Lauantai 20.7.2019

Vakava vetoomus Isis-palautuksista Maria Ohisalolle - BenTV: ”Älä edes harkitse”

Luotu: 
15.6.2019 15:47
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Ben Zyskowicz vetoaa sisäministeri Maria Ohisaloon, jottei terroristijärjestö Isisin toiminnassa mukana olleita, nyt Lähi-idän konfliktialueen leireillä olevia suomalaisia aikuisia tuoda takaisin Suomeen.
|

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz vetoaa sisäministeri Maria Ohisaloon (vihr), jottei terroristijärjestö Isisin toiminnassa mukana olleita, nyt Lähi-idän konfliktialueen leireillä olevia suomalaisia aikuisia tuoda takaisin Suomeen.

”Vakava vetoomus uudelle sisäministeri Maria Ohisalolle: älä edes harkitse sinne omaan kalifaattiparatiisiin omaehtoisesti ja vapaaehtoisesti lähteneiden suomalaisten miesten tai naisten tuomista Suomen valtion toimesta ja veronmaksajien rahoilla tänne Suomeen”, Zyskowicz sanoo Verkkouutisten BenTV-videoblogissa.

Zyskowiczin mukaan lapset ovat kuitenkin eri asemassa. 

”He ovat syyttömiä tilanteeseensa, heidän tuomiselleen on perusteita, heidän elämänsä on varmasti täällä Suomessa parempaa ja turvallisempaa kuin siellä pakolaisleirillä.”

Ohisalo sanoi torstaina Ylen haastattelussa, ettei Suomessa vielä tiedetä, mitä Isis-leireillä olevien kanssa tehdään. Ministerin mukaan tilanne on erittäin vaikea ratkaista. Suomella on hänen mukaansa oma vastuunsa etenkin suomalaisista lapsista, mutta hän ymmärtää myös joidenkin kansalaisten vastustuksen Isis-leirillä olevien vastaanottamista kohtaan.

”Yhtäältä tässä on näiden ihmisten ihmisoikeudet ja turvallisuus, mutta samaan aikaan tosi paljon riskejä. Ajattelen, että lasten oikeuksien täytyy kaikissa tilanteissa toteutua. Se edellä mennään, että lapset ovat turvassa.”

Lue myös:Jalkapantoja ei tulekaan? – Sisäministeri Ylellä: Virheellinen tieto, on muitakin vaihtoehtoja

Asiaan otti perjantaina kantaa myös jihadismin tutkija Juha Saarinen, jonka mukaan vaihtoehtoja on realistisesti katsoen vain kaksi. 

”Joko aikuiset noudetaan konfliktialueelta tai ei. Mielestäni Suomen tulisi pääpiirteittään jatkaa nykyistä linjaansa heidän suhteensa. Käytännössä katsoen puhumme aikuisista ihmisistä, jotka ovat tehneet tietoisen valinnan matkustaa konfliktialueelle ja rikkoa siellä lakia liittymällä terroristiseen järjestöön (Isisiin) ja mahdollisesti osallistua sen toimintaan (joko aseelliseen tai sitä muuten tukevaan)”, hän kirjoittaa tviittiketjussa

Saarisen mukaan tämä ei kuitenkaan ole riskitöntä, sillä kyseiset henkilöt pysyisivät ainakin toistaiseksi Suomen viranomaisten ulottumattomissa. 

”Ja he voisivat joutua ympäristöihin missä jihadi. liikehdintään sitoutuminen voimistuu. Heidän aktivisminsa voi myös kohdistua jatkossa Suomeen.”

Saarinen sanoo, että lasten kohdalla tilanne on vaikeampi. 

