Perjantai 24.5.2019

Eduskunnassa leimahti 0,7:n hoitajamitoituksesta – ”Antti Rinne, kerro se suomalaisille”

Luotu: 
15.5.2019 14:40
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Arkistokuvassa Arja Juvonen (p). Hän toivoo Antti Rinteen (sd) kertovan suomalaisille, miten hoitajamitoitusasia etenee hallitusneuvotteluissa.
|

Keskustelu hoitajamitoituksen kirjaamisesta lakiin kuumenee jälleen. Eduskunnassa hallituksen vuosikertomusta käsitelleen lähetekeskustelun yhteydessä kokoomuksesta heitettiin epäilyksen varjoa sitovan hoitajamitoituksen ylle. Nyt sosiaali- ja terveysasioissa profiloitunut perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen pyytää hallitusneuvotteluiden vetäjää Antti Rinnettä kertomaan suomalaisille, mikä on tilanne uudistuksen suhteen.

Hoitajamitoituksen saaminen lakiin nousi eduskuntakeskustelussa aluksi esiin demareiden Eveliina Heinäluoman ja Pia Viitasen puheenvuoroissa. Kokoomuksen Ben Zyskowicz kuitenkin vastasi Viitaselle, että 0,7:n hoitajamitoitus ”ei varmasti tule” voimaan ensi vuodenvaihteessa.

LUE MYÖS: Kaupunginjohtaja laski Antti Rinteen lupauksen hinnan: ”Kertainvestointina 260 000 € – Tästä tulee mielenkiintoinen harjoitus”

Kokoomus ei ole mukana Säätytalolla käytävissä hallitusneuvotteluissa ja on tämän hetken tilanteen perusteella menossa oppositioon. Vanhustenhoivaan liittyvä keskustelu oli yksi eduskuntavaalien suuria keskusteluteemoja, ja siinä kokoomus ainoana linjasi, ettei kannata 0,7:n kirjaamista lakiin yksittäisenä toimena.

LUE MYÖS: Li Anderssonilta suora syytös hoiva-alan tilanteesta Petteri Orpolle: ”Estää sen yhden ratkaisun eteenpäinviemistä, jossa kaikki muut ovat mukana”

”Nousihan täällä esiin epäileviä tuomaksia heti tähän alkuun: saammeko sen hoitajamitoituksen 0,7 ensi vuoden alusta voimaan? Minä hoitajana itse haluan uskoa, että näin tulee tapahtumaan”, perussuomalaisten Juvonen sanoi eduskuntakeskustelussa.

”Ei varmasti saada!” kuului Zyskowiczin välihuuto.

LUE MYÖS: ”Suomen valtio teki hoitajapulan ihan itse” – 72 000 ihmisen reservi nousi esiin Ylellä

Saatuaan oman puheenvuoron Zyskowicz perusteli näkemystään tarkemmin.

”Hallituksesta ovat nyt neuvottelemassa sellaiset puolueet, jotka viime vaalikauden lopulla ajoivat yksiselitteisesti hoitajamitoituksen sisällyttämistä vanhuspalvelulakiin ja ajoivat sitä, että hoitajamitoitukseksi tehostetussa ympärivuorokautisessa palveluasumisessa tulisi 0,7. Tämän valossa voisi kuvitella, että mahdollisimman pian, jo vuodenvaihteesta, tulee voimaan lainmuutos, jolla hoitajamitoitus säädetään lakisääteiseksi ja jossa hoitajamitoitus laitetaan tuohon mainittuun 0,7:ään miniminsä osalta. Näin ei tule käymään. Näin ei tule käymään, vaikka hallituksessa on vain sellaisia puolueita, jotka kovasti tätä kannattavat ja vaaleissa mainostivat näin tekevänsä. Miksi ei näin tule käymään? Siksi, ettei voida — jos ei mitään muuta tehdä — laittaa 0,7:n hoitajamitoitusta lakiin, koska se tarkoittaisi sitä, että kotihoidosta — jossa on itse asiassa enemmän vanhuksia kuin ympärivuorokautisessa tehostetussa palveluasumisessa — siirtyisi valtava joukko hoitajia tänne laitoshoidon puolelle ja kotihoidon ongelmat, jotka nyt jo ovat todellisia, vain kärjistyisivät”, Zyskowicz sanoi.

Zyskowicz ennusti, että hallituksessa laajasti hyväksytään hoitajamitoitustavoite ja siitä tullaan päättämään, mutta sitova mitoitus ”voi tulla voimaan vain asteittain”.

