Tiistai 23.7.2019

Talouslehti valitsi: ”Erkki Liikanen on paras” Euroopan keskuspankin johtoon

Luotu: 
14.6.2019 09:22
Päivitetty: 
14.6.2019 09:27
  • Kuva: Kimmo Haapala / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Vahva poliittinen kokemus voi kääntää EKP:n uuden pääjohtajan valinnan Erkki Liikasen eduksi. Arvostettu The Economist suosittelee häntä tehtävään.

Arvostettu talouslehti The Economist kannattaa Suomen Pankin entistä pääjohtajaa Erkki Liikasta Euroopan keskuspankin uudeksi pääjohtajaksi. Brittilehti tuo kantansa esiin pääkirjoituksessaan.

Lehden mukaan EKP:n väistyvä johtaja Mario Draghi on tehnyt hankalissa olosuhteissa loistavaa työtä ja pelastanut euron, vaikka hänen jälkeensä jääkin monia ongelmia. Hänen seuraajallaan täytyy olla kokemusta, asiantuntemusta, arvostelukykyä ja poliittista taitoa, The Economist toteaa.

Draghin seuraajan kaudella on odotettavissa uusi taantuma, uuden velkakriisin uhkakin on olemassa, Italian populistit leikkivät julkisella velallaan ja rahapolitiikka on yhä EKP:n keino luoda kasvua. Korot ovat kuitenkin jo valmiiksi lähellä nollaa.

”Teknisellä osaamisella on väliä. Korot ovat niin alhaalla, että pankin työkalupakkia täytyy kenties laajentaa luovasti. Poliittinen nenäkin on tärkeämpi kuin muissa suurissa keskuspankeissa”, Economist kirjoittaa.

”Erkki Liikasella, Suomen keskuspankin entisellä pomolla, on paras sekoitus ominaisuuksia tähän rooliin. Hän ei ole teknisesti niin vahva kuin osa muista ehdokkaista, mutta Philip Lane on äskettäin aloittanut EKP:n pääekonomistina – pankilta ei puutu talousälyä. Liikanen oli epätavanomaisten keinojen äänekäs puolestapuhuja. Hänen poliittiset kykynsä on testattu sekä komissaarina Brysselissä että valtiovarainministerinä Helsingissä”, lehti kirjoittaa.

”Draghi on muuttanut EKP:n, mutta 21 vuotta perustamisensa jälkeen pankin strategia ja kyvyt herättävät yhä epäilyksiä. Liikasen johdolla ne voitaisiin kenties viimein unohtaa.”

Kukaan ehdokkaista ei ole niin vahva kuin Draghi oli valituksi tullessaan vuonna 2011, EKP katsoo. Poliittinen osaaminen nostaa kuitenkin Liikasen kärkeen. Toisen vahvan suomalaisehdokkaan Olli Rehnin taakaksi katsotaan talouskuripolitiikan ajaminen EU-komissaarina.

The Economist muistuttaa, että EKP:n pääjohtajan pesti on yksi merkittävimmistä Euroopassa. EKP asettaa Euroopan ohjauskorot, valvoo pankkeja ja takaa euron, 19 valtion ja 341 miljoonan ihmisen käyttämän valuutan.

Euroopan poliittiset päättäjät kokoontuvat kesäkuun 20.-21. päivänä valitsemaan uusia johtajia Euroopan huippupaikoille, kuten EKP:n johtoon.

Aiemmin muun muassa pankkiekonomistit ovat arvioineet, että Liikanen on todennäköisin EKP:n seuraava pääjohtaja.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mattsson

Tämä Liikanen esiintyi -70 luvulla työntekijöiden puolueessa, petti heidät ja luikki eurooppaan suojatyöpaikkaan piiloon.

Hänen myyräntyötään ei kukaa duunari unohda. Esiintyi ystävänä ja petti omien etujensa vuoksi tukijansa.

Kuka ihme tähän Liikaseen luottaa yhä? Ainoastaan Round Tablen seniorit, Rapparit ja muut hyvävelikerhot eli he jotka yhä uskovat omaan ylemmyyteensä ja oman järjestelmänsä ikuiseen kestoon. Onneksi kansan muisti on hyvän sosiaalisen verkoston ja nopea tiedonjaon helppouden takia pidentynyt.

Ja monen muun lusäksi olen onneksi itse säilynyt lahjomattomana patamustana ;-)