Perjantai 24.5.2019

Pekka Haavisto ulkoministerin salkusta: ”Yksi on jo jaettu, ei muuta”

Luotu: 
16.5.2019 13:17
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Pekka Haavisto Säätytalolla.
|

Vain yksi ministerinsalkku on toistaiseksi jaettu, toteaa vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto tekeillä olevan hallituksen ministeripelistä.

Hallituksen muodostaja Antti Rinne vihjasi keskiviikkona, että sdp ei välttämättä pidä ministerijaossa kiinni perinteisestä d´Hondtin laskukaavasta, jonka mukaan sdp:lle kuuluisi hallituksen kolmannen ministerisalkun valinta. Näin ollen vihreillä saattaisi hallituksen kolmanneksi suurimpana puolueena olla mahdollisuus napata itselleen ulkoministerin tehtävä. LUE LISÄÄ: Nyt aukeaa Pekka Haavistolle unelmien työ? Antti Rinne vihjaisi torikahveilla vihreiden suuresta mahdollisuudesta

Vaalien ykkönen on oikeutettu pääministerin salkkuun, toinen halutessaan valtiovarainministerin salkkuun ja kolmas otto tarkoittaa yleensä ulkoministerin salkkua.

Pekka Haavisto, sanoitte ennen vaaleja, että vihreillä ”voi olla tulevassakin hallituksessa vihreä pääministeri, vihreä valtiovarainministeri tai vihreä ulkoministeri”. Onko tämä tavoite yhä voimassa?

”Yksi ministerinpaikka on jo jaettu, ja se on pääministerin paikka”, Haavisto sanoi Uudelle Suomelle Säätytalossa torstaina.

”Mitään muuta ei ole näissä keskusteluissa jaettu, ja uskon, että näiden parlamentaaristen voimasuhteiden mukaan sitten aikanaan keskustelu käydään. Mutta nyt on ennenaikaista puhua näistä tonteista.”

D´Hondtin laskukaavan mukaan sdp ja vihreät ovat ”kolmannessa otossa” tasoissa samalla vertailuluvulla. Aiemmin on toimittu niin, että vertailulukujen tasatilanteessa suurempi puolue, eli tässä tapauksessa sdp, saa valita ensin. Rinne saattaa olla tästä valmis joustamaan – kenties siksi, että vihreät on 117 kansanedustajan hallitusrivistössä vaa’ankieliasemassa 20 edustajallaan.

LUE MYÖS: Pekka Haavisto väläytti vipuvoimastaan Ylellä: ”Ilman meitä tätä hallitusta ei synny” – Kemin sellutehtaasta ”iso jumppaus”

Ennen vaaleja Haavisto ei kierrellyt Uuden Suomen haastattelussa, että hänelle läheisin tontti on ulkopolitiikka. Pätkäpuheenjohtajaa pidetäänkin todennäköisenä ulkoministerinä, jos vihreät salkun saa, vaikka varapuheenjohtaja Maria Ohisalon tiedetään nousevan ainoana ehdokkaana puolueen puheenjohtajaksi kesäkuun puoluekokouksessa.

LUE LISÄÄ: Pekka Haavisto: Vihreiden tavoitteena 15 % – ”Voi tulla mikä vain vihreä ministeri”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Lehtonen

Kunhan rahoista päästään puhumaan, niin veikkanpa, ettei ole jaettu sitä ensimmäistäkään salkkua. Puoleiden kynnyskysymykset kun ovat keskenään niin ristiriitaisia, että luulen ettei koko hallitusta tälle pohjalle synny.

Mika Ruostesuo

Eiköhän se synny noille pohjille. Kaikki tuossa ryhmittymässä haluaa valtaan ja se ei oikein ulkopuolella olevien kanssa onnistu. Ainoa toivo ei-sosialisteille olisi, jos Keskusta hyppäisi Kokoomuksen ja Perussuomalaisten kelkkaan, mutta tuolle ei taida jäsenistöstä lupaa tulla. Nyt siellä kokeillaan vasenta reunaa.

Irma Asikainen

Onpa mielenkiintoista nähdä, myyvätkö Vihreät periaatteensa
Ulkoministerin salkusta?
Jos näin käy, ei seuraavissa vaaleissa liene syytä odotella vaalivoittoa, vaan pikemminkin rökäletappiota, sillä niin monessa asiassa Vihreiden täytyy niellä lupauksensa Rinteen hallituksessa.