Maanantai 17.6.2019

SAK:n pääekonomisti kohumiljardista: Yksi verotavoite yli muiden – ”Palkinnon pitää tulla markkinoilta eikä verohelpotuksena”

Luotu: 
20.5.2019 07:42
Päivitetty: 
20.5.2019 07:48
  • Kuva: Antti Mannermaa / Alma Talent
    Kuva
    ”Etujärjestön tavoitteet ovat luonteeltaan aina buffet-kattauksia, joista puolueiden toivotaan poimivan joitakin ajatuksia”, SAK:n Ilkka Kaukoranta sanoo.
|

Osinkoverotuksen kiristämiselle löytyy selvät kansantaloudelliset perusteet, sanoo SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta.

SAK toivoo tulevalta hallituskaudelta ennen kaikkea kiristystä listaamattomien yhtiöiden osinkoverotukseen, linjaa pääekonomisti Ilkka Kaukoranta. Hän esitti hallitusneuvotteluissa liki miljardin veronkiristyksiä, mikä on kauhistuttanut yrittäjiä ja elinkeinoelämää.

LUE LISÄÄ: SAK iski miljardin esityksen pöytään Säätytalolla – Verolista sai kokoomuksen suunniltaan

Kuinka realistisena SAK näkee oman ehdotuksensa?

”Etujärjestön tavoitteet ovat luonteeltaan aina buffet-kattauksia, joista puolueiden toivotaan poimivan joitakin ajatuksia. Ainakaan minulla ei ole mitään harhakuvitelmia siitä, että tavoitteet toteutuisivat sellaisenaan.”

Mikä on SAK:n tärkein verotavoite?

”Listaamattomien yhtiöiden osinkoverotuksen korjaamista asiantuntijaryhmät ja tutkijat ovat esittäneet pitkin matkaa. Sen kiristämiselle löytyy selvät kansantaloudelliset perusteet, ja sen eteneminen olisi realistista.”

Eikö yrittäjäriskistä pitäisi palkita?

”Ilman muuta, mutta palkinnon pitäisi tulla markkinoilta eikä verottajalta tietyille ryhmille räätälöitynä verohelpotuksena. Tämä veroetu luo kannustimen pääomien kasautumiseen listaamattomien yritysten sisälle ja muodostaa kynnyksen siirtyä pörssiin, mikä kasvattaisi omistajien verorasitusta.”

Miksi nostaisitte kokonaisvero­astetta, joka on jo EU:n huippua?

”Emme näe veroasteen nostoa itseisarvona. Julkisessa taloudessa on merkittävä kestävyysvaje, ja nyt suhdannetilanne on hyvä. Puolueilla on selkeitä haluja lisätä julkisia menoja, eikä menoleikkauksista ollut vaalien alla mitään puhetta. Näissä olosuhteissa veroasteen nosto on luonteva tapa rahoittaa lisämenoja, jottei pahenneta kestävyysvajetta.”

”Jos alijäämät kasvavat, seuraavassa taantumassa ajaudutaan taas hätäpäissään leikkaamaan ja supistamaan alijäämiä. Se syventää työttömyyttä ja aiheuttaa konkursseja.”

Siltikö peruisitte yrittäjävähennyksen ja ehkä osakesäästötilinkin?

”Osakesäästötililaki on juuri astunut voimaan. Se on vaatinut yrityksiltä tietojärjestelmän rakentamista. Perumista kannattaa harkita, mutta valmista ratkaisua meillä ei ole. Sen sijaan yrittäjävähennys ei ole edellyttänyt erityisiä ­toimenpiteitä. Yrittäjävähennys asettaa tuloverotuksessa palkansaajat ja yrittäjät perusteetta eriarvoiseen asemaan.”

Katso Viikon vieras -video osoitteessa kl.fi.

LUE LISÄÄ: Hallitusneuvotteluiden talousraami ”hyvin pitkälle valmis” – Antti Rinne: ”Vielä täytyy tehdä töitä”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Lyliane Lambert

Taas tätä propagandasontaa:
"osinkoverotuksen korjaamista asiantuntijaryhmät ja tutkijat ovat esittäneet pitkin matkaa" niinkun ketkä, saisiko nimiä?
" kiristämiselle löytyy selvät kansantaloudelliset perusteet, ja sen eteneminen olisi realistista" niinkun mitkä perusteet?
" palkinnon pitäisi tulla markkinoilta " mikä palkinto?
Todellisuus taitaa olla aivan toinen nuo lausunnot eivät sano mitään, ainoastaan AY-liikkeen verovapaus on tärkeätä, jostain pitäisi saada hilloa että Antit voisivat lunastaa vaalilupauksensa.

