Perjantai 24.5.2019

Näkökulma: Äkkipudotus paljastui – kokoomuksen ja keskustan ”varmat äänet” koetuksella

Luotu: 
16.5.2019 19:10
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Kokoomuksen ja keskustan tukijoiden puolueuskollisuus on laskenut Alma Median toukokuun kannatusmittauksessa.
|

Kokoomus ja keskusta ovat perinteisesti olleet puolueita, joiden kannatuspohja on vakiintunut ja varma. Tuoreen Alma-gallupin mukaan suurten – vaiko entisten suurten – puolueiden äänestäjien varmuus horjuu nyt pahasti.

Esimerkiksi elokuussa 2018 kokoomuksen kannattajista 59 prosenttia ja keskustan äänestäjistä 62 prosenttia piti puoluekantaansa täysin varmana. Saman vuoden marraskuussa luvut olivat kääntyneet päittäin: kokoomuslaisista 62 ja keskustalaisista 59 prosenttia piti täysin varmana, että äänestäisi juuri tätä puoluetta. Vielä maalis-huhtikuussa 2019, juuri ennen eduskuntavaaleja, molempien tukijoista noin 60 prosenttia oli aivan varmoja äänensä kohteesta.

Lue myös: Alma-gallup: Perussuomalaisilla hurja loikka – Kokoomuksen kannatus horjahti kriittisellä hetkellä

Vaalien jälkeisessä toukokuun Alma-mittauksessa tämä suurin varmuus on rapissut. Nyt puoluekantansa ilmaisseista kokoomuksen kannattajista enää 48 prosenttia on täysin varmoja puoluekannastaan. Keskustalla täysin varmojen osuus on laskenut 47 prosenttiin samaan aikaan kun puolueen kannatus mataa historiallisen alhaalla.

Mittauksen tehneen Tietoykkösen tutkimuspäällikkö Juha Määttänen toteaa, että tällaista yli kymmenen prosenttiyksikön muutosta voi pitää merkittävänä signaalina. Suurten puolueiden kohdalla puoluekohtainen vastaajamäärä nousee riittävän suureksi, kun puoluekantansa ilmaisseita vastaajia oli kaikkiaan 1282 kappaletta.

Hallitusyhteistyö ei sattunut Petteri Orpon kokoomuksen kannatukseen yhtä kovaa kuin Juha Sipilän keskustaan. Kenties Antti Rinteen (sd) hallitusneuvotteluista ulos jääminen kuitenkin oli pettymys kokoomuksen kannattajille, sillä epävarmuuden kasvu ajoittuu yhteen hallitusneuvotteluiden alkamisen kanssa. Rinteen yrittämä hallituspohja varmistui 8. toukokuuta, Alma-kysely tehtiin 3.–14. toukokuuta.

Puoluevarmuuden lasku tarkoittaa käytännössä sitä, että molempien puolueiden kannattajien joukossa on kasvanut sellaisten osuus, jotka pitävät puoluekantaansa vain melko varmana. Tällaisia ympärilleen vilkuilevia oli kokoomuksen kannattajista nyt 50 ja keskustan kannattajista 51 prosenttia.

Yleisesti puoluekantansa ilmaisseista 46 prosenttia pitää puoluekantaansa täysin varmana ja 52 prosenttia melko varmana. Verrattuna tarkastelemiini aiempiin mittauksiin täysin varmojen osuus on hieman laskenut ja melko varmojen osuus hieman noussut, mutta muutoksissa on kyse korkeintaan muutamasta prosenttiyksiköstä, eikä yleinen puolueuskollisuuden rapistuminen ole kokoomuksen ja keskustan luokkaa.

Sdp:n tukijat ovat olleet Alma-kyselyissä hieman epävarmempia puoluekannastaan kuin muiden suurten puolueiden kannattajat. Tuoreessa kyselyssä 41 prosenttia puolueen kannattajista sanoi äänestävänsä puoluetta täysin varmasti ja 56 prosenttia melko varmasti.

Entä minkä puolueen kannattajat ovat kaikkein varmimpia puoluekannastaan? Vastaus on vanhojen suurten puolueiden tuttu mörkö: perussuomalaiset, se sama puolue, joka nyt pitää Alma-gallupin suurimman puolueen paikkaa ennen kokoomusta ja sdp:tä 19,2 prosentin kannatuksella. Kun puolueen kannattajien puolueuskollisuus aiemmin kulki kutakuinkin samoja latuja kokoomuksen ja keskustan kanssa, on se nyt omassa luokassaan. Puolueen kannattajista 58 prosenttia on täysin varmoja puoluekannastaan.

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Alla Alma Median toukokuun puoluekannatusmittauksen tulokset:

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mika Ebeling

En muista ikinä nähneeni yhdellä puolueella noin hurjaa loikkaa (+5,8 %!!!) hieman reilun kuukauden välein tehdyissä saman tutkimuslaitoksen tuloksissa. Mikähän voisi olla selitys tähän ennätykseen?

PS:n nouseva trendi on kyllä ollut koko alkuvuoden jatkuva. Varmasti muitakin syitä on, mutta tutkimuksen aikaan oli juuri menossa eduskunnan "tuolileikki", jossa leikittiin perussuomalaisten istumapaikalla eduskunnassa. Muut puolueet näyttivät voimansa PS:lle eduskunnassa, kansa näyttää voimaansa ensin gallupeissa ja sitten vaaleissa! Sitä saa, mitä tilaa!

Kyse voi olla PS:n pitkäaikaisesta noususta Suomen suurimmaksi puolueeksi, sillä kansan kokemus muiden puolueiden epäreilusta kohtelusta PS:ää kohtaan on saanut monissa aikaan tunnejäljen, joka ei helposti poistu.

Eikö olisi jo aika lopettaa moraaliposeeraminen, hyvesignalointi ja identiteetti-politiikka PS:n kustannuksella? Kansa näyttää nimittäin näkevän paremmin kuin moni luulee!

Tapani Tuominen

Kokoomus vuotaa tällä hetkellä rajusti Perussuomalaisiin. PS ei enää ole vain friikkien ja umpijunttien puolue, vaan vastavoima sosiaaliliberaalille öyhötykselle, johon Kokoomuskin on alistunut YLEn jne punavihreän median edessä.

Moni "ikuinen" kokoomuslainen on vaan nyt saanut tarpeekseen. PS on vaihtoehto, vaikka ei talouspoliittisilta linjauksiltaan mitenkään kovin markkinaliberaali. Siksi myös demareita on siirtynyt äänestämään puoluetta.

Antti Rinne on niin surkea puheenjohtaja, että en yhtään ihmettele myöskään sitä "vuotoa". Verratkaa nyt esimerkiksi Paavo Lipposeen. Hänen aikanaan Rinne ei olisi päässyt edes kantamaan ministeripoikien salkkuja.

Markku Nieminen

Hyvältä näytää! Jotkut varmasti muistavat minun useat postaukseni, joissa olen todennut sen tosiasian, että paras tae em. puolueiden, ja kaikkien, myös vasemistopuolueiden, paluulle alkuperäiselle linjalleen Suomen ja suomalaisten etuja ajamaan on rökäletappion kautta!