Maanantai 22.7.2019

Professori ”vieraslajeista” puhuneen kansanedustajan asemasta: ”Persujen uskottavuus on nolla, jos he äänillään blokkaavat”

Luotu: 
15.6.2019 10:32
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Kansanedustajan syytteeseenpano valtiopäivätoimesta edellyttää eduskunnan suostumusta 5/6 enemmistöllä.
|

Kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien professori, aikaisemmin myös valtio-oikeuden professorina toiminut Martin Scheinin linjaa, että kansanedustajan syytteeseenpano valtiopäivätoimesta edellyttää eduskunnan suostumusta 5/6 enemmistöllä.

Scheininin kommentti liittyy kansanedustaja Juha Mäenpään (ps) vieraslajikannanottoon. Mäenpää mainitsi keskiviikkona eduskunnan täysistunnossa vieraslajien torjunnan tehostamisen yhteydessä, jossa hän käsitteli turvapaikanhakijoita ja heidän uskontojaan.

Poliisi neuvottelee ensi viikolla valtakunnansyyttäjänviraston kanssa Mäenpään tilanteesta. Kansanedustajaa koskee kuitenkin parlamentaarinen immuniteetti.

”Kansanedustajaa ei saa asettaa syytteeseen eikä hänen vapauttaan riistää hänen valtiopäivillä lausumiensa mielipiteiden tai asian käsittelyssä noudattamansa menettelyn johdosta, ellei eduskunta ole siihen suostunut päätöksellä, jota vähintään viisi kuudesosaa annetuista äänistä on kannattanut”, perustuslaissa sanotaan.

Lue lisää: Kansanedustaja puhui ”vieraslajeista” eduskunnassa – Poliisi neuvottelee valtakunnansyyttäjän kanssa

Scheininin mukaan immuniteetti ei kuitenkaan poista kansanryhmää vastaan kiihottamisen rangaistavuutta. Immuniteetti koskee hänen mukaansa menettelyä: syyttäjän tulee hakea eduskunnan suostumus syytteen nostamiselle

”Kysyjille: Kansanedustajan syytteeseenpano valtiopäivätoimesta edellyttää eduskunnan suostumusta 5/6 enemmistöllä. Persujen uskottavuus on nolla, jos he äänillään blokkaavat kansanedustajansa puolustautumisen riippumattoman tuomioistuimen edessä ja syyttömyysolettaman suojaamana”, Scheinin kommentoi Twitterissä. 

Mäenpään puheenvuoro täysistunnossa kuului näin:

”2015 syksyllä Suomeen tuli turvapaikanhakijoita sellaisista maista, joissa on erilainen uskonto kuin meillä, ja joissa uskonnon sisällä on useita haaroja, jolloin eivät keskenäänkään pysty siellä asumaan. 2015 tänne tuli noin 32 000 ihmistä, pääosin samasta uskontokunnasta, mutta hyvin monet heistä erilaisista uskonnon haaroista. Se tulee aiheuttamaan ongelmia. Jos viitsisitte katsoa tuon Seinäjoen arabikevät -dokumentin, se löytyy Yleisradiosta vielä muutaman päivän ajan. Siinä hyvin selkeästi tulee ilmi, kun turvapaikanhakija kertoo, että osa heistä tuli tänne turistiksi, osa raiskaamaan. Tiedän jotain muutakin tuosta dokumentista, mutta kerron nyt vain sen, mitä tässä julkisesti sanon.  Täällä hallitusohjelmassa on yksi hyvä kirjaus. Täällä lukee: ’Tehostetaan vieraslajien torjuntaa sekä lainsäädännöllä että torjuntatoimenpiteiden rahoitusta lisäämällä.’ Tämä valitettavasti lukee väärässä kohdassa. — Kiitoksia.”

Helsingin Sanomien Nyt.fi kysyi perjantaina Mäenpäältä, mitä hän tarkoitti puheenvuoronsa vieraslajiosuudella.

”Ehkä mä nyt laitoin sen semmoiseksi herättäjäksi, että varmaan sen voi jokainen tulkita itse samalla tavalla tai sillä tavalla kuin haluaa”, Mäenpää sanoi lehdelle.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Ari-Pekka Leppänen

Schein kuuluu äärivasemmistoon jonka elämäntehtävä tuntuu olevan mölistä asiasta kuin asiasta ja Uusi Suomi antaa halutun palstatilan. Mäenpäälle varoitus ja sitten eteenpäin.

