Sunnuntai 21.7.2019

Työttömille lisää keppiä? Edes aktiivimallia ei perutakaan välittömästi – Näin vastaa Juha Sipilä ja vetää heti eri linjalle kuin Li Andersson

Luotu: 
3.6.2019 15:52
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Juha Sipilä (kesk) ja Li Andersson (vas) keskustakirjasto Oodissa Helsingissä hallitusohjelman julkistamistilaisuudessa maanantaina.
|

Faktakulma

Nämä toimet hallitus listaa:

– Ikääntyneiden ja muiden vaikeasti työllistyvien työllisyyttä lisätään.

– Työttömyysturvaa uudistetaan ja aktiivisen työvoimapolitiikan toimenpiteitä lisätään tavoitteena työttömyysjaksojen lyhentäminen ja työttömyyden pitkittymisen torjuminen.

– Palkkatuen käyttöä lisätään merkittävästi.

– Jo maahan muuttaneiden työmarkkinavalmiuksia parannetaan ja erityisesti osaavan työvoiman työperusteista maahanmuuttoa lisätään.

– Paikallista sopimista edistetään.

– Korkeakoulutuksen saaneiden työmarkkinoille tuloa nopeutetaan.

Uuden hallituksen työllisyystavoitteeseen pääseminen edellyttää työllisyystoimina paitsi porkkanaa myös keppiä, katsoo toimitusministeristön pääministeri ja keskustan väistyvä puheenjohtaja Juha Sipilä.

Hallitus lähtee tavoittelemaan 75 prosentin työllisyysastetta, mikä vastaa työllisten määrän kasvuna noin 60 000 henkilöä vuoden 2023 loppuun mennessä. Työllisyysasteen nousu on hallitusohjelmassa tulopohjan keskeisin yksittäinen elementti. Hallituksessa ovat sdp, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja rkp.

LUE MYÖS: ”Todella poikkeuksellinen tilanne” – Juha Sipilän ”täyskäsi” ihmetytti Ylellä

Aamupäivällä julkaistussa hallitusohjelmassa luetellaan joitakin työllisyystoimia, jotka liittyvät pikemminkin porkkanoihin. Hallitus aikoo muun muassa lisätä palkkatuen käyttöä merkittävästi, edistää paikallista sopimista ja nopeuttaa korkeakoulutuksen saaneiden työmarkkinoille tuloa. Lue lisää oheisesta faktalaatikosta.

Sipilä itse pitää paikallista sopimista äärimmäisen tärkeänä osana kokonaisuutta, ja sen valmistelussa on mukana myös yrittäjäjärjestö. Hallitusohjelman mukaan paikallista sopimista edistetään laajennetussa kolmikannassa. Sipilä yritti edistää paikallista sopimista myös omalla kaudellaan, ja hankkeen tyssääminen oli hänelle iso pettymys.

Sipilän mukaan hallituksella on olemassa nippu keinoja, joita voidaan tarkastella, jos työllisyystavoite ei näytä täyttyvän. Sipilä oli haluton paljastamaan, mitä keinot ovat, mutta huomautti, että hallitus seuraa tilannetta ja tarkastelee sitä jopa puolen vuoden välein.

LUE MYÖS: Ekonomisteilta heti tuomio: ”Täyttä utopiaa” – Näin Rinteen hallitusohjelma kiertää velanoton

Sipilän mukaan vuoden kuluttua ollaan paljon viisaampia sen suhteen, onko 30 000 työpaikkaa valtiovarainministeriön todentamana löytynyt. Jos on, voidaan taas edetä pykälä eteenpäin. Hallitus siis ankkuroi menolisäykset tähän tarkasteluun.

”Kova tavoite”

Hallitusohjelman mukaan työllisyystoimenpiteistä vähintään puolet pitää olla valmiina ensi vuoden elokuun budjettiriiheen mennessä.

