Perjantai 24.5.2019

Paavo Väyrynen: Keskustan johtoon pyrkiminen mahdollista 2020

Luotu: 
14.5.2019 11:07
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Arkistokuvassa Paavo Väyrynen eduskunnassa.
|

Perustamansa Tähtiliikkeen jättävä Paavo Väyrynen kertoo tuoreessa blogikirjoituksessaan, että hän saattaa hakea keskustan puheenjohtajaksi vuoden 2020 varsinaisessa puoluekokouksessa.

Mahdollisen ehdokkuuden Väyrynen ripustaa eurovaalimenestyksen varaan.

”Olen ilmoittanut, että voisin olla valmis harkitsemaan sitä, jos tulen valituksi Euroopan parlamenttiin. Jos menestykseni eurovaaleissa olisi heikko, ehdokkuudeltani puuttuisi poliittinen uskottavuus, eikä sitä voisi ajatellakaan”, Väyrynen toteaa.

Nykyinen puheenjohtaja Juha Sipilä on ilmoittanut jättävänsä tehtävänsä ja syyskuussa kokoontuva ylimääräinen puoluekokous valitsee hänen seuraajansa. Keskustan seuraava sääntömääräinen puoluekokous järjestetään kesällä 2020 Vantaalla. Keskustan sääntöjen mukaan puoluekokouksessa valitaan aina puolueelle puheenjohtaja.

Blogikirjoituksessaan Väyrynen korostaa, ettei hae puheenjohtajuutta syyskuun ylimääräisessä puoluekokouksessa.

”On kysytty, eroanko Tähtiliikkeen jäsenyydestä sen vuoksi, että voisin olla ehdolla Keskustan puheenjohtajaksi. […] Vastaukseni on ”ei”. Eroan sen vuoksi, että haluan heti eurovaalien jälkeen keskittyä presidentinvaaleihin ja ryhtyä kokoamaan laajaa kansanliikettä valintani tueksi”, Väyrynen kirjoittaa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Paavo Väyrynen
Paavo Väyrynen
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Panu Saarela

Millä perusteella EU on Neuvostoliiton seuraaja? Edellinen on demokraattisten arvojen yhdistämien valtioiden (populistien menestyksen myötä on tosin tullut säröjä) vapaaehtoinen liittouma, jälkimmäinen oli totalitaristinen hirviö alusvaltioineen.

Toisin kuin Rautomäki näyttää kuvittelevan, edellisten välille ei voi vetää yhtäläisyysmerkkejä vain sillä perusteella, ettei hän tykkää kummastakaan. EU:n päätökset ovat valtioiden välisiä sopimuksia, totalitarismiin ne eivät liity mitenkään.

Hannu Rautomäki
Vastaus kommenttiin #8

Keskusvaltaisuus.
Neuvostoliitossa ylintä valtaa käytti NKP:n keskuskomitea.
EU:ssa ylintä valtaa käyttää EU-komissio.
Lait.
Neuvostoliiton yleisliittolaiset lait kävelivät yli tasavaltojen lainsäädännön.
EU-lait uitetaan automaattisesti jäsenvaltioiden kansallisiin lakeihin.
Sisäiset tuet.
Neuvostoliitto tuki taloudellisesti alikehittyneitä tasavaltoja.
EU tukee ylivelkaantuneita jäsenmaita tukipaketeilla muiden jäsenmaiden kustannuksella.
Lisää yhtäläisyyksiä löytyy.

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #9

Keskusvaltaisuus? Miten joku yhteisö voisi toimia ilman keskushallintoa?

"Euroopan komissio on Euroopan unionin toimielin, joka muun muassa valmistelee ja panee täytäntöön Euroopan unionin neuvoston asettamia erilaisia säädöksiä ja päätöksiä ja valvoo niiden noudattamista EU:n jäsenvaltioissa."

https://europa.eu/european-union/about-eu/institutions-bodies/european-c...

Komissiossa on jokaisen jäsenvaltion edustaja. Komissio ajaa EU:n ja jäsenvaltioidensa etuja.

