Perjantai 24.5.2019

Antti Rinne jyrähti: ”Tässä talossa ei ole yhtään SAK:n neuvottelijaa” – Vasemmistoliitolla mukana SAK:n ekonomisti

Luotu: 
15.5.2019 09:30
  • Kuva: Valtioneuvosto Flickr
    Kuva
    Sdp:n puheenjohtaja, hallitusneuvotteluiden vetäjä Antti Rinne sanoo, ettei hän ole tutustunut SAK:n verolinjauksiin.
|

Hallitusneuvottelijoiden vetäjä Antti Rinne (sd) sanoo, että hänellä ja sdp:llä on ”ihan oma tahtotila” verokysymyksissä. Julkisuudessa on herättänyt runsaasti keskustelua, kuinka SAK esitteli tiistaina hallitusneuvotteluissa omat verolinjauksensa.

”En ole tutustunut siihen SAK:n kokonaisuuteen vielä ollenkaan”, Rinne sanoo Säätytalolla medialle.

”Me neuvottelemme yhteisestä vero-ohjelmastakin tässä talossa, että hallitukselle löytyisi yhteinen verolinja”, hän tähdentää.

Ilta-Sanomien toimittaja Olli Waris huomautti Rinteelle, että SAK:lla on neuvottelija Säätytalolla taloutta käsittelevässä Kestävän talouden Suomi -ryhmässä. Ryhmässä vasemmistoliiton neuvottelijoina toimivat puolueen kansanedustaja Jussi Saramo sekä SAK:n ekonomisti Patrizio Lainà.

”SAK:lla ei ymmärtääkseni ole yhtään neuvottelijaa tässä talossa”, Rinne jyrähti.

Sdp:llä on myös itsellään neuvottelijaryhmässä mukana SAK-taustainen neuvottelija. Luottamuksen ja tasa-arvoisten työmarkkinoiden Suomi -ryhmässä sdp:tä edustaa eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtmanin ohella neuvottelijana SAK:n johtoryhmän jäsen Saana Siekkinen. Samassa ryhmässä vasemmistoliiton neuvottelijana toimii SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto. Eurooppa-politiikka-ryhmässä vasemmistoliiton yhtenä neuvottelijana toimii SAK:n kansainvälisten asioiden päällikkö Pekka Ristelä.

Aiemmin kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki arvosteli SAK:n verolinjauksia ja kummasteli, miksi keskusjärjestö laati vero-ohjelman, kun se ei ollut vaaleissa ehdolla.

”No, taisihan se olla”, Lepomäki kuittasi Facebookissa.

Sdp:n puheenjohtaja tähdentää, että puolueen tavoitteena on laajentaa veropohjaa siten, että uudistus kuitenkin tukee yrittäjyyttä ja tukee talouskasvua.

LUE MYÖS:

SAK iski miljardin esityksen pöytään Säätytalolla – Tämä lista sai kokoomuksen suunniltaan

Elina Lepomäki SAK:n veropaperista: ”En tiennyt järjestön olleen vaaleissa ehdolla – taisihan se olla”

Antti Rinne avautui yllättäen kokoomuksesta ja Petteri Orposta: ”Kaksi eri linjaa – Se on heikkoa johtamista”

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha-pekka Naukkarinen

Demarit ja vihervasemiston edustajat hyötyvät korkeasta veroasteesta henkilökohtaisesti,kun haalivat äänestäjiä tyhjillä lupauksilla,sekä käyttämällä kateellisuutta apuvälineenä,kuten kertomalla rikkaiden tuloista,mutta "unohtavat" kertoa kuinka nämä hyvätuloiset ovat uhranneet elämänsä työnteolle ja työllistäneet suomalaisia kautta aikojen,he maksavat tosiasiassa lähes kaikki verot Suomessa ja vasemisto jakaa ne haitta maahanmuuttoon,sekä työtä vieroksuville,eikö riskin otosta ja yritteliäisyydestä pitäisi palkita,eikä rangaista verotuksella?

Raimo Sillanpää

Verotuksessa Suomessa ei ole mitään ongelmia, veronkanto toimii hyvin. Toinen asia ovat ns. pimeät tulot ja niiden verotus.
Verotus koskee joka päivä meitä jokaista esim. ostoksistamme maksamme aina al-veron. Verojen keräämisessä ja niiden kohdentamisessa ei ole mitään ongelmia, siinä toteutetaan vaan jo tehtyjä päätöksiä. Hallitusneuvotteluissa olevilla puolueilla on erilaisia näkemyksiä verotuksen kohdentamisesta ja verotulojen käyttämisestä. Puolueilla on erilaiset arvomaailmat ja näitä nyt juuri sovitetaan yhteen ja kirjata hallitusohjelmaan. Jokainen puolue, jos aikoo olla leikeissä mukana, joutuu tekemään kompromisseja.
Olisihan se todella merkillistä ja hämmästyttävää, jos hallitusneuvotteluissa ei käytettäisi runsaasti aikaa yhteisten veronäkemysten sorvaamiseen hallitusohjelmaan.