”Ellei näin ole, budjettiriihessä arvioidaan aiemmin päätettyjä menolisäyksiä, jotka on tehty suhteessa tekniseen julkisen talouden suunnitelmaan. Hallitus ei tee työvoimapolitiikassa toimia, joilla on negatiivinen työllisyysvaikutus ilman, että se tekee samanaikaisesti työllisyyttä parantavia tehokkaampia toimia”, hallitusohjelmassa todetaan.

Hallitus käynnistää kolmikantaisen valmistelutyön, jossa laaditaan esitykset työllisyystavoitteen saavuttamista tukevista toimenpiteistä. Sipilä totesi toimittajille, että liikkeelle lähdetään useammalla toimeksiannolla.

”Olemme kirjanneet niin, että mitään keinoja ei poissuljeta”, Sipilä huomautti.

Kolmikantaisen valmisteluun kuuluvat ainakin työttömyysturvan uudistaminen ja siihen liittyvät työvoimapoliittiset toimet, vaikeasti työllistettävien ryhmien työllisyyden parantaminen sekä paikallinen sopiminen.

Sipilän mukaan putkesta täytyy tulla paljon tavaraa, jotta työllisyystavoitteeseen päästään.

”Se on kova tavoite.”

Sipilä muistutti oman hallituksensa toimista, joita oli 80 kappaletta. Joukossa oli myös keppiä, kuuluisimpana lienee työttömyysturvan aktiivimalli, jonka leikkurin uusi hallitus nyt aikoo purkaa, mutta ei sittenkään välittömästi. Kirjaus muuttui luonnoksesta.

Nyt hallitusohjelmassa todetaan, että ”puretaan aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet, kun työllisyysvaikutuksiltaan vastaavista toimenpiteistä on päätetty”. Luonnoksessa kirjaus esiintyi ilman tarkennusta vastaavista toimenpiteistä. Muuttuneesta kirjauksesta kertoi ensimmäisenä Verkkouutiset.

”Tilalle valmistellaan malli, jossa työttömän työllistymissuunnitelmassa sovitaan henkilökohtaisesta työnhakuvelvoitteesta ja palveluista, kuten esimerkiksi koulutuksesta ja kuntoutuksesta. Henkilökohtaisen palvelun resurssit TE-toimistoissa turvataan”, tänään julkistetun hallitusohjelman kirjaus jatkuu.

LUE MYÖS: Antti Rinteen 730 miljoonaa euroa: Näin suomalaisilta kerätään lisää veroja

”Liikaa keppimeininkiä”

Uusi Suomi kysyi Oodissa Sipilältä, miten uusi hallitus suhtautuu keppipuoleen.

”Niitäkin toimia tarvitaan, mutta annetaan nyt rauhassa työmarkkinajärjestöjen ja uuden hallituksen lähteä valmistelemaan niitä. Ensimmäiset keinothan pitää olla pöydässä jo budjettiriihessä.”

Voisiko STTK:n Antti Palolan ehdotus työttömyysturvan porrastamisesta olla yksi keino?

”Se on yksi asia, josta siellä työryhmässä nyt sitten keskustellaan.”

Palola on esittänyt aktiivimallin korvaajaksi mallia, jossa työttömyysturvan tasoa alennetaan maltillisesti loppua kohden. Esimerkiksi SAK ei ole innostunut ajatuksesta.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson on kuulunut aktiivimallin äänekkäimpiin vastustajiin. Hänelle keppitoimet eivät enää maistuisi.

”Meidän mielestämme tätä keppimeininkiä on ollut liikaa tähän asti, eikä meillä ole mitään näyttöä siitä, että keppi olisi erityisen tehokas työllistämiskeino. Kyllä minä ainakin itse näen, että tavallaan selkeät panostukset osaamiseen, työvoimapalveluihin, palkkatukeen ja muuhun todennäköisesti tuottavat parempaa tulosta”, Andersson sanoi Uudelle Suomelle Oodissa.

