Lauantai 20.7.2019

”Hallitusohjelman menettely on rumaa ja valheellista”

Luotu: 
8.6.2019 10:40
Päivitetty: 
8.6.2019 10:53
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Antti Rinteen hallituksen ohjelman arvostelu jatkuu.
|

Kokoomuksen kansanedustaja, ekonomisti Juhana Vartiainen ruotii pääministeri Antti Rinteen (sd) hallituksen ohjelmaa poikkeuksellisen suorin sanoin blogissaan. Vartiainen puuttuu erityisesti siihen, että hänen analyysinsä mukaan hallitus lupaa pidättäytyä menolisäyksistä, jos työllisyys ei kasvakaan. 

”Kaltaiseni Ruotsissa oppeja saaneen virkamiehen näkökulmasta hallitusohjelman menettely on rumaa ja valheellista. Mikä tahansa vastuullinen talouspäättäjä on päämiehilleen velkaa sen, että rakenteelliset muutokset ja tarpeelliset toimenpiteet mietitään ja perustellaan”, Vartiainen kirjoittaa.

”Minulle on epäselvää, uskovatko hallitusohjelman laatijat itse ruusuisiin tulevaisuudenkuviinsa. Kun kysyn asiaa tutuilta keskustan kansanedustajilta, he menevät kovin vaivautuneen näköisiksi. En kerta kaikkiaan tiedä, uskooko Rinne itse taloudelliseen rinnakkaistodellisuuteensa, vai onko se vain härskiä hämäystä”, hän jatkaa.

Lue myös: Ekonomisteilta heti tuomio: ”Täyttä utopiaa” – Näin Rinteen hallitusohjelma kiertää velanoton

Vartiainen muistuttaa, että hallitusohjelma lupaa tasapainoista julkistaloutta vuonna 2023. Hallitusohjelma sanoo lisäävänsä pysyviä juoksevia menoja 1,3 miljardilla eurolla. 

”Tästä rahoitetaan veronkorotuksilla 700 miljoonaa euroa. Jäljelle jää noin 600 miljoonan euron rahoitustarve, joka yhdessä tällä hetkellä vuodelle 2023 ennustetun alijäämän kanssa merkitsee noin 2 miljardin euron sopeutumistarvetta — jos siis mielitään, että julkistalous on tasapainossa vuonna 2023. Tämä 2 miljardia vahvempi julkistalous voisi toteutua, jos työllisyys kasvaisi 60 000 henkilöllä kuluvasta vuodesta vuoteen 2023. Tämä onkin hallitusohjelmassa oletettu. Työllisyyskasvun toteutumiseksi ei kuitenkaan löydy hallitusohjelmasta minkäänlaisia keinoja. Kuten edellä todettiin, talousennusteet ja erityisesti valtiovarainministeriön ennuste arvioivat kansantalouden olevan tällä hetkellä suunnilleen tasapainossa. Mitään suhdanne-vetoapua ei siis ole tulossa. ”

Monia on lauantaina hämmentänyt tuoreen valtiovarainministerin Mika Lintilän (kesk) ulostulo, jonka mukaan kaikki hallituspuolueet, eli sdp, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja rkp, ovat tarvittaessa valmiita mittaviin julkisen talouden leikkauksiin. 

”Sen pitää olla mahdollista. Tähän kaikki puolueet ovat sitoutuneet. Ilman tätä kirjausta valtion talouden tasapainosta hallitusta ei olisi. Säätytalolla oli niin valveutunutta porukkaa, ettei heille tarvinnut tätä kovin montaa kertaa toistaa”, Lintilä sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa. Lue lisää: Tuore valtiovarainministeri Mika Lintilä väläyttää rankkoja leikkauksia HS:ssa: ”Ilman tätä kirjausta hallitusta ei olisi”

Juhana Vartiaisen mukaan työllisyysaste on tällä hetkellä suunnilleen sellaisella tasapainotasollaan, joka vastaa nykyisiä, sosiaaliturvasta ja verotuksesta riippuvia työnteon kannustimia. Hän lisää, että työikäinen väestö ei myöskään enää kasva, vaan jopa pienenee hieman seuraavan 4 vuoden aikana. 

