Sunnuntai 21.7.2019

Juha Sipilä viittasi jo koviin työllisyystoimiin: ”Mitään keinoja poissulkematta”

Luotu: 
5.6.2019 10:23
Päivitetty: 
5.6.2019 10:34
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Tuleva hallitus aikoo purkaa Sipilän hallituksen luoman työttömyysturvan aktiivimallin, mutta vasta, kun tilalle on kehitetty työllisyysvaikutuksiltaan vastaavia toimia. Aktiivimallin purkamista ajoivat vaalikampanjassaan Li Anderssonin Vasemmistoliitto ja Antti Rinteen sdp.
|

Keskustan väistyvä puheenjohtaja Juha Sipilä kuvasi hallitusohjelmaa ”varsin keskustalaiseksi” puoluevaltuuston kokouksessa pitämässään puheessa. Puoluevaltuusto päättää pian, lähteekö keskusta Antti Rinteen (sd) hallitukseen.

”Tämä on varsin keskustalainen ohjelma. Itse olen siihen tyytyväinen. Siellä on varmasti paljon yksityiskohtia, joita emme olisi laittaneet, jos olisimme yksin tehneet ohjelman”, Sipilä tiivisti hallitusneuvotteluiden tuloksen puolueväelle.

LUE MYÖS: Hallitusohjelman aktiivimallia koskevasta kirjauksesta äläkkä: ”Miksi? Miksi nollakirjaus?”

Keskustan kynnyskysymykset toteutuivat Sipilän mukaan hyvin. Erityisen pitkään hän puhui hallitusohjelman työllisyystavoitteesta ja julkisen talouden tasapainon edistämisen jatkamisesta.

”Tämä on se iso kysymys, miten tässä onnistutaan”, Sipilä sanoi.

Hänen mukaansa hallitusohjelmaan on kirjattu pyrkimys hyvän talouskehityksen jatkamiseen sekä työllisyysasteen nostamiseen 75 prosenttiin vuoteen 2023 mennessä. Työllisyyskehityksen reunaehtona on ”normaalin” kansainvälisen talouskehityksen olosuhteiden säilyminen.

”Tavoitteena on noin puolet edellisen vaalikauden työpaikoista”, Sipilä viittasi 60 000 uuden työllisen tavoitteeseen.

Hänen mukaansa työllisyyden edistämisestä saatiin keskustan toivomat ”tiukat kirjaukset”, joiden mukaan työllisyystavoitteeseen pyritään ”mitään keinoja poissulkematta”. Lue lisää: Työttömille lisää keppiä? Edes aktiivimallia ei perutakaan välittömästi

Taloustavoitteiden toteutumista tarkastellaan ensimmäisen kerran jo noin vuoden päästä, elokuun 2020 budjettiriihessä.

”Jos ei [työllisyys- ja taloustavoite ole toteutumassa], joudutaan tarkastelemaan myös sitä menopuolta”, Sipilä viittasi mahdollisiin menoleikkauksiin.

Sipilä kertoi olevansa hyvin tyytyväinen myös keskustan saldoon salkkujaossa. 

Tilaisuudessa puhui myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen. Mahdollinen tuleva valtiovarainministeri katsoi keskustan saavuttaneen tavoitteensa neuvotteluissa lähes täydellisesti.

”Käytännössä kaikki kynnyskysymyksemme toteutuvat. Ja vähän enemmänkin”, hän sanoi.

LUE LISÄÄ:

Kipukohta hallitusohjelmassa paljastui vasemmistoliitossa – Li Andersson: Tulossa ”kovia vääntöjä”

”Todella poikkeuksellinen tilanne” – Juha Sipilän ”täyskäsi” ihmetytti Ylellä

Työttömille lisää keppiä? Edes aktiivimallia ei perutakaan välittömästi

Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Johansson

”mitään keinoja poissulkematta”... Minun korviini tuo kullostaa siltä, että hallitus heittää aikaisemman kepin nurkkaan ja ottaa pesäpallomailan esiin. Tai jotakin vielä ronskimpaa, kuka tietää? Työllistymisleirit kenties?

