Tiistai 18.6.2019

Antti Rinne valotti uutta sote-ratkaisua – Maakunnat, päävastuu julkisella sektorilla, rahoitusmalli kaikkien puolueiden valmisteluun

Luotu: 
23.5.2019 09:25
  • Kuva: Kimmo Haapala / Alma Talent
    Kuva
|

Sote-uudistus toteutetaan 18 perustettavan maakunnan pohjalle niin, että päävastuu sosiaali- ja terveyspalvelujen tuotannosta on julkisella sektorilla. Kaikki puolueet osallistuvat neuvotteluihin ”verotuksen ja monikanavarahoitusmallin” selvittämiseen, sanoo medialle hallitusneuvottelujen vetäjä, sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne.

”Me olemme nyt tästä soten hallintomallista saatu ratkaisu. Se on itsehallintoalue, jota kutsutaan maakunnaksi”, kertoo Rinne.

Suuret kaupungit ovat Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) etunenässä kritisoineet sote-palveluiden siirtämistä pois kaupungeilta ja kunnilta uusille maakunnille. Rinteen mukaan uusi hallitus aikoo vielä tämän vuoden aikana selvittää, voisivatko kunnat ja kaupungit toimia sote-palveluiden tuottajina uudessa sote-mallissa.

”Myöskin se on sovittu, että tämän vuoden loppuun mennessä selvitetään pääkaupunkiseudun erilliskysymys”, Rinne sanoo.

Sote-ratkaisun rahoitusratkaisusta käynnistetään myös parlamentaarinen valmistelu kaikkien puolueiden kesken. Rinteen mukaan kyse on ”erityisesti verotuksen ja monikanavararahoitusmallin” selvittämisestä. Maakuntaratkaisun osalta on keskusteltu mahdollisuudesta, että perustettavat maakunnat saisivat itselleen verotusoikeuden palveluiden rahoittamiseksi.

Rinne kertoo, että hallitusneuvottelut ovat jatkuneet eilen yötä myöten ja että ”viimeiset puhelut käytiin vielä noin yhden aikaan”. Eri politiikkalohkoista neuvotelleet työryhmät eivät kuitenkaan kaikki ole saaneet työtään valmiiksi. Kesken ovat Rinteen mukaan ne työryhmät, jotka ”liittyvät talouteen ja verotukseen”.

”Ne jatkavat joka tapauksessa.”

Sote-ratkaisusta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raija Lempiäinen

Ehkäpä kuitenkin tehdään kompromissejä?? Vai oletko ollut neuvotteluissa mukana?
Veronmaksajat maksavat aina, olkoompa kuka tahansa ja millaisessa hallituksessa tahansa, vai etkö sitä tiennyt! Se, että keiden veronmaksajien piikkiin maksut painottuu onkin sitten arvopohjakysymys!

Pasi Käyhkö

Niinpä maksaa, mutta nythän on summan määrästä kyse.
Meillä ovat tekemässä hallitusta kaksi keskikoon verenimijäpuoluetta joten Suomen tilanne näyttää uhkaavalta.
Toivottavasti ja luulen että oppositio ei tule puuttumaan nyt tulevaan sotehärdelliin millään lailla. Keskusta voitti tämänkin erän 3-0.

Juhani Iivari

Onpas mukava ensimmäisen kerran elämässäni huomata, että minulla on ennustajan lahjoja. Ennustin aikaisemmassa US-puheenvuorissani 19.4.2019, että Keskustan on vaikea kieltäytyä SDP:n 18 sote-alueen tarjouksesta. Niin kävi.

Valitettavasti 18 maakunnan malli ei ole kestävä ratkaisu. Jo nyt jotkut maakunnat ovat liian kapeaharteisia ja kehitys jatkuu. Ja jos ajatellaan itsehallintoalueita, 18 maakuntaa merkitsee hurjaa byrokratiaa ja kustannuksia. Puolet siitä riittäisi. Silloin oltaisiin takaisin lääneissä.

Kun läänit vielä vastaisivat eduskuntavaalien vaalipiirejä, oltaisiin elegantissa ratkaisussa.

Irma Asikainen

Allekirjotan tuon näkemyksesi lääneistä (tai miksei vaalipiireistäkin), sillä silloin niille kullekin saataisi myös riittävän leveät hartiat ja säästyttäisi myös, jos ei kokonaan, niin ainakin suurelta osin siltä turhalta byrokratialta, mikä sekään ei ole ilmaista, vaikka siitä ei juurikaan kuule puhuttavan.
Tässä taas nähdään, että meillä tehdään paljon muutoksia itse muutoksen vuoksi, kuten tämä läänijaon purkaminen osoittaa ja jonkin ajan kuluttua saadaan sitten todeta, että ajatushan olikin ihan takaperoinen ja taas muutetaan asiat uudelleen. Tämä turha jahkaaminen ja söhlääminen polttaa älytttömästi rahaa ja luo epävarmuutta niin kansalaisissa kuin päättäissäkin, kun koskaan ei voi tietää, mikä jäjestelmä meillä on käytössä viiden vuoden kulutta tai ehkä jo lyhyemmälläkin periodilla.

