Perjantai 24.5.2019

”On todella rankkaa tällä hetkellä” – Antti Rinteelle kylmäävä vetoomus Postista

Luotu: 
16.5.2019 18:39
Päivitetty: 
16.5.2019 18:45
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Antti Rinne vieraili torstaina SAK:n edustajiston kokouksessa ja sai kuulla muun muassa Postin ongelmista. Arkistokuva.

Hallitusta muodostava sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne sai kuulla rankan kuvauksen valtionyhtiö Postin työntekijöiden elämästä vieraillessaan keskusjärjestö SAK:n edustajiston kokouksessa Helsingissä torstaina.

Postin toimihenkilöiden valtakunnallinen pääluottamusmies Mirja Sandberg totesi Rinteelle yleisön edessä, että hänellä ei ole tälle kysymystä, vaan toive. Hän halusi kertoa pääministerikokelaalle asioista, joihin luottamusmiehenä toivoisi maan tulevan hallituksen Postissa puuttuvan.

”Kun valitset omistajaohjauksesta vastaavaa ministeriä, valitse henkilö, joka todella tekee sitä ja joka tarpeen vaatiessa puuttuu valtion omistamien yritysten toimintaan”, Sandberg vetosi Rinteeseen.

Hän kertoi istuneensa vuosina 2004–2009 Postin hallituksessa, ja nähneensä tällöin omistajaohjausministereitä, jotka ottivat vahvasti kantaa Postin johtamiseen. Sandberg antoi ymmärtää, että viime vuosina tällaista ei ole nähty.

Sandberg toivoi, että tuleva ministeri on sitä sorttia, joka on valmis puuttumaan valtionyhtiön toimintaan. Hän kertoi postilaisten rankoista vuosista alan murroksen ja toistuvien yt-neuvotteluiden keskellä.

”Postissa on todella rankkaa tällä hetkellä. Meillä on yt-neuvotteluita käyty yt:iden perään, käydään edelleenkin, ja pelkona on, että koko Posti ajetaan alas”, Sandberg sanoi Rinteelle.

Hän syytti kokoomusta postitoimintalakien muutoksista, jotka ”vaikeuttavat koko Postin toimintaa”.

”En tiedä, onko johto kokonaisuudessaan samaa mieltä kanssani, mutta epäilen, että ovat.”

”Sen voin ylpeänä sanoa – vaikka olenkin huono pääluottamusmies, kun 8000 ihmistä on menettänyt työpaikkansa – että vain kaksi itsemurhaa on tänä aikana tapahtunut”

Sandberg vetosi Rinteeseen, jotta irtisanottavalle henkilöstölle saataisiin valtion tukitoimia. Hän väitti myös, että nykyisen johdon nimityksen ehtona olisi ollut, että valtion tukia ei pyydetä. Tähän hän toivoi muutosta uuden ministerin alla.

Sandberg muistutti postikonttorien alasajon mittakaavasta.

”Meillä on yli 8000 ihmistä pistetty pihalle niistä tehtävistä, nyt pistetään loputkin. Mutta se, mikä oli 2000-luvulla hyvää, oli että me saatiin valtion apuja ja tukitoimia, millä henkilöstön tulevaisuutta pystyttiin auttamaan.”

”Sen avulla voin ylpeänä sanoa – vaikka olenkin huono pääluottamusmies, kun 8000 ihmistä on menettänyt työpaikkansa – että vain kaksi itsemurhaa on tänä aikana tapahtunut niille henkilöille, jotka ovat siinä rumbassa olleet”, Sandberg lopetti puheenvuoronsa.

Ay-taustainen Rinne viittasi yleisessä, useammalle puhujalle antamassaan vastauksessa postin kuljetusongelmiin ja tarpeeseen jatkaa paperisten lehtien ja kirjeiden jakelua. Sandbergille hän tuntui vastaavan puheenvuoronsa lopussa.

”Tiedostan tämän ongelman ja tunnistan sen, että Postille on löydettävä ratkaisuja. Meillä on ollut [hallitusneuvotteluiden] puheenjohtajapöydässä tämä omistajaohjaus ylipäätään”, Rinne sanoi.

Hän kertoi yleisen tilaisuuden jälkeen vielä, että puheenjohtajapöydässä on noussut erikseen esille nimenomaan Postin tulevaisuus ja ongelmat.

Sandberg ei tyrmännyt Rinteen vastausta.

”Poliitikon vastaus. Mutta odotan ja toivon, että hän pisti muistiin nyt, mitkä ovat toiveet", pääluottamusmies totesi.

