Tiistai 25.6.2019

Näkökulma: Juha Sipilän keskustalle toinen peräkkäinen katastrofitulos

Luotu: 
26.5.2019 20:34
Päivitetty: 
26.5.2019 22:28
  • Kuva: Laura Kotila / Valtioneuvoston kanslia
    Kuva
    Juha Sipilä Säätytalolla.
|

Puheenjohtaja Juha Sipilän keskusta kärsi jo toisissa peräkkäisissä vaaleissa veret seisauttavan tappion.

Keskusta on saanut eurovaaleissa äänistä vaivaiset 13,6 prosenttia, kun lähes kaikki äänet on laskettu. Puolue on sijalla viisi ja yksi euroedustajan paikka lähtee.

 

 

Keskusta ei menestynyt myöskään kuntavaaleissa 2017 ja presidentinvaaleissa 2018, joten keskustan vaalimenestys ei puheenjohtajan paikalta syksyllä väistyvän Sipilän aikana päätä huimaa.

Keskustasta läpi meni uutena Mauri Pekkarinen ja istuvana meppinä Elsi Katainen. Europarlamentista putoaa Mirja Vehkaperä.

Keskusta romahti viime kuun eduskuntavaaleissa 13,8 prosenttiin. Näissä eurovaaleissa puolue jäänee sen alle.

Näillä luvuilla ja näissä tunnelmissa keskusta on siis matkalla Antti Rinteen (sdp) hallitukseen toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

Hallitusneuvotteluja vetävä Rinne sai vaali-illan alkajaisiksi hymyn huulilleen. Demarit sai ennakkoäänistä 16,7 prosenttia, mutta sitten tuli pudotus 15 prosentin alapuolelle. Sillä saa kaksi paikkaa, kuten viimeksikin.

Jännitettävää on riittänyt myös 14. paikasta, joka tulee Suomelle, kun Britannian ero EU:sta toteutuu. Tässä niin sanotussa brexit-paikassa on kiinni vihreiden Alviina Alametsä.

Suurin voittaja näissä vaaleissa on vihreät. Se on saamassa ensimmäisessä jaossa yhden paikan lisää ja lisäksi sille on tulossa myös brexit-paikka. Kokoomus säilytti asemansa Suomen suurimpana europuolueena kolmella paikalla, mutta vihreät on siis tulossa brexitin jälkeen sen kanssa tasoihin.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Kepulit ovat johdonmukaisella matkalla kohti aktiivien maanviljelijöiden osuutta myös kaikissa vaaleissa.
Puolue haraa maailmankehitystä vastaan kaikin tassuin ja haluaisi säilyä valtaa hallussaan pitävänä mutta täysin käytettävien maksavana puolueena. Sellaisena yhden ecdun liikkeenä sen äänestäjäkuntaa jossain vaiheessa palaa maailman ja Euroopan yleistasolle eli enimmillään noin 5% puolueeksi tai sitten katoaa kokonaan ja maatalous sekä metsänhoitoasiat hoidetaan muiden puolueiden ohjelmista ja ajatuksista käsin ja mahdolliseti paremmin jopa elätin itsensä edun kannalta

Petri Kokko

Jos pipilä ei pian älyä siirtyä takavasemmalle esittelemästä tympäännyttävää olemustaan niin kepun käy todella huonosti. Miten asia pitää tuolle itserakkaalle ja omahyväiselle typerykselle esittää että se lopultakin menee jakeluun

Hannu Rautomäki

Kyyti on kylmää Sipilälle.
"MT: Rajuja väitteitä Juha Sipilän ja Anne Bernerin väleistä - ex-kansanedustajan mukaan Sipilä uhkaili erolla, jos Berner syrjäytetään"
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/a16f6553-b0f0-4d81-b1f1-304f9be366ac

"Sisäpiiri kertoo pelon ilmapiiristä Juha Sipilän keskustassa: "Ryhmässä joutui sivuraiteelle, jos uskalsi esittää pientäkään arvostelua"
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/artikkeli-1.433053

"Seuran selvitys: Juha Sipilästä tuli miljonääri valtion tuella ja härskeillä tutunkaupoilla"
https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/seuran-selvitys-juha-sipilasta-tuli...