Keskiviikko 24.7.2019

Antti Rinne ei saanut äänikuningas Eero Heinäluomaa taipumaan: ”Olisi ihan kummallista, jos heittäisin tässä kohtaa pyyhkeen kehään”

Luotu: 
1.6.2019 10:52
  • Kuva: Antti Nikkanen / Alma Talent
    Kuva
    Eero Heinäluoma.
|

Viime viikonvaihteen EU-vaalien äänikuningas Eero Heinäluoma (sd) pakkailee jo tavaroitaan, ensimmäinen Brysselin matka on edessä maanantaina, kun heinäkuun alussa aloittavan uuden Euroopan parlamentin sosialistiryhmä eli PES järjestäytyy. Heinäluoma teki keskustan konkaripoliitikon Mauri Pekkarisen kanssa yhteisen vaalikiertueen, mutta kimppakämppää ei sentään EU:n pääkaupunkiin viritellä.

”Kumpikin hommaa omansa, mutta varmaan yhteistyötä tehdään Brysselissäkin,” Heinäluoma hahmottelee lähitulevaisuutta.

Hallitusneuvotteluja vetävä sdp:n Antti Rinne on yhä selvemmin antanut ymmärtää, että Suomen seuraavan EU-komissaarin pitäisi hänen mielestään olla nainen. Rinteen kanta ei saa Heinäluomaa perääntymään ehdokkuudestaan.

”Se nyt olisi ihan kummallista, jos heittäisin tässä kohtaa pyyhkeen kehään,” kommentoi Heinäluoma aikeitaan.

Heinäluoma lähtee siitä, että Suomella olisi hyvä olla tarjota tehtävään sekä mies- että naisehdokas ja katsoa miten kokonaisuus hahmottuu. Komissaarikortti on siis tarkoitus katsoa loppuun saakka. Heinäluoma sanoo keskustelleensa asiasta sekä Rinteen että julkisuudessa muina komissaariehdokkaina mainittujen Jutta Urpilaisen (sd) että Miapetra Kumpulan (sd) kanssa.

”Olen puhunut heidän kaikkien kanssaan ja minulla on suurin piirtein käsitys heidän kannastaan. Mutta jokainen puhuu tietysti omasta puolestaan, enkä voi tässä asettua kenenkään toisen puhemieheksi,” Heinäluoma sanoo.

Seuraava komissaari on mitä suurimmalla todennäköisyydellä sosiaalidemokraatti, jos ja kun Rinteestä tulee pääministeri ja hän tekee asiaa koskevan esityksen. Myös väistyvä pääministeri Juha Sipilä (kesk) on viestittänyt, että esitysoikeus asiassa on nimenomaan sdp:llä.

Heinäluoma sanoo kannattavansa periaatetta, jonka mukaan EU:n johtopaikoilla pitäisi olla saman verran miehiä ja naisia. Komission nimittämiseen hän toivoo lisää avoimuutta.

”Minusta olisi hyvä, että komissioehdokkaat olisivat parlamenttivaaleissa ehdolla. Silloin EU-kansalaisilla olisi mahdollisuus arvioida heitä. Olisi hyvä, jos jokainen EU-maa asettaisi komissioon sekä mies- että naisehdokkaan,” Heinäluoma perustelee.

Suomen parhaana mahdollisuutena EU:n huippupaikoille Heinäluoma näkee Erkki Liikasen tai Olli Rehnin mahdollisen ehdokkuuden Euroopan keskuspankin EKP:n pääjohtajaksi.

”Se olisi tietenkin lottovoitto, mutta siihen ei voi kampanjoida eikä sitä voi juntata.”

Itselleen luontevimpina tehtävinä Euroopan parlamentissa Heinäluoma näkee talouteen ja yhteiseen puolustukseen liittyvät asiat.

Euroopan parlamentin nyt alkava kausi päättyy vuonna 2024. Silloin Suomessa järjestetään sattumalta presidentinvaalit. EU-vaalien äänisaaliistaan yllättynyt Heinäluoma ei vielä kurkota sinne asti, mutta ei toisaalta myöskään torju ehdokkuuttaan.

”Kunnioitan presidentin virkaa äärimmäisen korkealle ja Sauli Niinistö on hoitanut sen erinomaisen hyvin. Omalta kohdaltani toivun nyt tästä vaalituloksesta ja tähtään siihen, että hoidan tulevat tehtävät hyvin. Sitten joskus myöhemmässä vaiheessa mietitään muuta,” Heinäluoma kiteyttää.

Katso video haastattelusta Kauppalehdestä.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mattsson

Hyvä todistaa mitä näkee, kun on puolueeton ollut jo lähes 58 vuotta! Duunariperheestä kuitenkin lähtöisin.

Eivät nämä nykydemarit ainakaan duunarin etuja aja. Yhtä aktiivisia ovat kuin Persujen Soini. Hillotolppia ja takkia kääntävät ja eliitteinä uskovat että kansa ei ymmärrä.

Pasi Käyhkö

Jukka, juuri näin. Demarit kiertää totuutta kaukaa. Vaaleissa hävinneen Keskustan kanssa pelaaminen on nyt yksi asia. Pahastuivat sote-maakuntahärdellistä. Nyt on sama kuvio käynnissä.
Olivat vaalikampanjan aikana kauhean pahoillaan kun Sipilän hallitus möi valtion
omaisuutta. Nyt aikovat tulevina vuosina tehdä itse samoin.
Mielestäni Heinäluoma on paras demari kyseiseen virkaan.

Timo Virtanen

Tanskassa on nyt 5 sote piiriä. Suomessa tulisi olemaan 18 ! Mutta asian ydin on siinä, että Tanska pitää niitä ihan turhina ja on ne kuoppaamassa kokonaan. Nämä Rinteen -Sipilän hallintohimmelit ovat ihan turhia. Lieneekin tarkoitus lisätä verorasitusta tälläkin tekosyyllä ?

Sirpa Rekola

On näköjään yksi ja sama,kuka hallitusta muodostaa,samaa vääntöä ja kääntöä kuten Kepuleitten kanssa.Veroa,veron perään lisää!HUIPPU ON SOKERIVERO.- Koskahan Rinteen lupaama korotus eläkkeisiin toteutuu?Yksi "bemari"=Lipponen sai jo pahaa aikaan eläkkeisiin nähden.- Mieheni maksaa eläkkeestään 26,5 %,joka on todellakin liian suuri hänen eläkkeeseen nähden.-Nyt tulos on,samaa paskaa eri paketissa.- En ole minkään puolueen jäsen,enkä koskaan tule olemaankaan.Olen korviani myöten täynnä Sipilän porukkaa ja nyt näköjään toistuu Rinteen porukalla sama!- Viettäkää te tulevan "mullituksen" herrat ja rouvat MAKEAA ELÄMÄÄ TUOMALLA ESIIN MM. SOKERIVERON!- Voi elämän kevät tätä touhua...