Tiistai 23.7.2019

Porrastus ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan? – Ministerit Harakka ja Pekonen vaikenevat

  • Kuva: Antti Nikkanen / Alma Talent
    Kuva
    Aino-Kaisa Pekonen.
|

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) ja työministeri Timo Harakka (sd) eivät halua ottaa kantaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastukseen.

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastus on ollut esillä, kun on keskusteltu työllisyyttä lisäävistä ehdotuksista. Uusi hallitus on pyytänyt työmarkkinakeskusjärjestöjä pohtimaan keinoja työllisyyden kasvattamiseksi. LUE LISÄÄ: Meneekö ansiosidonnainen työttömyysturva uusiksi? Työnantajat porrastaisivat – nyt ay-puoli arvioi malleja

”Olen ajatellut, että on kohtuullista ja kohteliasta olla asettamatta etukäteen mitään vaatimuksia tai edes ehdotuksia siitä, mitä mieltä heidän pitäisi olla”, sanoo Harakka Luxemburgissa saapuessaan työ-, sosiaali- ja terveysministereiden kokoukseen.

Harakan mielestä työmarkkinajärjestöt saavat ”porukalla pohtia” työllistämisen kokonaisuutta.

Kokoukseen torstaina saapunut Pekonen on samalla linjalla.

”Toivon, että voidaan lähteä avoimesti miettimään ratkaisuehdotuksia eri osapuolten kanssa. Ei sanellen, vaan aidosti neuvotellen.”

Ministerit eivät ota myöskään kantaa työllisyysvaikutuksiin, joita työttömyysturvan porrastuksesta on esitetty.

”Tässä on erittäin tärkeää se, että työmarkkinaosapuolet löytävät yhteisen sävelen”, Harakka tähdentää.

LUE MYÖS: 

Näillä keinoilla työmarkkinajärjestöt nostaisivat Suomen työllisyyttä – Katso oman keskusjärjestösi kannat

Työministeri Timo Harakka kumoaa huhut hallitusneuvotteluista: 30 000 työpaikan tavoitetta ei valutettukaan järjestöille

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Irma Asikainen

Olen aina antanut itseni ymmärtää, että liittojen tehtävä on neuvotella keskenään työehdoista ja hallitus hoitaa oman tonttinsa, mutta nyt meillä onkin hallitus, joka on liittojen alainen. Olis kit kannattanut pysytellä "kuskepissä" töissä ja hääriä liiton miehenä (naisena), niin tiedä vaikka olisi nyt päättämässä maan asoista.
Siinä oli vaan yksi ongelma, kun en halunnut kuulua liittoon, jonka ensisijainen tehtävä oli keksiä keinoja työnantajan elämän hankaloittamiseksi. Olin näet jo tuolloin sitä mieltä, että teen mieluummin töitä ja ansaitsen sillä tavalla elanatoni, kuin vedätän, jarruta ja lakkoilen ihan vaan työnantajan kiusaksi. Oli näet paljon mukavampaa, kun oli itse joustava, niin työnantajakin oli sitä.

Tarmo Juuso

Ay-järjestöjen ensisijainen tehtävä on pitää työntekijöiden puolia jotta työnantajapuoli yhdessä koijarivaltiovallan kanssa ei pysty kyykyttämään duunareita miten haluavat.
Ei siis ole kyse mistään kiusanteosta työnantajia kohtaan.
Sinäkin näköjään olet mennyt tuohon työnantajapuolen&koijarivaltiovallan virittämään ansaan jossa ay-liikkeet yritetään valheellisesti esittää duunarivastaisena.
Liittoon kuulumattomana sinä olit ns. siivellä matkustava.
Liitothan ovat neuvotelleet myös sinunkin etusi duunarina, ilman ay-liikettä ei olisi mitään työehtosopimuksia tms. vaan työnantaja sanelisi kaiken.
Ja jokainen edes hitusellakaan järjellä varustettu ihminen tajuaa sen että työnantajalle kaikista tärkeintä on tienata mahdollisimman paljon rahaa, ITSELLEEN!

Irma Asikainen

Minää en tosiaan matkustanut siivellä, vaan ohitin sen siiven jarrutuksen tekemällä omat ratkaisuni ja pärjäsin varsin hyvin ilman sitä siipeä. Ainoa hankaluus koitui siitä, että siipi yritti väkisin vangita minut kahleisiinsa, ja siitä koitui usein ongelmia.

Jean-Albert Sirniö

Olisiko aiheellista miettiä myös, että liitot itse maksaisivat ansiosidonnaista tulevat kustannukset? Nyky käytäntö on syrjivä sillä perusteella, että saadaksesi ansiosidonnaista tulee kuulua liittoon, vaikka kustannukset tulevat valtiolle. Tämä tunnetaan myös nimellä työttömyysvakuutus, jonka kustannukset tulevat valtiolle, mutta etuus tosiaan vain liiton jäsenille!

Irma Asikainen

Minusta oli meko kummallista, että työskennellessäni nyt vielä eläkkeellä ollessani muutaman vuoden, jouduin maksamaan näitä hemmetin maksuja, vaikkei niistä olisi ollut koskaan minulle mitään hyötyä. Koin ne lähinnä piiloverona.

Raija Lempiäinen

Työttömyysvakutusmaksua kerätään palkansaajita ja työnantajilta ja kela maksaa peruspäivärahaosuuden, lisäksi ansiosidonnaisesta nauttivat ne jotka ovat sitä maksaneet liitojen tai yksityisalojen työttömyyskassoihin! Se on verrattavissa vakuutuksiin joista vahingon tultua saa korvausta. Jos ei näin olisi ei olisi myöskään ansiosidonnaista, vaan kaikki saisivat pelkkää peruspäivärahaa, iso on ero toimeentulossa ja vapaus valita kumpaan systeemiiin menee. Ansisidonnaista on jo reivattu kestoltaan alaspäin ,nyt halutaan sitten myös tasoja laskea.

