Maanantai 17.6.2019

Hallitusneuvotteluiden talousraami ”hyvin pitkälle valmis” – Antti Rinne: ”Vielä täytyy tehdä töitä”

Luotu: 
19.5.2019 18:41
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Antti Rinteen mukaan hallitusneuvottelujen talouspoliittiset asiat menivät merkittävästi eteenpäin sunnuntaina.
|

Hallitusneuvotteluihin osallistuvien puolueiden puheenjohtajat ovat sunnuntai-iltana keskittyneet talouspoliittisiin asioihin. Hallitusneuvotteluja vetäävän sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan ”talousraami on hyvin pitkälle valmis”.

”Päästiin talousasioissa eteenpäin. Talousraami on hyvin pitkälle valmis. Tässä on koko ajan ollut hyvä yhteistyö. Asiat on vaikeita, niihin täytyy löytää ratkaisuja. Vielä on muutamia asioita, joita täytyy käydä läpi . Nämä talouspoliittiset asiat menivät eteenpäin merkittävästi”, hän sanoi puheenjohtajien kokouksen päätyttyä.

Rinteen mukaan erityisesti työllisyystoimet ja verotukseen liittyvät asiat ovat näitä läpikäytäviä asioita.

”Vielä täytyy tehdä töitä näiden asioiden eteen, mutta raami, minkä puitteissa näitä tehdään on selvillä”, hän sanoi.

Rinteen mukaan talousraami julkistetaan viimeistään sitten, kun hallitusohjelma on valmis. 

”Ensi viikolla mennään ihan samalla tavalla kuin tähänkin asti. Minusta näyttää, että tämä menee hyvin eteenpäin, juuri sillä tavoin kuin on ajateltukin.”

Rinteen tavoitteena on saada hallitusohjelma valmiiksi ensi perjantaihin mennessä. 

Perjantaina neuvottelujen hitaasta etenemisestä turhautumistaan purkanut keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ei kommentoinut tilannetta sunnuntaina lainkaan. 

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto kertoi puolueensa käyneen sunnuntaina läpi talouden reunaehtoja.

”Kriittiset asiat ovat varmasti suuret infrastruktuuri-investoinnit, jotka ovat ilmastonmuutoksen torjumisen kannalta tärkeitä, kuten nopeat junayhteydet. Varmaan kaikki ovat tietoisia, että nyt kun on käytyä isoa kuvaa läpi ja tehty isoa listaa, niin kaikkea ei voi heti toteuttaa”, hän kommentoi ennen puheenjohtajien kokouksen alkua. 

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson korostaa vastuullista talouspolitiikkaa.

”Meille vastuullinen talouspolitiikka on sellaista, joka käytännössä tarkoittaa, että pidetään huolta siitä, että talous on kunnossa tämän vaalikauden jälkeen ja pidetään huolta työttömyysasteen nostamisesta 75 prosenttiin.”

Lue lisää: Antti Rinne saapui Säätytalolle: ”Näyttää siltä, että asiat ratkeavat”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mari Mattila

Siitä vappusatasesta. Kertoisiko joku ymmärtävä ensin, onko kyse työeläkkeistä vai kansaneläkkeestä? Kun työ-, eli ansioeläkkeenmäärä perustuu aikaisempaan palkkaan, jasiitä perittyihin työntekijän ja työnantajan maksamiin työeläkemaksuihin, miten sitä nyt voisi nostaa satasellq, tai edes kympillä, valtion varoista? Onko se työeläkeyhtiöille jotakin "yritystukea", niillä on vakuutusmaksuihin perustuva velvoite maksaa tietty summa, mutta nyt siis valtion budjetista päälle tulisi jotakin? Kansaneläkkeen ymmärrän, kun se tulee joka tapauksessa valtion rahoista. Kun nyt työeläkkeitäkin on alle 1400€:n suuruisia, miten se ikuinen yhdenvertaisuus? Ja indeksi sitten, kun sitä on leikattu, leikkaako ja kuinka paljon se tätä vappusatasta?

Raija Lempiäinen

Ymmärrykseni mukaan "vappu 100€" maksetaan hallitukaudenaikana 30-35€ vuodessa niin, että se myös jää nettona saajalleen, siis alle 1400€ saaville eläkeläisille, järjestelyt tulee kansaneläkkeen ansiovaraa korottamalla tai sovittamalla työ- ja kansaneläkettä niin että nosto onnistuu. Se on vain järjestely kysymys ,sekä arvovalintaa vanhuusköyhyyden ehkäisyyn! Siis esim. 35€+35€+30= 100€. Toivottavasti toteutuu!

Pentti Westerholm

Vappusatanen on lupausvaiheessa.Käytännössä mutkikas toteuttaa tasapuolisesti.Hyviä kysymyksiä,kuka sen maksaa,pinentääkö se kansaeläkettä jne.Jospa Rinne selvittää tarkemmin kun hallitus on saatu kasattua.Epäilen vahvasti se toteutumista luvatulla 100 eur/kk malilla.