LUE LISÄÄ:

Antti Rinne opasti SAK:laisia palkankorotuksista – ”Nyt näyttää jonkin verran pahalta”

SAK iski miljardin esityksen pöytään Säätytalolla – Tämä lista sai kokoomuksen suunniltaan

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Voin autenttisesti kertoa, että vielä vuonna 1966 kun postin leimoissa oli vielä lähetys ja saapumis kellonajat, niin nopeimmillaan kirje saapui Suomesta Uuteen Seelantiin 2 vrk 16 tuntia ja usein välissä 3-4 vuorokautta. Uusi Seelanti oli silloisten lentokoneidenkin aikana vielä erinomaisen pitkällä, mutta posti kulki
Valtion olisi tuettava postia paremmin kuin tekee. Keinoja varmaan löytyy jos annetaan ajatuksen juosta vapaasti.
Paketeillahan tietysti tahkotaan muuten rahaa paitsi Kiinan lähetysten osalta, jotka menevät ikivanhan kehitysmaa postiaputariffin mukaan pilahinnalla kiinalaisten krääsänlähettäjien eduksi.
Ehkä keksitään keino millä pakettiliikenne ja kirjeliikenne Kiinasta saadaan palautettua tavalla tai toisella reaalihintaan. Esimerkiksi ottamalla sieltä tullut halpa posti varastoon jonottamaan ja jaellaan nopeasti vaan oikeinj maksavien asiakkaiden postia. Sellaisen käytännönhän voi opettaa ilman lakimuutoksiakaan.. Kun tavarat tarpeeksi viipyvät niin tilausvolyymi kyllä pienenee tai lähettäjän maksukyky paranee. Ilmainen vihje

Tarja Kaltiomaa

Kommentoija #1 kertoo postin toimineen Suomessa 1638 vuodesta saakka. Verrataanpa sen aikuista postin rahoitusta. Hevonen piti ruokkia, lähetin piti asua välillä majatalossa, lähetille piti maksaa palkkaa, hevosten hoitajille piti maksaa palkkaa. Tuliko tähän tarvittava raha kirjeen kuljetusmaksulla? Ei tullut. Posti on ollut koko ajan valtion kustantamaa toimintaa ja niin sen kuuluu edelleenkin olla. Valtion toiminnan kannalta tarpeellisia toimintoja pitää pitää yllä. Kaikki ei ole välttämättä suoraan rahallisesti tuottavaa toimintaa, vaan budjettiin pitää alkaa osata kirjata hyöty myös rahana. Hyödyn kirjaamattomuutta tulopuolelle on muillakin keskeisillä valtion toimialueilla, vrt. esim. auraus, asfalttityö ym.

Kaarina Leinonen

On tyhmyyttä laittaa kaikki tiedonkulku digitaalimaailman varaan - sehän on niin haavoittuva kun joku digivahingoittaja päättää omista toimistaan niin "kusessa ollaan". Jos kaikki maailman tiedonvälitys pistetään tietoyhteiskunnan varaan niin siellä on valtava määrä "välistävetäjiä" ja suoraan sanottuna vain ja ainoastaan digitaalisessa maailmassa toimivat saavat palvelua ja miten sitten suu pannaan kun digimaailma "romahtaa" ! En ole kenenkään puolestapuhuja vaan tehnyt työni ihmisen hyvinvoinnin alueella.

Elis Aspelin

"Valtion toiminnan kannalta tarpeellisia toimintoja pitää pitää yllä."

Mitä postilla on tuon kanssa tekemistä? Kaikki mahdolliset valtion asiat hoituvat sähköisesti.

Postille on jäänyt Aasiasta tulevien pussukoiden ja pakettien toimittaminen kuluttajille. Se johtuu siitä, että punikit ja vihreät ovat tappaneet kannattavan liiketoiminnan Koti-Suomesta. Ja sama jatkuu nyt ilmastoilveilyn nimissä.

Hannu Rautomäki

Ei ole helppoa postilaisilla.
Parin tuttavan kautta syntynyt käsitys, että Posti on ollut myllerryksessä jo kauan ja suorittava porras on saanut kärsiä.
Ulkopuolisena kuvittelisin, että kirjepostin vähentyessä nettitilausten pakettitoimitukset ovat lisääntyneet.
Vaikeuksia tuntuu riittävän, eikä palkkauskaan ole häävi.

Mikko Toivonen

Olen käsittääkseni yksilönä yksi postin pitkäikäisimmistä ja taatusti yksilönä eniten postia lähes koko maailmasta lähettäneenä.
Kun postit olivat valtion laitoksia niin ne aina ja Nepalia lukuunottamatta kaikissa maissa toimivat aivan erityisen hyvin. Paremmin kuin olisi koskaan uskonut,
En tiedä ovat muut sitä havainneet, mutta kaikkialla muuallakin liikelaitosten yhtiöittäminen on aiheuttanut suuria palvelutason heikennyksiä ja kustannusten kasvuja.
Koko joukko ihmisten peruspalveluja olisi ihmisten itsensä vuoksi palautettava kaupunkien ja valtion likkelaitoksille joita johtavat rehelliset ja yhteisen edun pätevyyden ymmärtäneet johtajat muun työntekijäkunnan palkkauksiin ja tulospalkkioihin suhteutetulla palkkiolla eli rajua pudotusta kaikista yli 200000 euroa vuodessa kokonaipalkkioihin