”Mitä tästä voidaan päätellä? Se, että mikäli työllisyyden eli työllisten määrän todella halutaan kasvavan 60 000 hengellä, koko tämä kasvu on saatava aikaan rakennereformein. Millään suhdanneautomatiikalla ei tule mitään apua. 60 tuhannen päätösperäinen kasvu on valtava urakka. Kannattaa muistaa, että paljon parjattu Sipilän (kesk) hallituskin sai päätöksillään aikaan ehkäpä noin 40 000 hengen työllisyyskasvun, loput 100 000 tulivat suhdanneautomatiikalla, ainakin jos Etlan analyysiä on uskominen. Rinteen hallituksen pitäisi siis tehdä vielä paljon kovempia reformeja”, Vartiainen kommentoi.

Hän moittii hallitusohjelmaa lisäksi siitä, että pysyviä menoja aiotaan rahoittaa omaisuuden myynnistä saatavilla tuloilla.

”Koska hallitusohjelman rahoitusraami ei riitä imaisemaan sisäänsä kaikkien hallituspuolueiden toiveiden tynnyriä, hallitus aikoo myydä valtion omaisuutta. Näin saatuja varoja on periaatteessa tarkoitus käyttää kertaluonteisiin tulevaisuusinvestointeihin. On kuitenkin ilmeistä, että monet näistä “investoinneista” ovat oikeasti juoksevia menoja, joita ei ole tarkoituskaan lopettaa kun hallitus lopettaa. Niitä käytetään mm. kehitysapuun, opettajien palkkaamiseen ja suurlähetystöjen kalustohankintoihin. Ohjelman tekstiosissa venytetäänkin “tulevaisuusinvestointien” teltan alle lähes kaikkea, mitä hallituspuolueet ovat neuvotteluissaan tohtineet toivoa”, Vartiainen sanoo.

Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen huomauttaa, että ”tulevaisuusinvestoinnit” voivat olla monenlaisia kertaluonteisia ja pysyviä menolisäyksiä.

”Hallitusohjelman liitteet lukemalla selviää kuin lavea termi ”tulevaisuusinvestointi” on. Sen alle mahtuu monenlaista kertaluonteista ja pysyvää menolisäystä. Hallituksen suuret ”tulevaisuusinvestoinnit” ovatkin pääosin tavallisia menolisäyksiä”, hän tviittasi lauantaina.

Myös Helsingin Sanomat puuttui viikolla samaan asiaan. Lehden mukaan hallitusohjelman ”tulevaisuusinvestoinnit” ovat esimerkiksi väliaikaisia lisäpanostuksia koulutukseen. 

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n pääekonomisti Penna Urrila totesi torstaina, että hallituksen kolmen miljardin euron tulevaisuusinvestointiohjelma, joka rahoitetaan pääosin myymällä valtion omistuksia 2,5 miljardilla eurolla, ei ole sitä miltä näyttää. 

”EK:n tietojen mukaan valtaosa kolmen miljardin myyntitulosta on nimittäin tarkoitus käyttää kohteisiin, joita ei parhaalla tahdollakaan voi pitää investointeina”, hän kirjoitti blogissaan.

Antti Rinne selvitti hallituksensa ensimmäisessä infossa, että kertaluonteisista menoista on rakennettu kokonaisuus, ”josta valtiovarainministeriön virkamiesten arvioiden pohjalta on todettu, että ne ovat kertaluonteisia, eivät pysyviä menoja”. Lue tarkemmin: EK syyttää hallitusta 600 miljoonan euron ”piilotetusta” menopommista – Antti Rinne: ”Ei pidä paikkaansa”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Virtanen

Bluffit paljastuvat. Elinkeinotukiakin piti leikata, mutta lisättiin 400 miljoonaa maataloustukea. Köyhemmiltä kuluttajilta uhataan viedä Pirkka ja Rainbow tuotteet pois. Jne, jne. Ei näistä ole syytä vaieta. Kaikke
pois eläkeläisten ja palkansaajien pussista. Veronkorotusten lidäksi

