Perjantai 24.5.2019

SAK iski miljardin esityksen pöytään Säätytalolla – Tämä lista sai kokoomuksen suunniltaan

Luotu: 
14.5.2019 16:07
  • Kuva: Valtioneuvosto Flickr
    Kuva
    Hallitusneuvotteluissa kuultiin tänään muun muassa työmarkkinajärjestöjä. Kuvassa hallituksen muodostaja Antti Rinne (sd) avustajineen Säätytalolla.
|

SAK ehdotti hallitusneuvottelussa malliaan, joka toisi sen mukaan lähes miljardin euron verotuotot.

SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta kävi tiistaina kuultavana hallitusneuvotteluissa ja kertoi neuvotteluiden verotyöryhmälle SAK:n näkemyksen siitä, mihin suuntaan Suomen verotusta pitäisi viedä. Kun SAK toi esityksensä julki ennen vaaleja, saivat keskusjärjestön verotusaikeet kokoomuksen poliitikot äimistelemään, kuinka ”tarkoitus on verottaa kaikesta”. Nyt kokoomus on sivussa hallitusneuvotteluista.

LUE MYÖS: Kokoomus hurjistui verolinjauksesta: ”Tarkoitus on verottaa kaikesta. Ihan kaikesta”

SAK:n mukaan Suomen pitäisi varautua seuraavaan taantumaan, jotta pystyttäisiin elvyttämään ja torjumaan työttömyyttä. Tähän pitäisi pyrkiä ”vahvistamalla puskureita” veromuutoksilla. Lisäksi SAK esittää, ettei julkiseen talouteen aseteta tavoitteita, jotka estäisivät elvytyksen.

SAK esittää, että veroja kerättäisiin lisää 288 miljoonaa euroa listaamattomien yritysten osinkoverotuksen kiristämisellä, eli alentamalla listaamattoman yhtiön huojennetun osingon laskennassa käytettävää tuottoastetta nykyisestä kahdeksasta prosentista.

SAK hankkisi lisää verotuloja 141 miljoonaa euroa sukupolvenvaihdoshuojennuksen leikkaamisella ja 130 miljoonaa euroa yrittäjävähennyksestä luopumisella.

SAK arvioi, että verotulot kasvaisivat 130 miljoonalla eurolla, jos harmaata taloutta torjuttaisiin ottamalla käyttöön tyyppihyväksytyt kassakoneet.

Lisäksi listalla on kattava varallisuusvero (verotuottovaikutus +100 miljoonaa euroa), pysyvä solidaarisuusvero (+100 miljoonaa euroa), vuoden 2016 perintö- ja lahjaveroasteikon palauttaminen (+58 miljoonaa euroa) ja metsälahjavähennyksestä luopuminen (+13 miljoonaa euroa). Rahaa tulisi SAK:n mukaan sen mallilla lisää 960 miljoonaa euroa.

LUE MYÖS: SAK löi vaatimukset tiskiin: Veronkiristyksiä yli 600 miljoonalla eurolla – käyttöön uusi laaja varallisuusvero

Menoina SAK ehdottaa kiinteistöverotuksen huojennusta pienituloisille (-20 miljoonaa euroa) ja asuntokaupan varainsiirtoveron alentamista (-178 miljoonaa euroa).

Menojen jälkeen mallissa jäisi viivan alle 762 miljoonaa euroa, josta SAK olisi valmis käyttämään tarvittaessa 300 miljoona euroa pieni- ja keskituloisten verotuksen keventämiseen matalasuhdanteessa.

Haittaveroja SAK korottaisi maltillisesti toimintaympäristön salliessa ja saattaisi harkita uudestaan osakesäästötilin verotukea.

SAK:n listassa on kohtia, jotka ovat ristiriidassa hallitusneuvotteluissa olevan keskustan kynnyskysymysten kanssa. Keskusta on muun muassa asettanut ehdoksi hallitukseen menolle, ettei yrittäjien ja yritysten verotusta saa kiristää.

SAK:n pääekonomistin Ilkka Kaukorannan mukaan veropolitiikasta on aina vaikea päästä sopuun.

”Näkyy erilaisia tulonjakoon ja ideologiaan liittyviä eroja. Aina on hankalaa, mutta monipuoluehallituksia on saatu silti kasaan.”

Sdp:ssä on haluttu SAK:n tavoin poistaa yrittäjävähennys, ja sen vero-ohjelmassa on esitetty listaamattomien yritysten osinkojen kiristämistä.

