Tiistai 23.7.2019

Osmo Soininvaara poliisin linjasta: ”Samalla logiikalla vihreä sähkö on laitonta Suomessa”

Luotu: 
17.6.2019 08:28
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Arkistokuvassa Antero Vartia.
|

Vihreiden vaikuttaja Osmo Soininvaara ihmettelee blogissaan poliisin kommentteja koskien vihreiden ex-kansanedustaja Antero Vartian säätiötä.

Helsingin Sanomien mukaan Poliisihallitus saattaa vaatia Vartian Compensate-säätiöltä rahankeräysluvan hakemista.

LUE MYÖS: Professori arvostelee Suomen ilmastopolitiikkaa: ”Todellinen valmius tekoihin on hukassa”

Soininvaara toteaa, että poliisin mukaan säätiön toiminta ei ole kaupankäyntiä, vaan hyväntekeväisyyttä, koska maksaja ei saa itselleen mitään muuta kuin hyvän mielen. Poliisin tulkinnan mukaan Compensaten toiminta rinnastuu rahan keräämiseen vaikka lastensairaalan rakentamista varten, Soininvaara toteaa.

Soininvaaran mukaan tällä logiikalla esimerkiksi vihreä sähkö olisi laitonta Suomessa, mutta ei muualla maailmassa.

"Jos poliisi pitää tulkintansa voimassa, eduskunnan on muutettava rahankeruulakia. Tuon saman logiikan mukaan nimittäin sähköyhtiöt eivät saisi myydä vihreää sähköä, koska siinäkään ostaja ei saa itselleen mitään muuta kuin hyvän omantunnon. On vain abstraktisti rahoittamassa sitä, että verkkoon syötetään esimerkiksi tuulisähköä. Aivan identtinen asia sen kanssa, että maksaa puiden istutuksesta. Melkein kaikilla lentoyhtiöillä on nyt mahdollisuus maksaa päästöjen kompensaatiosta lentolipun yhteydessä. Ne olisivat siis kaikki laittomia – Suomessa, mutta eivät muualla", Soininvaara kirjoittaa.

"Poliisin tulkinta tekee kompensaation täysin mahdottomaksi – ei vain Vartian säätiön kohdalla vaan kaikkien muidenkin alalla toimivien kohdalla", Soininvaara pohtii.

LUE MYÖS: Antero Vartia avasi suunnitelmansa: Säätiö rakentaa päästökorvausjärjestelmää – Kompensaatiomaksu oston yhteydessä

Jaa artikkeli:

Kommentit

Malkus Lindroos

Soininvaara valitsi huonoimman mahdollisen vertailukohdan, koska vihreä sähkö on lailla säädeltyä ja viranomaisen valvomaa. Sähkömarkkinan logiikalla tarvitaan kompensaatiomarkkinalaki sekä kompensaatiovirasto valvomaan kompensaatiokauppaa.

Malkus Lindroos

Ihmettelin samaa Twitterissä. Vartia vastasi, että ongelma ei ole säätiö vaan se, että myös kompensaatiota tarjoavat yritykset joutuisivat hakemaan luvat sekä muuttamaan yhtiöjärjestystään. Tämä käytännössä blokkaa koko idean.

Mika Peltokorpi

Onkohan joku ymmärtänyt asian väärin? Nämä yrityksethän ostavat palvelua ko. säätiöltä, joten eiväthän ne ole velvollisia tällaisen rahankeräysluvan hankkimiseen. Suomalaiset suuryhtiöt ovat iät ajat antaneet lahjoituksia mm. WWF:lle ilman tällaisen luvan tarvetta. Myös päästövähennyksien osalta. Luovia ratkaisuja voidaan tehdä myös asiakasyritysten puolelta - esimerksi ohjaamalla työntekijöitä tällaisen mahdollisuuden luokse.

Hans Parvikoski

Säätiöiden sekä yhdistyksien alkuperäinen toiminta on muuttunut yritystoiminaksi monilta osin. Säätiöt jakavat hyvää vain murto osan kassastaan omaisuuteen nähden. Jos kerää rahaa pitää olla lupa poliisi on asiassa oikeassa.

Mikko Toivonen

Kyllähän tuo Vartian säätiö vahvasti tuoksahtaa. Ei vihreälle vaan ruskealle!
Kaikenkaikkiaan koko virallinenkin päästökauppa tuoksahtaa ja olisi todellisen korvaajan tarpeessa, jotta ilmastolle oikeasti jotain tehtäisiin.
Se jotain on lyhyesti summattuna:
Mahdollisimman suuri ja nopea modernin ydinvoiman lisääminen
Mahdollisimman nopea maaöljypohjaisten polttoaineiden korvaaminen aluksi metaaneilla, lähinnä LNG, CNG ja Biokaasuilla ja heti kehityksen kehittyessä ilman CO2 tai Metaanista valmistetuilla synteettisillä nestemäisillä polttoaineilla.

Kansainvälinen yhteisö voi antaa suositusmaksimit per capita kaikille talouksille hiilidioksidipäästöistä ja yksinkertainen sakko per CO2 tonni kansallisesta ylityksesta joko EU tai muun kansainvälisesty hyväksytyn valvojan toimesta. Tai jotain vastaavaa, mutta ei päästökauppaa, eikä pakkokeinoja kuten ilmastohaitallisen kasvietanolin lisäämistä bensaan tai käyttämisestä polttoaineena tms.