Tiistai 23.7.2019

Päivi Räsäsen Pride-kommentti ”häpeästä ja synnistä” kuohuttaa – Kirkko: ”Arkkipiispa on myös päätöksen takana”

Luotu: 
18.6.2019 09:06
Päivitetty: 
18.6.2019 11:40
  • Kuva: Alma Media arkisto / IL-TV
    Kuva
    Päivi Räsänen kohautti jälleen Pride-kommentillaan.
|

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtajan Päivi Räsäsen kommentti Pride-kulkueesta ja kirkosta kuohuttaa ja herättää keskustelua sosiaalisessa mediassa.

”Kirkko on ilmoittanut olevansa Setan Pride 2019:n virallinen partneri. Miten kirkon oppiperusta, Raamattu sopii yhteen sen kanssa, että häpeä ja synti nostetaan ylpeyden aiheeksi?” Räsänen tviittaa.

LUE MYÖS: Lapselle 2 äitiä? Laille tyrmäyksiä eduskuntasalissa – Päivi Räsänen: ”Merkillistä ja elämälle vierasta”

Räsänen on liittänyt tviittinsä yhteyteen kuvan Raamatun tekstistä.

 

 

Suomen evankelis-luterilainen kirkko on vastannut Twitterissä toisen henkilön tiedusteluun asiasta.

”Helsinki Priden tukijaksi lähtemisestä päätöksen on tehnyt Kirkkohallituksen johtoryhmä, arkkipiispa toki myös tämän päätöksen takana”, kirkko toteaa.

LUE JATKOJUTTU: Arkkipiispa vastaa Päivi Räsäselle: ”Samaa sukupuolta olevat parit ovat tervetulleita kaikkeen kirkon toimintaan”

 

 

Päivi Räsänen on tunnettu seksuaalivähemmistöjä koskevista kannanotoistaan. Räsänen kritisoi seksuaalivähemmistöjen Pride-tapahtumaa myös vuosi sitten. LUE LISÄÄ: Päivi Räsänen kohautti Pride-kommentillaan – Juhana Vartiainen: ”Kaikki eläköön omaa elämäänsä ja sallikoon muille omansa”

Räsänen esiintyi vuonna 2010 Ylen seksuaalivähemmistöjä koskevassa keskusteluillassa, minkä jälkeen seurasi joukkopako kirkosta Eroakirkosta.fi-sivustolla.

Myös keskustalainen kansanedustaja ja pappi Pekka Aittakumpu ottaa kantaa välillisesti Pride-kulkueeseen.

”Jos kirkko haluaa pysyä Raamatun perustalla, sillä on avioliittokysymyksessä vain yksi vaihtoehto: avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto, eikä homoparien vihkiminen ole papille mahdollista. Näin on nyt. Toivottavasti myös tulevaisuudessa”, Aittakumpu tviittaa liittäen tviittiinsä tunnisteen ”Pride 2019”.

Keskusteluun Päivi Räsäsen linjasta ottaa kantaa muun muassa vihreä poliitikko Hannele Vestola.

”Tämä Räsäsen tviittaus alleviivaa paksulla tussilla sitä, miksi Prideä tarvitaan. Ei häpeälle, syyllisyydelle ja halveksunnalle, kyllä rakkaudelle, yhdenvertaisuudelle ja keskinäiselle kunnioitukselle. Rakennetaan, ei rikota”, Vestola vastaa Räsäselle.

 

 

Myös kirjailija Jari Tervo ottaa kantaa.

”Päivi, raamattu on tässä väärässä”, Tervo tviittaa.

 

 

Helsinki Pride järjestetään 24.6.–30.6.2019. Tapahtumaa järjestää Helsinki Pride -yhteisö ry.

Korjaus klo 11:40: Jutussa kerrottiin aluksi virheellisesti, että Räsänen olisi viitannut Vanhan testamentin kohtaan.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Laine

Nyt kyllä alkaa todella tuntua, ettei tuo kirkko voi enää olla minun kirkkoni. Se toimii häpeällisesti kristillisiä peruskäsityksiä vastaan. Jos osa kirkosta kannattaa Pridia, se ei saa vaikuttaa koko kirkon toimintaan etekin kun
suurin osa sen jäsenistä ei tuollasta ihaile.
On vaikeaa olla luonnollinen hetero, kun sukupuolineutraalit tulevat silmille koko ajan. Suomi on vapaa maa,
ja täällä voi olla miten tahansa lakeja noudattaen, mutta tämä tulee suoda myös toisinajattelijoille.
Hyvä Päivi ! Rohkeasti oikean asian puolesta !

