Tiistai 23.7.2019

Yksi Suomen Nato-arvion kirjoittajista HBL:lle: ”Ei ole varmaa, että Donald Trump hyväksyisi Suomen”

Luotu: 
16.6.2019 09:28
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kansainvälisen politiikan tutkija Francois Heisbourgin mukaan Suomen hallitukselle olisi ollut helpointa, jos Suomi olisi liittynyt Natoon 1990-luvulla. Arkistokuvassa Heisbourg luovuttaa Suomea koskevan Nato-selvityksen ex-ulkoministeri Timo Soinille.
|

Kansainvälisen politiikan tutkija, IISS-tutkimuslaitoksen vanhempi neuvonantaja ja Suomea käsitelleen Nato-arvion kirjoittamiseen osallistunut François Heisbourg arvioi, että Suomi voisi halutessaan liittyä Naton jäseneksi hyvin nopealla aikataululla. Asiaan liittyy Heisbourgin mukaan kuitenkin yksi kysymysmerkki.

”Ei ole varmaa, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump hyväksyisi Suomen jäsenhakemuksen”, hän toteaa Hufvudstadsbladetin haastattelussa.

Heisbourgin mukaan Trump saattaisi toimia samoin, kuin Montenergon liittyessä Natoon viime vuonna. Trump herätti pahennusta Montenegroa koskevalla kommentillaan, jonka mukaan Montenegro saattaisi aiheuttaa kolmannen maailmansodan. Kommenttia pidettiin myös viittauksena siihen, ettei Yhdysvallat ole täysin sitoutunut Naton perussopimuksen viidenteen artiklaan, joka velvoittaa jäsenmaita puolustamaan toisiaan hyökkäyksiltä.

Heisbourgin mukaan merkitystä saattaa olla myös sillä, ettei Suomi kuulu Naton ilmatilanvalvontajärjestelmään. 

”Se on ollut Suomelle herkkä kysymys. Jos Suomi antaisi Natolle reaaliaikaisen pääsyn omaan ilmatilanvalvontajärjestelmäänsä, joka näkee mitä Venäjällä tapahtuu, olisi sillä suuri poliittinen ja strateginen merkitys. Suomi ei ole tähän saakka halunnut liittyä mukaan yhteiseen ilmatilanvalvontaan, sillä se nähtäisiin Venäjällä siten, että Suomi tosiasiassa kuuluu Naton operatiiviseen vahvuuteen. Ja niinhän se toki olisi.”

Myös Heisbourgin vuonna 2016 yhdessä kolmen muun asiantuntijan kanssa ulkoministeriölle tekemässä Nato-selvityksessä huomautettiin, että Nato-jäsenyys vahvistaisi Suomen turvallisuutta, mutta saattaisi samalla aiheuttaa vakavan kriisin Suomen ja Venäjän välisiin suhteisiin. Lue tarkemmin:Nato-raportti julki: Suomen jäsenyydestä ”vakava kriisi” Venäjän kanssa

”Suomen hallitukselle olisi ollut helpointa, jos se olisi tehnyt sen 1990-luvulla, jolloin jopa sanottiin, että Venäjä liittyisi Natoon. Silloin Venäjä ei olisi piitannut, jos Suomi olisi liittynyt”, Heisbourg sanoo nyt.

Lisää aiheesta: 

Historioitsija suomalaisia puhuttavasta hallitusohjelman kirjauksesta: ”Yya-liturgian outo jakojäännös”

Hallitusohjelmassa ”Venäjän retoriikan myötäilyä”? – Näin Pekka Haavisto selitti kirjauksen Ylellä

Näkökulma: Suomen Nato-oven sulkeminen olisi kammottava virhe

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

"Jos Suomi antaisi Natolle reaaliaikaisen pääsyn omaan ilmatilanvalvontajärjestelmään joka näkee mitä Venäjällä tapahtuu, sillä olisi suuri poliittinen ja strateginen merkitys".
Täyttä höpinää, kyllä Natossa tiedetään hyvin tarkkaan Venäjän armeijan liikkumiset ja teot myös maan sisällä. Ei siihen Suomen apuja erikseen tarvita.
Suomi halutessaan olisi hyvinkin nopealla aikataululla Naton jäsen. Olisi lähes ainoa Nato -maa jolla on suhteellisen tehokas oma armeija.

Mikko Toivonen

Minulle taas tärkeintä on se, että meillä on niin vahvat puolustusvoimat että se olemassaolollaan laittaa Venäjän hyvin, hyvin, tarkkaan miettimään ennen valloitusretkivalintaa kun tarjolla on hyvä, tasavertainen rauhanomainen kanssakäynti, mikä hyödyttää kumpaakin rajan puolta.
Se, kuulummeko sitten Natoon tai muuhun yhteisen uhkan puolustusjärjestelmään on vasta seuraavan kerroksen mietittävä.
Tosin, jos emme itse kykenisi riittävää puolustusta hyökkäyksen ennaltatorjuntaan hoitamaan, niin sitten seuraava olisi EU puolustusvoimat ja sitten Nato. Tämä siis yksilönä ajatellen.

Juha-pekka Naukkarinen

Trump lupasi Niinistölle turvatakuut heidän tavattuaan jenkeissä,jos Suomi ostaa F-35 hävittäjät,pitäisi jonkun tahon kysyä,vieläkö lupaus on voimassa,tällähetkellä Suomi ajautuu koko ajan kauemmaksi muiden avusta,jos Venäjä päättäisi vallata Suomen (päätöksen kremli on siitä jo tehnyt,ajankohta vain on auki),joten Naton suuntaan olisi syytä ottaa yhteyttä jäsenyyden saamiseksi,vai olisiko hylkäyksestä niin suuri riski,että parempi pitää Venäjä epätietoisuudessa,hylkäys nimittäin tarkoittaisi sitä,että Venäjä voisi milloin tahansa vallata Suomen luottain siihen,ettei merkittävää apua tule Suomelle,kuten kävi toisen maailman sodan aikana!