Torstai 18.7.2019

Suomen hävittäjäksi ehdolla oleva F-35 saapuu Suomeen – kaksi konetta vierailee Turussa

Luotu: 
10.6.2019 14:48
Päivitetty: 
10.6.2019 14:51
  • Kuva: EPA/ Petros Karadjias / POOL
    Kuva
    F-35-koneita arkistokuvassa.
|

Lockheed Martinin F-35A Lightning II -monitoimihävittäjä saapuu Turun lentonäytökseen ensi viikonloppuna.

Järjestäjien mukaan paikalle saapuu kaksi Yhdysvaltain ilmavoimien F-35A -konetta 421. hävittäjälaivueesta, jonka kotitukikohta on Hillin lentotukikohta Utahissa. Laivue on tällä hetkellä usean viikon Euroopan-vierailulla harjoittelemassa NATO-kumppaneiden kanssa.

Lentonäytöksen johtaja Perttu Karivalo kertoo, että kyseessä ovat operatiiviset koneet, jotka ovat Suomen-visiitillään maanäyttelyssä. Lentonäytöstä ei nähdä jo siksikin, että Yhdysvaltain ilmavoimilla on vain yksi näytöslentäjä, jonka aikataulu on varsin kiireinen jo kotimaansa kamaralla.

F-35A on ehdolla myös Suomen seuraavaksi hävittäjäkalustoksi, ja niinpä hankkeen kaikki viisi valmistajakandidaattia ovatkin mukana Turun lentonäytöksessä. Ilmassa näistä nähdään BAE Systems Typhoon, Dassault Rafale ja Saab Gripen, tosin tästä vanhempi C-malli Suomelle tarjolla olevan Gripen E/F -sarjan sijaan.

LUE LISÄÄ AIHEESTA:

Ex-diplomaatti suosittelee Suomelle 80 hävittäjän hankintaa: ”Poliittinen ja tehollinen napakymppi”

Lockheed Martinilta tyly varoitus Saksalle – Kiistan kohteena oleva hävittäjä myös Suomen ehdokaslistalla

”Vaalien ihmeellisin ulostulo” – Pekka Haaviston avaus Suomen hävittäjistä hämmentää

Suomen hävittäjäkauppa: Li Andersson erottuu joukosta – Rinne, Halla-aho ja Haavisto väläyttävät joustoa 64 koneesta

Panokset kovenevat Suomen hävittäjähankinnassa – Eurofighter tarjoaa Suomelle lisäominaisuuksia

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Mielenkiintoisia koneita kaikki Suomeenkin aiotut. Kova paikka päättäjillä painiskella suorituskyvyn ja poliittisten seikkojen välillä.
Nyt tiedossa olevilla kapallisteknisillä tiedoilla joukosta ensimmäisenä siviili ihmisen tiedonkäsittelykyvyin pudottaisin F 35 ja Rafalen.
Kaikki lopt eli Gripen, Super Hornet ja Eurofighter Typhoon aika samalla viivalla suorituksellisesti joten niiden kesken kaupalliset ja poliittiset tekijät ratkaisisivat. Mahdollisesti kallistuisin Gripenin ja Typhoonin kalkkiviivoille viemiseen. Super Hornet siis kärsisi Trumpin vuoksi sen poliittisen tappion tuossa asiassa siksi, että Trump selkeästi pyrkii hajoittamaan sekä Natoa, että Euroopan unionia, eli toimii kuin vihollinen.