Jari-Jukka Annala

Eipä Päivi Räsänen ole kirkko. Hänellä on yhden ihmisen mielipide, ei kai siitä kirkkoa voi syyttää. Olen aina ihmetellyt sitä, että kirkosta erotaan, koska Päivi Räsänen sanoi jotain.

Kirkko on muuttunut aikojen saatossa paljon ja tulee muuttumaan vastaisuudessakin. Paavali piti ihan luonnollisena sitä, että ihmisillä - myös kristityillä - oli orjia. Eipä menisi enää läpi. Joten tulee tämä kyseinen asiakin muuttumaan. Pyörät vain pyörivät hitaasti. Osa kirkkokuntaa on jo nyt asiasta eri mieltä Räsäsen kanssa.

Kari Saari

En tiedä missä olet käynyt, jos neutraalit ovat tulleet silmille ja heterona olo tuntuu vaikealta, mutta olet oikeassa tuosta toisinajattelusta. Annetaan vapaus olla ja ajatella, kunhan ei aiheuteta haittaa muille.

Juhani Iivari

Niin, kannattaako Suomen luterilaisen kirkon olla niin näkyvästi mukana Pride-tapahtumassa, koska se on varsin kiistanalaisen kysymys kirkon piirissä? Suomen ortodoksinen kirkko tuskin on mukana. Siitä huolimatta sen imago taitaa olla paljon positiivisempi kuin luterilaisen kirkon.

Minulle (kulttuurisesti) kristitylle agnostikolle on aivan sama, että samaa sukupuolta olevat aikuiset voivat vapaaehtoisesti mennä keskenään naimisiin. Kirkot miettiköön, että onko se Raamatun mukaista ja harkitkoon piirissään, että mitä tehdä, jos tai kun niillä ei ole oikeutta itse ratkaista kantaansa.

Ns. tasa-arvoisen avioliittolain todellinen ongelmakohta ei ole samaa sukupuolta olevien "avioliitto", vaan siihen liittyvä adoptio-oikeus. Lainsäätäjät ilmeisesti olettivat, että viranomaiset kykenevät arvioimaan, että ovatko adoptiota haluavat sopivia adoptiolapsen vanhemmiksi. Itse en oikein jaksa luottaa siihen joidenkin ikävien tapahtuminen vuoksi, kun viranomaiset ovat totaalisesti epäonnistuneet suojelemaan lasta. Hyvällä supliikilla heidät on kyetty puhumaan täysin pyörryksiin.

Jotkut maat, ainakin Venäjä ja muistaakseni Thaimaa, ovat osaltaan poistaneet ongelman, kun ne ovat kieltäneet adoptioluovutukset maihin, joissa samaa sukupuolta olevat pareilla on adoptio-oikeus. Mutta onkohan se lasten etu?

Kirjoitin suurinpiirteiden saman kommentin HS:n vastaavaan uutiseen. Se juuttui HS:n sensuuriin. Jäin miettimään, että miksi? Mikä tässä on niin sensitiivistä?

Kai Niemeläinen

Minulle kirkko sopii oikein hyvin. Kirkko tekee hyvin ottaessaan osaa Prideen, kyllä moni sen jäsenistä tuollaista ihaileekin.

Minulle ei tee minkäänlaista tuskaa olla luonnollinen hetero, voin olla sitä sateenkaariväen ja sukupuolineutraalien kanssa yhdessä. Suomi on tosiaan vapaa maa, sinä saat vaikka ahdistua meidän riemuitessamme, ihan vapaasti!
Ja saa Päivikin!

Minna-Maaria Lax

Päivi joutuu vissiin turvautumaan juhannuksena kossuun, kun tuli niin paha mieli. Mutta eihän se käy kun Alkokin on Pride-tukija. Ruokaostoksillakin pitää muistaa välttää ainakin K-ryhmä ja Lidl. Ja muistaa olla sairastumatta, ettei vaan joudu Kelan tukien piiriin. Pankkikuvioissa kannattaa kiertää Op:t ja Nordeat kaukaa. Meni siis juhannus taas kerran pilalle, kun on hernettä nenään vetävää sorttia tuo Päivi!

Arvo Tammela

Lax, taitaa olla niin että te Pride-kulkueen intohimoiset kannattajat ette hyväksy normaalia ihmistä, joka ei hyväksy toimintaanne. Missä on teidän tasa-arvo ja suvaitsevaisuus. Eräässä kommentissanne menitte jopa niin pitkälle, että kehoititte kirkon hyväksymää Pride-kulkuetta vastustavia eroamaan kirkosta, jos eivät hyväksy tasa-arvoa. Kysynkin teiltä, hyväksyttekö todella oikean tasa-arvon vai sellaisen tasa-arvon, jossa kaikkien pitää olla kanssanne samaa mieltä?
Päivi Räsäsestä kirjoittamanne kommentti osoittaa karmealla tavalla, miten suhtaudutte "toisinajattelijaan" .