Jone Virtanen

Jos katsoo Suomen väestökehitystä, niin on aivan selvää, että 18 maakunnallista aluetta missä tahansa asiassa on liikaa. Puoletkin noista saattavat olla liikaa.
On myös aiheellista kysyä, onko Suomessa koskaan tehty mitään hallintoporrasta joka ei olisi lisännyt veronmaksajien verotaakkaa. Tiedossa on siis lisää veronmakusua, hallinon rakentamista ja muutamien vuosien jälkeen sen purkamista, sillä monet näistä "maakunnista" ovat täysin elinkelvottomia. (Katsokaa nyt hyvät päättäjät niiden "maakuntien" väestön ikäjkakautumaa, ennen päätöksiä)
Sen näkee vaikka tästä jutusta: https://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/oulun-seutu-on-maan-nuorinta-ja-kainu...

Tämä malli tarkoittaa tulonsiirtoja, sillä eläkeläiset eivät takuuvarmasti kykene tämän hallintohimmelin maksajiksi.

Jos kepu tätä ajaa oman vallanhimonsa vuoksi, niin varsin vastuutonta on meno Arkadianmäellä. Ja kyllä se köyden pää tulee vetävän käteen jossakin vaiheessa.

Seppo Simonen

Käyhkön kritisoima 18 itsehallintoaluemalli jota sanotaan maakunniksi on nyt askeleen lähempänä toteutumista.
Kokoomuksen monen palveluntuottaja sotemalli jää nyt paitsioon siinä edetään nyt toisin.
Keskusta katsoo nyt avoimin mielin tämän punamulta koalition jo historiassa hyviksi havaitulla kokemuksella.

Olavi Kanervisto

"Me olemme nyt tästä soten hallintomallista saatu ratkaisu." Epäilemättä Rinne on saattanut sanoa täsmälleen juuri näin. Mutta eikö hyvään journalistiseen tapaan enää kuulu korjata puhekieliset lipsahdukset ymmärrettävälle yleiskielelle?

Seppo Simonen

Aivan erinomaista tämä 18 itsehallintoaluetta jota kutsutaan maakunnaksi. Tämän myötä tulee muutosta ELY ja TE keskuksiin kaikkiaan nyt on mahdollisuus saada digitalisaation ja modernisoinnin avulla niitä jopa 3 miljardin säästöjä pitkässä juoksussa.
Soten päävastuu on julkisella puolella. Tämä kyseenalaistaa muunmuassa Länsipohjan sairaanhoitopiirin 15 vuoden sopimuksen Mehiläisen kansa.

Mikko Toivonen

Kepulien ja Demarien nyt hiukan uusilla sanoilla tarjottavaa maakuntahallintoa ei yksinkertaisesti tarvittu eikä tarvita vaan perusterveydenhuollon teho ongelma on ratkaistava oikein eikä lisäämällä hallinto ja palkkiovirkakerroksia.

Kansa antoi maakuntahallinnosta jo kovan tuomion kepuleille. Seuraava tuomio antaa kunnolla tuulta tupaan sekä kepuleille, että sosiaaalidemokraateille.

Kepulit pudotetaan seuraavissa vaaleissa alle 10% puolueeksi ja demarit ehkä 12% puolueeksi jos he jatkavat tuota mulle-sulle ja hallintohimmelipeliä kansalaisten todellisen tarpeen kustannuksella

Pasi Käyhkö

Mikko, juuri näin. Jo nyt Keskusta takoo kannatukseltaan n. 13%:a ollen laskusuunnassa ja seuraava vaalitappio onkin jo ensi sunnuntaina. SDP:n mittarit näyttävät samoin lounaaseen kannatuksen ollessa nyt n. 16%. Ja lähenee hiljalleen mainitsemaasi 12%.

Jone Virtanen

Tämä 18 "maakuna" malli voi tuntua kepusta juuri nyt hyvältä tavalta sementoida valta suumepien kaupunkien ulkopuolella. Ongelma on se, että ko malli on savijaloille rakennettu. Elinkeinorakenne, ikäjakauma ja monet muut tekijät tulevat jo muutaman vuoden jälkeen maksamaan maltaita. Ja kun valuvikaa ruvetaan korjaamaan, on syytä muistaa kuka tämän mielettömyyden takana on.

Mikko Toivonen

On kuitenkin erehtymättömän selvää äänestäjille, että mitään maakunta-tai sotekunta himmeliä ei tarvita eikä haluta. Sitä eivät näemmä kepulit ja feministidemokraaatit ole ymmärtäneet. Paha heille. Toivoisin esimerkiksi kunnon miesten sosiaalidemokraateille parempaa kohtaloa, kuin joutua kepulien kusettamaksi vallanhimossaan.

Pentti Westerholm

Täytyy katsoa tulevaisuuteen sanoo pääministeriehdokas Antti Rinne.Keskustan ehdottama 18 maakunnan malli on juuri sitä.Pienet- ja vähävaraiset kunnat pääsevät myöskin nauttimaan laajemmin lääkäri- ja hoitopalveluista.Ajan saatossa maakunnat pystyvät keventämään organisaatiota vastamaan todellisia tarpeita.Tulee säätöjä jotka ohjataan tehostamaan vanhusten palvelua,koulutusta ja lisämään kunnan asukasviihtyvyyttä.

Erkki Malinen

Jos nämä maakunnat madaltaa kuntaliitoksien syntyä ,sitä kautta on mahdollista saada säästöjä. Me ihmiset ollaan outoja otuksia meillä pitää olla jokin hallinto alue kotipaikan lisäksi. Vaikka kotikunta olis miten persaukinen siitä pidetään kiini, jos tämä kotimaakunta helpottais luopumaan kotikunnasta.