Sunnuntai 21.7.2019

Paavo Arhinmäeltä suoraa puhetta Rinteen 3 miljardista: ”Olen huolestunut tästä kansallisomaisuuden myynnistä”

Luotu: 
11.6.2019 14:30
Päivitetty: 
11.6.2019 14:34
  • Kuva: Tiina Somerpuro / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Paavo Arhinmäki kertoi epäilevänsä valtion omaisuuden myyntiä, mihin Vasemmistoliitto on Rinteen hallituksen osana sitoutunut. Kuva viime viikolta.
|

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ei kierrellyt puhuessaan eduskunnan täysistunnon edessä hallitusohjelmaan sisältyvistä valtion omaisuuden myynneistä.

Arhinmäki vastasi Liike Nytin kansanedustajan Hjallis Harkimon puheenvuoroon ja myönsi, että jokainen hallitus tekee hyviä ja huonoja päätöksiä. Oppositiossa istuva Harkimo on ilmoittanut tukevansa Rinteen hallituksen ohjelmaa, koska haluaa antaa hallitukselle mahdollisuuden. Tiistain puheenvuorossaan hän ihmetteli uuden hallituksen poliitikkojen ristiriitaisia puheita, mutta antoi silti tukensa.

”Edustaja Harkimo käytti rakentavan puheenvuoron. Jokaisessa hallituksessa on sekä hyviä päätöksiä että huonoja päätöksiä. Itsekin olen huolestunut tästä kansallisomaisuuden myynnistä. Vasemmistoliitto suhtautuu ideologisesti epäillen kansallisomaisuuden myyntiin eikä näe myöskään talouspoliittisesti sitä järkevänä”, Arhinmäki lateli.

”Tuottavaa omaisuutta ei kannattaisi myydä investointeihin, vaan vähänkin pidemmällä tähtäimellä olisi kannattavampaa tehdä tuottavat investoinnit lainalla.”

Rinteen hallitus aikoo myydä valtion suoria yhtiöomistuksia 2,5 miljardilla eurolla rahoittaakseen niin sanottuja tulevaisuusinvestointejaan. Lisäksi muuta omaisuutta myydään 500 miljoonalla.

Vasemmistoliitto vastusti valtion omaisuuden myyntejä myös hallitusneuvotteluissa.

”Nyt kun hallitusohjelmaan ja valtion omaisuuden myymiseen on kuitenkin sitouduttu, pitää huolehtia siitä, että Caruna-kauppojen kaltaiset virheet eivät enää toistu”, Arhinmäki sanoi.

Myös perussuomalaisten talouspolitiikan tuntija Ville Vähämäki kehotti puheenvuorossaan hallitusta pohtimaan, tulisiko tulevaisuusinvestoinneista puolet rahoittaa valtion omaisuuden myymisen sijaan velkarahalla.

Lue lisää eduskunnan keskustelusta tiistaina:

”Antti Rinne hankki hallitussovun rahalla, jota ei ole”

Petteri Orpo: Kokoomus on valmis tukemaan Rinteen hallitusta työllisyystoimissa

LUE MYÖS:

”Hallitusohjelman menettely on rumaa ja valheellista”

Ekonomisteilta heti tuomio: ”Täyttä utopiaa” – Näin Rinteen hallitusohjelma kiertää velanoton

Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Laine

Aiemminkin Arhinmäellä on ollut silmää ja vastuuntuntoa. Poikkeuksellista nykypoliitikoissa, jotka ajattelevat vain omaa napaansa. Omaisuuden myynti voi johtaa arvaamattomiin seurauksiin, kuten yritysten saneerauksiin, lopetuksiin ja irtisanomisiin.

Malkus Lindroos

Sähköverolla ei ole kyllä mitään tekemistä siirron kanssa, se on yksinkertaisesti tapa kertätä valtiolle rahaa. Sähköverkkojen myynnissä olisi tietysti voinut aina olla viisaampikin, mutta eräs huomionarvioinen tekijä on, että verkkojen uusimiseen tarvittava rahoitus olisi tullut osaksi julkista velkaa, jos verkkoja olisi lähtenyt uusimaan valtio-omisteinen yhtiö.

Ruotsissa sähkön siirto on merkittävästi kalliimpaa kuin Suomessa, vaikka valtio omistaakin siirtoverkot omistavat yhtiöt. Hinta-ero johtuu tosin siitä, että verkon uusiminen on Suomea pidemmällä. Mutta omistuksin siirtohintoja ei siis ratkaista, ja nousua on luvassa edelleen Suomessakin.

Pasi Käyhkö

Rinne ja SDP sekä Vasemmistoliitto olivat hirveän pahoillaan kun edellinen hallitus myi valtion omaisuutta. Nyt nämä mielensäpahoittajat ovat Rinteen johdolla puuhastelemassa 3miljardin €:n omaisuuserän myyntiä. Rahat menevät lisäksi ns. syömävelan tilkitsemiseen.
Rinteen mielestä ei sillä ole väliä mitä tehdään vaan kuka tekee.
Suomalaisia kusetetaan nyt oikein kunnolla.

Malkus Lindroos

Yleensä ottaen osakkeita kannattaa myydä juuri silloin, kun niiden arvo on korkealla. Nyt ollaan melkoisessa suhdannehuipussa.