Silloin kun vaaditaan kansanedustajan sananvapauden rajoittamista niin liikutaan aika syvissä vesissä. Liberaalidemokratia voidaan vetää saman tien vessasta alas.

Jesse Karhu

Ei tässä olla kansanedustajan sananvapautta olla rajoittamassa.
Mäenpää ja muutkin saavat jatkossakin vapaasti ilmaista mielipiteitään, mutta sananvapauden kanssa kulkee vastuu sanomisistaan ja sanomistensa seuraukset pitää kantaa. Sananvapauden rajoittaminen tarkoittaisi ennakko sensuuria ja siitähän tässä ei ole kyse.

petteri ritala

Ei persuilla ole mitään moraalia, kun kyse on vääränvärisistä ihmisistä, täysin samat metodit, kuin 30-luvun Saksassa. Tällaisia ihmisiä ja puoluetta sitten jotkut äänestävät, jota arvioivat ihmisyyden asuinpaikan ja ihonvärin perusteella.

Jukka Mattsson

Onko tämä Sheininin toiminta kansanedustajiemme kiristämistä? Samoin onko eduskunnan ryhmäkuri sitä samaa. Kansanedustajiamme on erotettu eduskuntaryhmistä jos ovat lausuneet mielipiteensä ääneen tai eivät ole suostuneet ryhmän kantaan.

Lisäksi tämä kansan vaaleissa hylänneitten ex-kansanedustajien valtiosihteereiksi palkkaaminen on pöyristyttävää!

https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000006143370.html?utm_medium=social&...

Jaakko Hakala

Jos Sheininin on ollut 1980-luvulla hetken SKP:n jäsen se ei tee hänestä pätemätöntä perustuslain tuntijaa. Hän on kansaivälisesti arvostettu ihmisoikeusasiantuntija. Olihan Torvalds ja Wahlroos SKP:n jäseniä aikanaan, enkä usko kenenkään väittävän herroja kommunisteiksi. Persut eivät vain ymmärrä 31pykälän sisältöä. Siellä todetaan mm. edustajilla on oikeus puhua ajankohtaisista asioista, sekä kansanedustajan tulee esiintyä vakaasti ja arvokkaasti sekä loukkaamatta toista henkilöä. Nämä kaksi viimeistä lausetta on persujen mahdoton käsittää.

Juhani Norbäck

Wahlroos ei ainakaan käy tässä minkäänlaiseksi verrokiksi. Hän on käsittääkseni tehnyt sekä sanoin että teoin melko vahvan pesäeron nuoruutensa aatemaailmaan.
Aikakausikin on täysin eri: Wahlroosin nuoruudessa kommunismi ja itäblokki olivat tosiasioita, ja oli paljon myös niitä, jotka yksinkertaisesti käyttivät niitä hyväkseen.

Jaakko Hakala
Vastaus kommenttiin #18

Heikosti näköjään tunnet Suomen lähistoriaa/tai sinulla on valikoiva muisti. Scheinin toimi 1970 SKDL:n riveissä ja Nalle toimi SKP:n taistoslaisessa porukassa. Persuilla on täysin käsittämätön tapa tulkita ihmisoikeuksia, jotka Suomi on ratifioinut. Luuletteko todella, että Scheinin olisi päässyt kansainvälisii virkoihin äärikommunistina, mutta tämä ja moni muu asia ylittää persujen ymmärryksen. Sen takia persujen yleisin kommentti minkä tahansa lehden palstoilla on "ei me mutta muut".

Raimo Tulkki

Mistä johtuu se että tässä jokuaika sitten Oululainen keskusta valtuutettu puhui valtuuston kokouksessa ns. ihmisroskasta ja kysyi mitä kaupunki aikoo asialle tehdä ????
Mutta siitä ei nämä jourulehdet kirjoittaneet oikein mitään mutta kun perususomakainen puhuu ns. vieralajeista niin johan revitään otsikoita vaikka kuinka, samoin noista ns. uusista "ministereistä" jotka heti nimityksensä saaneena aukaisee suunsa ja päästää sammakoita ulos on lehdissä vain pieni maininta siitä.
Se on varmaan sitten sitä vastuullista journalismia.