”Kv. sopimukset velvoittavat, eivätkä konfliktialueelle päätyneet ole moraalisesti vastuussa sinne joutumisestaan. Monissa tapauksissa lapset eivät välttämättä ole rikosoikeudellisesti vastuussa teoistaan siellä. Nuorten lasten tapauksessa on äärimmäisen tärkeää, että Suomi toimii mahd. nopeasti ja kotiuttaa lapset, tarjoten heille kaiken mahdollisen avun. Humanitaarinen tilanne konfliktialueen leireillä on poikkeuksellisen huono, joka heijastuu etenkin tämän ikäryhmän hyvinvoinnissa. ”

Nuorilla lapsilla Saarinen tarkoittaa 0-5-vuotiaita. Vanhempien lasten tapauksessa kotiuttaminen tulisi hänen arvionsa mukaan hoitaa niin ikään tehokkaasti, mutta heidän tapauksissaan pitäisi myös tutkia huolellisesti ovatko he altistuneet indoktrinaatiolle ja aseelliselle koulutukselle Isisin toimesta. Isisin koulutus alkaa Saarisen mukaan useinmiten 5-vuotiaana. 

”Kaikkien alaikäisten tapauksessa on tärkeää, että lapset pyritään mahdollisuuksien mukaan palauttamaan erillään vanhemmista. Ennen tämän varmistamista lapsien palautuksia ei tulisi käynnistää. Tämä on vakiintunut lähtökohdaksi useimmissa länsimaissa”, hän huomauttaa. 

Yle on aiemmin kertonut, että Koillis-Syyriassa al-Holin Isis-leirillä on 44 suomalaista Ylen leirillä haastattelemien naisten mukaan. Suomessa on valmisteltu jo kuukausia suunnitelmaa Isis-lasten auttamiseksi Suomeen. 

Lue lisää: Professori epäili Suomen Isis-suunnitelmaa Ylellä – Sisäministeri: Isis-vankeina useita suomalaismiehiä

Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Johansson

Harvoin olen kokoomuslaisen kanssa samaa mieltä, mutta tämä on yksi niistä. Terrorismiin omasta halustaan ryhtyneitä aikuisia ihmisiä ei pidä ottaa takaisin Suomeen. Lapset voidaan ottaa tänne, jotta heistä voidaan kasvattaa kunnollisia suomalaisia.

Mauno Strandén

Jos lapseen on pumpattu isis aatetta täyteen kohdusta lähtien kuinka niistä noin vaan, kasvatetaan kunnon kansalaisia? Eihän kotimaisiakaan lapsia pystytä kasvattamaan soshuollon taholta ja onhan kasvatuksessa huomioitava tarkkaan ednisyys ja perinteet, muuten jää juurettomaksi ja haluaa kasvettuaan ottaa kulttuuritavat käyttöön, niitähän se Ohisalo haluaisi Suomeenkin!

Raimo Laine

Eivät nuo naisetkaan ole ihmisoikeuksista välittäneet ja varmasti osa heistä on syyllistynyt hirvittäviin julmuuksiin. Osa lapslistakin on varmasti aivopesty teit isäin astumaan ja osa radikalisoituisi Suomessa Isis-tuttavien toimesta.
Rikoksetkin on tehty Syyriassa ja Irakissa, jotka ovat Isiksestä eniten kärsineet, jolloin oikeudenkäyntikin pitäisi toimittaa siellä.

Kalle Veitola

No Mark on hyvä ja ottaa nää terroristit sitten omaan kotiinsa, jos olet sitä mieltä, että nää pitäs Suomeen hakea?? Huhhuh...melkoinen jamppa olet...Tänne ei pidä hakea ketään, lasten suhteenkin vähän niin ja näin, mutta ehkä nyt sitten pienet lapset. Ja täällä olisi kyllä myös paljon porukkaa, jotka voisi samalla lennolla palauttaa.

Matti Loikkanen

Juristi Zyskowicz on oikeassa. Yhtään Isisin joukkoihin lähtenyttä ei saa ottaa takaisin. Takaisinotto vaan lisää sinne lähtijöitä. Ja kaikille Suomessa nyt asuville on tehtävä selväksi, että takaisinottokielto on ehdoton.

