Maanantai 17.6.2019

Nyt pöllytetään ansiosidonnaista työttömyysturvaa – Uusi malli puuttuisi 300/400-piikkiin

Luotu: 
17.5.2019 13:37
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Arkistokuvassa Antti Palola.
|

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK esittää puheenjohtajansa Antti Palolan suulla porrastusta ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan. Aktiivimallia Palola sen sijaan kritisoi, vaikka STTK:n oma pääekonomisti Ralf Sund on tunnustautunut aktiivimallin isäksi.

Palola esittää, että ansiosidonnaisen porrastuksella työttömyysturva voitaisiin uudistaa kustannusneutraalisti.

”Kustannusneutraali työttömyysturvan uudistus voitaisiin toteuttaa painottamalla turvan tasoa alkupäässä, porrastamalla malli ja alentamalla turvan tasoa maltillisesti loppua kohti. Turvan kestoa ei pidä lyhentää”, Palola sanoi puhuessaan Helsingissä STTK:n edustajistossa.

Toimitusministeristön sisäministeri Kai Mykkänen (kok) suhtautuu ajatukseen myönteisesti.

”Antti Palolan esittämä ansiosidonnaisen porrastus lisäisi työllisyyttä tuhansilla, kun kuvan työllistyneiden piikki osin jo ennen 300/400 päivän työttömyyden rajapyykkiä, kuten nykyään tapahtuu. Toivottavasti luetaan Säätytalollakin”, Mykkänen tviittaa.

 

 

300/400 päivän piikillä tarkoitetaan sitä, että ansiosidonnaisella olevat hakevat työtä aktiivisimmin juuri kun ansiosidonnainen kausi on päättymässä.

Paljon parjattu aktiivimalli valmisteltiin työryhmässä, joka alkujaan pohti nimenomaan työttömyysturvan porrastusta, jota Palola nyt siis esittää.

Sundin mukaan STTK ehdotti, ettei leikkaus tulisi automaattisesti, vaan se olisi mahdollista estää omalla aktiivisuudella, minkä pohjalta syntyi lopulta vuoden alusta voimaan tullut työttömyysturvan aktiivimalli. 

Sundin mukaan aktiivimallin taustalla on useita tutkimuksia, jotka osoittavat, että taloudelliset kannustimet toimivat. Työtön tutkitusti ”virkistyy työnhakuun”, kun hänen työttömyysturvansa uhkaa heikentyä, mikä näkyy Sundin mukaan myös tilaistoista. Tähän ilmiöön Mykkänenkin viittaa.

Talouselämän mukaan työmarkkinajärjestö SAK vastusti työryhmän aikaan työttömyysturvan porrastusta.

LISÄÄ AIHEESTA:

Ay-ekonomisti tunnustaa ehdottaneensa aktiivimallia: ”Pienetkin marjat on nyt poimittava – tilanne niin vakava”

Antti Rinteelle lisäapua aktiivimallin kaatamiseen? – VATT: Työllistymistä ei pystytä arvioimaan

 

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pertti Ikonen

@1
Eikös aktiivimallin pitänyt alunperin koskea vaan ansiosidonnaista. Sitten joku STTK:n tai vastaavan järjestön hemmo väänsi, että aktiivimallin tulee koskea kaikkia työttömiä. Siis mukaanlukien työmarkkinatukilaisetkin.

Topi Rantakivi

@4. En tiedä. Se tässä onkin kivaa selvitettävää, että kuka sen teki ja esitys saatiin sellaiseksi. Kokoomus on kuitenkin alkuperä. Mieti vähän, että miksi Juhana Vartiainen niin innokkaasti puolustelee edelleen tätä aktiivimallia vaikka hänellä ei ole mitään hajuakaan, että mitä ongelmia sellainen malli tuottaakaan ja on tuottanutkin.