Minna-Maaria Lax

Miten kirkon oppiperusta, Raamattu sopii yhteen sen kanssa, että häpeä ja synti nostetaan ylpeyden aiheeksi?” Räsänen tviittaa.

Räsäsellä on taipumusta määritellä se, mikä on soveliasta ja mikä ei. Kukin tehköön mitä huvittaa, kunhan pysyy lain oikealla puolella, ja se ei muille kuulu. Räsänen omalla kommentillaan kyllä asemoi itsensä lähinnä käveleväksi häpeäksi.

Kai Niemeläinen

Räsäsen on haettava viinansa Virosta. Olihan S-ryhmä viime vuonna Priden pääyhteistyökumppani.

Palkokasvin siemen on sujahtanut kovin monilta kristillisiltä (KD). Persudosenttiammekin kovasti kiukuttaa kirkon linjaus. Tai oikeastaan se, että miksi dosentilta ei kysytty!

Tommi Messi

"Räsänen on liittänyt tviittinsä yhteyteen kuvan Vanhan testamentin tekstistä."
Onkohan toimittaja nyt ihan varmasti oikeilla lehdillä. Tämmöistä se keskustelu on kun ei edes tunneta Raamattua ja VT ja UT eroja. Surullista. Joten voidaan sanoa arkkipiispa onkin liberaali ja kerään laariin kaikki ei- korsevetiivit ja ei- fundamentalistit. Onko päätös ollut sellainen että Arkkipiispan olisi syytä erota tehtävästään?

Pasi Käyhkö

Jos jotkut hemmot ovat aikojen saatossa kirjoitelleet erinäisiä asioita ja mielipiteitään ei niitä voi välttämättä absoluuttisena totuutena pitää. Raamatustakin löytyy aina jokaiselle sopiva lause tai asia johon voi vedota.
Miten on esim. Aatamin ja Eevan jälkeen ihmiset lisääntyneet?. Heillähän oli muistini mukaan kaksi lasta Kain ja Abel.

Kai Niemeläinen
Vastaus kommenttiin #11

1. Moos. 5:3-5: Kun Aadam oli elänyt 130 vuotta, hänelle syntyi poika, joka oli hänen näköisensä, hänen kaltaisensa, ja hän antoi pojalle nimen Set. Setin syntymän jälkeen Aadam eli vielä 800 vuotta, ja hänelle syntyi sinä aikana lisää poikia ja tyttäriä.
Aadam eli kaikkiaan 930 vuotta, ja sitten hän kuoli.

Kain sai lapsia vaimonsa kanssa, samoin Set omiensa.

Pirjo Tolonen

Hyvä Päivi. Kiitos kun pidät Jumalan Sanan TOTUUTTA esillä. Jumaln Sana on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti. kukaan, ei KUKAAN voi sitä muuttaa ilman rangaistusta ns."nykyaikaiseksi". Nykyaika mitä se on, miettikääpä mihin maailma on menossa.

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #28

Erityisesti Toora - juutalaisuuden ydin - on muokkautunut satojen vuosien aikama monin tavoin: tekstiä on lisätty, karsittu, järjestelty, muokattu, tulkittu uudelleen, sukupolvi toisensa jälkeen. Mitään "alkuperäistä" Tooraa ei ole, eikä voisi siis edes teoriassa löytyä. Lopullisen muotonsa Toora sai vasta 300-luvulla eKr. Se on totta, että lopulta juutalaisuudessa Tooraa kopioitiin erittäin huolellisesti ja kaikki muutokset olivat ehdottomasti kiellettyjä. Syntyhistoria on kuitenkin pitkä ja monivaiheinen.

Kai Niemeläinen
Vastaus kommenttiin #42

Danielin kirja on kirjoitettu vasta 100 eKr. Vanhan Testamentin kaanon on hyväksytty vasta 100 jKr. Vasta 120 jKr kirjoitettiin kokonaan heprean kielinen Vanha Testamentti uudessa hyväksytyssä kaanonissa. Alkuperäistekstithän ovat olleet heprean ja aramean kielisiä.

Esimerkiksi Psalmeissa on useita ajallisia kerrostumia. Tekstit ovat muuttuneet sekä sisällöltään että rytmiltään. Psalmien kaanon ja sanoma on muuttunut monta kertaa aikaa kuvaavaksi.

