Maanantai 17.6.2019

HS: Hallitusneuvottelut keskeytyivät vasemmistoliiton takia, mutta jatkuvat taas – omaisuuden myyminen ei käy

Luotu: 
20.5.2019 11:12
Päivitetty: 
20.5.2019 14:09
  • Kuva: Lauri Heikkinen/Valtioneuvoston kanslia
    Kuva
|

Säätytalon hallitusneuvottelut keskeytyivät vasemmistoliiton riitautettua hallitusohjelman tulopuolen, kertoo Helsingin Sanomat.

Neuvotteluja oli määrä jatkaa puoliltapäivin. Aivan näin pian ei päästy jatkamaan, mutta nyt sekä STT että HS kertovat, että neuvottelut jatkuvat.

Kiistassa on HS:n mukaan kyse siitä, mistä hallitus saa tulot hallitusohjelman yksityiskohtien rahoittamiseen. HS:n mukaan vasemmistoliitto ei halua myydä valtion omaisuutta tulevien investointien rahoittamiseksi.

MTV Uutiset puolestaan tarkentaa, että kiista liittyy lisävelanottoon, jota muut puolueet eivät haluaisi ottaa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kommentoi aamulla tilannetta lyhyesti. Lue lisää: Li Andersson tyrmää kovat työllisyystoimet – Lomarahat leikkaavaa kiky-linjaa ”ei voi jatkaa”

HS:n mukaan myös keskustan ryhmä on ollut koolla pohtimassa ongelmaa. Lehden mukaan neuvotteluissa on pohdittu erityisesti väylähankkeiden rahoittamista. Kyse olisi periaatteesta käyttää rahoittamiseen valtion omaisuutta – ei yksityiskohdista.

Myös vihreät ja keskusta ratkovat HS:n mukaan tänään erimielisyyksiään ympäristökysymyksistä, jotka liittyvät muun maussa metsähakkuisiin ja hiilinieluihin.

”Joissakin asioissa kuilulla on syvyyttäkin”, Haavisto sanoi HS:n mukaan.

Juttua päivitetty klo 14.09: Neuvottelut jatkuvat

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Johansson

Kerrankin järkevää puhetta Li Anderssonilta; valtion ei todellakaan kannattaisi myydä tuottavaa omaisuuttaan vaan pahimmillaan saneerattava se tuottavammaksi. Mitä aikaisemmat hallitukset ovat tehneet? Myyneet esim. sähköverkon ulkomaille, mikä takaa sen että edes verotuloja siitä ei enää saada Suomeen kuin pieni murto-osa aiemmasta.

Hannu Rautomäki

"HS:n mukaan vasemmistoliitto ei halua myydä valtion omaisuutta tulevien investointien rahoittamiseksi."
Poliitikkojen jo myymä veronmaksajien omistama omaisuusmassa on todella suuri.
Kertarahastus ja valtion tulojen loppuminen niistä jatkossa on seuraavien hallituksien päänsärky.

Hannu Rautomäki

Rinteen tuleva hallitus päätyy pahaan pakkorakoon, kun rahaakin pitäisi olla.

Kataisen hallitus vedätti valtiovelan kaksinkertaiseksi ja jopa yli EU:n asettaman kriisirajan, jolloin luotonotto kallistui.
Velka on todennäköisesti edelleenkin kriisirajan pinnassa, joten se tie on käyty.

Suomessa on jo leikattu valtion kuntaosuuksia, ja näin kunnissa on leikattu koulutusta, vanhusten huoltoa, terveydenhuoltoa ja kaikkia kuntien toimintoja.

Samaan aikaan Suomeen on hankittu maahanmuutolla noin 350 000 ihmistä, joista hieman vanhentuneen uutisen mukaan noin 50 % oli työttöminä. Tätä nykyä maahanmuuttajajoukko on suurempi, ja työttömyyskin todennäköisesti korkeampi.
Todella eriarvoistavaa on se, että Lindströmin akttiivimallia rangaistuksineen ei sovellettu maahanmuuttajiin ollenkaan.

"Maahanmuuttajien työllisyysaste on vain reilut 50 prosenttia"
https://www.kdlehti.fi/2015/03/16/maahanmuuttajien-tyollisyysaste-on-vai...

On Suomi köyhä ja vielä köyhemmäksi tulee.

Sam Sung

Aivan oikein Li. Mitäs sitten myydään kun kaikki on jo myyty? Mistäs sitten valtio saa tuloja? Kokoomus on myynyt jo lähes kaiken mitä irronnut on. Suomen kansallisomaisuus ei ole myytävänä eikä sitä saa myydä.

Pasi Pulkkinen

Tietenkin kapitalistien kaverit politiikassa haluavat myydä tuottavan omaisuuden kapitalisteille, vaikka tarjolla on käytännössä korotonta rahaa investointeihin. Velkapelko -puhe on vain sumuverho todellisien tavoitteiden edessä.

Neuvostoliiton hajotessa yhteinen omaisuus muutui yksityiseksi nopeaan tahtiin. Ei meidän johtajiksemme valikoituneet ihmiset kovin erilaisia ole kuin tuolla Neuvostoliitossa tai Venäjällä tai muuallakaan. Johtajien valikoitumisprosessi on kaikissa järjestelmissä pääpiirteittäin sama. Johtajiksi valikoidaan ne, jotka sitä eniten haluavat ja ovat valmiit tekemään kaikkensa päästäkseen johtajiksi. Johtajiksi valitaan pyrkyrit, joille valehteleminen ei ole ongelma. Heille oma etu on kaikki kaikessa.

Siksi yhteinen tuottava omaisuus halutaan myydä.

Tapani Pakarinen

Nyt tarvitaan Säätytalolla Kimmo Kiljusen neuvottelutaitoja! Kimmolla myös bisnes taitoja (vrt lipputankoproj Hamina). Antit ei pärjää Kepun kanssa.
Valtion yrityksillä pitäisi tosiaan tehdä tuloja valtion kassaan, mutta aika huonosti on muuten onnistunut, lukuun ottamatta osinkoja yksityisistä yrityksistä. Sama juttu on ollut näiden muiden järjestöjen esim Vasemmistoliiton edeltäjän SKP:n ja SKDL .n yritys- ja sijoitustoiminnassa. Ammattijärjestöillä sama homma vaikka saavat tehdä verovapaasti bisnestä (mm.matkailu projektit esimerkkinä, joissa myös Antit mukana!

Markku Lehto

Lopetetaan tuulimyllytukiaisten ( tuulisähkön syöttötariffi ) loppuerien maksaminen tai vaihtoehtoisesti aletaan kunnolla verottamaan tuulisähkön tuotantoa. Sillä säästetään viiden - seitsemän vuoden jaksossa 2 - 2½ miljardia euroa julkista rahaa.