Tiistai 23.7.2019

Näin poliisi puuttuisi maalittamiseen: Ehdottaa uusia rikoksia yleisen syytteen alaisiksi

Luotu: 
18.6.2019 13:07
  • Kuva: Alma Talent arkisto
    Kuva
|

Poliisi, Valtakunnansyyttäjänvirasto ja käräjäoikeuksien laamannit linjaavat, että viranomaisten maalittamiseen tulisi puuttua lainsäädännöllä.

Poliisihallitus, Valtakunnansyyttäjänvirasto ja käräjäoikeusien laamannit esittävät, että tietyt mallittamisen hallintaan osin soveltuvat rikoslain kriminalisoinnit muutettaisiin asianomistajarikoksista viralliseen syytteen alaisiksi rikoksiksi silloin kun rikoksen kohteena on virkamies, työntekijä tai näiden läheinen, virkamiehen tai työntekijän työtehtäviin liittyvistä syistä.

Näitä rikosnimikkeitä olisivat muun muassa laiton uhkaus, kunnianloukkaus ja yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen.

”Puuttuminen ei jäisi silloin yksittäisen työntekijän varaan ja ratkaisuvaltaan, vaan mahdollistaisi nykyistä paremmin maalittamisen kohteena olevan työntekijän työnantajaorganisaation puuttumisen. Esitys antaisi suojaa myös siviiliorganisaatioiden työntekijöille”, sanoo poliisijohtaja Janne Paavola.

”Nykyinen lainsäädäntö ei anna kaikilta osin suojaa ilmiön hallitsemiseksi”, Paavola sanoo tiedotteessa.

LUE MYÖS: Ylikomisario: Uusi ilmiö tuli Suomeen – poliisia painostetaan ja mustamaalataan

Paavolan mukaan yhteiskunnassa on viime aikoina noussut aiempaa laajempana ilmiönä esiin maalittaminen, jossa pyritään halventamaan ja häiritsemään virkamiehiä ja työntekijöitä sekä siten vaikuttamaan näiden työnantajaorganisaation päätöksentekoon tai toimintaan.

Virkamiehiin kohdistuva maalittaminen voi uhata muun muassa rikosvastuun toteutumista ja päätöksenteon lainmukaisuutta, nopeutta, oikeusvarmuutta sekä viranomaisten riippumattomuutta, Paavola huomauttaa.

Viranomaisten esitys on vastaus pääministeri Antti Rinteen (sd) hallitusohjelmassa olevaan tavoitteeseen puuttua nykyistä vahvemmin järjestelmälliseen häirintään, uhkailuun ja maalittamiseen, joka uhkaa sananvapautta, viranomaistoimintaa, tutkimusta ja tiedonvälitystä.

LUE MYÖS: Tutkijat: Ihmiskunnan historiassa tapahtui juuri ainutlaatuinen mullistus – mutta annoimme somen vallan amerikkalaisille yrityksille

Jaa artikkeli:

Kommentit

Tuomas Sikander

Lisää veteen piirrettyjä viivoja viranomaismielivallan pönkittämiseksi, ihan kuin niitä ei jo olisi aivan tarpeeksi ennestään.
Laamannit ovat siinä mielessä vähän myöhässä että niiden äärioikeistohallitus meni jo ja mäkätti mennessään.
._.

Jari Koponen

No ei vaan sovi tämä. Virkamiehet ja poliisitkin ovat ihmisiä ja usein varsin omituisia kaiken muun lisäksi. Esimerkiksi jos sattuu saamaan kaupungin pikkuviskaalin tai konstaapelin asuntoyhtiöön änkyräksi, niin uudella lainsäädännöllä tällä änkyrällä on korkeampi oikeudellinen suoja, hän voi "ladata" liki mitä vaan ja toisella puolella on oltava hiljaa.

Ei toimi, ei.