”On otettava huomioon todellakin myös kotihoito, on otettava huomioon koulutusmäärätarpeet ja on otettava huomioon näin ollen henkilöstön saatavuus. Ja tämä malli — ettei tuolta lonkalta laiteta yhtä lukua lakiin ja luulla, että asia on kunnossa — on juuri kokoomuksen malli. Ja kokoomuksen vaatimuksen mukaisesti asetettiin hallituksesta asiantuntijaryhmä kokonaisuutta arvioimaan, siis ei pelkästään tätä tehostetun palveluasumisen hoitajamitoitusta vaan kokonaisuutta, kotihoitoa, omaishoitoa, koulutustarpeita, aikatauluja, rahoitusta ja niin edelleen. Ja näin tullaan tekemään. Siis tullaan päätymään 0,7:n hoitajamitoitukseen, mutta se tullaan tekemään osana kokonaisuutta, jossa otetaan nämä muut ulottuvuudet huomioon, ja se tulee tarkoittamaan myös siirrettyä voimaantuloa, koska vuodenvaihteesta tällaista hoitajamitoitusta ei voida käytäntöön saattaa. Eli tullaan tekemään niin kuin kokoomus esitti. Ja totta kai kokoomus, kuten olemme jo vaalien allakin sanoneet, osana kokonaisuutta — jos otetaan huomioon nämä muut ulottuvuudet — tulemme tuon 0,7:n hoitajamitoituksen lakiin sisällyttämisen hyväksymään”, Zyskowicz jatkoi.

LUE MYÖS: Kova syytös kokoomuksesta: Lakiesitys 0,7-mitoituksesta ”sivuuttaa kokonaan puolet vanhuspalveluita käyttävistä”

Juvonen jatkaa keskustelua tänään keskiviikkona tiedotteellaan. Siinä Juvonen toivoo, että Antti Rinne kertoisi asiasta suomalaisille.

”Hoitajamitoituksen saattaminen lakiin on yksi tulevan hallituksen tärkeimmistä tehtävistä. Joko sdp:n Antti Rinne on ottanut asian esille hallitusneuvotteluissa ja voiko hän kertoa suomalaisille, että miten asia etenee?” Juvonen vetoaa.

LUE MYÖS: ”Yksi huonoimmista päivistäni” – Petteri Orpo myöntää hoitajasekoilut MTV:llä: Pieleen meni

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mauno Strandén

Olen Timo Virtasen kanssa samaa mieltä! Nehän vaalipuheissaan lupasi tuoda satojatuhansia ihanneuskonnon edustajia, Rinne lupasi pika kouluttaa jopa pakkopalautettavat ja muutahan ei tarvitsekkaan ovat korkeakoulutettuja, osa lienee "kirurgeja"..

Irma Asikainen

Eihän niitä heitteille jätetä, vaan niillle rakennetaan väyliä. Köyhien ja vanhusten on kohta hyvä körryytellä, kun on hyvät väylät - ainakin
niiden, jotka saavat leivän päälle vähän särvintäkin ja puhtaat vaipat edes kerran vuorokaudessa. Kekkosta lainatakseni: "Saatanan tunarit".

Vesa Huhtanen

Olet liian tosikkomainen jänkkääjä. Asikainen osaa viljellä keskustelua huumorin voimalla. Yritä välillä sinäkin, niin tuntuisi se demarius edes hieman ihmiskasvoisemmalta. Pökälemäiseltä Rinteeltäkin näyttää huumori ja hymy välillä pilkahtavan.

Mauno Strandén

Ennen oli kylissä pahasuisia akkoja jotka tarrautui jokaisen puheisiin, itse silti lasketteli luikuria minkä ehti! En minä ole kokenut vihervasemmisodemareissa mitään positiivista, verottomilla tuloilla on mässällessa on helppo lisätä toisille veroja, olisivat ekaksi panneet ne ay liikkeiden verottomat tulot verolle, niin alkaisin jopa kuunnella, joskaan naispuolisten demareiden sanomisista ota selvää sokea reettakaan, pulinaa on sellaista jossa ei ole alkua ei loppua!

Marjatta Vehkaoja

Olen seurannut läheltä tätä vanhushuollon ’kehitystä’. Olen skeptinen tarkkaa hoitajamitoitusta kohtaan. Näen, että olemme hukkaamassa arvokkaan kokonaisvaltaisen toimintatavan. Siihen on jouduttu kun kaikki vanhusten tarpeet pitää ensin ’nimetä’ ja sitten laskuttaa erikseen. Tämä koskee erityisesti yksityistä sektoria, mutta on syöpynyt ajattelutapaan myös kunnallisessa vanhushuollossa. — Kun ihminen on monisairas, vaikkapa alzhemerikko ja palliatiivisen polin seurannassa oleva keuhkosyöpää sairastava, ei ole mitään järkeä yrittää määrittää tarkasti hänen päivittäisiä hoidontarpeitaan. Pitää
tarttua kulloinkin olennaisimpaan toimeen. Juuri siihen tarvitaan ammattitaitoa. Huominenkin on.

