Maanantai 22.7.2019

Kansanedustaja puhui ”vieraslajeista” eduskunnassa – Poliisi neuvottelee valtakunnansyyttäjän kanssa

Luotu: 
14.6.2019 16:20
  • Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta
    Kuva
    Poliisin mukaan on äärimmäisen harvinaista, että kansanedustajan eduskunnan täysistunnossa käyttämä puheenvuoro päätyisi poliisitutkintaan.
|

Poliisi neuvottelee ensi viikolla valtakunnansyyttäjänviraston kanssa kansanedustaja Juha Mäenpään (ps) vieraslajikannanotosta. Näin kertoo rikoskomisario Pekka Hätönen Uudelle Suomelle.

Mäenpää mainitsi keskiviikkona eduskunnan täysistunnossa vieraslajien torjunnan tehostamisen yhteydessä, jossa hän käsitteli turvapaikanhakijoita ja heidän uskontojaan. Professori Martin Scheininin mielestä poliisin tulisi antaa asia syyttäjälle rikoslain kiihottamista kansanryhmää vastaan koskevan pykälän nojalla.

”Teosta on videotallenne ja eduskunnan pöytäkirja”, Scheinin huomauttaa Twitterissä.

(Juttu jatkuu tviitin alla.)

 

 

Mäenpään puheenvuoro täysistunnossa kuului näin:

”2015 syksyllä Suomeen tuli turvapaikanhakijoita sellaisista maista, joissa on erilainen uskonto kuin meillä, ja joissa uskonnon sisällä on useita haaroja, jolloin eivät keskenäänkään pysty siellä asumaan. 2015 tänne tuli noin 32 000 ihmistä, pääosin samasta uskontokunnasta, mutta hyvin monet heistä erilaisista uskonnon haaroista. Se tulee aiheuttamaan ongelmia. Jos viitsisitte katsoa tuon Seinäjoen arabikevät -dokumentin, se löytyy Yleisradiosta vielä muutaman päivän ajan. Siinä hyvin selkeästi tulee ilmi, kun turvapaikanhakija kertoo, että osa heistä tuli tänne turistiksi, osa raiskaamaan. Tiedän jotain muutakin tuosta dokumentista, mutta kerron nyt vain sen, mitä tässä julkisesti sanon.  Täällä hallitusohjelmassa on yksi hyvä kirjaus. Täällä lukee: ’Tehostetaan vieraslajien torjuntaa sekä lainsäädännöllä että torjuntatoimenpiteiden rahoitusta lisäämällä.’ Tämä valitettavasti lukee väärässä kohdassa. — Kiitoksia.”

LUE MYÖS: Maailmanlaajuista romahdusta ennustava ekonomisti: ”Antti Rinteen hallitukselta hyvin vaarallinen kirjaus – hälytyskellojen pitäisi soida”

Hätösen mukaan koko asia tuli poliisin tietoon vasta tänään perjantaina iltapäivällä.

”On syytä neuvotella asiasta valakunnansyyttäjänviraston kanssa”, Hätönen sanoo.

Hänen mukaansa poliisi ei omasta aloitteestaan vie asiaa eteenpäin, vaan kuulee valtakunnansyyttäjänviraston kannan asiaan.

Hätösen mukaan poliisille ei ole tullut rikosilmoitusta Mäenpään puheenvuorosta.

Tavallisimmin poliisi ottaa asian tutkittaakseen rikosilmoituksen myötä. Poliisi voi myös oma-aloitteisesti päättää esitutkinnan aloittamisesta. Hätönen toteaa, että toisaalta myös syyttäjä voi itsenäisesti päättää esitutkinnan aloittamisesta.

Hätösen mukaan on äärimmäisen harvinaista, että kansanedustajan eduskunnan täysistunnossa käyttämä puheenvuoro päätyisi poliisitutkintaan.

Professori Scheininin aloittamassa Twitter-keskustelussa tulee esiin myös se, että kansanedustajaa koskee parlamentaarinen immuniteetti.

”Kansanedustajaa ei saa asettaa syytteeseen eikä hänen vapauttaan riistää hänen valtiopäivillä lausumiensa mielipiteiden tai asian käsittelyssä noudattamansa menettelyn johdosta, ellei eduskunta ole siihen suostunut päätöksellä, jota vähintään viisi kuudesosaa annetuista äänistä on kannattanut”, perustuslaissa sanotaan.