Petri Kokko

#3
Väärin. Ansiosidonnaisen piiriin pääsee muut työmarkkinapoliittiset ehdot täytettyään kuulumalla johonkin työttömyyskassaan, liittoon kuulumisella tai kuulumattomuudella ei ole tämän asian kanssa mitään tekemistä.

Tarmo Juuso

Kun töitä ei ole tarjolla niin siinä ei mitkään porrastukset auta tippaakaan.
Kai jopa sinä tajuat sen faktan että tuolla porrastamisella haetaan ainoastaan lisätuloja valtion kassaan, työllisyyden lisäämisen kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.
Aktiiviorjalaki on siitä erinomainen esimerkki, valtion kulut pienenevät työttömyyssektorilla kun nyhdetään työttömän vähistä työttömyyskorvauksista osa koska harvahan pystyy aktiiviorjamallia täyttämään.
Samalla kertaa paperilla tehdyillä kikkailuilla saadaan tehtyä työttömästä "työssä käyvä" kun työtön pakotetaan johonkin orjatyöhön ilmaiseksi tai jollekkin työllisyyttä "edistävälle" höpö höpö -kurssille.
Saadaan siis tilanne valheellisesti näyttämään työttömyyden&työllisyyden kannalta paremmalta mutta samalla sosiaalimenot kasvavat koska toimeentulotuen tarve kasvaa kun työttömiltä leikataan.

Raija Lempiäinen

Edellyttäen , että luodaan ensin niitä työpaikkoja mihin mennään! EI ihmiset halustaan minimielintasolla halua elää, mutta kun ei ole töitä tai ei ainakaan sellaisia joista saa palkkaan jolla itsensä ja perheensä elättää! Ei työssä olevien kannata ensimmäistäkään kiveä heittää, voi osua omaan nilkkaan!

Antti Latvala

Porrastus, ehdottomasti. Se voidaan toteuttaa myös siten, ettei kokonaiskorvaus laske - päinvastoin kuin edellisen hallituksen toteuttama korvauspäivien vähennys (mistä muuten tuli yllättävän vähän kapinaa).
On loogista ja kaikin puolin järkevää, että työttömyyden alussa tarvitaan sopeutumisaikaa ja isompaa korvausta. Tämä on myös työttömän etu: kukapa ei ottaisi korvauksia etupainotteisesti?

Pertti Ikonen

"Työttömyysvakuutus on osa suomalaista sosiaaliturvajärjestelmää. Työttömyysvakuutukseen kuuluu olennaisesti työttömyysvakuutusmaksu, jolla rahoitetaan ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa. Työttömyysvakuutusmaksua kerätään yhteisvastuullisesti kaikilta palkansaajilta sekä työnantajilta."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ty%C3%B6tt%C3%B6myysvakuutus

Kaikki jotka ovat työsuhteessa maksavat työttömyysvakuutusmaksua mutta ne jotka eivät kuulu kassaan, eivät hyödy maksustaan mitään. Tuo vääryys pitäisi poistaa niin, että meillä on vaan yksi järjestelmä eli ansiosidonnainen työttömyysturva. Tuossa voisi sitten olla monta eri tasoa mutta tärkein asia on, että kaikiille kuuluu yhdellä määreellä maksettava työttömyysturva.

Tarmo Juuso

Puhut aivan umpihulluja!
Työnantajapuoli yhdessä koijarivaltiovallan kanssa haluavat ajaa sitä yhtä ansiosidonnaista korvausta kaikille, ja miksikö?
No siitä yksinkertaisesta syystä että jos kaikki saisivat tuosta vain sen ansiosidonnaisen työttömyysturvan niin sehän tietäisi sitä että kenenkään ei kannattaisi maksaa ay-maksuja koska muutenkin saa sen ansiosidonnaisen.
Toisinsanoen sinäkin haluat ajaa ay-järjestöt alas ja sehän tarkoittaa sitä että sen jälkeen kaiken sanelisi käytännössä pelkästään työnantajapuoli!
Aivan umpijärjetön edes ajatuksena tuo kaikille kuuluva ansiosidonnainen työttömyysturva!!

Kai Niemeläinen
Vastaus kommenttiin #23

Juuso ja Lempiäinen osoittavat juuri, ettei ammattiliitot millään tavoin halua toimia työntekijöiden asialla. Ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen ei missään nimessä pidä olla ammattiliittojen järjestäytymisen porkkana varsinkaan, kun valtio kerää siitä koituvat kustannukset kaikilta työntekijöiltä.

Jukka Mattsson

Tuntuu että fanaattisimmat demarikannattajat ovat kadonneet kuin pieru saharaan kommentoijien keskuudesta?

Alkaako totuus Demareiden ja Vihervassareiden antamista vaalilupauksista sekä oppositioräksytyksestä tulla esiin?

Tai sitten luikitaan piiloon kun pärställä ei enää kehtaa puolustaa näitä EK:n ja eliitin johtamia "duunarin ystäviä".

Raija Lempiäinen

En halua olla fanaatikko, silti puolustan hallitusta joka haluaa oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa, sekä rakentaa Suomesta hyvää paikka kaikille kansalaisille , ei vain rikkaille, sijoittajille, verovälttelijöille ja kyykyttäjille.
Totuus vaalilupauksista ei ole todettavissa vielä moneen kuukauteen, vaikka te fanaattiset vastustajat sitä jo kuvailette uhkailevin sävyin, oppositiossa räksytätte nyt puolestanne!
EK saneli edellisen hallituksen toimet, mutta ei tämän , katsotaanko vuoden kuluttua uudelleen tilannetta!?