Carl Berg

Kyseinen professori puolestaan halventaa suomalaisia. Aivan kun suomalaiset menisivät sisällissotaan tälläisestä. Hän vertaa suomalaisia ruandalaiseen mentaliteettiin joka on todella alentavaa. Tuollainen on henkistä halventamista ja separatistista toimintaa ts tyhmempien kiihotusta kansanryhmää eli suomalaisia kohtaan. Hänellä on selvä tarkoitus luoda sisäistä eripuraa ja vastakkainasettelua = separatismi.

”Ruandassa puhe "torakoista" johti kansanmurhaan juristi muistuttaa. "

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/perussuomalaisten-maenpaa-vertasi-tur...

Mikael Vestama

Kommunistiproffessori voi ihan vapaasti itkeä mitä itkee. Tämä vain nostaa PS:n kannatusta entisestään ja tulee romauttamaan kaikkien niiden kannatuksen, jotka lähtevät puoltamaan kommunistiprofessorin näkemyksiä. Schein näet on toiminut SKP:ssä erittäin aktiivisesti. Ja vaikkei enää jäsen olekaan niin toimii näköjään silti edelleen aatteensa mukaisesti. Luultavasti kannattaa myös sharialakia, suurmoskeijaa ja kalifaattiakin Suomeen?

Raili Sergejeff

Persuthan ne vasta itkevätkin milloin mistäkin asiasta jatkuvalla syötöllä.

Jos tämä arvostettu professori sanoo asian, kuten kaikki muutkin asiantuntijat ovat sanoneet, on ihan sama mitä puoluetta hän edustaa tai on ennen muinoin edustanut. Hän kuitenkin perustaa mielipiteensä lakiin.

Persut eivät niin tee, eivätkä ilmeisestikään halua tietää mistään laeista yhtään mitään. Onhan se nähty ja ilmeisesti tullaan näkemään edelleenkin.

Ari Ahokas

Aika turhaa vääntää vierasniistäjanäistä, jos Fiksut vetävät yhteen ihmisarvon ja ihmisryhmien tavat ja kulttuurit (joita ryhmien yksilöt noudattavat). Kulttuuri ja käsitykset heittävät eri ryhmillä joskus jopa täysin, mutta on poliittisesti äärimmäisen epäkorrektia poliittisesti sanoa tämä ääneen ihmisryhmien vaikkapa Pohjolaan asuttamisen yhteydessä.
Meidän oma ryhmämme hajoaa sitten tarkastellessamme Rinkebytä ja Rosengårdia. Poliittisesti Hyvät näkevät, että ne ovat Ruotsin aluetta, mutta esim. minä katson, että ne eivät ole käytännössä enää Ruotsia. Jos hälytysajoneuvoja Rinkebyhyn ei enää päästetä, eikä kuljetusfirma sinne enää voi kuljettaa, kyseessä ei ole minun Ruotsi. Sen ovat vallanneet vieraskulttuurit.

Vapaasana Kaikille

Sitä mukaa, kun PerussSomalaisten gallup suosio vaan kasvaa, niin pitää valtaeliitin keksiä yhä radikaalimpia keinoja torjua kansan ääni! Miettisivät, vain mitä siitä seuraa pidemmän päälle? Ei kansaa voi loputtomiin ärsyttää, ettei se jossain vaiheessa ärähdä takaisin... Koska PerusSuomalaiset jättää rehellisyydessään kaikki muut kaus jälkeensä, niin kaikki muut ne on todettu epäuskottaviksi. Martin edustaa, juuri tätä epäluotettavaa Vihervasemmisto/Antifaa porukka, joka yhdesä yrittää purkaa kakki kansallisvaltiot. Anifa on, vain NWO:n palkkaama vihervasemiston katutappeluosasto, joka marssii yhdessä Vasemmiston kanssa. Joissain maissa se on luokiteltu terriristi järjestöksi. Meillä sen edustajat ja lobbarit osallistui hallitusneovotteluihin. MM. Laki ja oikeus valiokunta linjauksiin. Eikös nämä ole ne, jotka pitäisi tutkia ja tarpeen vaatiessa asettaa syytteeseen, kun Antifa vasemmiston päämärä on tuhota ja lakauttaa kakki kansallisvatiotot!