LUE MYÖS: Professorit: ”Karmea virhe” äänestyksessä – Eduskunta selittää

”Kansanedustajalla on laaja sananvapaus ja valtiopäivätoimissa lisäksi parlamentaarinen immuniteetti. Kumpikaan ei poista kansanryhmää vastaan kiihottamisen rangaistavuutta. Immuniteetti koskee menettelyä: syyttäjän tulee hakea eduskunnan suostumus syytteen nostamiselle”, Scheinin tviittaa.

(Juttu jatkuu tviitin alla.)

 

 

Helsingin Sanomien Nyt.fi kysyi tänään Mäenpäältä, mitä hän tarkoitti puheenvuoronsa vieraslajiosuudella.

”Ehkä mä nyt laitoin sen semmoiseksi herättäjäksi, että varmaan sen voi jokainen tulkita itse samalla tavalla tai sillä tavalla kuin haluaa”, Mäenpää sanoo lehdelle.

”Ehkä meidän siinä vaiheessa, kun otetaan tänne esimerkiksi turvanpaikanhakijoita tai pakolaisia, niin ehkä tulisi kiinnittää huomiota myös heidän uskonnolliseen taustaan. Itse näkisin, että meidän kannattaisi, jos otamme tänne pakolaisia tai turvapaikanhakijoita, niin he olisivat kristittyjä”, Mäenpää myös sanoo haastattelussa.

LUE MYÖS: Perussuomalaisilta yllätysvalinnat: Jussi Halla-aho rivijäseneksi

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Muukkonen

Hiljaiseksi vetää. Yksi sana mikä tulkitaan sopivasti ja eiku roviot roihuamaan. Tämä on sitä sananvapautta parhaimmillaan.
Toisilla on vaan vapaampi sana kuin toisilla.

2 vaihtoehtoa. Joko löysätään pipoa tai tiukataan sensuuria.

Bengt Kevin

Kysehän on vastaanottajan tai lukijan, kuulijan omasta tulkinnasta sanalle ja mihin asiayhteyteen viestin vastaanottaja haluaa viestin tulkinnan. Minusta tässä yhteydessä selkeästi liitettiin vieraslajit kasvikuntaan, kun sen olisi voinut liittää myös eläinkuntaan. Miksiköhän jotkut henkilöt haluavat tulkita vastaavat aina rasistisiksi yms.? Viestin vastaanottaja päättää aina, miten viestiin suhtautuu.

Jukka Mattsson

Asia on vakava mutta mitenkä kohdeltiin SDP:n juutalaisia halveksuneelle muslimitaustaiselle kansanedustajalle?

Ei mitenkään. Päästettiin karkuun ja piiloon näiden nyt Mäenpäätä arvostelevien toimesta.

Kaksinaismoraali ja yhteiskunnan eriarvoistaminen joka tapahtuu eliittimme edustajien välityksellä.

Markku Hatakka

Vieraslajeista (kasvit ja eläimet) ei tule yrittääkään hankkiutua eroon sillä se kuuluu globaaliin maailmaan ja evoluutioon että vahvimmat menestyvät. Jos suomalaiset kasvit eivät pärjää vieraslajeille, niin evoluutio on tarkoittanut että uusien kasvien kuuluu alkaa elää Suomessa. Piste.

Christian Kvikant

Vaikka olisi millainen kiima ojentaa persuja tai mollata heidän mielipiteitä, niin kannattaisi kumminkin laskea hitaasti sataan, ennen kuin julkaisee tänne ajattelemattomiaan. Vieraslajeilla tarkoitetaan lajeja, jotka ovat levinneet luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisen mukana, joko tahattomasti tai tarkoituksella.

Haluatko laittaa myös nämäkin samaan asiayhteyteen?

Kiwi-linnut kuulukin kuolla sukupuuttoon, koska vieraslajit (ihmisen Uuteen Seelantiin tuoma kärppä), kuuluukin alkaa elää Uudessa Seelannissa?

Europpalainen ruskea orava kuuluukin kuolla sukupuuttoon, koska (ihmisen Amerikasta tuoma) harmaaorava kuuluukin alkaa elää Euroopassa?