On hämmästyttävää lukea kuinka meistä monella on kovin erikoisia näkemyksiä asioista. Moni meistä näitä kirjoituksia lukiessaan voi samalla sivistää itseään.

Tarja Laakso

Suomessa verotus on aivan liian korkeaa erityisesti keskituloisilla - toki suurituloisillakin palkkavero on liian korkea, mutta kun ne rikkaat eivät taida juurikaan maksaa tuloveroa.
Pääomaverotuksen ja yritysten verotuksen puolella sen sijaan on todella paljon porsaanreikiä, jotka aiheuttavat sen, että suursijoittajat ja suuremmat yritykset pääsevät verojen maksamisen osalta kuin koira veräjästä. Ja tämä ei ole sen enempää palkastaan veroja maksavien suomalaisten kuin pienyrittäjien tai piensijoittajienkaan etu - koska he maksavat ne verot, jotka muut eivät maksa ja toisaalta kilpailutilanne tietenkin on aika eriarvoinen, jos suuryritykset eivät maksa veroja samalla tavalla kuin pienet yritykset.

Lisäksi toki verot pitäisi kohdistaa myös ulkomaille meneviin osinkoihin jne. eli laajentaa kaikin tavoin veropohjaa jotta verotusta voisi keventää suomalaisilta. Toivottavasti tuleva hallitus saa oikeasti korjattua näitä puutteita - tosin epäilen vahvasti, että keskituloiset eivät edelleenkään hyödy muutoksista, vaan kaikki vähennykset menevät jo ennestään vähän veroja maksaville (jos niiltä nyt enää pystyy verotusta vähentämään, kun maksavat jo nyt todella vähän veroja - myös EU:n mittapuussa).

Toni Ojanaho

"..toki suurituloisillakin palkkavero on liian korkea, mutta kun ne rikkaat eivät taida juurikaan maksaa tuloveroa."

Käy katsomassa HS:n verokoneesta suurimmat ansiotulot vaikkapa sadannen huikkeilta, niin jää Supercellit ulos 'positiivisina poikkeuksina'. Etkö tosiaan löydä sieltä ihmisiä, jotka maksavat aika paljon tuloveroa?

Hanna Heinikainen

Pakko tulla täsmentämään kommenttiasi koska kaikki eivät kuitenkaan viitsi tarkistaa, sijalta 100 löytyy henkilö joka ansaitsi 4,22 miljoonaa ja maksoi koko summasta 51% veroa.
En jaksa ymmärtää enää yhtään kertaa kun joku sanoo, että ”kun ne rikkaat ei muutenkaan taida maksaa veroja”.

Tarja Laakso

Oli näköjään kommenttini mennyt vähän väärän aiheen alle, mutta joo, tarkoitukseni oli esittää pieni kysymysmerkki sen osalta, kuinka suuren osan tuloistaan nämä rikkaat maksavat tuloveroina - sitähän me emme saa koskaan tietää, koska noissa kaiken maailman verotiedoissa ei näy ihmisten kaikki tulot pääomatulojen osalta, vaan ainoastaan verotettavat / verottajalle iloittamat pääomatulot (ja se voi olla murto-osa rikkaimpien kaikista pääomatuloista). Laillisestikin siis ne kaikista eniten pääomilla pelaavat henkilöt kun voivat käyttää mitä erilaisimpia keinoja verojen välttämiseksi (samat keinot eivät todellisuudessa ole mahdollisia piensijoittajille).
Ja voipi hyvinkin olla että miljoonia verotettavia tuloja saaneen veroprosentti jää aivan minimiin (siis jopa alle 10%:iin - kuten on joskus nähnyt parhaimpien "verosuunnittelijoiden" pystyneen veronsa minimoimaan).

Kurt Sainio

Ammatti järjestö hallitus neuvotteluissa?
Kuka ne sinne äänesti?
SAK voisi itse alkaa maksaa veroa niin laajentuisi se veropohja.
Ammattiyhdistys maksut verolliseksi.
Jokainen maksakoon omat kerhomaksunsa.
Ei sitä tarvitse veronmaksajien sponsoroida.

Seija Nikkilä

Varakkaiden maksamat verot ovat saaneet liian suuren painoarvon kautta aikojen kaikissa verokeskusteluissa. Se on tietysti ymmärrettävää oikeudenmukaisuusnäkökulmasta. Mutta tavallisilta ihmisiltä, esimerkiksi työssäkäyvältä yksinhuoltajalta ja nuorilta perheiltä se varsinainen valtion verotulo kerääntyy. Tämä pitäisi muistaa kun veroja nostetaan. Lisäksi, valtiontalouden ongelma eivät todellakaan ole varakkaat ihmiset. Päinvastoin. He ovat myös niitä, jotka voivat halutessaan muuttaa pois Suomesta ja viedä pääomat mennessään.