Markus Vuorivirta

Mikäköhän se naisen asema on tuossa samaisessa kirjassa. Eikö tuon kirjan mukaan olisi hieman outoa, että nainen kommentoi mitään asioita julkisesti tai on minkään sortin päättävässä virassa.

Päivi (nainen) siis voisi noudattaa kirjaansa ihan täysimääräisesti, eikä vain yhtä osaa kyseisestä kirjasta. Sen jälkeen emme tosin enää koskaan kuulisi Päivistä yhtään mitään.

Raimo Laine

Vanhan Testamentin mukaan oli useita kunnioitettuja naisprofeettoja sekä myös valtakuntaa hallitsevia naistuomareita.
Alkukristillisyydessä Maria Magdalena ja Jeesuksen äiti olivat johtavissa asemissa.
Paavalin tokaisu naisista tarkoitti uskonnollisia tilaisuuksia häritseviä meluavia naisia.

Panu Saarela

Ei se nyt aivan noin mene.

34. olkoot vaimot vaiti teidänkin seurakunnankokouksissanne, sillä heidän ei ole lupa puhua, vaan olkoot alamaisia, niinkuin lakikin sanoo.
35. Mutta jos he tahtovat tietoa jostakin, niin kysykööt kotonaan omilta miehiltään, sillä häpeällistä on naisen puhua seurakunnassa.

Jos kyse olisi vain hälisevistä naisista, Paavali tuskin vetoaisi lakiin ja naisten alamaisuuteen (miehelle). Paavali ilmentänee normaalia, aikansa kulttuurista suhtautumista naiseen.

http://naispastori.blogspot.com/2016/08/nainen-vaietkoon-seurakunnassa-1...

Kauko Aalto

Homous on kristillisen käsityksen vastaista, se löytyy sieltä raamatusta, jopa masturbaatio on kristillisen käsityksen vastaista. Itse olen uskomusjärjestelmiin perehtyneenä päätynyt ateismiin. Ongelmahan on se, ettei uskonto ole, eikä se voi olla moraalisen elämän edellytys. Se on vain typerien dogmien koossa pitävä instituutio, jolla ei saisi olla tämän päivän maailmassa mitään valtaa ei poliittisesti, eikä oikeutta ihmisten järkien nitistämiseen.

Jaakko Arra

Miksi uskonto ei voi olla moraalisen elämän edellytys? Ne edellytykset moraaliseen elämään ihminen saa hyvin pitkälti ympäristöstään ja yhteiskunnasta, jos menemmekin katsomaan minkälaista toimintaa (eettisestä ja moraalisesta näkökulmasta) harjoitetaan vaikkapa eristäytyneimmässä sademetsässä (heimosodat ja pohjimmiltaan vahvimman oikeus), niin hyvin todennäköisesti oivaltaa minkälainen merkitys kehittyneemmillä uskonnoilla opetuksineen on ollut siihen kuinka tämä yhteiskunta on järjestäytynyt. Eikä uskonnollinen tai henkinen elämänkatsomus millään tavoin edellytä järjen nitistämistäkään, se edellyttää vain sen ettei henkilö sokeasti usko mihinkään täysin järjenvastaiseen ja puutteellisen teologiaan, joka suurimmassa osassa uskontoja kieltämättä on. Pohjimmiltaan kaikkien uskontojen on tarkoitus opettaa meille realisaatio omasta todellisesta henkisestä luonteestamme ja suhteestamme jumalaan ja siksi niissä uskonnoissa on monenlaista opetusta (mitä nyt sitten dogmaksi kutsuit, toisaalta jos henkilö ei lainkaan tottele jumalan uskonnoiden muodossa kunkin tasoiselle henkilölle tarjoamia opetuksia ja ylisielua sydämessä niin hän tekee väistämättä syntiä, olisikin roistomaista väittää että meidän oma vähäinen ja värittynyt tietoisuus olisi se paras tuomari ja moraalin ääni, verrattuna juurikin jumalaan) liittyen olennaisesti siihen miten sielu voi ylevöityä ja kohottautua siltä pinnalliselta aistien tasolta jolla se tavallisesti on.

Kieltämättä olen kanssasi samaa mieltä siitä miten vaikkapa nykyinen kristillinen teologia puutteellisuudessaan ja aiheuttaa ihmisille monenlaista ei-toivottavaakin ja voi käydä jopa mielenterveyden päälle, jos joku liian sokeasti uskoo, mutta ei pidä siltikään tehdä johtopäätöksiä joissa uskonnot opetuksineen itsessään olisivat varsinkaan turhia, on olemassa kuitenkin korkeatasoisempaakin ja täydellisen loogista teologista maailmankuvaa, kuten vedānta-sūtraan perustuva veedinen uskonto, jossa palvotaan Jumaluuden Ylintä Persoonallisuutta eli Krishnaa, joka on omasta henkisestä yliastillisesta luonteestaan tietoa vedānta-sūtrassa ilmoittanut perimmäinen sekä alkuperäinen henkilö ja tietoisuus. Hän on myös absoluuttisen hyvä sikäli kun olennaisesti sielut kuuluvat hänen luokseen täydelliseen henkiseen maailmaan ja tämä materiaalinen maailma on pohjimmiltaan pahuuden ja kärsimyksen paikka.

