Sunnuntai 21.7.2019

Milloin 0,7:n hoitajamitoitus tulee? Näin vastaa tuore ministeri Krista Kiuru

Luotu: 
6.6.2019 17:13
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    ”On tarkoituksena uudistaa vanhustenhuoltoon liittyen sekä vanhuspalvelulaki että katsoa iso tiekartta siihen, miten hoitajamitoituksesta säädetään”, Krista Kiuru sanoo.
|

Lakiin kirjatun hoitajamitoituksen kohtalo on pohdituttanut julkisessa keskustelussa viime päivinä. Kaikki Antti Rinteen (sd) hallituksen puolueet kannattavat lakiin kirjattua 0,7:n hoitajamitoitusta. Tuoreelta perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulta (sd) kysyttiin tänään torstaina Rinteen hallituksen ensimmäisessä tiedotustilaisuudessa, milloin 0,7:n hoitajamitoitus tulee voimaan.

LUE MYÖS: Eduskunnassa leimahti 0,7:n hoitajamitoituksesta – ”Antti Rinne, kerro se suomalaisille”

”Tässä tilanteessa jouduimme miettimään, millä aikataululla ensinnäkin on realistista puhua siitä, että voi astua myös ikäihmisten osalta parempi palvelutaso voimaan. On tarkoituksena uudistaa vanhustenhuoltoon liittyen sekä vanhuspalvelulaki että katsoa iso tiekartta siihen, miten hoitajamitoituksesta säädetään”, Kiuru aloitti vastauksensa.

”Tältä osin hallitusohjelmassa on tehty tunnustus, että tämä tullaan tekemään. Hallituskauden alkupuolella on tarkoitus säätää 0,7:n vähimmäismitoitus voimaan. Sen mahdollistaa vain ja ainoastaan se, että kysymys on pidemmästä tiekartasta, koska tämä hoivahenkilöstön pula on tosiasia, joka Suomessa on tunnustettava. On annettava pidempi siirtymäaika tulla mukaan siihen, että tämä tulee aidosti toteutumaan. Samaan aikaan resurssipuolella otetaan kuitenkin kotihoito mukaan, koska ei ole tarkoituksenmukaista, että kotihoidosta saadaan se väki, jota tarvitaan ympärivuorokautiseen hoivaan”, Kiuru selvitti.

Aiemmin tänään oppositiopuolue perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen oli huolissaan siirtymäaikapuheista ja nosti esiin Kiurun omat sanat neljän kuukauden takaa. Tuolloin Kiuru sanoi sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan ominaisuudessa, että sitovaa hoitajamitoitusta varten tarvittaisiin vain yksi uusi virke lakiin. LUE LISÄÄ: Näin uusi ministeri Krista Kiuru sanoi vasta 1.2.2019 – Kansanedustaja: ”Nyt on näytön paikka, hoitajamitoitus heti”

LUE VANHEMPI JUTTU: Sdp pelaa nyt kovilla: ”Yksi lause riittää – hoitajamitoitus lakiin muutamassa tunnissa”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Virtanen

No, Kiurun iso tiekartta ulottunee Porista Reposaaren. Ja sieltä takaisin lähtöpisteeseen. Ainakin, jos hänen aikaisemmat "saavutuksensa" politiikan saralla huomioi. Viime eduskuntakaudella juuri hän tuli tunnetuksi ehkäpä eduskunnan suurimpana riitapukarina. Tuskin linja on muuttukut ?

Juha-pekka Naukkarinen

Kun demarit olivat viime kerran hallituksessa he lupasivat 100000 uutta työpaikka,tulos oli kauden lopussa100000 vähemmän työpaikkoja,nyt yritetään samanlaisilla keinoilla uudelleen vähintään 60000 työpaikkaa,missähän se järki piileksii,tuloshan tulee olemaan tismalleen samalainen,koska keinotkin ovat samat!

Hannu Karjalainen

Krista haluaa vain siloitella lausumiaan oppositiossa ja toivoo, että äänestäjien muisti on lyhyt. Lyhyt se onkin peräti kansanedustajilla, koska kaikki taipuvat nyt edellisen kepun johtaman hallituksen tekemisien kannalle. Uuden hallituksen tiekartalla ei ole mitään merkitystä, ellei rahaa ole, minkä Rinnekin on tunnustanut.

Tarmo Juuso

Kun 2015 tuli se surullisenkuuluisa elintasosiirtolaisvyöry suomeen niin ei silloin mitään tiekarttoja arvottu!
Hetkessä löytyi niin rahat, asunnot kuin henkilökunnat hoitamaan se asia kuosiin.
Nyt kun kyse on kantasuomalaisista vanhuksista niin joo joo -pääministeri rinne heitteli vuosilukuina 2025 jolloin 0,7 hoitajamitoitus olisi realistista saada käytäntöön!
Mutta jos noille tänne suomeen tulleille&tuleville elintasosiirtolaisille pitäisi saada vaikkapa jokaiselle oma henkilökohtainen tulkki 2h/päivä niin alta kuukauden se niille hoidettaisiin, maksoi mitä maksoi!!!