Tiistai 23.7.2019

Pulizer-palkittu Anne Applebaum Venäjästä suomalaisille: ”Ottakaa sen ideologinen uhka vakavasti”

  • Kuva: Juuso Parviainen / Alma Talent
    Kuva
    Anne Applebaumin mukaan Venäjä pyrkii muuttamaan maailmaa ideologisella tasolla.
|

Suomessa vieraillut Pulizer-palkittu tietokirjailija,  London School of  Economicsin professori Anne Appelbaum on sitä mieltä, että Venäjä pyrkii muuttamaan maailmaa ideologisesti, koska se ei pysty siihen sotilaallisesti.

Appelbaum puhuu Venäjästä suoraan. 

”Venäjä pyrkii muuttamaan maailmaa ideologisella tasolla. Se on vihainen ja kostonhimoinen voima, joka ei pidä siitä miten maailmaa rakennetaan tällä hetkellä ja haluaa muuttaa tämän.”

Appelbaumin mukaan Venäjä vaikuttaa tarpeeksi viisaalta ymmärtääkseen, ettei se voi muuttaa maailmaa sotilaallisesti.

”Se pyrkii muuttamaan sitä ideologisella tasolla. Sen puuttuminen Euroopan politiikkaan on fakta. Joskus se tapahtuu internetissä; joskus hakkeroimalla ja vuotamalla informaatiota ja joskus pelottelemalla erilaisia toimijoita, kuten Suomessa Jessikka Aron tapauksessa.”

Venäjä näkee Euroopan unionin uhkana. Jos se saa neuvotella Suomen tai Saksan kanssa kahdestaan, se on vahvempi. Jos se joutuu neuvottelemaan unionin kanssa, se on heikompi.

Pitäisikö Suomen pelätä Venäjää?

”Te tiedätte sen itse paremmin, en minä sitä tule teille sanomaan. Ottakaa sen ideologinen uhka kuitenkin vakavasti.”

Applebaum on puhunut putinismista, jolla hän tarkoittaa autoritääristä ideologiaa, joka väittää pienen rikkaan piirin ansaitsevan vallan, koska siten he voivat tehdä maasta jälleen suuren. 

Applebaum näkee, että liberalismi ja puheet demokratiasta vetoaa edelleen laajoihin ihmisjoukkoihin, eikä se sovi putinismiin.

”Ukrainassa ihmiset kuolivat liberalismin puolesta vuonna 2014. He heiluttivat EU:n lippuja, menivät luotien tielle; he halusivat liberalismia ja demokratiaa.”

Tämä pelottaa Putinia. Venäjällä kansa on ennenkin noussut kapinaan, kuten esimerkiksi vuonna 1917, jolloin tsaari Nikolai II syöstiin vallasta.

Yksinvaltius vetoaa joihinkin ihmisiin, koska se nähdään tehokkaampana kuin demokratia, jossa päätösten teko on paljon hitaampaa. 

”Mutta se ei vetoa ihmisten moraaliin”, Applebaum sanoo.

”Ei liberalismin aika ole vielä ohi.”

Lue myös: Palkittu professori: ”En muista pelottavampaa hetkeä aikuisikäni ajalta - olemme hyvin lähellä suurvaltakonfliktia”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Teppo Oikari

No nythän oli vainoharhaista propagandaa. Taitaa olla niin ettei Venäjä kumarra Lontoota edes aseiden edessä niin jää propaganda suoltaminen ainoaksi vaihtoehdoksi.

Miksi, oi miksi kaiken pitäisi asettua maapallolla yksiin standardeihin? Koska sitä olisi helpompi maailmanhallituksesta hallita?

Markku Lehto

"Venäjä näkee Euroopan unionin uhkana. Jos se saa neuvotella Suomen tai Saksan kanssa kahdestaan, se on vahvempi. Jos se joutuu neuvottelemaan unionin kanssa, se on heikompi."

Tämä lienee yksi perusongelma Venäjä nykyhallinnon suunnitelmien toteuttamisessa.

Erkki Malinen

Eiköhän nämä engelsmannit itse ole pahimpia sotkijoita, ne on preksit sotkullaan sotkenu koko euroopan. Mikä piru se on kun omat asiat on sekasin, niin sitten kaivetaan se Venäjäkortti ja syytetään Venäjää kaikesta. Tälle Rouvalle neuvos Järjestäkää uusi kansanäänestys ja toimikaa sen mukaan, se on demokratiaa nyt luulis kansan tietävän mistä äänestää.

Pentti Westerholm

Pelätä ei tarvitse jos osaa ja uskaltaa varautua kriiseihin.Presidentti Niinistö on ajanut hyvin tarmokkaasti EU,n armeijaa.Putinin ja Trumpin tavaneena hän osaa aavistaa missä mennään.Koska Natoon ei haluta niin EU,n armeija on hyvä vaihtoehto.Ideologialla ei jukuripäisiä suomalaisia kuitenkaan nujerreta.Siitä ei tarvitse olla kovin huolissaan.