Jaakko Arra

Siis juurikin se materialistinen tietoisuus on ajamassa tätä meidän maailmaa kokoajan kestämättömämpään tilanteeseen, kohti ympäristön ja ihmisten itsensä tuhoa. Ylipäänsä se vastenmielinen ja mauton ajatus siitä, että elämässä ei ole kyse muusta kuin aistinautinnon maksimoimisesta mahdollisimman monelle (yleensä itelleen ja läheisilleen) väistämättäkin johtaa himoon sekä itsehillinnän menettämiseen ja siihen, että ihmiset oikeastaan jopa palvovat sitä väliaikaista aistinautintoa. Monen ateistin mielestä on siten ihan OK ottaa itselleen se aistinautinto toisten kärsimyksen kustannuksella, koska hei jokaiselle jotain on ei mitään kellekään. Siksipä meillä onkin ne uskonnot, jotta me voitaisiin oivaltaa ettei se väliaikainen aistinautinto ole oikeastaan yhtään sen korkeatasoisempaa nautintoa kuin mitä eläimetkään kokee, vaan on olemassa myös jumalan ja muiden henkisten sielujen palvelemisesta tulevaa henkistä iloa ja rakkautta, sekä muutenkin materiaalisten aistien ja mielen käsityskyvyn ylittävää tietoisuutta.

Jaakko Arra

On ihan aiheellista todeta vielä, että ei meillä ole elämän ja lajien kehitykselle muutakaan pätevää selitystä, joten on ihan loogista opettaa kouluissa sitä kaikkein todennäköisintä vaihtoehtoa (joka nyt sitten on vieläpä todellisinta totta), että jokin korkeampi tietoisuus on sen takana, kuten Suomessa monoteistinen uskonnonopetus onneksi vielä valtavirtaa onkin. Muutakaan selitystä tiedemiehillä ei tähän päivään mennessä kuitenkaan ole, evoluutiobiologeilla kun ei ole oikeastaan minkäänlaista teoriaakaan sille miten lepidoptera- eli perhossuvun varhainen lajinkehitys muodonmuutoksineen eli metamorfooseineen olisi voinut tapahtua, kuten on myös hyvin tiedossa sattumanvaraisen abiogeneesin tilastollinen mahdottomuus.

Jumalalla on toki ääretön määrä nimiä riippuen tilanteesta ja siitä mihin hänen ominaisuuksistaan viitataan, mutta jokatapauksessa hänen pyhien nimiensä lausuminen on pyhien kirjoitusten ja jumalan ilmentymän (Śrī Gaurāṅgān eli Herran kultaisen avatāran 533 vuotta sitten) itsensä mukaan ainoa tapa jolla tämän aikakauden henkilöt voivat puhtaan ja transsendentiaalisen ikuisen rakkauden häntä kohtaan saavuttaa, mikä nyt sitten on vieläpä ihmiselämän täydellistymä ja tarkoituskin.

Kai Niemeläinen

Suurimman osan Raamatun teksteistä ja laeista taisi repiä alas Jeesus Nasaretilainen -niminen mies muutamaa vuosikymmentä jälkeen ajanlaskumme alun. Toki jo ennen hänen syntymäänsä silloin voimassa olleesta laista monet sivut oli jo lakaistu maton alle merkityksettöminä.

Sittemmin satoja sivuja pyhiä tekstejä siivottiin kristillisen kaanonin valmistusprosessissa noin 300 jaa. Kirkko on muuttanut kantaansa Raamatun teksteihin monesti vuosien saatossa. Evankelis-luterilaisuutemme syntyminen uskonpuhdistuksen seurauksena on yksi merkittävä askel monien merkittävien askelten sarjassa.

Naisten vaikenemisen vaatimuksesta luovuttiin hiljakkoin. Raamatussa ei sanota avioliittoon vihkimisestä mitään, mutta monilla tuntuu olevan siihen "Raamattuun perustuva näkemyksensä".

Jari Tervo on oikeassa sanoessaan, että Raamattu erehtyy. Tai oikeastaan Raamatun säkeitä lainannut ihminen on erehtynyt julistaessaan tekstiä muuttumattomana Jumalan sanana. Jeesus opetti aikanaan, että kyllä Jumalan tahto muuttuu maailman mukana. Ei laiksi tarkoitetut opetukset jääneet tuolloinkaan pysyviksi ohjeiksi.