Mikko Toivonen

Minä tässä vaiheessa jättäisin kaikki "vappusataset" tuotannollisine teollisuuden ja sitä ja asutuskeskittymiä palvelevan liikenneinfran rahoitusyhtiöihin. Niin ja onhan siihen pakko lisätä myös uuden puhtaan energiantuotannon rakentaminen, joskin siinä hallitus kykenisi halutessaan "ohjaamaan" Fortumin nopeasti aloittamaan osan lisätarpeesta eli molempien Loviisan ydinvoimaloiden 1.4 GW kokoisten korvausvoimaloiden rakentamisen. Fortumin oman kassan ja tulojen pitäisi ilman lisärahaa kattaa tuon osan energiantarpeesta. Se olisi jo noin 50% pakollisesti ja nopeasti rakennettavasta puhtaan sähköntuotrannon kotimaisen osuuden täydentämistarpeesta.
Nopeammin ja paljon halvemmalla rakennettavat LNG tai putkikaasulla toimivat kaasuturpiini/HRSG kattila yhdistelmät maksanevat tänä päivänä avaimet käteen periaatteella luokassa 700 Euroa per 400-500 GW kattilayksikkö

Meidän ongelmamme on, että kepu ja tilkkumetsänomistajien kapeiden intressien vuoksi on estetty LNG suursatama ja jätetty täysin seuraamatta LNG tarjonnan jatkuvaa kasvua markkinoilla monesta suunnasta isoilla valtamerikelpoisilla LNG tankkereilla toimitettavana.
Meillä ei ole raskasta maanieliikennettäkään varten kuin muutama hassu LNG maantieasema koko massa. Biokaasu millä voitaisiin kotimaistaa ja vähentää radikaalisti ,maatalouden päästöjä on ihan lapsenkenkiin jätetty eikä kommunistiajan monopolihengessä luotu Gasum kykene kaasubisnesta nykyaikaan ilmeisesti nostaan.

Kaikki tämä on tehty jotta metsiä saataisiin enemmän poltettya tai nesteytettyä ja perityille pikkurisukoille mahdollisiman nopeasti väärennetyllä (LUKE) kasvutilastoilla nopeaa ansiotonta rahaa.
Metsä pitäisi kokonaisuudessaan ohjata muuhun metsätuotteeseen kuin polttamiseen paitsi metsäteollisuuden oman vihoviimeisen jätteen ja kotitarvepuun osalta.

Puuta pitäisi myös opetella tuomaan kuten LNG sieltä missää kestävästi ja oikealla hoidolla ja korjuulla riittää, ja jos on kansainväliseen puuntuotantoon ja hoitatapoihin vähänkään perehtynyt selviää, heti että meidän on oma systeemimme perusteellisesti korjattava aina omistusrakennetta muuten

Maailmalla on oman energia ja infrarahoituksen lisäksi paljon ammattimaisia ja laadukkaita energiaan keskittyneitä investointi yhtiöitä. Koreassa, Japanissa, Yhdysvalloissa, Qatarissa, Saudia Arabiassa, Omanissakin ja päälle vielä kalustotoimittajien kuten ydinreaktoreiden toimitusrahoitusta.
Se ei pätkääkään haittaa mistä ja kuka oli omistaja jos laitos rakennetaan Suomeen ja sopimuksessa on kaupallinen vapaus polttoaineen valinna ja myös mahdollisen lantanidien poisto ennen lopullista tuhannen vuoden pintajäähdytystä. Sekin jäisi tonnimääriltään hyvin pieneksi jos käytettäisiin vanhoja polttoaineita täysin käyttävää fast breeder teknologiaa, kuten Prism..

Sinänsä helpoissa ratkaisuissa on vaan liian vaikeita asioita aivopestyjen (vihreät pesijät) poliitikko ja päättäjäuhreille

Mikko Toivonen

Kun liipaisin luisti, niin jatkan vielä, että myös metalli-ja kaivosteollisuuteen sekä vesi infran tekoon löytyy maailmalta rahoittajia jotka sitten tulevat täysin yksityisellä rahalla jonkinlaisilla veloitusoikeuksilla toteuttamaan.
Meillä on mahdottomasti tulevaisuuden rikkauksia maaperässämme, ei ainoastaan Toriumia tai Litiumia vaan koko joukko harvinaisia maametalleja ja teräksien lisäaineita kuten vanadiinia. Kaikki vaan kaivuuseen ja kaivokset hoidettavaksi kunnollisilla ja oppineilla ympäristömääräyksillä.

Meidän vaan tulisi ajaa hiukan kansallista etua ja palauttaa kokoomuksen norjalaisille seisimaan jätetyn Yaran Sokli 1 vuoden uhkavaatimuksella täysmittasen maatalouskemian jalostuskompleksin avaamisesta Sokliin jai alue takaisin valtiolle ja Valtio aloittamaan ihan Uuden "Kemiran" sinne.

Jahka sitä sähkövoimaa saataisiin teollisuusmaan tason verran markkinoille niin sitä seuraisi sähköintensiivistä kallista tuotanto ja jatkojalostusteollisuutta vuoren varmuudella. Siksi sähkön tuotannon puhdas kotimainen ylivaraisuus on niin tärkeää koko valtakunnan elolle eli teollisuustuotannon perustan laajentamiselle

Anita Koskinen

Toimittaja on haastatellut Antti Rinnettä hallitusneuvotteluiden talousraamista.
Lainaus Rinteen kommentista "talous on kunnossa tämän vaalikauden jälkeen ja pidetään huolta työttömyysasteen nostamisesta 75 prosenttiin.”
Mitäköhän tässä tarkoitetaan, kenties työllisyysastetta?