Maanantai 17.6.2019

Juhana Vartiainen: ”Keskustan kynnyskysymys todennäköisesti parasta, mitä voi odottaa”

Luotu: 
18.5.2019 09:26
Päivitetty: 
18.5.2019 09:39
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Juhana Vartiainen.
|

Kokoomuksen kansanedustaja, ekonomisti Juhana Vartiainen arvioi keskustan julkiseen talouteen liittyvän hallitusneuvotteluiden kynnyskysymyksen tarjoavan kiintopisteen hallitusneuvtotteluiden lopputulokseen julkistalouden osalta.

Keskusta on linjannut, että uuden hallituksen on sitouduttava 75 prosentin työllisyysasteeseen ja siihen, että julkinen talous on tasapainossa vuonna 2023. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä totesi perjantaina ykskantaan, ettei keskusta aio perääntyä yhdestäkään kynnyskysymyksestään. Lue myös: Antti Rinne hallitusneuvotteluista: Talouden ”pelivarasta” jo ”hyvin yhtenäinen käsitys” – Haavisto: Vaikein vaihe vielä edessä

Juhana Vartiaisen mukaan keskustan ehto tarkoittaa sitä, että valtion ja kuntien talouden olisi vaalikauden aikana vahvistuttava runsaalla puolellatoista miljardilla eurolla. 

”Vaikea uskoa, että Säätytalolta löytyisi jokin muu puolue, joka vaatisi tätä suurempaa julkistalouden vahvistamista. Siksi keskustan kynnyskysymys on ainakin nyt Säätytalolla olevalla kokoonpanolla todennäköisesti parasta mitä vastuullisen julkistalouden ystävä voi odottaa”, Vartiainen kommentoi blogissaan.

Hän huomauttaa samalla, että tavoite voi olla nyt koolla oleville puolueille poliittisesti vaikeaa. 

Vartiainen itse pitäisi parempana valtion ja kuntien talouden vahvistamista jopa 2,5-5 miljardilla eurolla. 

”Mitä enemmän tehdään työllisyyttä vahvistavia uudistuksia, sitä vähemmän tarvitaan menosäästöjä ja veronkorotuksia. Yksi lisäprosentti työllisyysasteessa — mikä tarkoittaa noin 34 000 ihmistä — vahvistaa julkistaloutta vajaalla miljardilla”, hän sanoo.

Vartiainen toivoo hallitusohjelmaan myös uudistuksia joilla ”oikeasti nostetaan työllisyyttä ja työllisyysastetta”.  Hän pohtii asiaa myös Twitterissä toteamalla, että työllisyysastetta nostetaan työntarjontauudistuksilla, koska Suomi on jo suhdannetasapainossa.

”Työllisyysastetta voitaisiin nostaa ilmaiseksi tai julkisia varoja säästäen: yleissitovuuden rajaaminen, eläkeputken alasajo, ansioturvan keston lyhentäminen, työperäisen maahanmuuton vapauttaminen”, hän listaa.

Vartiainen huomauttaa, että Suomen talouden perusennusteessa on nyt edessä neljä vuotta korkeasuhdannetta. Näkemys perustuu siihen, että suhdannetilannetta arvioidaan tuotantokuilulla eli toteutuneen bruttokansantuotteen ja potentiaalisen bruttokansantuotteen erotuksella. Vartiaisen mukaan tuotantokuilu implikoi, että kasvu hidastuu vääjäämättä, koska resurssien käyttöaste ei enää ainakaan merkittävästi ja pysyvästi nouse.

”Jos olisin luottoluokittaja, seuraisin nyt hyvin tarkkaan, kykeneekö maan poliittinen järjestelmä edes tässä tilanteessa tekemään päätökset, joilla julkistalous tasapainottuu. Hyvin tarkkaan.”

Luottoluokittaja DBRS kommentoi myöhään perjantaina julkistamassaan raportissa hallitusneuvotteluita lyhyesti todeten pitävänsä sdp-vetoista hallitusta todennäköisenä.

”Emme kuitenkaan usko, että sitoutuminen varovaiseen talouspolitiikkaan olisi vähäisempää kuin ennen”, DBRS kommentoi.

Lue tarkemmin:Ikääntyminen, työikäinen väestö, asuntolainat – Luottoluokittaja listasi Suomen huolenaiheet

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n pääekonomisti Ralf Sund arvioi Ylen Ykkösaamussaperjantaina, että hallitusneuvotteluiden hankalin yksittäinen asia on verotus. Sund sanoo, että verotus on kiistakapula nimenomaan sdp:lle ja keskustalle, ja vastaan tulee keskustapuolueen totaalinen kielteinen kanta verrattuna sdp:n veromalliin.

 

 

 

Lue lisää:

Ay-pääekonomisti hallitusneuvotteluista Ylellä: ”Kaikkien pitäisi hyväksyä sdp:n veroperiaate – Keskustalle totaalinen ei”

Hallitusneuvottelija Li Andersson tilittää: ”Heti alkuun pitäisi kuulla VM:n saatanalliset säkeet”

Nyt tuli varoitus keskustalle ”valtavasta riskistä” – ”Rinteen purkkiin on saatava hilloa”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Lauri Kiiski

Ja luottoluokittaja Standard & Poor's kertoi laskevansa Suomen luottoluokitusta, jos tuleva hallitus ei tee rakenneuudistuksia.

Rinteen rakenneuudistukset ovat julkisen sektorin ja julkisten menojen kasvattaminen ja yrittäjien veronkorotukset, jotka eivät varmasti ole se rakenteellinen uudistus, mitä luottoluokittaja on hakemassa.

Kurt Sainio

Kävikö mielessä, että rikkaat voivat pakata laukkunsa ja lähteä muualle? Verojenmaksu ihanuusko on ainut houkutteleva tekijä joka pitää suomessa?
Yritykset?
Voivat siirtää toimintansa kohtuullisemman verotuksen maahan.
Ottajia kyllä piisaa.
Täällähän sitten köyhät voi keskenään siirrellä rahoja taskuista toiseen ja kuvitella, että talous pyörii.

Kenneth Ainetdin

Suomeen ei ole syntynyt sellaista poliitikkoa joka pystyisi siivoamaan ylipöhöttynyttä ja tehotonta julkista sektoria. Kaikki kiertävät aihetta kuin kissa kuumaa puuroa. Tehdään vaikka minkälaisia kuperkeikkoja ja taikatemppuja, mutta itse ongelmaan ei puututa. tekohengitystä tälle on antanut työllisyyden kasvu, mutta se ei poista itse ongelmaa.

Todennäköisesti tähän työhön tarvitaan ulkoinen taho, eli EU joka tulee pakon edessä saneeraamaan virkakyöstit kilometritehtaalle tai oikeisiin töihin.

Seija Hynninen

Tää tyyppi on kuin vakuutuslääkäri, ne "parantaa" kuolleetkin, Vartti-hirmu kaivais kuolleetkin kortistoon, koska ei tällä ole koskaan ollut ulostuloa siitä, mistä niitä töitä/työpaikkoja , kaikille , mummoille/vaareillekin, löytyy.

Ilkka Manner

Työttömyydessä ja avoimissa työpaikoissa on kohtaanto-ongelma. Sata vuotta sitten mentiin Amerikkaan etsimään töitä, 50 v. sitten mentiin Ruotsiin töihin. Nyt ei työtön lähde Uudeltamaalta Kajaaniin töihin. Kukahan keksisi sen porkkanan millä tämä onnistuisi, piiskaa kun ei saa enää käyttää?