Maanantai 17.6.2019

”No huhhuh!” – Ylen uusi gallup yllätti Maria Ohisalon

Luotu: 
23.5.2019 08:54
  • Kuva: Tiina Somerpuro
    Kuva
    Arkistokuvassa vihreiden kansanedustaja ja tuleva puheenjohtaja Maria Ohisalo.
|

Kokoomus on Ylen tuoreen kyselyn mukaan suosituin puolue sunnuntaina käytävissä eurovaaleissa. Kokoomusta kannattaa nyt kyselyn mukaan 19,7 prosenttia kantansa kertoneista vastaajista.

Toiseksi suosituin puolue on vihreät (17,2%) ja kolmantena perussuomalaiset (17,0%). 

”No huhhuh! Vihreiden kannatus 17,2 %”, ällistelee vihreiden tuleva puheenjohtaja Maria Ohisalo Facebookissa.

Tiistaina julkaistussa Helsingin Sanomien eurovaalikyselyssä vihreiden kannatus oli 13,0 prosenttia. HS:n kyselyssä viiden suurimman puolueen järjestys oli kokoomus (20,1%), perussuomalaiset (16,3%), sdp (15,5%), keskusta (13,5%) ja vihreät.

Luvut tarkoittaisivat, että kokoomus olisi säilyttämässä kaikki kolme paikkaansa Euroopan parlamentissa, vihreät olisi saamassa kaksi lisäpaikkaa ja saamassa yhteensä kolme meppiä. Perussuomalaiset sen sijaan pitäisi nykyiset kaksi paikkaansa.

Sdp:n kannatus on kyselyssä 14,3 prosenttia ja puolue säilyttäisi niillä nykyiset kaksi meppipaikkaansa. Keskusta, jonka kannatus kyselyssä on 13 prosenttia, on vaarassa menettää toisen meppipaikkansa. Samassa euroryhmä Aldessa keskustan kanssa oleva rkp taas on vaarassa menettää ainoan paikkansa. Rkp:ta kannattaa 5,2 prosenttia.

Ylen kannatuskyselyn toteutti Taloustutkimus. Se haastatteli kaikkiaan 2 456 suomalaista. Puoluekantansa kertoi hieman yli puolet vastaajista, 1 271 henkilöä, ja kyselyn virhemarginaali on suurimpien puolueiden kohdalla 2,3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Heti voisi perään huhhutella sitä prosenttia mikä saataisiin jos tuo eurovaalien gallupprosentti laskettaisiin niin että eurovaaleissa äänestämättä jättäneet noin 60% kaikki äänestäisivät jotain muuta kuin virheitä. Tulisi heti järkevämpi prosenttiluku.

Jarkko Mynttinen

No jopa on yllätys. Eurovaaleissa suurin äänestäjäkunta yleensäkin löytynee kokoomuksen ja vihreiden äänestäjien keskuudesta. Toivoisin saavani hieman jotain syvällisempää analyysia äänestysprosenteista sitten vaalien jälkeen, kun tiedetään äänestysprosentti. Äänestysprosentin pohjalta voidaan sitten arvioida paremmin millaista legitimiteettia vaalitulos nauttii, vaikka se muodollisesti onkin pätevä, kiitos.