Lauantai 20.7.2019

Iso ryöpytys kotihoidontuelle – ”Kaikki puolueet keskustan panttivankeja”

  • Kuva: Jenni Tamminen / Uusi Suomi
    Kuva
    Aihekuvitus. Työnantajaliitto Palta arvostelee rankasti kotihoidontukea.
|

Työnantajaleiri jatkaa hallituksen perhevapaalinjausten voimakasta arvostelua.

Nyt palvelualojen työnantajien Paltan toimialapäällikkö Anu Sajavaara kummastelee hallituksen linjauksia erityisesti kotihoidontuen osalta. Myös EK on moittinut hallituksen linjauksia ankarasti.

Sajavaaran mukaan hallituksen aikomukselle säilyttää kotihoidontuki entisellään ei löydy järkevää perustetta.

”Kaikki puolueet tuntuvat olevan keskustan panttivankeja”, Sajavaara sanoo ja viittaa keskustan lempilapseksi tiedettyyn kotihoidontukeen.

Hän muistuttaa, että kotihoidontuki luotiin aikoinaan maatalouden naisten turvaksi varsin toisenlaiseen maailmaan eikä sille enää ole perusteita.

”Vanhan maailman rakenteisiin tarkoitetut järjestelmät on syytä purkaa”, sanoo Sajavaara. Hän oli mukana perhevapaita pohtineessa työryhmässä jo vuonna 2014.

”Paljon fiksumpaa olisi helpottaa työn ja perheen yhteensovittamista pikkulapsivaiheessa esimerkiksi lisäämällä mahdollisuuksia palata työelämään osa-aikaisesti”, Sajavaara sanoo ja viittaa muihin Pohjoismaihin, joissa vanhemmat tekevät enemmän osa-aikatyötä kuin Suomessa.

Sajavaara muistuttaa, että Rinteen hallituksen ohjelma on rakennettu työllisyyden nousun varaan.

”On kummallista, että yksinkertainen tie työllisyyden nostamiseksi jätetään käyttämättä.”

Suomessa työllisyysaste on yhä selvästi heikompi kuin muissa Pohjoismaissa ja eräs syy siihen on kotihoidontuki, joka pitää naisia usein pitkään poissa töistä.

Kotihoidontukea saa kotona lastaan hoitava vanhempi enintään siihen asti, kun lapsi täyttää kolme vuotta. Naiset käyttävät kotihoidontukea ylivoimaisesti miehiä useammin, yli 90 prosenttia. Tämä heikentää naisten työmarkkina-asemaa, palkkakehitystä ja eläkettä.

Sajavaaran mukaan perustetta sille, että valtio tukee naisten pitkiä poissaoloja työelämästä samalla kun Suomessa on erinomainen päivähoitojärjestelmä, on erittäin vaikea löytää.

”Uudistukseen pannaan erittäin paljon rahaa, mutta se ei edes korjaa suurinta nykyjärjestelmän suurinta epäkohtaa eli naisten liian hidasta paluuta työelämään. Jokainen voi päättää hoitaa pitempään lapsia kotona, mutta miksi tukea tätä valtion varoilla”, Sajavaara sanoo.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapani Kopsa

Perheen ulkopuolelle ulkoistettu lasten kasvatus on jo Kommunistisessa manifestissa vuonna 1848 esitelty marxilainen malli, jonka yhtenä tavoitteena oli murtaa perinteinen perheinstituutio. Todellisuudessa useimmissa perheissä palkkjatyön tuottavuus ei taida kattaa edes perheen ulkopuolelle ulkoistetun päivähoidon todellisia kustannuksia. Hiljattaisen uutisjutun mukaan ulkoistetun päivähoidon kulut yhteiskunnalle ovat n. 1400€/kk lasta kohden. Välilliset kulut ovat kaiketi vieläkin suuremmat. Pienten lasten oikea hoitopaikka on turvallinen koti.

Pasi Käyhkö

Rinteen onnettomien toimenpiteiden ja valintojen jälkeen tilanne on tämä. Keskusta vie ja muut, etenkin SDP vilisee. Keskusta päättää mitä ja miten tehdään eli johtaa hallitusta. Antti Rinne on pelkkä marionetti.
Voi olla, että ensi keväänä ovat vaalit edessä.

Nita Hillner

Pasi, samaa mieltä kanssasi. Ennustin jo ennen kuin hallitusneuvottelut kunnolla edes alkoivat että muut puolueet eivät pärjää Keskustalle. Keskusta on vahva ja periksiantamaton.

Vihreät eivät oikeastaan saaneet muuta kuin kauniita korulauseita. Keskustan ja Vihreiden tavoitteet kun ovat vastakkaisia. Sdp,kin hävisi Keskustalle, vain Keskusta sai kaikki tavoitteensa läpi ja Keskusta kertookin että pyysivät 10 asiaa mutta saivat vielä enemmän. Eli käytännössä Keskusta on hallituksen johtaja, ei SDP.