Pekka J. Mäkinen

Useiden asiantuntijoiden mukaan Raamatun alkuperäiset kirjoitukset ovat säilyneet meille juuri sellaisina kuin ne on alunperin kirjoitettu. Tämä on tullut selvästi esiin esim. Qumranin löytöjen tutkimuksissa.
Myös arkeologia vahvistaa jatkuvasti uusine löytöineen Raamatun luotettavuutta.

Torinon käärinliinan uudet tutkimukset todistavat omalta osaltaan että Jeesus todellakin nousi kuolleista. Käärinliinasta löytyy valtava määrä yksityiskohtia jota todistavat myös Raamatun tekstin luotettavuudesta, jotka koskivat Jeesuksen viimeisiä hetkiä ennen ristinkuolemaansa.

Luotettavuudesta todistaa myös Raamatun sadat jo toteutuneet profetiat. Osa profetioista odottaa toteutumistaan. Profetiat ovat erittäin vahva todiste Raamatun jumalallisesta alkuperästä. Mitään vastaavaa todistusaineistoa ei löydy mistään muusta ihmiskunnan kirjallisesta tuotteesta.

Muutama esimerkki: Jo yli 3000 vuotta sitten Mooses profetoi, että Israelin heimo joutuu kaksi kertaa karkoitetuksi omasta maastaan. Ja näin myös kävi: Ensin vieraan kansan alaisuuteen (Babylonia), ja toisella kerralla heidät hajoitetaan kaikkien kansojen sekaan, aivan kuten on käynyt. Mutta kuten mm. profeetat Mooses, Jeremia ja Hesekiel ovat profetoineet, Jumala kokoaa vielä Israelin heimon jälkeläiset omaan maahansa, kaikista maista jonne olivat karkoitetut. Tätä aikaa me juuri nyt elämme. Jo noin puolet maailman kaikista juutalaisista asuu Israelissa.

Myös ilmastonmuutos on ennustettu Raamatussa:

Etelä-Euroopassa oli jo viime vuonna (2017) yli 40 asteen lämpötiloja. Hiljattain Intiassa oli 50 asteen hellettä.

Eräs suomalaisperhe harkitsi v. 2017 muuttoa kokonaan Espanjaan, mutta tuli toisiin ajatuksiin, koska totesi että toissavuoden kesä Espanjassa tuli vietettyä lähinnä sisätiloissa.
Tämä tilanne todettiin jo muutamia vuosia sitten uutissa, jolloin asiantuntijat ennakoivat etelän aurinkorantojen muodostuvan ihmisille liian kuumiksi.
Vuosi 2018 toi meillekin ennätyshelteitä, mutta se toi myös uuden ilmastoraportin, jonka mukaan ilmaston lämpeneminen voimistuu entisestään, jos mitään ei tehdä . "Muita vaihtoehtoija ei uskalla edes ajatella", totesi alan asiantuntija uutisissa.
.
llmestyskirjan 16:9 profetia toteaa: "Ihmiset paahtuivat kovassa helteessä mutta herjasivat Jumalaa, jonka vallassa nämä vitsaukset olivat. He eivät kääntyneet, eivät antaneet kunniaa Jumalalle ".
Jesaja 24: 5-6 on vielä rajumpi: "Maa on saastunut asukkaittensa alla, sillä he ovat rikkoneet lait, muuttaneet käskyt, hyljänneet iankaikkisen liiton. Sentähden kirous kalvaa maata, ja sen asukkaat syystänsä kärsivät; sentähden maan asukkaat kuumuudesta korventuvat, ja vähän jää ihmisiä jäljelle".

Kun nyt jo meilläkin on puhuttu tappajahelteistä, mitä se onkaan tulevaisuudessa. Lämpötilojen nousu ilmeisesti vain jatkuu, ja nykytilanne on todennäköisesti vasta alkusoittoa. Uskallan näin ajatella, kaikesta ilmassa olevasta toivekkuudesta huolimatta. Usko siihen että ihmiskunta ei onnistu ilmastonmuutoksen torjumisessa, ei saisi kuitenkaan merkitä luopumista ponnisteluista ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi.

