Torstai 23.5.2019

Hallitusneuvotteluiden isossa kiistakysymyksessä uusi käänne: ”Arvio Suomen metsähakkuista perustuu virheellisiin lukuihin”

Luotu: 
16.5.2019 11:48
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Suomen luonnonsuojeluliitto vaatii hallitusneuvotteluihin osallistuvia puolueita ottamaan huomioon ”metsälaskennassa tehdyt virheet”.

Luonnonvarakeskus Luke tiedotti tällä viikolla tarkentavansa tapaa laskea päätehakkuukypsien metsien määrää Suomen metsien hiilinielun vertailutasolaskennassa.

LUE MYÖS: Sanna Marin sanoo suoraan: Hallitusneuvotteluissa hankala kiistakapula – ”Oma pöytäni yksi haastavimmista”

Luonnonsuojeluliitto sanoo suoremmin ja toteaa, että arvio hiilinieluista ja sen myötä myös metsähakkuista perustuu virheellisiin lukuihin:

”Luonnonvarakeskuksen arviot Suomen hiilinieluista ovat perustuneet virheellisiin lukuihin. Laskennassa käytetty metsien pinta-ala on arvioitu liian suureksi, minkä seurauksena myös muun muassa arvio hakkuumahdollisuuksista on ollut liian iso.”

Metsähakkuut on yksi asia, josta hallitusneuvotteluihin osallistuvien puolueiden näkemykset eroavat selvästi. Erityisesti vihreät ja keskusta ovat olleet napit vastakkain hiilinieluista ja metsäpolitiikasta. Hallitusneuvotteluissa ovat myös mukana sdp, vasemmistoliitto ja rkp.

LUE MYÖS: Antti Rinteen hallitusneuvottelut: Iso kiista-asia paljastui heti – keskusta ja vihreät täysin eri linjoilla

Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä vaatii liiton tiedotteessa, ettei yhdellä tutkimuskeskuksella voi yksinään olla vastuuta näin tärkeässä asiassa. Tuloksia on arvioitava kattavasti tiedeyhteisön keskuudessa. 

“Nyt havaitut virheet on otettava huomioon parhaillaan meneillään olevissa hallitusneuvotteluissa”, hän sanoo.

Hallitusneuvotteluissa ilmastoa koskevaa neuvottelupöytää johtaa ilmastopolitiikassa profiloitunut sdp:n varapuheenjohtaja Sanna Marin.

Marin itse otti Luken roolin esiin ennen vaaleja käydyssä tentissä, jossa hän tuurasi sdp:n puheenjohtajaa Antti Rinnettä.

LUE LISÄÄ: Orpo ja Sipilä iskivät MT-vaalitentissä – Sanna Marin: ”Edes Suomen johtavat ilmastotieteilijät eivät ole kyenneet vastausta antamaan”

Marin toi esiin metsähakkuuta koskevassa keskustelussa sen, että Luonnonvarakeskus Luken luvut eivät ole avoimia, ja Marinin mukaan ”taustaoletukset lukujen takana ovat olleet ongelmallisia”.

”Olen huolestunut siitä, että täällä ei haluta selvittää, mikä todellinen tilanne on”, Marin sanoi.

Samassa tentissä Luken laskelmiin tarttui myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

”Minäkin olen tutkijoiden kanssa moneen otteeseen keskustellut, ja tämähän ei ole mikään helppo laskentaharjoitus myöskään alan tutkijoille. Yksi kysymys, mikä on noussut esille, mikä minua vähän yllätti oli se, että ilmeisesti tämä Luken käyttämä laskentakaava ei ole avoin. Sitä ei ole mahdollista muiden tutkijoiden arvioida”, Andresson sanoi.

Sdp:n kannan metsähakkuisiin Marin tiivisti tentissä näin:

”Jos nielut kasvavat, hakkuita voidaan kasvattaa.”

LUE MYÖS:

”Kuinka suuri lasku Suomelle lankeaa maksettavaksi?” – Sellutehtaasta saattaa revetä riita hallitusneuvotteluissa

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Tässä yhteydessä kannattaa myös lukea Hesarin tämän päivän aihetta käsittelevä kattava artikkeli.
Siinä muunmuassa todetaan selkosuomella tosiasia, että on meillä metsää, mutta metsissä ei ole sisältöä enää muun maailman metsiin verrattuna.
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006106836.html
Tähän samaan tosiasiaan olen itsekin usein kiinnittänyt huomiota ja siihen miten tosiasiaa yritetään jatkuvasti muuttaa muuksi esittelemällä tilaustutkimuksia miten metsä kasvaa enemmän kuin käytetään. Voi olla että kasvaakin, mutta ei näy metsien normaalisiällössä.
Suuria toimia pitäisi tehdä metsänhoitomme ja laskentatapojen korjaamiseksi. Samoin pitäisi nopeasti varmistaa puuta keittävälle bulkkiteollisuudellemme raaka-aineen tuonti sieltä missä sitä oikeasti on metsistä otettavaksi ja uutta oikeasti kasvaa tilalle

Raimo Laine

Kukahan on se suurviisas, joka tietää asiat paljon Lukea paremmin ? Metsää kasvaa vuodessa paljon ja periaatteessa kasvu on lähes käytettävissä. Kuolleet puuthan mätänevät päästäen sitomansa hiilidioksidin ilmastoon.

Avohakkuut myös lisäävät monimuotoisuutta, koska monet eläinlajit menestyvät vain alueen reunamilla
saalista saaden.

Matti Loikkanen

Metsät kasvat yli 100 milj.kuutiometriä vuodessa ja niitä hakataan vain n. 70 milj.kuutiometriä. Yksinkertaisella laskutavalla en ymmärrä kuinka "hiilinielu" pienenisi tällä hakkumäärällä.

Vaikka lopettaisimme kaikki hakkut, maailman hiilinielu ei siitä paljon hetkahda. Amen!

Juhani Iivari

Veikkaan, että kyse on lisähakkuiden vaikutuksesta hiilinieluun. Jos hakkuita lisätään, hiilinielu pienenee joksikin aikaa, kunnes alkaa sitten kasvaa. Mutta samalla logiikalla kaikki hakkuut pitää lopettaa Suomessa heti ja välittömästi, koska se kasvattaa hiilinielua joksikin aikaa, ja asialla on niin tavattoman kiire.

Mutta kannatan kyllä luopumista avohakkuista yksistään jo esteettisestä syystä. Jos luovutaan niistä, kuinka paljon se vaikuttaa hillidioksidipäästöihin ja hiilinieluun? Eikö kepu voi antaa sen verran periksi?