Ja pääteekö tämä ainoastaan geenipohjaisiin vieraslajeihin? Vai päteekö ehkä myös vierashenkilöiden meemipohjaisiin käyttäytymismalleihin? Jos eurooppalainen kulttuuriperintö ei pärjää (ihmisten Lähi-idästä tuomasta) vieraskulttuureille, niin onko mielestäsi memeettinen evoluutio tarkoittanut että jatkossa, vahvemman oikeudella, vieraskulttuurien kuuluukin hallita Suomessa?

Markku Hatakka

Siinä sitten lupiineja, kurtturuusuja, supikoiria, mustapäätokkoja jne listimään. Yritystä.

Dawkins "Selfish Genes", Darwin "Lajien synty".
Rajat on auki eliökuntien tulla ja mennä, tuulet tuovat siemeniä. Tanskan salmi auki. Ruotsin rautatiet sähköistetty ...

Jukka Mattsson

Perustuslain 31 § 1. momentti:

"Kansanedustajalla on eduskunnassa oikeus vapaasti puhua kaikista keskusteltavana olevista asioista sekä niiden käsittelystä."

Tätä perustuslain pykälää voisi tutkia tarkemmin, kuka uhkailee kansanedustajia vaikenemaan?

Onko elintasopakolaisuutta suosivat kansalaisemme nykyisin jossain erityisasemassa verrattuna nationalisteihin?

Jaakko Hakala
Vastaus kommenttiin #10

Samassa pykälässä todetaan myös "kansanedustajan tulee esiintyä vakaasti ja arvokkaasti sekä loukkaamatta toista henkilöä". Näinhän muitten puolueitten kansanedustajien tulee käyttätyä, kun puhutaan persujen edustajista.

Jaakko Hakala

Tuliko tämä muka jollekkin yllätyksenä?? Persuthan on tunnetusti rasistinen puolue, jota äärioikeisto yleensä edustaa. Näitä puheenvuoroja tulemme kuulemaan lähes jokaisessa eduskunnan istunnossa. Ei ole ihme, että EU:n tekemän tutkimuksen mukaan Suomi on Euroopan rasistisimpia maita.

Seppo Makkonen

Onko maahantulijoihin liittyvää asiaa jossa maahantuljoiden motiiveita ja muita syitä käsitellään, johon rakas prof. Martin Schwein ei kommentoisi? Yleisessä tiedossa on on että hän on vanha Demlalainen ja aina sillä puolella asiaa joka vahingoitaa Suomea. Päämediat eivät koskaan kyseenalaista Herra Schweinin ajatuksia, kun ei taida sopia omaan agendaan.

Jukka Mattsson

Uskotko Petteri että näitten "rasistiälykääpiöiden" äänimäärä kasvaa koko ajan kun nämä Sheininit pitävät puheita yllä?

Lopetatko kommentointisi nimelläsi usarissa jos Perussuomalaiset ovat seuraavien vaalien suurin puolue.

PS: tästä syystä maassamme ei tulla ihan heti pitämään sähköisiä vaaleja. Nukkuvilta tuleva vaalijärkytys voi olla liian suuri skandaali.

Arto Ollikainen

Olisi varmaan demokratiammekin kannalta hyvä ymmärtää ja hyväksyä, että kohtuullinen joukko oman maan kansalaisia ei halua Suomesta Ruotsin kaltaista monikulttuurista ongelmapesää. Siinä ei ole mitään rasistista, sitä kutsuttaisiin entisessä normaalissa isänmaallisuudeksi.

Arvi Hagelin

Vieras on aina vieras. Suomessa ihmiset lajitellaan kotimaan kansalaisiksi ja ulkomaalaisiksi. "Lainen" tulee sanasta laji. Siis lajit ovat kotimaalainen ja ulkomaalainen. Ulkomaalainen on vieras laji Suomessa. Eihän tuon luulisi liberaalissa maassa kovin suuria intohimoja herättävän.

Markus Vuorivirta

Mua ei kiinnosta vieraslajit, eikä muut asiaan liittyvä muuten kuin lajin kokonaisuus. Puhutaan ilmastonmuutoksen torjunnasta, mutta yhdestä muuttujasta täytyy ilmiselvästi olla täysin hyshys. Fakta on, että minun elinaikana tämä muuttujan määrä on karkeasti arvioiden tuplaantunut. Eli ihmisten määrä. Kun puhutaan ilmastonmuutoksen torjunnasta, tuota faktaa yksinkertaisesti ei voi sivuuttaa. Silti siitä ei saa puhua, eikä puhuta.