Mielenkiintoinen on Ilmestyskirjan kohta 16:3, jossa kerrotaan jokien ja vesilähteiden muuttumisesta vereksi, kuin kuolleen vereksi. Kyse on osuvasta vertauksesta, sillä eripuolilla maapalloa useat järvet ja joet ovat muuttuneen kirkkaan verenpunaisiksi. Näky on suorastaan karmea. Taustalla tässä vesien verenpunaisiksi muuttumisessa on eräs leväkasvi, jonka synnyn taustalla oletetaan olevan ilmastonmuutoksen myötä tulleesta saastumisesta . Tämäkin tilanne on todennäköisesti vasta alkusoittoa, koska merienkin lämpötila on nousemaan päin.

Ilm. 16:12, mainitaan ykstyiskohtana myös Eufrat virran kuivuminen , joka on ollut meneillään jo muutaman vuoden. Jopa New York times- lehti viittasi taannoin Eufratin kuivumisessa ilmestyskirjaan. Tämänkin taustalla ilmastonmuutos.

Ennustus "Damaskoksen poistumisesta kaupunkien luvusta" odottaa toteutumista mutta siihen suuntaan tilanteet ovat parhaillaan kehittymässä. Jokin suurempi sota alueelle ilmeisesti vielä tulee jossa Damaskos hävitetään kokonaan.

Kuten usein on sanottu, aikamme tapahtumia voi lukea sanomalehti toisessa kädessä ja Raamattu toisessa kädessä. Molemmat puhuvat samoista asioista. Raamattu vain tiesi maailman tilanteet ja olosuhteet jo 2000 vuotta sitten.

Pekka J. Mäkinen

Mitähän Markus tällä yrittää sanoa. Kristinusko on edelleen maailman suurin uskonto. Se että on muitakin uskontoja ja uskomuksia, ei ole minkäänlainen todiste Kristinuskoa vastaan. Eivätkä kaikki uskonnot ole joka kohdassa väärässä, mutta Kristinusko menee totuuteen paljon syvemmälle kuin mikään muu uskonto. Jo Sir Isaac Newton (1874 - 1965) oivalsi tämän: "Pidän Raamattua ylevimpänä filosofiana. Raamatun todenperäisyydestä on olemassa useita varmoja merkkejä , kuin minkään maallisen historian todenperäisyydestä".

Suuri ranskalainen ajattelija Blaise Pascal on todennut: "Kristinuskossa esiintyy todellista profetiaa, mitä ei ole missään muussa uskonnossa".

Professori Pentti Kaitera toteaa: "Ei ole olemassa muuta kirjaa, jossa maailman historiaa ja tulevaisuutta koskevat ennustukset olisivat toteutuneet sillä tavoin kuin Raamatun profetiat. Mahdollisuudet Raamatun ennustusten tekemiseen nykytieteen ja ihmisjärjen avulla ovat täysin olemattomat, paljon pienemmät kuin yksi kymmenestä miljardista. Ainoa selitys niiden syntyyn on, että ne ovat jumalallista ilmoitusta. Raamatun tieto menee rajattomasti syvemmälle kuin nykyaikainen tiede. Profetioiden toteutuminen on osoitusta Raamatun ainutlaatuisuudesta ja luotettavuudesta".

2+2=4. Se että lälle laskulle on tuhansia miljardeja vääriä vastuksia, ei ko. laskua tee vääräksi tai edes kyseenalaistaisi sitä.

Itseasiassa kaikki selitykset maailmasta nojaavat uskonvaraisiin oletuksiin. Usein ajatellaan että tiede on kumoammassa Kristinuskon, mutta mitään sellaista tieteellistä tietoa ei ole olemassa joka todistaisi tämän. Pikemminkin on käymässä niin että uudet tutkimukset materiasta ja vaikkapa ihmisen tietoisuudesta, lähestyvät sitä maailmankuvaa josta Raamattu kertoo.

Jouko Kauppinen

Päivi Räsänen on tässä ihan oikeassa, koska hän on kirkon jäsen niin kuin minäkin, silloin meillä on oikeus puhua mielipiteemme. Ei kaikkien tarvitse mennä virran mukana vaikka kirkko on etääntymässä Raamatusta.
Nykyään on sellainen käsitys, että enemmistö on aina oikeassa, mikä ei sovellu Raamatun oppiin. Jos tätä enemmistön oikeassa olemista olisi noudatettu pari tuhatta vuotta sitten, niin koko kristinuskoa ei olisi syntynytkään.

Pentti Westerholm

Olisiko kuitenkin parempi säilyttää kirkon jäsenyys ja hyväksyä poikkeavuudet joukkoon.Heissä on paljon hyviä ihmisiä.Ei suomalaiset pride- henkilöt maailmaa muuta,mutta kaikki maailman pridet sen kuitenkin tekevät.Ihmiseksi synnytään ja sitä ei voi valita syntyykö prideksi tai heteroksi.Samoin kun vanhempia ei voi valita.

