Tiistai 18.6.2019

Kisa EU:n ykköspestistä alkaa heti vaalien jälkeen – EPP:n kärkiehdokas ei innosta edes omia

  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Euroopan komissiolle valitaan uusi puheenjohtaja eurovaalien jälkeen.
|

Euroopan komission tärkeimmän pestin eli komission puheenjohtajan valinta alkaa heti vaalien jälkeen. EU-maiden johtajat kokoontuvat Brysseliin 28. toukokuuta. Tarkoitus on esittää komission puheenjohtajaa ennen kuin Euroopan parlamentti saa rivinsä suoraksi.

Muita tärkeitä pestejä ovat jäsenmaita edustavan Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja, EU:n ulkopolitiikkaa johtava korkea edustaja, Euroopan parlamentin puheenjohtaja sekä Euroopan keskuspankin pääjohtaja, joka ei suoraan liity vaaleihin, mutta sovitaan osana tuolipeliä.

Komission puheenjohtajaksi on veikattu EU:n brexit-neuvottelijaa Michel Barnieria ja kilpailukomissaari Margrethe Vestageria. Barnierin ongelma on hänen ranskalaisuutensa, ja Vestagerin este on, että hänen kotipuolueensa on Tanskassa oppositiossa. Listalla on myös EPP:n varsinainen kärkiehdokas Manfred Weber, mutta hän ei herätä suurta intoa edes omiensa joukossa.

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin on kohistu siirtyvän EU-tehtäviin. Viime viikolla Merkel katkaisi huhuilta kategorisesti siivet. Huippupesteihin on kaavailtu myös Alankomaiden pääministeriä Mark Ruttea, Maailmanpankin toimitusjohtajaa, bulgarialaista Kristalina Georgievaa ja nykyistä eurokomissaaria, latvialaista Valdis Dombrovskisia.

LUE MYÖS: Laitaoikeiston uusi suunnitelma: Mullistetaan EU sisältä päin – haussa huippuvirkoja

Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo-Pekka Mustakallio

Tärkeimmät paikat on näemmä jaettu EU-sisäpiirille jo ennen vaaleja. Näinhän tehtiin myös muinaisessa Neuvostoliitossa, jota EU alkaa muistuttaa hetki hetkeltä enemmän: kertoo omalla tavallaan mikä korruptiopesä unionista on tullut.

Entäpä unionin johdossa kekkuloiva, epäpätevä luxemburgilainen veronkiertokonsultti? Tuo juoppolalli, Brezhnev-tyylinen setä, kuvastaa EU-rappioitilaa erinomaisesti!!

https://www.youtube.com/watch?v=ZJsrJUuonkM

Mikko Toivonen

Sen, kenestä tulee uuden komission päällikkö päättää kokous, missä suomalisten vaikutusvalta on lähinnä osata asettu valittavaksi tulevan kandidaatin puolelle ja mieluummin olla hänen näkyvä tukijansa jo ennen valintaa. Sen nähkääs valittu sitten kyllä muistaa ja mahdollisesti järkkää komission varapuheenjohtajan paikan tai avustaa "tärkeän" komissaariuden saamisessa.
Siellä ei minun silmiini kovin karismaattisia yksilöjohtajia juurikaan näy. Brittien mahdollisesti jäädessä pois niin ajatus kallistuu myös Barnierin suuntaan