Maanantai 17.6.2019

Matteo Salvini kokoaa äärioikestoa tänään Milanoon – Tutkija: ”Kyse ei välttämättä ole Euroopasta”

Luotu: 
18.5.2019 10:40
  • Kuva: EPA / Elisabetta Baracchi
    Kuva
    Matteo Salvini.
|

Italian sisäministeri, äärioikeistolaisen La Lega -puolueen johtaja Matteo Salvini odottaa 100 000 ihmistä tänään iltapäivällä järjestettävään eurooppalaisten nationalistipuolueiden kokoontumiseen Milanoon. 

Tapahtumaan osallistuvat muun muassa Ranskan kansallisen liittoutuman johtaja Marine Le Pen ja Hollannin Vapauspuolueen Geert Wilders sekä edustajia Saksan Afd:stä, Tanskan kansanpuolueesta, Itävallan FPÖ:stä ja Viron Ekrestä. Suomesta tapahtumaan osallistuu perussuomalaisten varapuheenjohtaja, eurovaaliehdokas Laura Huhtasaari.

Salvinin tavoitteena on koota äärioikeistosta  koostuva ryhmä Euroopan parlamenttiin. 

”Me aiomme vapauttaa Euroopan”, hän julistaa kampanjapuheissaan.

Tutkijoiden mukaan Salvinin motiivit ovat kuitenkin enemmän sisäpoliittisia.

”Kyse ei välttämättä ole Euroopasta tai siitä, että Salvini olisi huolissaan eurooppalaisesta politiikasta, vaan hänen sisäpoliittisesta tilanteestaan. Nyt EU-vaalien alla hänellä on tilaisuus esiintyä ei vain kansallisena johtajana, vaan eurooppalaisena johtajana, ” roomalaisen kansainvälisen politiikan instituutin johtaja Nathalie Tocci arvioi Financial Timesille.

Italian sisäpolitiikassa Salvinini riitelee yhä kovemmin sanoin hallituskumppaninsa Viiden tähden liikkeen kanssa. Viimeksi lauantaiaamuna Viiden tähden liikkeestä on vaadittu Salvinia keskittymään sisäministerin tehtävään.

”Salvini vain markkinoi sen sijaan, että tekisi töitä. Mekin maksamme hänen palkkansa”, Viiden tähden liikkeen entinen parlamentaarikko Alessandro di Battista sanoo Corriere della Seran haastattelussa.

Huhut hallituksen kaatumisesta EU-vaalien jälkeen voimistuivat Italiassa tällä viikolla. Mediatietojen mukaan presidentti Sergio Mattarellalla olisi pöytälaatikossaan jo suunnitelma hallituksen kaatumisen varalle.

Myös Salvinin suunnitelmat Euroopan suhteen eivät tutkijoiden mukaan ole kovin uskottavia. 

”Toistaiseksi Salvini on onnistunut tuomaan äärioikeston enemmän yhteen kuin mitä se oli aikaisemmin. On kuitenkin syytä epäillä hänen suunnitelmiensa onnistumista, sillä Euroopan äärioikeistopuolueet ovat perinteisesti hyvin hajanaisia. Ei ole mitään syytä uskoa, etteikö näin olisi myös vaalien jälkeen”, London Scholl of Economicsin professori Sara Hobolt kommentoi.

Erityistä närää puolueiden välillä on aiheuttanut Salvinin Venäjä-myönteisyys. Muun muassa ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson on kieltäytynyt yhteistytöstä Salvinin kanssa juuri tästä syystä. Legaa edustava europarlamentaarikko Mario Borghezio on nostanut erikseen esiin myös perussuomalaiset samassa yhteydessä.

Lue lisää: 

Yksi asia voi estää Matteo Salvinin kaavaileman yhteenliittymän – ”Esimerkiksi perussuomalaiset on paljon kriittisempi”

Tutkijoilta synkkä näkemys: Euroopasta tuli huojuva maanosa, jossa äärioikeisto on ”ainoa vaihtoehto” liberaalille järjestelmälle

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Panu Saarela

Typeryys on sitten Euroopassa yllättävän yleistä. Kaikkialla "kansallismielisiä" puolueita kutsutaan oikeistopopulisteiksi. Sitä kuvaa myös europarlamentin istumajärjestys.

