Maanantai 22.7.2019

Muhiiko hallituspuolueissa kiista Isis-naisista? – ”Harkitsematon ulostulo keskustalaisilta”

Luotu: 
19.6.2019 11:56
Päivitetty: 
19.6.2019 12:05
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz ihmettelee keskustalaisten etupainoa.
|

Kysymys Rinteen hallituksen kannasta terroristijärjestö Isisin toiminnassa mukana olleiden aikuisten palauttamisessa Suomeen herättää keskustelua hallituspuolueissa. Hallituspuolue keskustan hallintovaliokunnan jäsenet linjasivat eilen tiistaina, etteivät hyväksy niin sanottujen Isis-naisten tuomista takaisin Suomeen.

”Nämä nai­set ovat läh­te­neet va­paa­eh­toi­ses­ti ISIS:n ka­li­faat­tiin ja osal­lis­tu­neet mah­dol­li­ses­ti hir­mu­te­koi­hin siel­lä. He muo­dos­tai­si­vat tän­ne pääs­tes­sään mah­dol­li­sen tur­val­li­suu­su­han, em­me­kä voi hy­väk­syä täl­lai­sen ris­kin ot­ta­mis­ta. Suo­men val­ti­on ei tule mie­les­täm­me ha­kea näi­tä nai­sia ta­kai­sin”, sanovat keskustalaiset Mikko Kärnä, Hanna Huttunen ja Joonas Könttä kannanotossaan.

LUE MYÖS: ”Sepäs olisi kumma maa, joka sanoisi, että aluettamme saa mielellään käyttää vihamielisiin tarkoituksiin” – Sauli Niinistö kommentoi väitettyä ”Venäjän myötäilyä”

Hallituskumppani rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz ihmettelee keskustalaisten kannanottoa ja pitää sitä erikoisena ja harkitsemattomana.

”He muodostivat kannan kuulematta asiantuntijoita ilman, että asiaa on varsinaisesti käsitelty. Tämä on vaikea asia, johon ei ole yksiselitteisesti ainoata yhtä ja oikeaa ratkaisua. Kyllä vastuullisen hallituspuolueen pitäisi tässä suhteessa antaa omille ministereilleen ja hallitukselle työrauha perehtyä tähän kysymykseen. Mielestäni se oli harkitsematon ulostulo”, Adlercreutz sanoo Uudelle Suomelle.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) on sanonut Ylen uutisille, ettei Suomessa vielä tiedetä, mitä Isis-leireillä olevien kanssa tehdään. Ohisalon mukaan tilanne on erittäin vaikea ratkaista. Suomella on hänen mukaansa oma vastuunsa etenkin suomalaisista lapsista, mutta hän ymmärtää myös joidenkin kansalaisten vastustuksen Isis-leirillä olevien vastaanottamista kohtaan.

LUE MYÖS: Vakava vetoomus Isis-palautuksista Maria Ohisalolle - BenTV: ”Älä edes harkitse”

”Yhtäältä tässä on näiden ihmisten ihmisoikeudet ja turvallisuus, mutta samaan aikaan tosi paljon riskejä. Ajattelen, että lasten oikeuksien täytyy kaikissa tilanteissa toteutua. Se edellä mennään, että lapset ovat turvassa”, Ohisalo sanoi.

Adlercreutz ei ota kantaa siihen, millainen aikataulu asian ratkaisemisella on.

”Tämähän on paitsi humanitäärinen, myös turvallisuuskysymys, tähän liittyy kansainvälisen oikeuden kysymyksiä, oikeusvaltiokysymyksiä. Tässä on niin kauhean monta eri asiaa. Minusta tuntuu, että meistä kukaan ei tunne tätä asiaa kovin hyvin, siihen perehdytään nyt ministeritasolla. Ei kannata etupainotteisesti tehdä kovin tiukkoja linjauksia”, hän sanoo.

LUE MYÖS: Professori epäili Suomen Isis-suunnitelmaa Ylellä – Sisäministeri: Isis-vankeina useita suomalaismiehiä

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapani Tuominen

Minkälaisia asiantuntijoita nämä RKPn ja muun vihrervasemmiston edustajat haluavat vielä kuulla?

