Lauantai 20.7.2019

”Sepäs olisi kumma maa, joka sanoisi, että aluettamme saa mielellään käyttää vihamielisiin tarkoituksiin” – Sauli Niinistö kommentoi väitettyä ”Venäjän myötäilyä”

Luotu: 
16.6.2019 16:25
Päivitetty: 
16.6.2019 16:44
  • Kuva: Juhani Kandell / Tasavallan presidentin kanslia
    Kuva
    Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan EU:n yhtenäisyyttä rikkovat parhaillaan brexit, rahapolitiikka ja maahanmuutto.
|

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö arvioi hallitusohjelman paljon puhuttaneen turvallisuuspoliittisen kirjauksen olevan sanasta samaan sama kuin edellisen eduskunnan antamassa selonteossa. Hän ihmettelee lausuman herättämää keskustelua.  

Hallitusohjelman kirjauksessa todetaan: ”Suomi ei salli alueensa käyttämistä vihamielisiin tarkoituksiin muita valtioita vastaan.” Hallitusohjelman kirjaus on huomioitu turvallisuuspoliittisessa keskustelussa, ja Ilta-Sanomat kuvasi sitä pääkirjoituksessaan jopa ”Venäjän retoriikan myötäilyksi”. Lehti arvioi, että lause lienee kirjattu ohjelmaan Nato-pelkoisen Venäjän tyynnyttelemiseksi.

”Sepäs vasta olisi kumma maa, joka sanoisi, että aluettamme saa mielellään käyttää vihamielisiin tarkoituksiin. Lause on ymmärtääkseni sanasta sanaan viime eduskunnan antaman selonteon mukainenn. Kun viime eduskunta on ollut siitä yksimielinen, niin vähän kummastuttaa, mistä nyt oikein puhutaan”, Niinistö sanoi ennen Kultaranta-keskustelujen alkua pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Myös historioitsija Jukka Tarkka muistutti aikaisemmin viikolla kyseisen lauseen eri versioina kaikissa viime aikojen turvallisuuspoliittisissa dokumenteissa

Lue myös: 

Historioitsija suomalaisia puhuttavasta hallitusohjelman kirjauksesta: ”Yya-liturgian outo jakojäännös”

Hallitusohjelmassa ”Venäjän retoriikan myötäilyä”? – Näin Pekka Haavisto selitti kirjauksen Ylellä

Presidentti Niinistö kertoi tutustuneensa hallitusohjelmaan alustavasti jo ennen sen hyväksymistä.

”Siinä ei ole mitään uutta. Merkityksellinen se toki on. Sellainen se on, jonka kanssa on hyvä jatkaa”, hän kommentoi.

Globaalin rauhan kannalta keskeisintä on tällä hetkellä Niinistön mukaan se, että ”suuret toimijat pysyvät aloillaan”. 

”Rauhan ylläpitämisessä olisi tärkeää saada Euroopan unionin ääni paremmin kuulumaan. EU, jos joku, tässä edustaa rauhan asiaa.”

Presidentin mukaan EU:n yhtenäisyyttä rikkovat parhaillaan brexit, rahapolitiikka ja maahanmuutto. 

Kultaranta-keskustelut alkavat myöhemmin tänään kello 18 presidentti Niinistön ja Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeierin puheenvuoroilla ja keskustelulla Euroopan tulevaisuudesta.

Huomenna maanantaina käydään aamukeskustelu aiheesta ”Suomi – eurooppalaisen turvallisuuden tekijä?”. Iltapäivän päätöskeskustelussa kysytään: ”Politiikka murroksessa, kestääkö demokratia?”.

Seitsemättä kertaa järjestettävään tilaisuuteen on kutsuttu noin sata asiantuntijaa ja vaikuttajaa yhteiskunnan eri tahoilta.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Virtanen

Tuo kirjaus valitettavasti tuo mieleen YYA:n ajat. Ei siitä mihinkään pääse. Niinistön vastaus on omituinen. Ikäänkuin muussa tapauksessa sallisimme hyökkäyksen. Naurettava kirjaus hallitusohjelmassa. No, varmaan Niinistön täytyy puolustella koskematonta hallitusta ja sen haparoivaa johtoa ja otetta ulkopoliittisissa asioissakin.