Esimerkiksi Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson pitää puoluettaan oikeistolaisena. Ruotsalsinen valtio-opin professori kuvaa puolueen ideologiaa nykyaikaistetuksi kansallissosialismiksi.

Työväenpuolueeksi oikeistopopulisteja on vaikea kutsua, koska he esimerkiksi Suomessa ajavat työväestön (ja kannattajiensa) etujen vastaista (talous)politiikkaa.

Kolumni: Populistiset liikkeet ajavat usein omien kannattajiensa etujen vastaista politiikkaa https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006055583.html?share=42e2f99fc10572d...

Raimo Laine

Epätoivoinen kiihkeä torjunta on laajalti käynnissä. Suomessa mm. torjutaan aktivointikyykytystä ja työväestöön kohdistuvia veroja, maksuja, palkkojen polkemista ja leikkauksia.
Kyseessä on lähinnä kansallismielinen vasemmistopuolue.

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #6

Näin varmaan unelmissasi tapahtuu.

"Halla-aho määrittelee edustavansa ”konservatiivista talouslinjaa”, jossa hyvinvointiyhteiskuntaa ei rahoiteta velalla. Hänen mielestä julkisen sektorin tehtävät on priorisoitava."

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Jussi_Halla-aho

Ei tarvitse olla ruudinkeksijä ymmärtääkseen, että valtionvelan supistaminen edellyttää leikkauksia. Ja ne kohdistuvat aina myös työväestöön. Halla-ahon talouspolitiikka on tyypillisen oikeistolaista, yhtymäkohdat kokoomuksen ja Sipilän kanssa ovat ilmeiset.

Voisit lukea tuon Korkmanin kolumnin.

Kolumni: Populistiset liikkeet ajavat usein omien kannattajiensa etujen vastaista politiikkaa https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006055583.html?share=42e2f99fc10572d...

Tapio Lehtimäki
Vastaus kommenttiin #8

Millainen ruudinkeksijä tarvitaan ymmärtämään, kuinka käy, jos valtio ei onnistu katkaisemaan velkaantumistaan? Arvaapa, kuinka se kirpaisee työväestöä?

Sixten Korkman on demari ja sen mukainen on hänen näkemyksensäkin. Vastapainoksi kannattaa lukea vaikkapa Matti Virenin kirjoituksia.

Hannu Rautomäki

Kansallismielisien puolueiden noususta hätääntyneet perinteisien valtapuolueiden kannattajat näkevät mörkö-Venäjän manipuloivan kaikkialla.
USA:n presidenttivaaleista alkaen aina Euroopan puoluepolitiikkaan.
Vilkas mielikuvitus jyllää.

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #10

Heh. Mueller, FBI ja CIA obat kaikki tutkineet ja todistaneet Venäjän sekaantumisen Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. Suuri osa Euroopan populistisista puolueista on kiistatta Venäjä-mielisiä: sehän on erottava tekijä ja riidanaihe Venäjään kriittisemmin suhtautuvien populististen puolueiden kanssa. Venäjä rahoittaa esimerkiksi Ranskan ja Italian populistisia puolueita. Itävallan populistisen puolueen johtaja on juuri joutunut eroamaan hallituksesta, kun paljastui, että Venäjän tarjoama korruptio kelpaa.

Ja Rautomäen mielestä kyse on valtapuolueiden vilkkaasta mielikuvituksesta. Tosiasiassa Rautomäki muiden persujen tavoin työntää päänsä syvälle pensaaseen.

Luuleeko Rautomäki Venäjän ajavan Euroopan ja sen kansojen, vaikkapa Ranskan ja Italian etua rahoittaessaan populistisia puolueita? Vai ajaakohan se omaa etuaan luomalla epävakautta Euroopan maihin?

Mitä kansallismielistä on siinä, että populistiset puolueet ajavat omissa maissaan Venäjän etua - mistä mieleen nousee lähinnä maanpetos? Rautomäeltä löytyy varmaan hyvät vastaukset.

Hannu Rautomäki
Vastaus kommenttiin #11

Heh. Saarelan kiihkomieliselle EU-uskovaisuudelle en mitään voi.
Saarela löytänyt lyömäseen kansallismielisiä vastaan kuvitellusta Venäjän harjoittamasta ohjauksesta.
Vilkas mielikuvitus on aina tuottanut salaliittoteorioita, kuten Saarelallakin.