Maanantai 22.7.2019

Jalkapantoja ei tulekaan? – Sisäministeri Ohisalo Ylellä: Virheellinen tieto, on muitakin vaihtoehtoja

Luotu: 
14.6.2019 08:30
Päivitetty: 
14.6.2019 08:37
  • Kuva: Outi Järvinen / Alma Talent
    Kuva
    Sisäministeri Maria Ohisalon mukaan turvapaikanhakijoiden tekninen valvonta voi tarkoittaa muutakin ratkaisua kuin jalkapantaa.
|

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) kertoi Ylen aamutelevisiossa perjantaina, että käsitys jalkapantojen käytöstä kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden valvonnassa on virheellinen. Valvontaan ei välttämättä tulla käyttämään juuri jalkapantoja.

”Ensinnäkin hallitusohjelmassa ei sinänsä suoraan lue jalkapannasta. Tämä on virheellistä tietoa. Hallitusohjelmassa puhutaan teknisestä valvonnasta”, Ohisalo painotti Ylellä.

LUE LISÄÄ: Kärnä hämmästyi Ohisalon lausunnosta – Kertoo hallitusneuvotteluiden taustapaperin kirjauksesta

LUE MYÖS: Keskustan Kärnä korjaa jalkapantakeskustelua: ”Henkilöön kiinnitettävä paikannuslaite”

Ylen toimittaja oletti, että kirjaus kuitenkin käytännössä tarkoittaa jalkapantoja, jotka ovat olleet esillä julkisessa keskustelussa. Ohisalon mukaan näin ei automaattisesti ole.

”Se voi käytännössä tarkoittaa muitakin tapoja, esimerkiksi puhelimeen perustuvaa seurantaa. Niitä keinoja täytyy selvittää ja kustannuksia”, ministeri kertoi.

Ohisalon mukaan tekninen valvonta voi olla säilöönottoa inhimillisempi keino valvoa niitä kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita, jotka on katsottu potentiaalisiksi turvallisuusuhiksi.

”Se on yhteiskunnan kannalta monella tapaa parempi vaihtoehto”, Ohisalo sanoi.

Teknisen valvonnan aikataulusta ei hänen mukaansa ole tietoa.

Hallitusohjelman kirjaus teknisestä valvonnasta kuuluu seuraavasti: ”Käynnistetään lakimuutos ulkomaalaislain muuttamiseksi siten, että säilöönotolle ja asumisvelvollisuudelle vaihtoehtoisena vähemmän rajoittavana ja yhteiskunnan kannalta tarkoituksenmukaisempana turvaamistoimena säädetään kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneen henkilön tekninen valvonta”.

Ohisalo kommentoi haastattelussa myös terroristijärjestö Isisin toiminnassa mukana olleiden, nyt leireillä olevien suomalaisnaisten ja heidän lastensa tilannetta. Ministerin mukaan tilanne on erittäin vaikea ratkaista. Suomella on hänen mukaansa oma vastuunsa etenkin suomalaisista lapsista, mutta hän ymmärtää myös joidenkin kansalaisten vastustuksen Isis-leirillä olevien vastaanottamista kohtaan.

”Yhtäältä tässä on näiden ihmisten ihmisoikeudet ja turvallisuus, mutta samaan aikaan tosi paljon riskejä”, Ohisalo sanoi.

”Ajattelen, että lasten oikeuksien täytyy kaikissa tilanteissa toteutua. Se edellä mennään, että lapset ovat turvassa”, hän kuitenkin sanoi.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhani Iivari

Eikö vasta ollut uutinen, että ISIS-järjestön kaappaamien jedishi-naisten mukaan, ISIS-vaimot eivät olleet mitään viattomia kotirouvia, vaan osallistuivat kidutuksiin ja pommiliivien tekoon? Miten lie näiden suomalaisten laita? Aika vaikea heidän tekemisiä on alkaa tutkia Suomesta käsin.

Ohisalo tuntuu suhtautuvan jalkapantoihin turhan kielteisesti. Kyllä niillä olisi käyttöä paljon laajemmin, mm. lähestymiskieltoon asetettujen valvonnassa.

Hannu Hillo

Valvominen matkapuhelimen kautta on yhtä tyhjän kanssa. Se voidaan jättää asuntoon, jolloin valvoja katsoo valvottavan olevan siellä, siitä loppuu akku, se annetaan ymmärtämättömälle kaverille jne.
Sanonta, että kenelle Jumala antaa viran, hänelle antaa myös siihen vaadittavan järjenkin, ei taidakaan pitää paikkaansa.

Leena Lauren

Eipä olla siellä vihreitten kabineteissa luettu edes mitä perustuslaki sanoo ihmisistä, jotka ovat laittomasti maassa? Laittomasti maassa olevilla EI OLE VAPAATA LIIKKUMISOIKEUTTA! Nyt sitten annetaan heidän liikkua miten haluavat ja missä haluavat.
Tänne on tullut ihmisiä ,joista ei tiedetä yhtään keitä he ovat ja millä asiallakaan. Täältä on poistunut myöskin ihmisiä mystisesti, ties minne.
Samoin, jos viitsisitte ottaa selvää siitä, mitä isislesket todellisuudessa siellä tekivät niin hyvä olisi. Heillä orjina olleet jesinaiset tekivät kaikki työt ja lämmittivät vielä miesten sängyissäkin. Pitsiäkö ne naiset, jotka täältäkin lähtivä, virkkasivat siellä?
Tänne ei pidä ottaa takaisin ketään. Lapsille on parasta olla äitiensä kanssa siellä, koska lehtiartikkelinkin mukaan jo 3-4 vuotiaat lapset ovat täysin opetettu maan tavoille. Kaikki tänne sieltä tulevat ovat käveleviä aikapommeja, ikävä kyllä. Jokainen teki oman valintansa mennä vapaaehtoisesti sinne eikä ole Suomen eikä meidän veronmaksjienkaan tehtävä heitä sieltä tänne lunastaa.

Jukka Ylikoski

Perustuslain yhdenvertaisuus. Suomi ei auta valtion varoista matkoillaan pulaan joutuneita ei-islamisteja kansalaisiaan tai heidän lapsiaan. Jos Suomi nyt yhtäkkiä päättää auttaa varoistaan islamisteja ja heidän lapsiaan jäävät ei-islamistiset suomalaiset ja heidän lapsensa epätasa-arvoiseen asemaan.

Marita Suo

Ohisalo ottaa kantaa lasten oikeuksiin Isis-lasten kohdalla. Onko sisäministeti miettinyt kantasuomalaisten lasten oikeuksia? Turvallisuutta kaduilla ja kouluissa? Heillä on luonnollisesti myös lasten oikeudet edellyttäen, että em. Syyriassa olevat "lapset" tulevat Suomeen.