Raija Lempiäinen

Noista muista en tiedä ,mutta "palkinnon pitäisi tulla markkinoilta" tarkoittaa ,että yrityksen omat toimet tuottavat sille voittoa ja hyvää tulosta, ei tarvita sosiaalitukia toiminnan voitokuuteen ja osingon jakoon!!
On myös tarkoitus AY-liikkeen osinkoja verottaa, joten pois turha propaganda!

Olli Parviainen

Pari kysymystä:
1. Millä prosentilla niitä AY-liikkeen saamia osinkoja on siis tarkoitus verottaa?

2. Millä prosentilla yrittäjän tai yksityissijoittajan saamia osinkotuloja omasta mielestäsi olisi kohtuullista verottaa? Jos jollain muulla prosentilla kuin AY-liikkeen saamia osinkoja, niin millä perusteella?

Olli Parviainen

Listaamattomasta yhtiöstä nostettavista osingoista maksetaan aina vähintään 26% veroa, yleensä enemmän.

Tämä on aika tavalla korkeampi veroprosentti kuin mitä SAK maksaa omista osingoistaan, joten mahdolliset veromuutokset pitäisi aloittaa oikeasta päästä nostamalla ihan aluksi SAK:n osingoista maksama veroprosentti tuohon 26%:n ja sitten katsoa mikä olisi sopiva yleinen verotaso osingoille? Tälle löytyy selvät kansantaloudelliset perusteet.

Yrittäjävähennys sitten... jos se asettaa henkilöyrittäjän ja palkansaajan SAK:n mielestä eriarvoiseen asemaan, niin yrittäjällä sekä yrittäjän perheenjäsenillä on vastaavasti varsin eriarvoinen asema palkansaajaan verrattuna myös erilaisten riskien, etuuksien ja sosiaaliturvan suhteen, yrittäjien sekä perheenjäsentensä tappioksi.

Tapio Lehtimäki

Todellisuudessa vero on lähempänä 45 pinnaa. Osinkoa on vaikea jakaa, ellei yritys näytä voittoa. Voitosta firma maksaa ensin yhteisöveron (olisiko se nykyään jotain 20%) ja osingon saaja maksaa puolestaan pääomatuloveron 30-34%.

Koska pienillä yrityksillä on taseessa lähinnä velkaa eikä varallisuutta, niiden osakkeiden matemaattinen arvo on likimain nolla. Siksi osingoista maksetaan vero täysimääräisenä - vasemmiston hellimää niin sanottua "ilmaista osinkoa" ei heru killinkiäkään.

Itse lopetin osinkojen makselun aikapäiviä sitten. Jos jotain jaettavaa velkaantuneesta nyrkkipajastani jää, on verotuksellisesti paljon huokeampaa pulittaa ittelleen jokaikinen puulaakin kassasta löytyvä euro tilikauden lopussa palkkana.

Pasi Käyhkö

SDP ajamassa itseään keskikokoisten puolueiden luokkaan kuten Keskusta on jo tehnyt. Veroa veron päälle.
Vielä kun lupaavat hallitusneuvotteluissa Keskustalle maakuntahallinnon veronmaksajien maksettavaksi niin 10%:n kannatus varmistuu.

Seija Virta

Keskustelijoiden kannaisi nyt selvittää itselleen, mitä tarkoittaa listaamaton yritys ja miten sen verotus poikkeaa pörssiyhtiöstä. Myöskään yrityksen ja osingonsaajan veroja ei voi vain laskea yhteen. Verotushan kohdistuu eri tahoille

Jorma Jylänki

SAK:n ekonmistä haluaa lihottaa Sak:a ja ay-liittojen johtajia polkemalla yrityksiä; haluavat lisätä työttömien ja syrjäytyneitten määrää, koska se on ay-liittojen ay-johtajien etu ja tavoite. työpaikat palkat eivät heitä hetkauta, koska ovat itse varakkaita suurpalkkaisia ja sijoittajia ay-jäsenten siivellä.

Asko Hiltunen

Kaukoranta ei ymmärrä mitään pienyrittäjien arjesta. Ilmaisia osinkoja ei ole. Pienistäkin osingoista menee veroa nykyisin vähintään 27, 5 %, useimmissa tapauksissa noin 50 %. Jo tämä on kohtuutonta. Kohtuutonta on myös ay-liikkeen nauttima nolla (0) prosentin vero mm. ay-jäsenmaksuista. Verottomia tuloa ei saa olla edes SAK:lla ja sen hännystelijöillä. Kaikki tulot vain verolle. Lakkokassoja kasvatetaan veronmaksajien kustannuksella, koska ay-jäsenmaksut ovat tuloverotuksessa vähennyskelpoisia. Vähennyskelpoisuus on poistettava.