Seurannassa on kuitenkin ongelmia, että pitäisi korjata kun ongelmia ilmenee, niitä on ilmennyt mutta korjaustoimenpiteet laahaavat perässä todella pitkään ennen kuin ruvetaan muuttamaan. Korjaustoimenpiteet pitäisi olla erittäin nopeita eikä sillä tavalla, että vähintään puoli vuotta menee ennen kuin tulee korjaus ja myöhemmin taas korjaus.

Lumedemokratia-kirjassa olen lukenut, että jos joku jossakin mokaa, niin tämän kaverin eteen uhraudutaan syntipukin leimaa saamaan. Siksi ajattelin, että Ralf-koira se ei voi olla vaan joku muu.

Pertti Ikonen

Ovat vissiin huomanneet, että pienillä ansidonnaisilla olevat ovat ihan oikeasti työttömiksi joutuvia joidenka korvauksen taso jää n. työmarkkinatuen suuruiseksi. Sitten on varmasti niitä, jotka ovat kesät korkeilla ansiosidonnaisilla lomillaan. Sitten taas tehdään työtä kunnes lomakausi koittaa - ansiosidonnaisella tietenkin.

Aku Ahoniemi

Taas puhutaan, että työllistymisen todennäköisyys kohoaa merkittävästi juuri ennen ansioturvan päättymistä. Tämä on todistettu jo usein "muunnelluksi totuudeksi"
Sosiaaliturvajärjestelmää ei kannata muuttaa muutaman ihmisen tähden. Tarkemmin sanottuna 0,4 prosentin takia, jotka on arvioitu "taktisiksi viivyttelijöiksi". 99,6 prosenttia ei ole taktisia viivyttelijöitä” Aiheesta lisää:
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/263659-raju-piikki-tilastoissa-ansiosid...

Heikki Kauppi

Kyseenalaistan piikin merkityksellisyyden. Sen perusteena käytetään kuviota, jonka perusteella 15 % työttömistä löytää työtä ansiosidonnaisen turvan päättyessä, kun turvan kestäessä työtä löytää viikoittain 4-6 % työttömistä. Prosentteja tarkastellessa on hyvä aina kysyä, mihin ne on suhteutettu. Tuo 15 % olisi merkittävä luku, jos 15 % kaikista työttömistä sinnittelisi ansiosidonnaisella kauden loppuun ja menisi sitten vasta töihin. Tästä ei kuitenkaan ole kysymys, vaan työttömyysviikolla numero 100 työllistyy 15 % niistä, jotka ovat työttömiä vielä viikon 100 alussa. Heitä on varsin vähän, kun sitä ennen on sadan viikon ajan työllistynyt joka viikko 4-6 % niistä, jotka ovat olleet työttömänä kyseisen viikon alussa. Annetuilla tiedoilla lasken, että ehkä noin kaksi työtöntä tuhannesta työttömästä työllistyy viikolla numero sata ja sitä ennen työtä on löytänyt noin 985 työtöntä. Työttömäksi jää vielä noin 13. Tuo mitätön ansiopäivärahakauden lopun piikki aiheutuu mahdollisesti siitä, että joillakin kunnilla on tapana tarjota määräaikaisia aktivointitöitä niille, jotka ovat tippumassa ansiopäivärahalta.

Ari Mikkola

Ei ansiosidonnainen taida olla työttömyysongelmassa mitenkään ytimessä. Päiviä on 400 käytettävissä eli reilun vuoden voi kikkailla työttömänä mutta silti työllistyvät työhaluiset menee ja pääsee töihin.
Ongelma on niillä jotka eivät täytä kriteerejä joilla he työllistyisivät vaan jäävät pitkäaikaistyöttömiksi liiton päivärahajakson jälkeenkin.
Ehdoruksenani olisikin että nostetaan päivien määrä takaisin 500pv joista 300pv maksetaan koulutukseen osallistumisesta tai jonkinlaisena palkkatukena työnantajalle.