Torstai 27.6.2019

SAK:n miljardiesitys kuohuttaa yrittäjiä: ”Kuulostaa pelottavalta, käsittämättömältä”

  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Työntekijöiden keskusjärjestö SAK keräisi veromallillaan lähes miljardin euron edestä lisäveroja, mutta keventäisi samalla kiinteistöverotusta ja asuntokaupan varainsiirtoveroa. Yrittäjiä SAK:n esitys kuohuttaa.
|

SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta kävi tiistaina Säätytalon hallitusneuvotteluissa esittelemässä veromalliaan. SAK haluaisi kerätä lähes miljardin euron edestä lisää veroja, mikä herättää pelonsekaisia tunteita yrittäjäkentässä, Talouselämä kertoo.

Kaukoranta oli neuvotteluiden verotyöryhmän kuultavana. SAK esittää, että veroja kerättäisiin lisää 288 miljoonaa euroa listaamattomien yritysten osinkoverotuksen kiristämisellä.

LUE LISÄÄ: SAK iski miljardin esityksen pöytään Säätytalolla – Verolista sai kokoomuksen suunniltaan

SAK ottaisi myös valtion kirstuun 141 miljoonaa euroa sukupolvenvaihdoshuojennuksen leikkaamisella ja 130 miljoonaa euroa yrittäjävähennyksestä luopumisella.

Lisäksi listalla on kattava varallisuusvero, pysyvä solidaarisuusvero ja vuoden 2016 perintö- ja lahjaveroasteikon palauttaminen.

Kahdeksalla paikkakunnalla toimivan kouvolalaisen perheyrityksen Autosalpa-autoliikkeen hallituksen puheenjohtaja Marjukka Sirénin mukaan SAK:n veroehdotukset vaikuttavat huolestuttavilta.

”Kuulostaa pelottavalta. Olen toisen sukupolven perheyrityksen omistaja. Varsinkin perintöverotus ja sukupolvenvaihdosten vaikeuttaminen kuulostaa käsittämättömältä. Kuka siitä hyötyy, että tehdään niin, että seuraava sukupolvi joutuu vaikeuksiin”, Sirén sanoo.

Sirénin mukaan on uhka, että yrityksiä jouduttaisiin myymään, jos sukupolvenvaihdoksen verorasitukset kävisivät liian koviksi.

”Pahimmassa tapauksessa yrityksiä myytäisiin sitten ulkomaalaisille pääomasijoittajille. Omistus karkaisi Suomesta. Nämä ovat pelottavia asioita.”

Sirénin mukaan SAK:n malli iskisi pieniin yrityksiin. Yrittäjävähennyksen poisto ei suoraan vaikuttaisi Sirénin yritykseen.

”Olemme sen verran iso yritys, ettei se koske meitä. Se on kuitenkin todella tärkeä asia huikealle osalle suomalaisia yrittäjiä.”

Kalaneuvoksen varatoimitusjohtajan, Toni Hukkasen mielestä SAK:n veroteesit ovat viemässä yhteiskuntaa aivan väärään suuntaan.

Sastamalassa toimiva Kalaneuvos on perheyritys ja sen liikevaihto oli viime vuonna noin 77 miljoonaa euroa. Hukkasten yritysryppääseen kuuluu muitakin yrityksiä, kuten kalankasvatukseen keskittynyt Nordic Fish.

”Sanotaanko nyt diplomaattisesti, että ollaan menossa erittäin pahasti väärään suuntaan”, sanoo Hukkanen.

Hän uskoo, että SAK:n johto tietää tämän.

”Meillä on ylisuuri valtion ja kuntien hallinto ja byrokratia. Yrittäjien ja yritysten toiminnan hankaloittaminen ei ole ratkaisu tähän ongelmaan, sillä kansakunnan hyvä lähtee yritystoiminnasta. Uskon, että SAK:n johto ymmärtää tämän, mutta kenttä ei ehkä ymmärrä. Johto tekee sitten kuten kenttä käskee.”

SAK:n ehdottamat veroratkaisut eivät lisää yritysten kuluja. Hukkasen mielestä verotuksen, kuten liikkeen- ja ammatinharjoittajia koskevan yrittäjävähennyksen kiristäminen lähettää väärän viestin.

”Kun nyt sanotaan, että panostetaan tulevaisuuteen kehittämällä koulutusta niin miksi ei anneta uusille ja tuleville yrityksille positiivista näkymää tulevaisuuteen. Lisäksi verotuksen kiristäminen vähentää investointeja. Jos ajatellaan isoja yrityksiä, jotka miettivät investoidaanko Suomeen vai muualle niin Suomi häviää tämän kisan.”

Hukkasen mielestä menossa on iso poliittinen teatteri.