Timo Virtanen

Bluffit paljastuvat. Elinkeinotukiakin piti leikata, mutta lisättiin 400 miljoonaa maataloustukea. Köyhemmiltä kuluttajilta uhataan viedä Pirkka ja Rainbow tuotteet pois. Jne, jne. Ei näistä ole syytä vaieta. Kaikke
pois eläkeläisten ja palkansaajien pussista. Veronkorotusten lidäksi

Pasi Käyhkö

Vartiainen on tässä asiassa sataoikeassa. Nythän hallituksen yksi Keskustan ministeri (Kulmuni) on jo sanonut, että tämä hallitus ei keikkaa. Tänään luin aamulla, että hallitus kyllä leikkaa tarvittaessa. Tämän sanoi Keskustalainen ministeri Lintilä.
Rinne on jo aikaisemmin kertonut, että ei leikata.
Luulen, että leikataan jos Keskusta niin haluaa. Sieltähän hallitusta nyt johdetaan. Antti Rinne on pelkkä marionetti.

Raili Pajula

Ei uskois, että mies on ollut SDP:n jäsen. Demari hän ei ole koskaan ollut. Häneltä puuttuu kyky empatiaan. Harmittaa varmaan, kun joutuikin opposiitioon.

Paljonkohan ministeriöissä ja muualla valtion ylimmässä johdossa on ns. turhaa väkeä. Voisiko sieltä vähentää väkeä ja jakaa töitä uudelleen. Poliisit, opettajat ja muut kenttätyöskentelijät ovat palkkansa ansainneet.

Seppo Viljakainen

Kun lukee yllä olevia kommentteja 1-3, aidosti huolestuu mihin suuntaan ja minkälaiselle päätepysäkille kommentointi on täällä menossa!

Tämä EI ole kommentti Vartiaisen puolesta tai vastaan .

Onko olemassa vielä joku Suomi24 tai vastaava, jossa voi heitellä asiattomuuksia jopa nimimerkin suojassa : jos on , uskallan suositella yllä oleville kaltaistensa joukkoon liittymistä : meitä alkaa varmaan olla jo aika joukko täällä , jotka eivät kaipaa tuon tasoista kirjoittelua .

Ja nyt : sateenvarjo auki...

Tommi Messi

No tulihan se ekonomien äiti sitten ulisemaan. Jännä tuo Kokoomuksen tapa nyt 40 000 olikin työllisiä. Kun tumpeloiden hallitus oli kasassa oli työllisiä 140 000 ja hiukan enne Sipilän eroa työllisiä oli joku alle 50 000. Näin ne luvut muuttuu. Jouluna luku on sitten 75 000. Rahasta ottakaa Vakesta 1Me ja Sitrasta 1Me ja älkää päästäkö Kataista sinne. Vartiainen voi seuraavan muistelmansa kirjoittaa miten Kokoomuksen hallituksella ololla kaikki tuhottiin. Niin koulutus kuin tutkimus ja Sanni kukka mekossa voi sitten senkin kiistää kun "isoisten poikien" reformi ei onnistunut. Jos Vaken ja Sitran rahoja ei osata jakaa yhteiskuntaan voi Kokoomus ja Keskusta olla ihan hiiren hiljaa. Sitran kaikki palkat ja palkkiot julkisiksi! Suomi on niin ihana maa asua ja maa joka on kokonaan ilman korrupitiota. Uudet ministerit osoittaa miten homma toimii. 35 000 - 55 000 kokous ja hallinto palkkiota ja sitten ministerit laatii uuden lain miten saadaan lisää rahaa itselle. Harakka on tunnetusti perso kaikelle kiiltävällä. Ja nyt jo oikeuskansleri etsii reikää laista, jolla saadaan kaikki näyttämään lain hengen mukaiselta. Vasemmisto2xvihreä porvarihallitus. Kansan demokratia on kuollut Suomessa aikoja sitten.

Juha Tyyki

No eipä tunnu kukaan pystyvän vastaamaan Vartiaisen väitteisiin pätevillä vasta-argumenteilla,tämän olen huomannut vähän joka puolella somea. Ja kun ei pystytä, käydään ad hominem-tyylisesti kiinni Vartiaiseen henkilönä....Vartiainen sitä ja Vartiainen tätä...Sama koskee Björn Wahlroosin haastatteluja, hänen väitteisiinsä talouspolitiikasta kun ei pystytä vastaamaan, aletaan jauhamaan hänen veropakolaisuudestaan, punaisista housuistaan ja ties mistä epäolellisuuksista.