Risto Mäkinen

Koska olen ollut vuosia nyt 85 v yksinäisen , 75% invalidin ja keskivaikeaa dementia potevan vanhuksen edunvalvoja, uskon ymmärtäväni mistä vanhusten hoidossa on kyse. Sain tämän vanhuksen puoli vuotta sitten palvelutaloon 24/7 hoitoon kun kotihoito aivan oikein ilmoitti, että ei ota vastuusta liittyvän ja kaatuilevan vanhuksen hoidosta 3 kertaa/vrk käynnillä. MITOITUS 0,7 ON TARPEELLINEN MUTTA HOITAJIEN KOKONAISMÄÄRÄÄ LASKETTAESSA. VANHUSKOHTAINEN TARVE LIENEE VÄLILLÄ 0-2.0. Kotihoidossa aikaa menee liikaa paikan vaihtoon ja nettilomakkeen täyttöön vanhuksen kanssa. Keskusteluaika jää helposti alle 5 min. On tehtävä uusi logistiikka ohjelma miten kodinhoidon reitit ja ajaminen optimoidaan. Koko kotihoidon työ tulee analysoida tutkimuksen keinoin. Uskon että aika vanhusten kanssa keskusteluun saadaan runsaasti lisää. Hoitajien vaihtuvuus on iso ongelma. Siihen uusia ratkaisuja.

Kaarlo Erjala

Ymmärrän hyvin Marjatta Vehkaojan ja Risto Mäkisen kokemuksiin perustuvia näkemyksiä. Hoidin nyt 78-vuotiasta muistisairasta vaimoani 8 vuotta vuoden 2016 loppuun kotona. Viimeiset 4 kk sain kotiin kahdesti aamuin illoin kunnallisen hoitajan apua, mutta monessa aamuvuoressa jouduin hoitamaan hygienia-asiat yksin, koska hoitaja ei ehtinyt hätiin. Vuoden 2017 alusta lähtien sain vaimolleni tehostetun hoidon laitospaikan, jossa vaimoni on 2017 syksystä lähtien ollut jatkuvasti moottorisängyssä. Hoito on mielestäni riittävää ja hoitajat tekevät työtään hymyssä suin, vaikka hoitajamitoitus on 0,6 hoitajaa/hoidettava. Käyn tosin päivittäin syöttämässä vaimolleni vuoteessa lounaan klo 11-12 välillä. Eilen vaimoni oli lounasaikana niin väsynyt, että pystyi vain hyvin vaivalloisesti nielemään pääruoan. Tänään ruokailu onnistui onneksi paremmin. Puhetta ei ole tullut 1,5 vuoteen ja silmät aukeavat vain
hetkellisesti. Laitoshoidossa on erikuntoisia hoidokkeja. Kankea hoitomitoitus ei ratkaise hoito-ongelmia, kun uusien hoitajien rekrytointikin on tiettävästi tosi vaikeaa.

Mauno Strandén

Järviradiossa uskalsivat puhua hoitoajoista, kun vanhuksella kävi 3 eri hoitajaa vuorokaudessa vanhuksella oloaika oli ollut yhteensä 9 minuuttia, eli 3min per hoitaja? Myös se, että tuleva hoitaja napsautti pois edellisestä paikasta toisen potilaan oven takana, vaikka se olisi pitänyt edellisestä paikasta lähtiessä tehdä? Nyt matka aikoja ei ollut ollenkaan? Niin ja vessapaperirullan vaihto maksoi 15€. H:ki myllypuro taisi olla aikoinaan vasemmiston paikka, niin popa minun soittama puhelu vanhuksille laskutettiin, he sanoi älä soita, ei rahat riitä, jos hoitaja hetken jutteli siitäkin meni kymmpejä, jne jne...

Mikki Nieminen

Absurdia politiikkaa. Hoitajamitoitus ei itsessään lisää hoitajien määrää, jos ei ole mistä heitä rekryää. Jotta työvoiman saa liikkeelle, niin pitää olla kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja ja positiivinen ilmapiiri maahanmuuttoon.
Työ tekemisen raamit ovat karussa muutoksessa. Jo nyt on käynyt niin, että hoitoyksikköihin ei enää rekrytoiduta, vaan alan työvoimatarjonta menee keikkafirmoihin, jotka maksavat tekijöille parempaa ansiota, kuin mitä kokonaisvastuun kantava vakihenkilöstö saa. Toki jälkimmäisten ammattitaito karttuu tehokkaammin, mutta kauanko se riittää pitämään ihmiset töissään, kun ansiotaso on kuitenkin se millä eletään.