Andersson kuitenkin myöntää, että hallitusohjelmassa on linjaus siitä, että kaikkia keinoja voidaan tarkastella.

LUE MYÖS: Tässä on hallituksen ministerijako – Vihreille ja keskustalle näkyvät paikat, hallituksessa myös tiedeministeri

”Hallitus ei sulje mitään työllisyyttä parantavaa keinoa tarkastelun ulkopuolelle”, kirjauksessa todetaan.

Hallitusohjelmassa korostetaan myös, että työllisyystoimissa kiinnitetään erityistä huomiota niiden kustannustehokkuuteen, vaikuttavuuteen ja sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen. Ohjelman mukaan suurin potentiaali työllisyyden kasvussa on ryhmissä, joissa työllisyys on nyt matalaa joko työttömyyden tai työmarkkinoiden ulkopuolelle jäämisen takia. Näitä ryhmiä ovat esimerkiksi ikääntyneet, pelkän perusasteen koulutuksen varassa olevat, osatyökykyiset, vammaiset ja osa maahanmuuttajataustaisista.

”Työllisten määrää voidaan kasvattaa nostamalla jo maahan muuttaneiden työllisyysastetta, koulutusmahdollisuuksia parantamalla sekä vahvistamalla erityisesti osaavan työvoiman työperusteista maahanmuuttoa. Työperusteisen maahanmuuton vahvistaminen edellyttää toimivia ja tasaveroisia pelisääntöjä työmarkkinoilla sekä niiden tehokasta ja kattavaa valvontaa”, hallitusohjelmassa todetaan.

Toinen osa kolmikantavalmistelun työllisyystoimenpiteistä valmistuu hallitusohjelman mukaan kevään 2020 julkisen talouden suunnitelman käsittelyyn mennessä.

LUE MYÖS: Antti Rinteen vappusatanen kuihtui – 700 miljoonan euron lupaus muuttui Rinteen-Sipilän-malliksi?

Faktakulma

Nämä toimet hallitus listaa:

– Ikääntyneiden ja muiden vaikeasti työllistyvien työllisyyttä lisätään.

– Työttömyysturvaa uudistetaan ja aktiivisen työvoimapolitiikan toimenpiteitä lisätään tavoitteena työttömyysjaksojen lyhentäminen ja työttömyyden pitkittymisen torjuminen.

– Palkkatuen käyttöä lisätään merkittävästi.

– Jo maahan muuttaneiden työmarkkinavalmiuksia parannetaan ja erityisesti osaavan työvoiman työperusteista maahanmuuttoa lisätään.

– Paikallista sopimista edistetään.

– Korkeakoulutuksen saaneiden työmarkkinoille tuloa nopeutetaan.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pentti Westerholm

Politiikka on tällaista.Kun valta on saavutettu,unohdetaan mitä on luvattu.Aivan järkevä päätös pitää Aktiivimalli hengissä.Sitä voi soveltaa hieman inhimillisemmin.Tarja Filatov olisi hyvä työministeri asiantuntemuksen ja pitkän kokemuksen myötä.

Petri Kokko
Vastaus kommenttiin #12

SInullakin varmaan valahtaa kiimapissa housuihin siitä ilosta ja riemusta jos tällaista typerää ja erisrvoistavaa toimenpidettä ei peruta.
Että voi jollain olla käsittämättömiä angsteja työttömiä kohtaan.

Nita Hillner

Katsoin vähän tarkemmin hallituksen ohjelmia ja huomasin että oikeastaan vain Keskusta on saanut enemmälti asioitaan läpi.

1. Rinne osti Keskustan hallitukseen jättiläismäisillä maataloustukikorotuksilla (yli 400 miljoonaa entisten tukien päälle).

2. Lisäksi nostettiin lapsilisiä 4 -5 lapsesta (tämä on tarkoitettu avittamaan lestadiolaisia ja muslimiperheitä). Mikäli oikeasti halutaan lisää lapsia, pitäisi korottaa 1 - 2 lapsen tukia, tällä hetkellä moni ei tee sitä ensimmäistäkään lasta.