Antti Samuli Hernesniemi

Kiitos kommenteista yllä Andersson, Ritala, Hakala, Sergejeff. Tuo PS:n kansanedustaja Mäenpään eduskunnassa pitämä puhe on rasismia ja vihapuhetta. Se on yksinkertaisesti natsistista. - Jokaisella yhteiskunnan toimijalla on jokin nuoruuden tausta. Miten Suomessa laillisen puolueen jäsenenä olo vuosikymmeniä sitten olisi nyt yhtäkkiä väärä teko. Ja varsinkin: miten se liittyy siihen, onko PS:n Mäenpään tuore puhe sallittavaa ja lainmukaista ?

Panu Saarela

Mielestäsi natseja tai natsismia ei siis ole olemassa? Näinhän on, jos "natsikorttia" ei saa koskaan käyttää.

Tässä yhteydessä sille on hyvät perusteet. Yksi natsien keskeisistä opeista oli ihmisten perustavanlaatuinen eriarvoisuus. Samaa ilmentää Mäenpään retoriikka.

Jos kykenet osoittamaan, ettei Mäenpään puheenvuoroa voi perustellusti liittää natsismiin, niin jään mielenkiinnolla sitä odottamaan.

Tapio Lehtimäki
Vastaus kommenttiin #41

Laittoman maahanmuuton kritisoiminen ei liene natsismia.

Natsismi korostaaa arjalaisen herrarodun ylivertaisuutta, mutta eihän Mäenpää esitä Tornioon saapuneiden "vieraslajien" edustajien olevan millään muotoa rodullisesti alempaa ainesta. Hän väittää heidän olleen lähinnä pahatapaisempia kuin kantaväestö.

Arvi Hagelin

Kansanedustaja saa käyttää puheessaan mielikuvia. Ihan niin kuin muutkin. Kyllähän jokainen tajuaa, että kyseinen kansanedustaja vastustaa ilman asianmukaista lupaa maahan pyrkiviä. Mikä etuoikeus vierailla ihmisillä on päästä maahan, mutta vierailla kasvilajeilla tai eläinlajeilla ei ole. Monissa maissa vieraitten ihmisten pääsy maahan estetään jopa asein ja sotatilan aikana eritoten.

Syyllisiä luvattomalle maahantulolle ovat ne maat, jotka eivät pidä hyvää huolta kansalaisistaan, vaan jopa ajavat pois maasta poliittisia vastustajiaan. Nuo maat pitää saada toimimaan ihmisoikeuksia kunnioittaen eikä suinkaan ottaa maahan ihmisoikeuksien varjolla vieraaseen maahan tulijoita. Nykykäytäntö tukee poliittisesti ja taloudellisesti sortajavaltioiden ihmisoikeusloukkauksia harjoittavaa politiikkaa. Suomikin miljardeilla joka vuosi.

Kaarlo Kunnari

Scheinin pitää osallistua vaaleihin, koska hänellä näyttää olevan tarvetta politikoida professorinakin. Mäenpään tekstissä viitattiin muussa yhtydessä olevaan tekstiin vieraslajeista ja vain pahalla tahdolla sen ymmärtää väärin. Se paha tahto on nyt Scheinillä. Kun tämä professori nyt kuten aiemminkin selvästi yrittää vaikuttaa valtakunnan kansanedustajien toimintaan, niin ehdotan hänelle osallistumasta vaaleihin ja mittauttamasta kannatuksensa ja jos kannatusta on sitten osallistumaan eduskunnan työskentelyyn. Ei ole oikein, että hän puuttuu eduskunnan asioihin jatkuvasti pyytämättä ilman kansan antamaa mandaattia.

Jaakko Hakala

Ilman Scheinin päättävää toimintaa Sipilän hallituksen aikana meille olisi syntynyt laiton Sote. Koko hallituskauden big-Beni haukkui häntä syyttäen fundamentalistiksi, koska hän esti terveyspalvelut valumasta ulkomaisten ja kotimaisten sijoittajille. Tästä syystä oikeisto vihaa häntä.

