Keskiviikko 24.7.2019

Kenestä Antti Rinteen hallituksen puolustusministeri? – Jussi Niinistö nostaa esiin 3 nimeä

Luotu: 
24.5.2019 13:41
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    On vielä epäselvää, mille puolueelle puolustusministerin salkku menee. Arkistokuvassa sdp:n ja vasemmistoliiton kansanedustajia eduskunnassa. Sirpa Paatero kuvassa keskellä vasemmalla.
|

Toimitusministeriön puolustusministeri Jussi Niinistö muistelee blogissaan neljän vuoden ministerikauttaan. Siniseen tilevaisuuteen perussuomalaisista vuonna 2017 siirtynyt Niinistö jäi rannalle huhtikuun eduskuntavaaleissa.

Antti Rinteen (sd) vetämät hallitusneuvottelut ovat vielä kesken, mutta salkkuspekulaatioitakin on julkisuudessa nähty. Seuraavan puolustusministerin salkku on painava, sillä lopullinen päätös Suomen uusista hävittäjistä tehdään vuoden 2021 loppuun mennessä eli alkavan hallituskauden aikana.

Jussi Niinistö nostaa blogissaan esiin kolme mahdollista seuraajaehdokasta – perustelematta sen kummemmin asiaa.

”Toivotan menestystä seuraavalle puolustusministerille – on hän sitten Mikko Savola, Mika Kari, Sirpa Paatero tai joku muu – ja kannustan pistämään paremmaksi!” Niinistö kirjoittaa.

Savolan, Karin ja Paateron nimet ovatkin olleet esillä median yleisissä ministerispekulaatioissa. Kolmikko istui viime eduskuntakaudella puolustusvaliokunnassa. Mika Kari (sd) oli tuon valiokunnan varapuheenjohtaja.

Sdp:n Paaterolla on ennestään ministerikokemusta ja hän johtaa myös sdp:n puoluevaltuustoa. Kotkalainen Paatero edustaa myös sdp:lle tärkeää Kaakkois-Suomen piiriä.

LUE MYÖS: Huomio Suomen jopa 10mrd.€:n hävittäjähankkeesta – ”Kysymys määrästä on olennainen”

Mika Karin kohdalla ongelmaksi voi nousta se, jos sdp:n varapuheenjohtajistoon kuuluva Ville Skinnari saa ministerinsalkun. Sekä Kari että Skinnari ovat kotoisin Lahdesta.

LUE MYÖS: Sdp:n Kari: HX-hankinnassa lukkiuduttiin lukumäärään – vaatii lisää kertausharjoituksia

Vaasan vaalipiiriä edustava keskustalainen Savola on toiminut kansanedustajana vuodesta 2011. Savola on Mika Karin tavoin Naton parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan jäsen.

LUE MYÖS: Ruotsin Nato-kannalle pyyhkeet Suomen eduskunnasta: ”Umpiperä”

Käynnissä olevissa hallitusneuvotteluissa Sirpa Paatero on istunut ”Turvallinen oikeusvaltio Suomi” -ilmiöpöydässä. Mika Kari ja Mikko Savola ovat molemmat istuneet kyseisen ilmiöpöydän puolustuspolitiikan alaryhmässä.

Rinteen tulevan hallituksen salkkujaosta ei ole vielä kerrottu julkisuuteen. Antti Rinne on kuitenkin kertonut Uudelle Suomelle, että sdp on valmis keskustelemaan ulkoministerin salkun tarjoamisesta vihreille, vaikka huhtikuun eduskuntavaalien tuloksen pohjalta se kuuluisi hänen johtamalleen puolueelle. LUE LISÄÄ: Nyt aukeaa Pekka Haavistolle unelmien työ? Antti Rinne vihjaisi torikahveilla vihreiden suuresta mahdollisuudesta: ”Täytyy arvostaa”

Sdp:lle kuuluisi salkkujaossa sekä ensimmäinen että kolmas salkkuvalinta, kun pohjataan d´Hondtin laskukaavaan, jota myös vaalien tuloslaskennassa Suomessa käytetään. Vaalien suurin puolue on oikeutettu pääministerin salkkuun ja yleensä toisena on valittu valtiovarainministerin ja kolmantena ulkoministerin salkut.

”Minulla on se ajatus, että 18 ministeriä voisi olla se oikea määrä, ettei kukaan tapa itseään työhön”, Rinne sanoi toukokuun puolivälissä.

Paikkajako tehtäisiin eri julkisuudessa olleiden arvioiden mukaan niin, että seitsemän salkkua menee sdp:lle, viisi keskustalle, kolme vihreille, kaksi vasemmistoliitolle ja yksi rkp:lle. Näin 18 paikkaa jakautuisi myös d’Hondtin laskukaavassa.

LUE MYÖS: Antti Rinne: ”Nyt näyttää erittäin hyvältä” – ”Hallituksen ei tarvitse leikata yhtään”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Virtanen

Juuri niin. Rinne jo lykkäsi (aluksi) viikolla eteenpäin aikataulua. Joutuu matelemaan Sipilän edessä, koska pelasi korttinsa väärin halutessaan vasemmistoliiton mukaan. Sipilä voi milloin tahansa uhata Halla-aholla. Ja varmasti sitä korttia käyttääkin, jos vasemmisto ( sdp, vas ja vihreät) alkaa hankalaksi. Rinne ei hallise tilannetta, kun ei voi lakolla uhata.