Ongelma on, että asiasta puhumattomuus vie katu-uskottavuuden koko ilmastonmuutos asiasta. Ihmiskunnan yhtäkkinen tuplaantuminen muutamassa kymmenessä vuodessa vaikuttaa aivan varmasti välillisesti ja välittömästi ilmaston muuttumiseenkin. Niin kauan kun ongelmia ei edes myönnetä, eikä niistä saa puhua, eikä kukaan esitä yhteen suureen ongelman aiheuttajaan minkään sortin ratkaisua, on ihan turha odotella, että uskon loppujakaan hölinöitä asiaan liittyen. Se on meinaan ihan sama ajellaanko täällä ryöstöverotetuilla sähköautoilla, kun juju on ajajien määrässä. On ihan eri asia, onko auton tarvitsijoita ja käyttäjiä miljardin sijasta neljä miljardia. Se meinaan näkyy jossain.

Jape Sinisalo

”Itse näkisin, että meidän kannattaisi, jos otamme tänne pakolaisia tai turvapaikanhakijoita, niin he olisivat kristittyjä”,

Kristinuskohan tuli suomeen vasta 800 luvulla?

Mutta edustajan tässä toki tarkoittaa että olisi parempi jos pakolaiset olisivat arjalaisia.

Pekka J. Mäkinen

Kristityt ovat tällä hetkellä maailman vainotuin uskonnollinen ryhmä. Heitä tapetaan, kidutetaan, naulitaan ristille ja raiskataan, mutta media ei puolusta heitä eikä kerro näistä vainotuista paljoakaan. Siksi kristittyjä tulisi ensisijassa auttaa, eikä heitä jotka kristittyjä vainoavat.

Jukka Kivimäki

Asia on nyt ensisijaisesti perussuomalaisten oman sisäisen likapyykin paikka. Kansallismielisyys ja yleinen maahanmuuttokriittisyys ja toisaalta etnonationalismi ovat selkeästi eri asioita. On siis eri asia puolustaa omasta arvopohjastaan käsin suomalaisen yhteiskunnan rakenteita ja kansallista hyvinvointia, verrattuna siihen että luokitellaan ihmisiä toivotuiksi ja ei toivotuiksi heidän kulttuuritaustansa tai etnisen alkuperänsä perusteella. Puheenjohtaja Halla-aho reagoi asiaan eurovaalien alla ja niin hänen tulisi reagoida nytkin taikka jonkun muun persujen ryhmästä.

Martti Korpiranta

Poliisi ja syyttäjä voisivat patistella Oikeuskansleria nostamaan syytteet Valtakunnanoikeudessa meidän ministereitä vastaan tekemiensä päätösten vuoksi. Esim. Petteri Orpo päästi sisäministerinä ollessaan v.2015 yli 30 000 laitonta ja tuntematonta ihmistä Suomeen. Sisäministeri vastaa Suomen rajavalvonnasta ja sisäisestä turvallisuudesta. Ja Paavo Lipposen hallitus, jossa valtiovarainministerinä toimi meidän presidenttimme Sauli Niinistö, lakkautti Suomen Markan vastoin perustuslakia pelkällä hallituksen tiedonannolla eduskunnalle, kun päätös olisi vaatinut eduskunnan 5/6 enemmistön. Tässä muistin virkistämiseksi: http://jormajaakkola.fi/EMU-petos

Hannu Suomela

Eikö juuri Suomessa kielletty Suomen vastarintaliike, sanaako sitä verrata vieraslajeihin? Entä, kun esitetään samat perustelut islamiin?
Islamin opetuksen ja sen käytännön tasolla on väkivaltaa on niin monella tasolla, että teemme tasa-arvo- ja oikeusmurhan, jos Suomen valtio kriminalisoi vain toisen näistä?
"Vieraslaji" -vertaus ei ole niin yksiselitteinen, sillä Suomessa esim. toisia kasveja hyväksymme, mutta toisista haluamme eroon. Outoa, että pitää joka sanasta suuttua!
SDP:n kohdalla eräs juttu taidettiin painaa villaisella, vaikka ulkomaita myöten ihmetellään?