”Osa esityksistämme on ollut demareilla. Useiden puolueiden kanssa löytyy yhteneväisyyksiä.”

LUE LISÄÄ HALLITUSNEUVOTTELUISTA: ”Täysin epärealistinen ajatus” – EK yrittää estää sdp:n esittämän lähdeveron

Kaukorannan mielestä nyt on tarpeen verottaa lisätuottoja valtion kirstuun.

”Linjamme on oltava nyt, että haetaan lisää verotuottoa, kun on lisämenoja, joita puolueet haluavat toteuttaa, ja on kestävyysvajetta.”

LUE MYÖS:

”Verotetaan kaikkea omaisuutta, jota ei nyt veroteta” – Vasemmistoliitto sanoo suoraan mistä repisi 2 miljardia

SDP julkaisi 12 kohdan listan: Näin verotusta tiukennettaisiin ja verovuotoja tukittaisiin

Antti Rinne hermostui talouskuripuheesta – Sipilä ja Orpo kuin yhdestä suusta: ”Myrkkyä”

Alla näkyy SAK:n ekonomistin Ilkka Kaukorannan Twitter-viesti vierailusta Säätytalolla ja järjestön veroehdotuksista.

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Hakala

Kyllähän pääpiirteissään SAK:n verolinja on hyvä. Yrittäjävähennys ei palvele millään tavalla pienyrittäjää. Noin puolet käyttää yritysvähennyksiä. Sen sijaan olen pettynyt,ettei yritystukiin puututtu esityksessä toivottavasti mahdollinen hallitus vähentää niitä. Sitten julkinensektori, siitä riittää vaikka lapsenlapselle kertomista. Meillä kun verrataan aina muihin pohjoismaihin, kun on kyse lakosta, TES:sta tai palkkojen yleissitovuudesta, niin porvarit itkee kun muilla, sanotaan nyt, että Suomessa julkinen sektori on pienempi kuin muissa pohjoismaissa. Haluaisimpa nähdä miten meillä hoidettaisiin Helsingistä Utsjoelle terveyspalvelut, koulut vanhustenhoito, kaikki siihen liittyvät sosialipalvelut jne. Ei Suomi kaadu julkisiin menoihin, se kuuluisa kestävyysvaje, pystytään hoitamaan mikäli nyt sitä , Yritystukien 10 miljardin potista.

Jaakko Hakala
Vastaus kommenttiin #17

Pasi julkiset menot eivät ole osa BKT:ta, vaan sananmukaisesti menoja. Bruttokansantuote taas ei koostu menoista, vaan siitä mitä Suomi TUOTTAA eli tuotettujen tavaroiden ja palvelujen yhteenlaskettua arvoa: ravintolassa myytyjä aterioita, opettajan pitämiä oppitunteja ja tehtaassa koottuja tuotteita. Menot ja tulot kuvaavat rahavirtoja, bruttokansantuote taas tuotannon arvonlisäystä. Jos yksityisen sektorin kaikki menot otetaan huomioon, summa ylittää BKT:n huomattavasti. Näin mitattuna julkinen talous asettuisi 20-25 %:n koko taloudessa. Me olemme komiasti parempia kuin Norja, Tanska ja Ruotsi. Vielä yksi esim. Yksityisten menot ovat 180% suuremmat kuin BKT. Voit tutustua Tilastokeskuksen yliaktuaari Tuomas Rothoviuksen artikkeliin Yle:n sivuilla.

Jukka Mattsson

Sipilä, Orpo ja Terho saivat mitä tilasivat? Nokitteluksi tämä näyttää menevän. Pikkulapsetkin käyttäytyvät paremmin mutta kai seuraavat 4 vuotta mennään näin!

Miten käy nyt Sipilälle puoluekokouksessa jossa valitaan puheenjohtaja? Tämä pöljälle näyttää sopivan mikä tahansa kunhan saa olla hallituksessa päättämässä ministerisalkuista.

Eipä näytä Keskustapuolue enää olla jäsenistön hallussa?

Jaakko Hakala

Niimpä Pasi, kukaan ei näköjään huomaa, että siellä on EK ja SY mukana esittämässä vaateita. Edellisen hallituksen aikana ei AY-liike saanut ääntä kuuluviin ja se näkyi yhteiskunnassa. Suomella meni hyvin, sanottiin, kuitenkin vanha sanonta "työmies on palkkansa ansainnut" jäi toteutumatta. Sensijaan viime vuonna osinkoja jaettiin ennätykselliset 13miljardia, joku sai palkkansa.