3. Ja tietty ne 18 maakuntaa, joiden kustannukset keskiluokka tuntee nahoissaan. Oikeastaan meille tuli keskustalainen hallitusohjelma vaikka keskustalla vaaleissa rökäletappio.

Nita Hillner

Kiitos luottamuksesta! Taidan kuitenkin olla väärä henkilö poliitikoksi, en ole hyvä puhumaan, kuuntelen mieluiten muiden höpötyksiä. Luen, kirjoitan ja kuuntelen. Parannan maailmaa kotona läheisten kanssa, siinä ei tarvitse olla niin tarkka sanomisista eikä tarvita sitä puheen lahjakkuuttakaan :)

Ja siitä ruotsin kielestä, se on sellainen henkilökohtainen juttu. Olen elännyt kaksikielisessä miljöössä vauvasta asti, en osaa laittaa näitä kieliä vastakkain. Tietty ymmärrän että ihan suomenkielisillä alueilla ei haluta opiskella ruotsia, mutta toisaalta ruotsi lähentää meitä muihin Pohjoismaihin. Itse unelmoin Pohjolan liitosta, samankaltaiset valtiot ovat vahvempia yhdessä maailman myllerryksessä.

mika puranen

Taitaa olla niin että työttömyysprosentti on saatava keinolla millä hyvänsä alaspäin ettei suomen luottoluokitus putoa ja korot lähde laukkaan jolloin suomi ajautuu konkurssiin sillä joku järkisyyhän tällekkin ihmisten jalkoväleiiin potkimiselle on olemassa se kansalta salattakoon niin kauan kun on mahdollista

Erkki Johansson

Oletko kuullut sellaisesta asiasta kuin Euroopan Unioni (jatkossa EU)?
Tiedätkö että Suomi on EU:n jäsen?
Tiedätkö että Suomen on toteltava jokaista EU:n direktiiviä?

Kerro minulle mitä vielä tarvitaan, jotta voisi sanoa Suomea johdettavan ulkomailta.

Timo Virtanen

Ennenvanhaan demarit voitti vaalit, mutta Kepu hallitusneuvottelut. Nyt kepu hävisi pahasti vaalit, mutta otti selkävoiton Rinteestä. Ei maailma ole lainkaan muuttunut vuosikymmenien saatossa. Sipilä on vielä ylin Rinteen valvoja eduskunnan takapenkillä. Uusi aktiivimalli.

Timo Virtanen

Ennenvanhaan demarit voitti vaalit, mutta Kepu hallitusneuvottelut. Nyt kepu hävisi pahasti vaalit, mutta otti selkävoiton Rinteestä. Ei maailma ole lainkaan muuttunut vuosikymmenien saatossa. Sipilä on vielä ylin hallituksen valvoja eduskunnan takapenkillä. Uusi aktiivimalli koskee nyt myös Rinnettä ja Anderssonia.

Juha-pekka Naukkarinen

Viimeksi,kun vasemisto ja demarit olivat hallituksessa he lupasivat 100000 uutta työpaikkaa,hallituskauden lopussa oli 100000 työpaikkaa vähemmän,kuin alussa,nyt he yrittävät samaa samoilla eväillä ja luulevat onnistuvansa se on tyhmyyden huippu,jos kuvittelee,että samalla tavalla tekemällä samat virheet lopputulos olisi erilainen,kuin edellisellä kerralla!

Topi Rantakivi

Kyllä se aktiivimalli aiotaan purkaa. Sehän lukee ihan selvästi hallitusohjelmassa. Mikä mediaa vaivaa, kun luulevat koko ajan, että ettei muka purettaisi? Voisitte te nyt jumalauta yrittää lukea sitä ohjelmaa.

Katsokaa myös vasemmistoliiton tviitti:

"Aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet puretaan vuoden 2019 budjettiriihessä. Tätä aikaisemmin ei ehtisikään."