Keskiviikko 17.7.2019

Hallitusohjelman ”erikoinen” kirjaus pelästytti kaupan: Mitä tapahtuu Rainbow- ja Pirkka-tuotteille?

Luotu: 
4.6.2019 11:11
Päivitetty: 
4.6.2019 11:30
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Hallitusohjelman kirjaus viittaa kaupan omien tuotemerkkien eli niin sanottujen private label -tuotteiden sääntelyyn jollain tapaa.
|

”Hillitään päivittäistavarakauppojen ylivoimaista neuvotteluasemaa lainsäädännöllisin toimin, muun muassa private label -tuotteet.” Tämä hallitusohjelman kirjaus hämmensi kaupan alaa maanantaina.

Private label -tuotteet tarkoittavat kaupan omia merkkejä, esimerkiksi suosittuja Pirkka- ja Rainbow-tuoteperheitä. Niitä koskeva kirjaus on hallitusohjelmassa otsikon ”Parannetaan viljelijöiden asemaa ruokaketjussa ja edistetään ruokaketjun sisäistä vuoropuhelua” alla.

Private label -tuotteiden hinnat on painettu alas, ja muun muassa Kilpailuvirasto on taannoin epäillyt, että niihin saattaa liittyä kilpailullisia ongelmia Suomen keskittyneen kaupan vahvan tuotevalinta- ja neuvotteluaseman vuoksi. Tuottajilta on myös kuultu ulostuloja, joiden mukaan kaupan omien merkkien kilpailutuksessa vain halpa hinta ratkaisee.

Kaupan alan yrityksiä edustavan Päivittäistavarakauppa ry:n mukaan hallitusohjelman kirjaus kaupan omista merkeistä on erikoinen.

”Suomessa ko. tuotteiden osuus myynnistä on 25%, mikä on Pohjoismaiden alhaisin taso. Hinnaltaan edullisemmat privat label -tuotteet ovat isolle osalle kuluttajista tärkeitä”, PTY toteaa Twitterissä.

 

Yleisradio uutisoi kaupan hämmästyksestä maanantaina. Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto sanoo Ylelle, että alalla ei ymmärretä, mitä kirjaus voi tarkoittaa.

”Kaupan merkkien kieltäminen Suomessa olisi aika rajua puuttumista yritystoimintaan”, hän sanoo.

Säätytalon hallitusohjelmaneuvottelujen maatalousryhmässä sihteerinä toiminut maatalousministeri Jari Lepän erityisavustaja Risto Lahti sanoo Ylelle, että kirjauksella haluttiin ”alleviivata poliittista tahtoa siihen, että elintarvikeketjun kaikki osapuolet pärjäävät”. Hän ei halua vielä arvioida, mitä asialla lainsäädännöllisesti voidaan tehdä. Private label -tuotteiden kieltäminen on kuitenkin hänen mukaansa epätodennäköistä.

LUE MYÖS: Pirkan 3 sentin maitokampanja herätti munayrittäjän raivon: ”Rainbow- ja Pirkka-oikeuksista kilpaillaan verissä päin”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kyuu Eturautti

Elintarvikekaupan alalla on nyt vaan se ongelma että ovat kärähtäneet käsi piparipurkissa liian usein. On toki yksinkertaistamista syyttää private labeleita kaikesta pahasta, kyllä ongelma on paljon syvemmällä. Lienee tosin selvä että demaripuolella ei vain ole osaamista kaupan alasta tai yritystoiminnasta muutenkaan, joten siellä on katsottu parhaaksi ampua haulikolla tarkkuuskiväärin sijaan.

Jotain on hyvä tehdä, mutta hutilointi voi toki tehdä huonosta vielä pahemman.

Pasi Käyhkö

Todennäköisesti kun SDP ja Keskusta kähmivät keskenään ruoan hinta tulee nousemaan Suomessa.
Yksi tapa millä nousee, on valtion veronmaksajien piikkiin maksetut maatilojen
tuet, toinen on ruoan verotuksen nosto esim. ravintoloissa ja kolmantena tuotujen ruokatarvikkeiden tuontimaksut.

mika puranen

Olen eläkkeellä mutta käyn töissä, tienaan sillä 15e/päivä enemmän kuin olemalla kotona minulla on 5v lapsi joka taas eilen valitti nälkäänsä kysyin haluaako että keitän makaroonia vai riisiä ja miksi ei syö tarhassa ei kuulemma tykkää siitä ruuasta, kiinnostaako ketään miltä tuntuu vanhemmasta ruokkia jälkikasvuaan näin, itselläni ei ole varaa töissä syödä että saisin senkin rahan kotiini vietyä, orpon sanoin työssäkäynnin tulee olla aina kannattavaa, käyn töissä espoossa asun lohjalla nyt nousee ruuan hinta sekä polttoaineen hinta, ihanaa on elämä kun vain jaksaisin tätä ihanuutta siihen asti kun lapseni saa koulut käytyä ja pääsee töihin niin voisin pyyhkeen heittää kehään, kiitos suomi kotimaani ymmärryksestä köyhää kohtaan

Mikko Toivonen

Minä taas olen jo suhteellisen pitkään ollut virallisella eläkkellä, ja minulla ei ole henkilökohtaisesti mitään ongelmia maksaa ruoan tai bensan hintoja. Terveydenhuoltokin pelaa niinkuin tarvitsen.
Lapsenikin ovat jo aikuisia ja stabiloituneita.
Kirjoitankin vain kertoakseni että asioita voitaisiin hoitaa juurikin koko valtakunnan osalta merkittävästi paremmin vähänkin lisätyllä yhteisellä ymmärryksellä ja halulla.
Myös, että ihmisen on otettava itsestään enemmän henkilökohtaista vastuuta ja työikäisenä ja kykyisenä turvauduttava sohva apuun vain jos yksinkertaisesti ei muuta mahdollisuutta ole.
Työ on osa elämää eikä pitäisi joka minuutista tai prosentista kitistä vaan ottaa se osana elämää ja siten mahdollistaa sen jatkuminen.
Sama koskee tietysti välistävetäjä taloutta ja erilaisia monopoliriistäjiä. Heidänkin olisi löydettävä jonkin tason kohtuus siinä mitä ottavat pakkotilanteessa olevilta ihmisiltä.