Seppo Simonen

Niinpä mitä MTK sanoo, Maaseuduntulevaisuudessa Rahikaisessa tuumataan oikein piirroksen kansa että jos ei Hallitusta Helluntaina Niin Ei Ehkä Koko Kesänä.
Muutoin MAASEUDUN TULEVAISUUS on aito maaseudun puolesta kirjoittava lehti laitappa Pasi tilaukseen. Lehti perustettu 1916 ja ollut 103 vuotta Suomen asialla.
Uutisvirrassa oli että yli puolet kansasta laajentaisi päästökauppaa hiilinielukorvauksen maksamisesta metsien sekä peltoje omistajille Vihreät on tässä etunenässä.

Kaarina Leinonen

Kyllä nyt vastaan kätisijöitä yrityselämän verotukselle riittää ! Miksi ei edellishallituksen aikana toimittu tasapuolisesti. Sehän on vanha totuus että kansa "puhuu" vaaleissa. Siihen saa yrityselämä tottua kun rupeaa vetämään maniskukkelin itselleen aina 4 vuoden välein niin kansa pistää heidät ruotuun !

Mauri Lindgren

Otetaan Saksan verotus ja paikallinen sopiminen käyttöön.Pistetään samaan kasaan terveydenhuollon rahoitusrakenne.Armahdetaan suomalaisia yrittäjiä sen verran, että jätetään koulutus kustannettavaksi kokonaan verovaroista eikä mitään 600e minimipalkkaa heti työssäoppimisen alkajaisiksi.

Henrik Multaniva

Toivottavasti ei mene kauvaa kun KEPUssa huomataan oletavan väärässä seurassa. Vaikka luvattiin että kaikki toiveet toteutuvat, niin neuvotteluissa niillä kuitenkin pyyhitään pöytää. Kun he ovat kerran saaneet päätettyä hallitukeen osallistumisesta, niin olisihan se mahdollista lyöttäytyä yhteen vanhojen kavereiden: Kokoomuksen ja Perussuomalaisten kanssa ja muodostaa hallitus tältä vanhalta pohjalta. Eduskunnassa heillä olisi selvä enemmistö ja tuskaiset neuvottelut Rinteen ja virheiden kanssa loppuisivat saman tien. Tätä varmaankin Orpokin jo kaipailee ja haluaa pääministeriksi. Hallitusohjelma syntyy pikaisesti vanhaa ohjelmaa päivittämällä ja on valmis ennen EU-puheenjohtajuutta. Sotet ja muut kesken jääneet hommat saadaan nyt loppuun vietyä ehkä hieman uusittuina ja kansakunta on pelastettu jakoporukoilta.

virve lundgren

Jos yrittäjällä 81 eurosta jää käteen 22 e (yritysvero+vakuutusmaksu+YEL+ vuokra, eikä edes vielä muita kuluja) josta vielä vähennetään oma tulovero, niin kumpi saa enemmän- verottaja vai yrittäjä? Minkä työn verottaja tekee?
Odotan kovasti näitä linjauksia ja päätän sitten, lyönkö lapun luukulle vai en!

Harri Hietajärvi

No niin. Taas täällä vaahdotaan, että SAK sitä ja SDP tätä. Mitä ihmettä? Siellä on ollut asiantuntijakuulemiset menossa ja esimerkiksi veroasioita käsittelevässä ryhmässä on kuultu seuraavia asiantuntijoita:
- Anita Isomaa-Myllymäki, EK
- Terhi Järvikare, valtiovarainministeriö
- Ilkka Kaukoranta, SAK
- Kaisa Kotakorpi, Valtion taloudellinen tutkimuskeskus
- Laura Kurki, Suomen Yrittäjät
- Timo Sipilä, MTK

Eli SAK:ko määrittelee Suomen seuraavan vero-ohjelman 1/6 asiantuntijalausunnolla? No, höh!

Jani Hyvärinen

SAK ei ole muistanut laskea menopuolelle kaikkia lopetettuja yrityksiä ja menetettyjä työpaikkoja. On se kumma juttu miten yrittäjäperhettä pitää sukupolven vaihdoksesta rangaista. Onneksi olen palkkatyössä - ainanin toistaiseksi.