Tämä panee mahdolliset terroristien joukkoihin lähtöä suunnittelevat ajattelemaan kahdesti, että kannattako lähteä! Ehdoton takaisinottokielto ehdottoman varmasti säästää monta ihmishenkeä ja lähtijät paljota kärsimykseselta. (Ei mikään valtiokaan maksa lunnaita kidnappajille, koska se parhaiten estää uudet kidnappaukset)

Juha-pekka Naukkarinen

Minusta olisi oikeudenmukaista,jos kuka hyvänsä joka haluaa näitä pakolaisia Suomeen ottavat heistä täyden vastuun ja maksavat kaikki heihin liittyvät kulut,miksi heidän pitää osallistua maksajiksi,jotka eivät heitä halua tänne,silloin nähtäisi mitkä ovat todelliset motiivit näillä suvakeilla,jotka haluavat islamilaisen kulttuurin moskeijoineen ja sharia lakeineen kotinurkilleen

Hely Salmi

No hei, ei ensimmäistäkään tarvitse kuljettaa tänne veronmaksajien rahoilla eihän me niiden matkoja sinnekään maksettu. Vai? Täällä jo olevatkin pitäisi palauttaa sinne mistä tulivatkin. Katukuvassa näkyy jo useita silmäaukoilla mustiin pukeutuneita naisia. Vaikka eihän sitä tiedä onko ne naisia vai miehiä, kun eivät uskalla naamaansa näyttää.

Mikko Toivonen

Zyskowiczin kanta on kutakuinkin sama kanta kuin Yle mittauksen suomalaisten enemmistön kanta, että aikuisia ISIS kalifaattiin menneitä ei pidä palauttaa lähtömaihin edes oikeuden eteen. He ovat valintabsa tehneet aikuisina ja heidän pitää ottaa vastuu päätöksistään ja vastuu sekä oikeus nimenomaan sen maan oikeuden mukaan minne ovat anastetulle osalle menneet.

On yhtä selvää, että yleinen lastenoikeus lähtee siitä että lapset eivät ole voineet vaikuttaa vanhempiensa päätöksiin ja heidät olisi jollain lailla turvattava sekä yleiseltä pahalta, että silloin myös siihen osallistuneilta vanhemmiltaan.

Nyt vaan siinäkin on sellainen ongelma, että kuinka vanhana laillisesti lapsi jonkun maan määritelmän mukaan on jo oppinut ja omaksunut virheellisen ja fundamentaalisen elämän asenteita selkärankaansa ja parantamattomiin. Kuka kykenee nämä erottamaan ja tarvittavan rehabilointihoidon keksimään?
Ihan henkilökohtaisesti siin näkisin yleisen maailmankokemuksen perusteella ja myös kaikenkaikkiaan yli 20 vuotta erilaisissa muslimimaissa työskennelleenä (Koko Umman alueella), että tuo lapsen raja olisi vedettävä melko alas. Jos vertailee monia 12 vuotiaita suomalaislapsia, niin heillä on jo varsin hyvin selvillä sekä oikeudet, velvollisuude, mikä on oikein ja mikä on väärin.
Itse siis arvelen etten ottaisi myöskään 12 vuotta jo täyttäneitä ja siellä yli vuodenkin olleita takaisin vaan jättäisin heidät vanhempiensa kanssa illuusioyhteiskuntaansa. Aidoille pakolaisleireille sen sijaan näen oikeaksi tukea antaa perusselviämisen ja jopa peruskoulutuksen siellä ylläpidossa.