Nita Hillner

Hallitusohjelma on hyvin keskustalainen. Keskusta on kova neuvottelemaan ja saa usein tahtonsa läpi ja niin kävi nytkin. Keskustan ydinkannattajat sai kaiken mitä kehtasivat pyytää. Sen sijaan tavalliset palkansaajat, mummot ja vaarit saavat maksaa.

RKP pärjäsi kokoonsa nähden myös hyvin. Vasemmistoliiton ja Vihreiden neuvottelutulos oli huono.

Keskustan ydinjoukot:
Maan- ja metsänomistajat maataloustukineen ja keskustalaiset yrittäjät yritystukineen sekä valta-asema maakunnissa (virkamiehet ja poliitikot).

Keskustan saavutukset neuvotteluissa:
1. Rinne osti Keskustan hallitukseen jättiläismäisillä maataloustukikorotuksilla (yli 400 miljoonaa entisten tukien päälle). Edellisiäkin tukia on siis 4 miljardia.

2. Lisäksi nostettiin lapsilisiä 4 -5 lapsesta (tämä on tarkoitettu avittamaan lestadiolaisia ja muslimiperheitä). Mikäli oikeasti halutaan lisää lapsia, pitäisi korottaa 1 - 2 lapsen tukia, tällä hetkellä moni ei tee sitä ensimmäistäkään lasta.

3. Ja tietty ne 18 maakuntaa, joiden kustannukset keskiluokka tuntee nahoissaan.

4.Palkkatuki on myös kädenojennus työnantajalle - rahat saadaan veronmaksajilta. Pitkällä tähtäimellä on kestämätöntä että veronmaksajat maksavat ihmisten palkkoja ja samalla hyödyt menevät työnantajalle. Ja tiedän kokemuksesta että työnantaja helposti kysyy työnhakijalta, onko sitä palkkatukea tulossa - tämä on tietty halvempaa työnantajalle, mutta hankaloittaa tavallisen työnhakijan asemaa.

5.Turpeen asemaan ei kosketa.

Nita Hillner

Lisäksi Keskusta sai hallitusohjelmaan kirjattua että hallituksen pitää puuttua kaupan edullisempiin tuotteisiin kuten Pirkka ja Rainbow, jotta kotimaiset pärjäävät paremmin. Mutta jos ruuan entisestään kallis hinta nousee, miten köyhimmät perheet pärjäävät? Ruoka ja asuminen on tällä hetkellä muutenkin liian kallista monelle perheelle ja yksinasuvalle ihmiselle.

Kenneth Ainetdin

Tässä on käynnissä sama ilmiö kun ensikertalainen menee keväällä ostamaan autoa kovassa autokuumeessa. Autokauppias myy ylihintaisen rotiskon onnettomalle ensikertalaiselle ja huikkaa vielä perään, että takuu on niin kauan kun perävalot näkyy.

Rinne ja Li ovat ensi kertaa menossa hallitukseen, ja tämä myös näkyy. Sipilä on kuin vanha ovela autokauppias ja saa nämä uunot suostumaan ihan kaikkeen, kunhan vaan saavat muodostettua hallituksen.

Timo Virtanen

Toivotaan, että Sipilä vahtii sieltä takapenkistä tarkoin työllisyysasteen nousua. Rinne, Andersson, Henriksson ja Ohisalo vaativat kyllä sitä. Lisäksi ovat nämä hänen oman puolueensa siltarumpupolitiikot, ne alkiolaiset, saatava ruotuun. Taitaa jäädä puheeksi vain ? Oppositiolta vaaditaan nyt paljon. Pystyykö Orpo siihen ? Persut kun keskittyvät tunnetusti yhteen asiaan pelkästään.