Maanantai 17.6.2019

Nyt tuli varoitus keskustalle ”valtavasta riskistä” – ”Rinteen purkkiin on saatava hilloa”

Luotu: 
17.5.2019 11:24
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Eurovaaliehdokas Jouni Kemppainen (kesk/sit) katsoo, että keskustan tulee vielä harkita vakavasti valtiovarainministerin salkkua. Tehtävää on eri arvioissa sovitettu nykyiselle eduskuntaryhmän puheenjohtajalle Antti Kaikkoselle, kun keskustan väistyvä puheenjohtaja Juha Sipilä on ilmoittanut aikovansa rivikansanedustajaksi.
|

Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittajana tunnettu, keskustan listalta sitoutumattomana europarlamenttiin pyrkivä Jouni Kemppainen varoittaa keskustaa tarraamasta valtiovarainministerin salkkuun tarkemmin miettimättä.

Kemppaisen mukaan salkussa piilee ”valtava riski”. Valtiovarainministerin salkun jakamisesta hänen mielestään vielä ”koko hallitusneuvottelujen ydin”.

”Minkälaista on se politiikka, jota rahaministeriöstä käsin kansalle tarjotaan? Vielä tärkeämpi kysymys on, millä se rahoitetaan seuraavina vuosina”, Kemppainen pohtii blogissaan.

Kemppaisen mukaan hallitusneuvottelujen vetäjä, sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne syöttää nyt hallituskumppaneilleen ohjelmaa, jossa ”yhteiskunnallista epätasa-arvoa korjataan julkisia menoja lisäämällä”. Tällainen politiikka edellyttää Kemppaisen mukaan veronkiristyksiä, jotka puolestaan hidastavat kysyntää ja laskevat investointihaluja.

Siksi Kemppaisen mukaan keskustan pitäisi suosiolla ojentaa salkku seuraavalle. Säätytalolta pitäisi myös uskaltaa kävellä ulos, jos keskustan asettamat ehdot hallitukseen eivät täyty.

”Vaikka valtiovarainministerin salkku tarjoaa huomattavan määrän valtaa, keskustan kannalta hyvä ratkaisu olisi jättää se muille. Jos puolue ajautuu demarivetoisen talouspolitiikan vetäjäksi, keskustalle on taas tarjolla hanttikortti seuraavissa vaaleissa”, Kemppainen kirjoittaa blogissaan.

”Köyhän asiaa ei voi Suomessa ajaa, jos valtiolla ei ole rahaa. Rinteen purkkiin on saatava hilloa”, hän jatkaa vedoten keskustan ideologisen isän Santeri Alkion ajatteluun.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Tosiasiassa kyllä millä tahansa hallituksella on käsissään mahdollisuudet hankkia sitä hilloa purkkiin vaikka jopa aloittamalla luototuksella teollisia tai kaupallisia varmuudella tuottavia hankkeita.

Silloin on vaan oltava kyky tunnistaa mikä on oikeasti tuottavaa eikä illusiivistä tuottavaa mitä esimerkiksi lähes kaikki hallinnon virat ja esimerkiksi työttömiksi koulutettavien akateemisten koulutus on.
Tuottavuus on määriteltävä niin että se mihin rahaa lainataan pystyy itse mininimillään lainansa hoitamaan tai ellei suorastaan täysin hoitamaan ja nettotuottoa jättämään, niin minimillään vähentämään luoton maksun määrää jonka joidenkin ´pakollisesti hoidettavien yleisten velvollisuuksien vuoksi saatetaan jopa eräänlaiseksi tuotoksi laskea.

Infra tuottaa hyvin hitaasti, väärin valittu infra kuten meillä liiat maantiet lopulta eivät ollenkaan.

Nopein palaute saataisiin lämpö ja sähköenergian kotimaisuusasteen nostamisella yli omavaraisuuden ja seurannaisena sitä aina tuottavaa ja kansantalouden perustan vahvistavaa tuotannollista teollisuutta mikä on energiaintensiivistä.
Tuon lisättävän energian pystyy nopeastikin rakentamaan varsin päästöttömäksi eli lisäydinvoimaa ja modernia ydinvoimaa pakollisen ajan odotellessa voidaan tilalle rakentaa halvalla LNG metaanilla toimivat voimalat ja jättää niitä ydinvoiman valmistuessa halvaksi reservivoimaksi.

Aidosti ja varmasti tuottavia valintoja olisi pilvin pimein enkä niitä nyt tuon enempää luettele. Kaikkia niitä meillä estää jonkun pienryhmä tukitalousetu tai ideologinen mielipuolisuus.

Viljo Asikainen

Maaseudun tulevaisuus suosittelee Keskustaa tekemään "Soinit" eli ottamaan pääministerin jälkeen ensimmäisenä salkun valintavuorossa olevana vaivaa ja vastuuta pursuavan valtiovarainministeriön sijaan paljon turvallisemman kaavamaisesti hallinnoitavan ulkoministeriön.

Poliittinen silmänkääntäjä vilunki-Soini toimi näin. Hänen poliittinen uransa sai ansaitsemansa roskaisen lopun. Kestääkö kunniakaat perinteet omaavan Keskustan kantti toimia samoin? Onko Sipilän kausi jo ennättänyt mädättämään puolueen selkärangan? Ansioituneiden puolueen konkaripoliitikkojen joukkopako politiikan eturivistä ennen eduskuntavaaleja puhuu tähän suuntaan.

Jari Eeva

"Käsi hamuaa salkun kahvaa, niin painavaa, ei sitä aina saa. Jos nyt en tartu, tulee Orpo taas. Jätänkö köyhät tuhottaviksi ja painun talliin? Nyt pitää jutut saada uuteen malliin"! Ministeri -pähkinä.