Olisin myös vastoin persu ja Ay liike politiikkaa valmis merkittävästi vapauttamaan työhön suoraan tulevien määräaikaisia ja uusittavia viisumeja, niin että saamme siirtolaisia jotka oikeasti tulevat yhteiskuntaa rakentamaa eikä tarvitse laikaan kotoutukseen sekaantua kun jokainen pitkin maailmaa tapaamani laillisesti mihin tahansa maahan töyviisumilla saapunut ei juurikaan ole ongelmia aiheuttanut eikä kotoutusta tarvinnut kun vapaaehtoisen sopeutumishalu on ihan eri luokkaa kuin shoppailupakolaisen, joita meille pääasiassa on tullut. Myös kiintipakolaiset kohtuullisessa määrin kokoomaleireiltä maahansoveltuvuuden perusteella valittuna ovat ok.'
Fakta on että tarvitsemme myös sitä halpatyövoimaa monelle alalle ja koulutettu työvoima jolle myös on suurta tarvetta puolestaan osaa hoitaa omat työehtoneuvottelunsa ihan itse.
Jotta tähän pääsisimme olisi EU ulkorajat absoluuttisesti tiivistettävä ja EU jäsenvaltioille annettava oikeus myöntää väliaikaisia työlupia omalle alueelleen omilla minimupalkka ja huoltoehdoilla kuten joukkoasuminen ja työmaakuljetus.

Esimerkiksi Dubaissa asuu muutama miljaan matalapalkkatyuöläistä pääosin siedettävissä työmaahotelleissa 4-8 hengen melko hyvin varustetuissa huomeissa työnantajan lukuun ja työnantajan bussit hakevat ja tuovat töistä. Kun olen vuosia ollut oaikanpäällä ja teollisuusalueiden sisäsistä asumisistakin hyvin selvillä niin on siinä kaikkein kouliintumattomimman Etelä aasialaisen, Bangladeshiläisen ja nepalilaisen osalta tason noston varaa. Kuitenkin on aina muistettava, että se omaa maata huonompi taso on edelleenkin merkittävästi lähtömaata parempi taso eli huonostikin palkatt käsityö intialanen usein kykenee kustantamaan pienen perheen omine taloineen nossain Keralassa.

Meillä vain on aivan liian vähän ihmisiä, jotka ovat sisältä päin kokeneet maahantulijan aseman ja mahdollisuudet tulla teollisuusmaahan

Meidän pitäisi painostaa EU muuttamaan maahantulobyrokratiaa merkittävän helpoksi samalla kun rajat pidetään tiukasti kiinni

Jukka Mikkola

”Hesarissa julkaistiin 8.3.2015 kirjoitus ”Koraani bussimatkan aikana.” Siinä Koraanin kahteenkin kertaan suomentanut professori Jaakko Hämeen-Anttila toteaa, että ”Valtaosa muslimeista ajattelee, että Koraanissa on kahdenlaisia sääntöjä, universaaleja sääntöjä ja kontekstisidonnaisia sääntöjä.”

Artikkelissa todetaan, että ”Valtaosa maailman noin 1,6 miljardista muslimista katsoo, ettei Koraanin kontekstisidonnaisia sääntöjä, kuten vääräuskoisten tappamista, kuuluu enää noudattaa.”

”Fundamentalistit taas tulkitsevat ne edelleen kirjaimellisesti.”

Anssi Piirainen

Unisefin mukaan nuorimmat, jotka ovat osallistuneet teloituksiin ovat jopa 3 vuotiaita. Arvomaailmat saattavat olla silloin aika sekaisin. Euroopan laajuisesti palautettavia olisi jotain 5000. Aikuiset kyllä tienneet, mihin ovat olleet menossa. En ymmärrä, että ministeri sanoo joittenkin olevan ehkä palautuksia vastaan. Miten hän on päässyt tähän laskutulokseen.

Mauno Strandén

Kuinka Ohisalo tietää kenen lapsia ne on, isät siellä omistaa lapset? Sitä kuka on niitä siirtänyt isisillä on aina oikeus tehdä arvottomalle isis sääntöjen mukaan naiselle mitä vaan. Onko lasten ryöstö ohion ministerillä mielessä!