Seppo Tossavainen

Vartiaisen analyysi on osuvaa. Hallituksella on ennuste, jossa tulevaisuus tuo itsestäään lisää rahaa, joka voidaan tuhlata jo ennen kuin mitään on saatu.

Pysyvät menot toteutuvat. Menolisäyksiä ei pysäytetä työttömyyden kasvaessa.

Edellisen hallituksen säästöt olivat rankkoja. On outoa, että tästä ei haluttu oppia mitään. Minusta edellisen hallituksen leikkausten oppi olisi hyvin helppo havaita. Valtion menoja on helppo lisätä, mutta menojen vähennys on lähes mahdotonta.

Nyt aloitetaan vastuuton menojen lisääminen uudelleen. Tämä on demokratiaa. Äänestäjä ei palkitse puoluetta, joka pistää valtiontalouden kuntoon, äänestäjä palkitsee puolueen joka lupaa hyvinvointia ja palveluja ilmaiseksi.

Mikko Toivonen

Toisessa artikkelin kommentissa annoin Kulmunille tietynlaista hyväksyntää kasvualustansa elämän kokoemuksesta.
Nyt Kulmuni sen kommentin jälkeen oli MTV uutisextrassa haastataltavana ja vaiika toimittaja kuinka perusteellisesti ja eri kulmist esitti suoiria kysymyksiä riittääkö metsöt laajennettuihin hakkuisiin!
Suoraa vastausta ei mihinkään tullut vaan nyt kepu koulun pikaselituýksiä joilla ei ole mitään tekemistä tehdyn yksinkertaisen kysymyksen kanssa.
Ei suostunut sanomaan, että puu ei riitä kaikeen kotimasasta van sitä on rutkasti tyotava jotta saisimme siitä työn ja jalostus, sekä logistiikka palkkion.

Koko jalostus ja kokoomateollisuus on ajateltava uusiksi, sen täällä pyörivät säännölliset työpaikat ja arvonlisä edellä.

Perintömetsien omistajat ja hoitajat on pakotettava oikeaan huolenpitoruotuun, joko yhteiskunnan haltuunotolla perintö talousmetsien osalta tai laadittava sellaiset metsänhoitotavat ja vmyyntitavoitteet, että metsänomistan on pakko hoitaa kansallisomaisuuttamme kansallisen edun mukaisesti.
Se ei ole sosialismia, vaan ehteisen elämämme findamenttien oikeaa ja vastuullista hoitamista. Siinä muunmuassa metsäåpohjaa ei tarkoituksellisesti rikota alkuperäisen huonon hoitotavan korjaamiseksi joskus

Mikko Toivonen

Tuohon valitettavasti pääsi pujahtamaan enemmän virhenäppäyselementtejä. Kun näitä US kirjoitksia ei voi lähetyksen lälkeen "paikata, niin ne on joko lähetettävä uudestaan korjauskirjoitettun tai toivottava että lukijat osaavat sijoittaa kirjaimet oikealle paikalleen. Ihan tärkeän jutun kyllä kirjoittaisin uusiksi.
Nämä näppäilyvihreet ovat meidän vanhempien silmien ja konekirjoitustekniikan vaivoja, mutta eivät itse viestin sisältöön vaikuta

Juha Mattila

Mitä muuta voi odottaa hallitukselta joka koostuu opiskelijabileiden taivaanrannan maalareita, Carunan myyjästä, työmarkkinajärjestöt konttoristista, ja muutamasta vallanhimoisesta takinkääntäjästä. Lobbarit (ek. Ay, ym) hyvin ajaneet asiansa, verotus ei nouse ja kaikkien saamat edut nousee taantuvassa suhdanteessa? Kukaan vasemmistosta ei edes veriokikkailustsa tai veroparatiisisaarista puhu mitään vaan äänestäjien kukkaroissa ollaan kahmimassa jos jollakin haittaverolla? mutta esim, laivojen päästöt itämereen olisi helppo kohde jos ympäristön asialle jotain konkreettista haluttaisiin.