipilä ilmoitti kantavansa vastuun ja eroavansa puheenjohtajan tehtävästä tämä oli miehen ilmoitus tilanteesta.

Nyt on kokous valttuutettjjen tehtävä pyytää että Juha Sipilä jatkaa puheenjohtajana vuoden 2020 oikeaan puoluekokoukseen saakka jolloin on myös tähtiehdokas käytettävissä elikä Annika Saarikko.

Risto Mäkinen

"Kempeleen ketku" eli "Sipilän setä" teki ne päätökset Suomen talouden kääntämisestä nousuun. Päätös johon moni ei olisi pystynyt eli lähteä SAK:ta vastustamaan. Ketku teki myös pienemmän ratkaisun yhdessä Lintilän kanssa. Uskoi että Talvivaara/Terrafame ansaitsee sen 100 milj. e lisää rahaa. Nyt näyttää hyvältä sielläkin. Sähköautojen akkumetallien kysyntä senkun kasvaa ja Terrafamen tulos siirtyy plussalle. kaivoksen alasajo olisi maksanut valtiolle jopa 500 milj. e. Media ei enää kirjoita Terrafamesta ja Sipilän lippalakista. Miksi ???? On myös vihreilläkin vaihtuva puheenjohtaja hallitusneuvotteleluissa. Mikä tässä Sipilässä oikein riivaa näitä kommentoijia.