Pekka J. Mäkinen

Kyllä Päivi on nyt, kuten yleensäkin täysin oikeassa. Kirkolla on oltava oikeus omiin näkemyksiinsä, jotka pohjautuvat nyt tässä Päivin näkemuksessä täysin selkeästi Raamattuun.

Itseasiassa koko ihmiskunnan enemmistö on samaa mieltä Päivin kanssa. Myös Euoroopan enemmistö. Miksi meillä Suomessa ollaan näin takapajuisia että uskotaan johonkin setankaari muoti-ideologiaan, eikä vuostuhansia koettelemuksia kestäneeseen kristilliseen arvomaailmaan, joka on ollut sivistyksemme pohjana. Jos tätä horjutetaan sortuu koko länsimainen sivistys.

Leo Löppönen

Pentti Westerholm, ihan samoin ajatellen. Paitsi että missä sanotaan ettri Suomen ev.lut. kirkkoon voisi ja saisi kuulua myös seksuaalisesti "toisin ajattelevia ja toimivia" henkilöitä...? Itse tunnen kyllä heitä. Ei se tosin yhtään tarkoita että se antaa oikeutuksen "vesittää" Raamatun sanaa. Lue niinkuin on kirjoitettu, usko kuin on kirjoitettu niin saat kuin on kirjoitettu. Täällä kommenteissa monasti mainitaan ettei Päivi edusta koko kirkkoa mutta ei myöskään arkkipiispakaan. Raamattu itsekin puhuu että luopumuksen täytyy alkaa kirkosta joten ainakin tässä kohdin todistaa itse sen oikeaksi.

Jouko Kauppinen

Raamattu sanoo, rakasta JUMALAA YLI KAIKEN ja lähimmäistä niin kuin itseäsi, nyt tuntuu siltä, että kirkko rakastaa ihmistä enemmän kuin Jumalaa. Ei tietenkään se ole synti, että on homo, vaan se on että elää sellaista elämää, jonka Jumala on kieltänyt.
Mitä annettavaa kirkolla on, jos se siunaa avioliittoon samaa sukupuolta olevat ihmiset, ei ainakaan siinä Raamattuun voi vedota.

Esko Riikonen

Kirkko aikoo nyt tiputtaa tällä operaatiolla pois joukostaan ei toivotut jäsenet. Jos et hyväky samaa sukupulta olevien avioliittoa, et kuulu joukkoon.
Ei Ladastakaan tule Mersua, kun keulalle asentaa Mersun tähtimerkin ja sanoo Ladaa mersuksi.
Kyllä se lähtö nyt minullekin tulee. Luulin, että nykyinen arkkipiispa on edeltäjäänsä parempi, mutta taisin erehtyä.

Tapani Tuominen

Todellisuudessa tässä on kysymys vain vallankäytöstä kirkko -nimisessä raha-automaatissa. Punavihreä sosialistijoukko on pidempään tehnyt kaikkensa karkottaakseen konservatiivit ulos päätöksenteosta ja kirkon jäsenyydestä. Saatuaan sen sittemmin haltuunsa, he käyttävät kirkkoa häpeilemättä ajaakseen punavihreää ja vääristynyttä monikulttuurisuusaatetta laitoksen isolla budjetilla ja organisaatiolla kristillisyyden nimissä.

Kuinka vastenmielisen läpinäkyvää.

Juha Lapveteläinen

Pyhä Raamattu on loogisen- järkitason yläpuolella oleva viisauden kirja enkeleistä, maailmankaikkeuden Luoja ja Jumala, Pyhä Henki, ja Jeesus Kristus seuraajineen. Pyhä Raamattu, ei kirjailija "Jari Tervo", ole koskaan väärässä. Profetialla ei ole mitään tekemistä maallisen Pride-kulkueen kanssa, jonka yksipuolisesti yhdistyksenä, tulisi noudattaa kansalaisen perusoikeuksia kokoontumisen osalta pohjoismaisessa oikeusvaltiossa perustuslain turvin. Poliittiset puolueohjelmat kontrolloivat valtionosuusmäärärahojen turvin kirkolliskokouksen jäsenien äänestyskäyttäytymistä päätöksissä, jotka eivät heille kuulu. Pykälä §83 tulisi muuttaa perustuslaissa, Evankelis-luterilaisen kirkon järjestysmuodosta ja kirkkolaista tulisi luopua kokonaan Eduskunnan lainsäätämisoikeuden osalta. Päätöksenteko kirkollisissa ja hengellisissä asioissa kuuluu yksin kirkolliskokouksen edustajille, joiden tehtävänä on noudattaa Pyhän Raamatun kirjoituksia, ja toimia apostolien opetusten mukaisesti.