”Kun SDP antaa omista yltiöpäisistä vaatimuksistaan puolet periksi niin keskusta voi sanoa, että voittivat neuvotteluissa, vaikka asiat ovat menneet päin mäntyä. Kannattajiin tämä uppoaa kuin veitsi voihin.”

Myös sukupolvenvaihdoksen verotuksen kiristäminen saattaa iskeä Hukkaseen. Hukkasen isä omistaa yhtiöstä 85 prosenttia ja Toni Hukkanen omistaa 15.

Rahaa tulisi SAK:n mukaan sen mallilla lisää valtiolle 960 miljoonaa euroa. Menoina SAK ehdottaa kiinteistöverotuksen huojennusta pienituloisille (-20 miljoonaa euroa) ja asuntokaupan varainsiirtoveron alentamista (-178 miljoonaa euroa).

Menojen jälkeen mallissa jäisi viivan alle 762 miljoonaa euroa, josta SAK olisi valmis käyttämään tarvittaessa 300 miljoona euroa pieni- ja keskituloisten verotuksen keventämiseen matalasuhdanteessa.

LUE MYÖS:

”Täysin epärealistinen ajatus” – EK yrittää estää sdp:n esittämän lähdeveron

Veronmaksajat: Palkkaverotus voi kiristyä heti ensi vuonna – ”Hallitusohjelmassa olisi hyvä selvästi ilmaista”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Heikki Tähkäpää

Itse olen ollut aikoinani yli 35 vuotta yrittäjänä, mutta en ole koskaan kuullutkaan jostain yrittäjätuesta. Sen sijaan olen koko tuon ajan maksanut raskaimman kautta omaa eläkettäni (YEL). Eläkkeeni on tällä hetkellä alle 800 euroa kuukaudessa. Ja ne perkeleen eläkkeiden indeksitkin ryöstettiin. Vittu etten paremmin sano!!!

Seppo Simonen

Muistelen ettet Käyhkö osoittanut Kokoomuksesta kritiikkiä kun se neuvotteli ensiksi Annti Rinteen kansa. Kokoomuksessa on useita erilaisia kuppikuntia joka hajoittaa Petteri Orpon vahvuutta toimia itsenäisesti kuppikunnista suurin lienee vapaavuorelaisuus. Keskusta on yhtenäinen toimiva kansanliike ja toimii Suomelle hyväntekijänä.

Nyt on hyvät mahdollisuudet saada maakuntamalli maaliin jolla yhteiskuntaamme modetnisoidaan ja digitalisoidaan toimintoja josta hyöty tulee näkymään veronmaksajalle. Itse sotemallin järkeitäminen vaatii uuden maakuntamallin toimiakseen.

Raimo Tulkki
Vastaus kommenttiin #10

Voi ristus tämän Simosen järjenjuoksua. Ei taida olla korvienvälissä muuta kuin tuulitunneli.
"Yhtenäinen kansanliike ?????
Duunari maksaa jokaisen siemenen joita tämä porukka maahankätkee.
Sato tai kato duunari maksaa.

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #11

Raimo, nyt voit saada Keskustan trolleilta kotiisi oikein henkilökohtaisen vihjailevan kirjeen postitse. Minä sain Helsingistä 9.5 postitettuna. Arkadianmäeltä?
Kirjeessä oli kommenttini kopia ja saatteessa vihjaileva sanoma.
Olivat nähneet vaivaa.

Lauri Kiiski

Kaikesta SDP ja SAK fiilistelystä huolimatta vasemmiston kokonaiskannatus kaikki pienpuolueet mukaanlukien oli 26,02 %.

Nyt Kepu on lähtemässä tämän kannatuksen SAK- takuumieheksi ja yrittäjien elinolojen leikkaajiksi.

Shame on you Kepu.

Seppo Simonen

Lauri, oikeastaan syy on kokoomuksen joka on osoittanut yhteistyö kielteisyyden Jussi Halla-ahon Perussumalaisiin jo 2017 keväällä Jan Vapaavuoren suulla.
Niin sanottu arvopohja slogan oli mitä typerintä realismin puutetta.

Kun vielä Kokoomus julisti vaalien jälkeen kielteisyytensä yhteistyön Li Anderssonin Vasemmistopuolueen ja uudelleen Perussuomalaisten kansa joten tilanna on tämä ja tässä nyt kaikki puolueet olevan omillaan ja kukin katsoo kortit mitä on tarjolla.

Reijo Matilainen

Suuri osa suomalaisista yrityksistä on helppo siirtää toimimaan Virosta, toiminnan täällä mitenkään kärsimättä. Vasemmiston yrittäjävastaisuus tulee kolahtamaan pahasti Suomen omille kintuille. Kunpa Keskusta puhaltaisi tämän pelin nyt poikki ja viipymättä.