Tänään julkaistiin Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtajan Markku Jokipilän selkeä lausunto ja riskiarvio asiasta ja tässä on YLEn haastatteleman ulkomaisen paikalla työskennelleen henkilön karua kertomaa asiasta; "ulkomaiset ISIS-naiset ovat siirtäneet kalifaatin pakolaisleirille" jne.

https://yle.fi/uutiset/3-10837262

Pitääkö taas raahata kuultavaksi umpivasemmistolaiset; Scheinin, Lavapuro ja Ojanen antamaan lausuntoja, että saadaan mieleisiä eli saadaan muilutettua nämä naispuoliset terroristit uhaksi maamme rajojen sisälle?

Esko Riikonen

"Minkälaisia asiantuntijoita nämä RKPn ja muun vihrervasemmiston edustajat haluavat vielä kuulla?"

Niitä professoreja, jotka ovat ottaneet asiaan kantaa ja vaatineet naisten ja lasten tuomista välittömästi Suomeen. Professorithan meillä taitavat nykyään päättää asioista.

Jukka Mattsson

Adlercreutzin pitää luulla ensin asiantuntijoita kannattaako mennä vessaan vai ei?

Kansanedustajia sitoo ryhmäkuri, hallituskumppaneita sitoo ryhmäkuri?
Ryhmäkuri pitää kieltää perustuslain vastaisena sillä se vaarantaa demokratian.

Irma Asikainen

Näiden naisten maahan tulo olisi yhtä tuhoisaa Suomelle, kuin mytologisen Troijan hevosen ujuttaminen Troijan kaupunkiin. Jos joku uskoo, että nämä naiset päästettäisi vapaaksi ilman, että heillä olisi jokin agenda, niin erehtyy pahasti. Vielä törkeämmäksi tämäntekee se, että tässä käytetään lapsia hyväksi.
Olkoon se tehtävä, jota he ovat tulossa suorittamaan, mikä tahansa, niin missään nimessä se ei ole ystävällismielinen, eikä oikeuta heidän maahan tuloaan millään tavalla.
Se, jos lapset halutaan pelastaa, on jo teinen asia, muta heidänkin sopeuttamisensa maamme oloihin on hyvin vaikeaa, sillä noissa maissa, noissa ympyröissä varsinkin, se tietty ideologia imetään jo äidin m aidossa ja on helppoa aktivoida se vähän vanhemmalla iällä uudelleen, kun se on jo kytevänä siellä "sielun sopukoissa" olemassa.

Viljo Asikainen

Suomen ei ole syytä sooloilla tässä ylikansallisen ulottuvuuden omaavassa asiassa. Tämän tapaisessa asiassa jos missä on jokaisen yksittäisen valtion hyvä noudattaa kansainvälisen yhteisön yhteistä linjaa. Yhteisö Suomen tapauksessa on tietenkin Euroopan unioni. Kuultakoon sen kannanottoja. Vasta jos EU ei ota yhtenäistä kantaa on jokaisen jäsenvaltion toimittava yksin. Tässä tapauksessa EU jälleen kerran osoittautuisi hyödyttömäksi vain byrokraattiseksi möhkäleeksi.

Risto Nikander

Adlercreutz on täysin suhteellisuuden tajuton muissakin asioissa. Suomessa säilötään nuoria miehiä Lähi-Idästä ja Afirkasta vankiloissa tarpeeksi. JA muitakin maassa laittomasti olevia. Ei tarvita itsemurhapommittajia ja suuein terroristien kasvattajia yhtään lisää.

Esko Riikonen

Tulijat voidaan ottaa säilöön, mutta tuskin heitä siellä kovin pitkään voidaan pitää. Ja se, mitä ovat retkellään tehneet, ei pystytä mitenkään todistamaan, joten Kelan ja sossun rahoittamina kulkevat keskuudessamme. Jos siis tänne järjesteään kuljetus.

Sampo Honkala

Jos sieltä palautetaan lapsia, niin todennäköisesti perustuslain yhdenvertaisuusperiaateen mukaan on haettava kaikki. Jokaisella Suomen kansalaisella on yhtäläinen oikeus palata, ja jos tätä oikeitta edistetään joidenkin osalta, se on samoin tehtävä kaikkien osalta. Muutenkin rikoksista tuomitaan oikeudenkäynnin jälkeen, ei ennakoivasti. Nyt ei ole yhtäkän naista ilmeisesti edes syytetty mistään.