Kerropa, mikä valtio ei ole"keskusvaltainen"? Yhdysvallat? Saksa? Suomi? Viimeksi mainittukin on keskusvaltainen. Se ei tee siitä epädemokraattista tai Neuvostoliiton kaltaista. Yhtä viisasta olisi todeta, että Suomi on kuin Neuvostoliitto, koska molemmat ovat valtioita ja vieläpä keskusjohtoisia!

EU:n "uittamat" lait ovat (vapaaehtoisten) jäsenvaltioiden yhteisiä päätöksiä, toisin kuin Neuvostoliiton, joka päätti alistamiensa valtioiden asiat.

Yhtäläisyyksiä löytyy, mutta ei sellaisia, jotka tekisivät rinnastuksen mielekkääksi. Koitapa nähdä metsä puilta.

Hannu Rautomäki
Vastaus kommenttiin #10

Neuvostoliitossa tasavaltoja tasapäistettiin keskinäisillä tuilla aivan samoin, kuin EU tukee taloutensa huonosti hoitaneita jäsenmaita.
EU tiedostamattomana Neuvostoliiton taloudellisena kopiona päätyy mallinsa mukaiseen pysähdykseen. Mallin seuraukset tiedetään.

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #11

EU tukee ennen kaikjea köyhimpiä valtioitaan, esimerkiksi Puolaa ja Unkaria. Se ei tee siitä epädemokraattista, saati "tiedostamatonta Neuvostoliiton taloudellista kopiota".

Väitteesi on absurdi. EU:n ja Neuvostoliiton (kuten Venäjänkin) taloudet ovat kaikilta osin eri planeetoilta, täysin rinnastuskelvottomat.

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #13

Pelkällä linkillä vastaaminen osoittaa, ettei vastaajalla ole argumentteja. Se on ymmärtääkseni myös US::n sääntöjen vastaista, koska se ei ole keskustelua.

Köykäiseksi osoittautuivat Rautomäen väitteet. Jostain kummam syystä populistit, jotka propagandassaan puhuvat Eurostoliitosta, ovat itse useimmiten jyrkän Venäjä-mielisiä. Venäjä on kuitenkin se, joka muistuttaa vuosi vuodelta enemmän totalitaristista Neuvostoliittoa.

Sanoilla hämätään. Se on populismin käyttövoima ja elinehto. Siitä on kyse, kun Neuvostoliitto ja EU muka rinnastetaan - Venäjä-mielisten propagandassa!

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #16

Argumenttiesi onttouden tajuaminen ja osoittaminen eivät edellytä minkään sortin uskovaisuutta.

Leimakirves? Eivätkö monet Euroopan populistisista puolueista (joita Venäjä myös rahoittaa) ole Venäjä-mielisiä? Jos sinulla on uutta tietoa, kerro ihmeessä.

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #17

Lue kommenttini 15. En keskustele linkkien kanssa (joiden jakaminen tavallasi on US:n sääntöjen vastaista). Jos ja kun et pärjää keskustelussa, linkkisi eivät auta mitään. Ne ovat epätoivoinen pakoyritys miehelle, jolla ei ole ainuttakaan relevanttia argumenttia poskettomalle väitteelleen.

PS. Linkeissäsi ei ole ainuttakaan argumenttia (jota en ole jo kumonnut tai), joka osoittaisi Neuvostoliiton ja EU:n rinnastamisen mielekkääksi tai perustelluksi.

Jari Koponen
Vastaus kommenttiin #9

Samantyyppinen ihmisaines ihasteli Neuvostoliittoa ja pyrki sitouttamaan Suomea siihen kuin mitkä nyt kiivaasti kritisoivat EU:ta ja pyrkivät irtiottoon. Ääriainekset siis kummassakin tapauksessa ja keulakuvana väyrysläiset.

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #18

EU ei ole liittovaltio. EU ei tee ainuttakaan päätöstä muutoin kuin vapaaehtoisesti jäseniksi liittyneiden valtioiden sopimuksella. Moniin päötöksiin vaaditaan jopa valtioiden yksimielisyys.

Minkä valtion EU yrittää likvidoida ja millä tavalla? Jauhat silkkaa mielikuvapotaskaa.