Markku Lehto

”Rauhan ylläpitämisessä olisi tärkeää saada Euroopan unionin ääni paremmin kuulumaan. EU, jos joku, tässä edustaa rauhan asiaa.”

Jälleen kerran korostuu EU:n yhtenäisyyden ja vahvuuden kehittämisen tarve. Vain vahvan EU:n ääntä kuunnellaan globaaleissa neuvottelupöydissä. Jo nyt on nähtävissä, että joitakin suurempia valtioita hiertää EU:n olemassaolo ja sen vaikutusvalta.

Mika Matti Timonen

Kummallista keskustelua täällä; kun oli Sipilän hallitus, niin sitä haukuttiin ja lyötiin kuin vierasta sikaa. Nyt kun on Rinteen kansanrintama, niin raippaa tulee ja edelleenkin hallitus on täysin paska. Millainen hallitus se tänne kelpaa, kysynpäs vaan ja ihmettelen?

Timo Virtanen

Hetken päästä monet muistelevat kaiholla Sipilän hallitusta. Se sentään hoiteli maan talouden jotenkuten kuntoon. Nyt tämä hallitus lyö lihoiksi 3000 miljoonan edestä valtionyhtiöitä, kansallisomaisuutta, ja tuler panemaan rahat kulutukseen.

Juha-pekka Naukkarinen

Niinistö ei puhu Trumpin lupauksesta mitään,ymmärsin Trumpin luvanneen turvatakuut Suomelle,jos ostetaan F-35 hävittäjät heiltä,EU:n kanssa ei päästä minkäänlaiseen sopimukseen näistä turvatakuista,heillä on jo Nato eli jenkit takaamassa turvallisuuden,sinne Suomenkin pitäisi päästä,entäs jos ei oteta,silloin Venäjällä olisi kuin avoin valtakirja vallata Suomi milloin vain ja luottaa siihen,ettei apua tule,olisko parempi pitää Kreml epätietoisuudessa Suomen Natoon pääsyn suhteen,jos sota alkaisi,niin on selvää,että kaikki maat keskittyvät oman turvallisuuden takaajiksi,joten merkittävää apua ei Suomelle tule mistään suunnasta!

Timo Virtanen

En nyt ymmärrä, missä ja milloin Trump olisi jotain luvannut. Tuskin on luvannut ja vaikka olisikin, ne voidaan nopeastikin perua. Joko Trumpin itsensä tai seuraajien toimesta. Sitäpaitsi Trump on moneen otteeseen lytännyt F-35 hävittäjän aivan liian kalliina. On selvästi Super Hornetin kannalla. Turha kuvitella sellaista, mitä ei ole olemassakaan.

Martti Vihervirta

Suomi on naapurivaltioilleen turvallinen maa. Suomi ei salli aluettaan käytettävän vihamielisesti naapurivaltioita eikä sen asukkaita kohtaan. Hyvä niin, mutta onko Suomi
turvallinen maa omille asukkailleen, saliiko Suomi vihamielisen käytöksen omia asukkaita kohtaan , ja houkutteleeko se vaan lisää rikollisia hölmöllä maahanmuuttopolitiikallaan ja hyvällä sosiaaliturvalaan?.

seppo raami

USA:n sotilaallisen yhteistyön päämäärät perustuvat heidän omaan etuun. Sikäläisten haukkojen märkä uni on tukikohta ja omat joukot Suomessa "puolustamassa Suomen koskemattomuutta". Suomen etu on pyrkiä vähentämään jännitystä alueella ja pyrkiä estämään että Suomi olisi USA:n ja Venäjän sotatannerta.

Jaakko Hakala

Kaikki turhat lausukkeet olisi poistettava hallitus sopimuksesta. Isäntämaasopimus purettava välittömästi. Suomi on sotilaallisesti liittoutumaton maa. Nato hössöttöjät painukoon Englantiiin. Ainoa tae itsenäisyyden säilyttämiseksi on pysyä erossa Natosta ja varsinkin USA:sta. Kun katsotaan tämän päivän kriisipesäkkeita, niin niissä on yllätys, yllätys USA mukana.