Kaarlo Kunnari

Hakala, oliko persutkin siirtämässä terveyspalveluja ulkomaisten ja kotimaisten sijoittajien käsiin? Ei minun mielestäni ja ihmettelen miten ajattelet. Isoisänisän nimi oli myös Hakala, mutta en kyllä tunne olevani samaa sukua kanssasi, niin hulluja ajatuksia esität, enkä edes ole oikeistolainen, olen puolueeton ja syystä.

Timo Muukkonen

Pitäskö mäenpään tässä kohtaa ottaa sairasloma henkisten resurssien loppumisen varjolla? Niinhän eräs demarikin tekee. No leikki leikkinä. Näinhän se menee että mitä ikinä PS. edustaja sanookin niin siitä riittää ulinaa loputtomiin. Hatunnosto siinä kohtaa että tuossa porukassa harvemmin saikku paukkuu vaikka vastusta riittääkin.

Marja-Liisa Saganda

Sitä ulinaa riittää aina ihan aiheesta. Persut kun osaa aina yllättää näillä rasistisilla lausunnoilla. Mäenpää ei ole vieläkään läksyään oppinut. Toisekseen, kuinkas pitkään se Hakkarainen oli saikulla ? Taisi mennä useampi kuukausi ?

Kalle Veitola

Kyseinen vassariproffa on Suomelle turmiollinen, ainakin jos häntä kuunnellaan. Pelkkää vasemmistoideologiaa vailla järkeä ja realismia. Kyseinen kaveri menee juurikin siihen Sipilän mainitsemaan "kaiken maailman dosentit" kategoriaan. Annettavaa kaverilla on nolla. Kyseinen persu ehkä ilmaisi asian hieman kömpelösti, mutta ei se sitä muuta, että puhui asiaa. Sitä faktaahan ei voi kieltää, että tänne on tullut turvapaikkashoppailijoita ja seksuaalirikollisia. Piste.

Panu Saarela

Veitola, sekoitat puurot ja vellit. Ei tässä ole kyse maahanmuuttopolitiikasta tai siitä, onko tänne tullut tp-shoppailijoita vai ei. Kyse on rasismista, ihmisarvon loukkaamisesta, kuten Scheinin asian oikein ilmaisee. Kyse ei ole politiikasta, vaan etiikasta ja juridiikasta.

Jos lyön "väärässä" olevan ihmisen hengiltä, en vapautune vastuusta sillä, että tarkoitin hyvää, koska olin oikeassa. "Oikeassa" oleminen ei oikeuta rikkomaan lakia.

Pekka Öykkönen

Ruotsi rakas naapurimme joka on kuin isoveli perheessä on jo antanut meille neuvoja että elä sie pikkuveli tee niin kuin mie,
Nyt olemme kuulleet että kaksi imaamia on karkoitettu ja ilmesesti lisää tulossa. Tätäkö me haluamme. Kuinka paljon sinä olet valmis maksamaan, onko se Vappu satanen vai 200 satanen. Kuka kertoo mikä on kustannus nyt jo ja joka vuosi eteenpäin.

Antti Samuli Hernesniemi

"Vieraslajit": Meille "vieraan lajin " edustaja, J. Nasaretilainen, taitaa olla maailman tunnetuin / siteeratuin ihminen. Aika suosittu omassa (pohtimisen aihetta: o m a-termin suhde v i e r a s -termiin) maassammekin. - Yleistäminen on kaikkina aikoina vaarallista monille viattomille yksilöille. Olennaisin asia yhteiskunnassa / maailmassa on oikeudenmukaisuus, siihen pyrkiminen. Tärkein yhteiskunnan periaate.

Timo Virtanen

Tämän arvon professorin kyllä olisi syytä kerrata, miten SKP:lle ohjeet antanut NKP suhtautui (hänen keskuskomitea aikoina) vähemmistökansalaisiin omassa maassaan. Eli professorin uskottavuus on kyllä kokolailla nolla näissä(kin) asioissa. Ei asiaa muuta miksikään, jos sanotaan, että se oli silloin. ....