Viljo Asikainen

Valitettavasti Yrjö Kallinen ei ole enää käytettävissä puolustusministeriksi. Paras ehdokas olisi Erkki Tuomioja. Rinne ei ilmiselvästi halua häntä ulkoministeriksi. Pelkää viisaampaansa. Tuomiojan mittava ulkoministerikokemus olisi kovaa valuuttaa myös puolustusministerin postilla, joka on nykymaailmassa yhä enemmän ulkopolitiikkaa. J. Niinistön masentava kausi sujui pyssytekniikan ja yksisuuntaisten piilo-liittosopimusten ja yhteiskunnan militarisoimisen kanssa puuhatessa - onneksi kuitenkin varsin mitättömällä menestyksellä. Nyt olisi aika korjata mitä hän on laiminlyönyt ja rikkonut.

Mikki Nieminen

Jopa Rinne tiedostaa sen, että Suomella ei ole varaa Tuomiojan ministeriyteen. Viimeksi Tuomioja oli pres. Halosen kanssa lahjoittamassa Venäjälle maamiinattoman itärajan. Näiden kahden älyllinen yhteistyö vei Suomen mukaan Ottawan sopimukseen, johon mm. Venäjä ei liittynyt.

Onneksi Jussi Niinistö oli puolustusministerinä ja paneutui miinojen korvaavan järjestelmän toteuttamiseen.

Timo Virtanen

Koivisto päätti. Rehn vain poseerasi. Ei puolustusministeri näin isoja asioita päätä. Puolustusvoimat ja koko hallitus sekä ylipäällikköTasavallan Predidentti päättävät. Asia on vahvasti myös ulkopolitiikkaa, jota ei puolustusminusteri hoida lainkaan.

Markku Lehto

Paateron pitää varmaankin demareiden mielestä päästä puolustusministeriksi, jotta hän voi siitä postista käsin läheltä valvoa, että reserviläiset eivät pääse liikaa harjoittelemaan ampumista. Paateron ja Erkki Tuomiojan mukaan kun:

"Ampuma-aseharrastukselle ei ole tarvetta esittää maanpuolustuksellista oikeutusta tai yhtymäkohtaa. Myöskään reserviläisten sijoittaminen sodan ajan joukkoihin ei perustu ampumataitoon. Puolustusvoimat ei edes tiedä, millaiset ampumataidot yksittäisellä reserviläisellä on, sillä tämä ei ole tieto, jota pidettäisiin asevelvollisrekisterissä. Sodan ajan suorituskyvyn kannalta merkitystä on yksilön toimintakyvyllä, joka on laaja kokonaisuus. Tässä ampuma­taito on toki eräs – jokseenkin pieni – osatekijä."

Lähde: Hesari ,
Mielipide,Sirpa Paatero ja Erkki Tuomioja HS:n mielipidesivulla: Suomen puolustus­järjestelmä ei perustu yksityiseen aseen­omistukseen, Ampuma-aseharrastukselle ei ole tarvetta esittää maanpuolustuksellista oikeutusta tai yhtymäkohtaa.
Julkaistu: 9.6.2018 2:00

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005711798.html

Tuomiojahan jo aikoinaan esitti, että suomalaisten kotona säilyttämät aseet pitäisi varastoida keskitetysti. No vuonna 1917 punakaartitkin keräsivät isänniltä aseita pois, joten eihän tuossa ole mitään uutta.

Kyllähän tuossa Paateron ja Tuomiojan yllä lainatussa kappaleessa huokuu demareidenkin soveltama motto: "Luottamus hyvä, valvonta paras." Että Suomea ei vaan reserviläiset voisi militarisoida. No ei hätää, kyllähän meillä jo valvonta aseiden osalta pelaa. Tokihan sitä voisi tuleva hallitus vielä demareiden mielestä vähän kiristää. Demareillehan kaikki mikä liittyy maanpuolustukseen ja maanpuolustustahdon ylläpitämiseen, tuntuu olevan edelleen punainen vaate. Mutta miksi ?

Hannu Rainesto

Suomi ei tarvitse puolustusta, ei Ruotsi tänne hyökkää, eikä Eesti tai Norja. Venäjä on paras turvamme, eivätkä he edellytä meiltä oma puolusta saati hyökkäysarmeijaa, jota nyt rakennetaan Naton ja USA:n kanssa.

Suomi palauttaa YYA sopimuksen voimaan, jos Venäjä suostuu pyyntöömme ja asia on sillä selvä. Näin säästyy miljardeittain rahaa vaikkapa vanhusten hampaisiin, asunnottomien asuttamiseen ja työttömien työllistämiseen sekä nuorten motivointiin ja tavoitteiden saavuttamiseen ja muuhun hoitoon, joka nyt on monin osin ala-arvoisessa kunnossa.

No, tiedän, ei teillä porvareilla ole aikomustakaan hoitaa muuta kuin rikkaiden pääoma sijoituksien pelastumista. Tämä on kuitenkin turhaa, sillä suurempi syö yritysmaailmassa aina pienemmän pois markkinoilta.

Hannu Rainesto

Suomi katoaa itsenäisenä valtiona 10 vuoden sisällä, jos ei porvarivaltaa saada hävitettyä. Yksinkertaisesti siksi, koska tuotantovälinenne ja koneistomme siirtyvät ulkolaiseen omistukseen. Tästä seuraa päätäntävallan katoaminen tuotantoelämältä, yksityisten pääomien suuromistajien haltuun.
Mitä sinä mietit, osallistutko tähän maanpetokseen vai alat puolustamaan itsenäisyyttämme?

collikka .

Rainesto tässä yllä maalailee kauhukuvia... tiedä en onko eka osa minkälaista huumoria vai vankkumatonta venäläismielisyyttä... mutta

toinen osa pitänee paikkansa ja raha (lue: valta) kasautuu koko ajan pienemmälle piireille...