Veronmaksajien rahoista ohjautuu ennennäkemätön määrä maataloudelle - Lisäpanostus 400 miljoonaa, ennestään tukia 4 miljardia ). Palkansaajat, luonnon monimuotoisuus, köyhät, koulutus saavat tyytyä murto-osaan. Suuri osa kansasta saa tyytyä vain maksajan rooliin.

Risto Salonen

Vanha viidakon sanonta "Kepu pettää aina".
Edellisessä hallituksessa kokkarit pystyivät pistämään kampoihin, mutta suuri ay-neuvottelija ei pysty vastaamaan kylän parhaimpien lypsäjien juonitteluihin.
Taitaa olla tulossa Katainen2 hallitus, nyt Kepun kanssa.

Tommi Messi

Minä taas en ymmärrä mihin ne työpaikat joita ei ole. Syntyy sillä, että lapset pakotetaan hoitamaan päiväkodissa? Jo 2014 oli Tehy lehdessä artikkeli että työn puuttumisen takia perheissä tehdään 2-3 lasta peräkkäin. Toinen syy oli, naisten työsuhteet on määräaikaisia ja sijaisuuksia. Jos ammattiliitot todella olisi huolissaan naisten asemasta korjatkaa yhdessä Kokoomuksen ja EK kanssa. Naisten syrjiminen työsuhteiden laadussa ja hyväksikäytössä. Vartiainen ei suostunut hyväksikäytön ja riiston kriminalisointiin. Lapset nämä haluaa päivähoitoon väkisin oli työtä tai ei. Ja reformit ovat tehneet päivähoidosta sellaista, että moni vanhempi pohtii voiko sinne turvallisesti jättää lapsensa. Nyt odotan sitä innolla että ne Reformin valuviat kirjotaan, jota kokoomus sinne sai aikaiseksi. Hallitus puhuu olevan tasa-arvon ja ihmisoikeuksien hallitus aina oli mikä puolue tahansa johdossa. Mikdi ideologiset humpat maksaa aina yhteiskunnan pienimmät. En ymmärrä.

Seppo Simonen

Tuossa kaavaillaan jo Antti Rinteelle 8 vuoden punamultahallitus sessiota joten tuota kokoomusliputtajilla on hyvää aikaa erikoistua oppositiotaipaleeseen.
Näinollen punamullalla on nyt alkamassa vahva ote Suomalaiseen hyvinvointiyhteiskuntaamme jossa huolehditaan laajasti ymmärtäen kaikkia kansanosia.

Pasi Käyhkö

Nythän tämä hallitus on oikea vihervasemmisto kun on demarit, vihreät, kepu ja vasurit sekä lisäksi RKP mukana.
Näin se maistuu vanhalla Moskovan puolueelle kepulle vasemmistolaisuus. Tietenkin kolhoositoiminta on Suomessakin tuttua. Valtion piikkiin.

Raija Lempiäinen

Tommi Messin kommenttiin on helppo yhtyä!
SDP:n "häviämisestä" keskustalle voidaan olla montaa mieltä, saattaapi olla , että asiat joihin suostuttiin olivat yhteisen tavoitteen mukaisia, onko tullut mieleen arvostelijoille??
Pahanilmanlinnut raakkuvat palstoilla nyt ja ennustavat kaikkea ikävää, antasivat edes tilaisuuden yrittää! Kansalaiset toivoivat muutosta kyykytykseen ja sen kansanrintamahallitus on nyt tekemässä. Kuka maksaa kysyvät ilkeilijät, jospa tällä kertaa maksajina olisvat jotkut muut kuin köyhät??

Pasi Käyhkö

Demarit saivat turpaansa oikein kunnolla hallitusneuvotteluissa Keskustalta ja RKP:ltä.
Köyhätkö tätä maata pystyssä pitävät ja maajussit?
Tietääkseni tätä maata ylläpitävät pystyssä veroamaksavat ihmiset ja yritykset.

Taisto Pihlajamaa

Ns. hyvinvointiyhteiskunta tarkoittaa meillä sitä, että näinkin hyvänä aikana kuin on nyt, syömävelalla eletään leveästi. On täysin hylätty ja unohdettu vanha sääntö: Suu säkkiä myöden. Kai nämä ajattelevat nyt, että se tämän kaiken maksaa, joka tänne viimeksi jää.

Kepulle kateelliset voivat aivan vapaasti raivostua siitä, etteivät persut suht hyvästä vaalituloksestaan huolimatta uskaltaneet tulla kastamaan takamustaan meriveteen. Timo Soini uskalsi, ja kävi kuten kävi. Poikasilta vaikuttavat nykypersut Soinin rinnalla. Jään odottamaan, miten he sieltä oppositiostaan ryhtyvät ohjelmaansa toteuttamaan. Löytyykö siihen joku aivan uusi konsti.