Keskiviikko 17.7.2019

Juha Sipilä paljasti suorassa Yle-lähetyksessä: Oikeuskanslerilta vihreää valoa Antti Kaikkoselle

Luotu: 
5.6.2019 18:31
Päivitetty: 
5.6.2019 18:40
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
|

Keskustan väistyvä puheenjohtaja Juha Sipilä kertoo, että kun keskustelu Antti Kaikkosen vanhasta Nuorisosäätiö-tuomiosta leimahti, keskusta pyysi oikeuskanslerilta kantaa asiaan. Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kertoikin Uudelle Suomelle tänään, että häneltä on suullisesti kysytty ministerin kelpoisuuteen liittyvästä perustuslain pykälästä. LUE TARKEMMIN: Hirveä viime hetken härdelli Antti Kaikkosesta – Oikeuskansleri: Minulta on kysytty ministerin kelpoisuudesta

”Pyysimme oikeuskanslerilta tähän tulkintaa ja saimme aamulla hänen tulkintansa, että ei ole estettä valita”, Sipilä sanoi Ylen suorassa verkkolähetyksessä.

Keskusta valitsi Kaikkosen puolustusministeriksi.

Valtiovarainministeriksi keskusta esittää Mika Lintilää, elinkeinoministeriksi Katri Kulmunia, tiede- ja kulttuuriministeriksi Annika Saarikkoa sekä Hanna Kososta ja maa- ja metsätalousministeriksi Jari Leppää. Saarikon äitiysloman aikana tiede- ja kulttuuriministerinä toimii Hanna Kosonen.

Sipilä kertoi tehneensä ministeripäätökset uudella tavalla: kysymällä keskustalaisille mieluisia ministeriehdokkaita. Kaikkosen ja Kulmunin kohdalla kyse oli Sipilän mukaan siitä, kummalle menee puolustusministerin ja kummalle elinkeinoministerin salkku. Sipilän mukaan hänen tekemässään kyselyssä Mika Lintilälle toivottiin juuri valtiovarainministerin salkkua.

LUE TARKEMMIN: Tässä ovat keskustan ministerit – Antti Kaikkonen puolustusministeriksi, Mika Lintilä valtiovarainministeriksi

Keskusta valitsee uuden puheenjohtajan syyskuussa järjestettävässä ylimääräisessä puoluekokouksessa. Sipilän mukaan puheenjohtajan vaihdos ”voi tuoda ministeriryhmään muutoksia”.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Rautomäki

Oikeuskansleri povaa, että tavat ovat muuttuneet.
"Syyttäjä vaati Antti Kaikkoselle vankeutta 16.1.2012 alkaneessa Nuorisosäätiön lahjuksia käsittelevässä oikeudenkäynnissä. Tammikuussa 2013 Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Kaikkosen viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen luottamusaseman väärinkäytöstä. Kaikkonen ei valittanut tuomiostaan."
https://fi.wikipedia.org/wiki/Antti_Kaikkonen

Tarja Laakso

Oikeus ja kohtuus olisi että vähintään ministereiltä vaadittais SUPOn selvitys sopivuudesta tehtävään, kuten vaaditaan melko monessa muussakin työtehtävässä - eiköhän ministerin virka ole vähintäänkin yhtä paljon luotettavuutta vaativa kuin lasten kanssa työskentelevien henkilöiden tai valtionhallinnon kanssa tekemisissä olevien henkilöiden taholta muutenkin vaaditaan. Nimimerkillä SUPO on selvittänyt omat taustani varmaan jo kymmenkunta kertaa...