Lainan korot ovat juuri nyt alhaalla, mutta mitäs sitten, jos korot nousevat samaan aikaan kun rahaa pitäisi tosissaan löytyä vanhustenhuoltoon ja osakkeiden hinnat ovat alhaalla? Myydäänkö sitten valtion omaisuutta halvalla vai otetaan reilusti lisää lainaa kovalla korolla?

Yleensäkään en näe järkeä valtion omistajuudessa, koska valtio ottaa omansa pois veroina, ei sen tarvitse omistaa liiketoimintaa saadakseen siitä tuloja.

Harri Salonen

Harvinaisen naiivi kommentti. Valtion omistus takaa Suomen valtiolle ja kansalaisille tietyt palvelut. Jos otetaan esimerkiksi Caruna.

Kun valtio myi sen, sähkön siirtohinnat nousivat ja tuo kiinteä osa palveluista on nyt suurin osa sähkölaskua. Lisäksi sähköinfra valui ulkomaille, eikä ole enää valtion omistuksessa.

Myydään samalla Destia, kun se on kannattamatonta liiketoimintaa ja voit vaikka maksella sitten ulkomaille tietulleja pari euroa / päivä, kun heidän pitää tehdä voittoa (valtion ei) ja sinä et ymmärrä tällaisia perusasioita.

Valtio voi pyörittää kansalaisille hyödyllistä liiketoimintaa tappiolla. Valtio voi taata kansalaisilleen edulliset hinnat ja ylläpitää samalla omavaraisuutta tärkeissä palveluissa.

Ulkomainen yritys haluaa tehdä voittoa. Sille on ihan sama, jos nostetaan hinnat kymmenkertaiseksi ja jätetään palvelut toimittamatta Lappiin. Kaiken voi perustella "kuluilla". Kansalaiset ja yrityselämä maksaa, samalla kun valtion keinot hallita omia peruspalveluita rapautuvat.

Pasi Käyhkö

Juuri näin. Mielestäni valtio on tehoton omistaja. Tässä Rinteen hallituksen päätöksessä myydä valtion omaisuutta ihmetyttää se, että demarit ja vasurit pahoittivat mielensä edellisen hallituksen tehdessä vastaavia toimenpiteitä.
Nyt taitaa hallitus pettää äänestäjiään.

Kalle Paloheimo

Velka rahalla tehty investointi on aina riski jos se ei tuotakkaan. Suomen velkaantuminen johtuu siitä että Suomessa tehdään töitä vähemmän kuin kulutetaan. Tarpeelliset työt on tehtävä ja jos jaksaa sen lisäksi tuottaa jotain kivaa on se hyvä asia. Velka nostaa hintatasoa joka puolestaan nostaa velan määrää tämä kierre pitäisi katkaista. Mikäli valtion nettovarallisuus saadaan positiiviseksi ja velkaantuminen bkt:stä alle 50 % prosentin alkaa olla positiivista kasvua. Se vaatii että jokainen aikuinen ja miksei lapsikin tekee hyvää konkreettisesti enemmän kuin kuluttaa ja tämä positiivinen pääoma kasvaa sitten korkoa. Velalla velan hoitaminen on harhaa ja ei tuota mitään. Kapasiteetti on rajallinen ja siitä pitää osa valjastaa velan maksuun.

Ari Koivisto

Samaan aikaan toisaalla kansalle kerrotaan että sijoittakaa osakkeisiin, ne tuottavat keskimäärin 7%. Tästä voisi siis vetää johtopäätöksen, että jos valtio saisi vaikkapa toiset 100 miljardia lainaa nykyisillä nollakoroilla ja sijoittaisi ne ostamalla LISÄÄ osuuksia erilaisista yrityksistä, valtio tienaisi noin 7 miljardia vuodessa ilmaista rahaa tekemättä oikeastaan mitään. Käytännössä valtio ei voi velkarahalla lähteä sijoittelemaan pörssiin tuosta vaan, mutta logiikka pätee: omistaminen on niin tuottavaa että omistuksia kannattaa mieluummin lisätä niin kauan kuin velan korot ovat tuotto-odotuksia pienemmät. Ja nehän ovat. Reilusti.

Yksityisyritys: tarkoitus on tuottaa voittoa omistajille ja kasvaa, ja tätä on aivan hyväksyttävää tehdä vaikkapa vähentämällä työpaikkoja. Näihinkin valtio voi aivan hyvin lähteä mukaan sijoittajana, koska valtiolla on halpaa lainarahaa.

Valtionyritys: tarkoitus on tuottaa jotain kriittistä palvelua/tuotetta ja tarjota työpaikkoja kansalle, ja tätä on aivan hyväksyttävää tehdä vaikka pienellä tappiolla, ilman minkäänlaista kasvua. Varsinkin kaikki luonnolliset monopolit kuuluu ehdottomasti tähän ryhmään. Esim. Posti, VR, Caruna, terveyspalvelut, vesijohdot, tiet, jne.

Esimerkki työllistämisen merkityksestä valtionyrityksille: jos valtion omistama yritys tuottaa päristimiä ja työllistää 10000 henkeä, yritys saa tehdä 50 miljoonaa tappiota joka vuosi ja se on silti ihan hyvä tulos, koska 10000 työtöntä maksaisi paljon enemmän. Tätäkään yritystä ei siis kannata myydä pois, koska on aivan takuuvarmaa että yksityinen omistaja saneeraa väestä puolet pihalle välittömästi kääntääkseen yrityksen voitolliseksi, ja loputkin saa kenkää heti kun tuotanto saadaan siirrettyä kiinaan.